"Gerçekten" haber verir 28 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ecdad yadigârı kuşlara sahip çıkılıyor

Osmanlı’nın Bursa fethi sırasında Balkanlar’dan getirdiği ‘Bursa oynarı’ cinsi güvercinler aradan geçen asırlara rağmen değerini koruyor.

OSMANLI'NIN Bursa fethi sırasında Balkanlar’dan getirdiği ‘Bursa oynarı’ cinsi güvercinler aradan geçen asırlara rağmen değerini koruyor. Bursa Oynar Güvercini Sevenler ve Yetiştirenler Derneği yetkilileri; “Bu kuşlar bize atalarımızdan miras kaldı. Bugün tüm dünyanın yakından bildiği kuşları halen Bursa’mızda bilmeyenler, duymayanlar var” diyerek Bursa Oynarı’na yönelik tanıtım atağına geçmeye hazırlanıyor. Osmanlı’nın kuruluş yıllarındaki başarılı komutan Timurtaş Paşa’nın Balkanlara yaptığı seferler sırasında başşehir Bursa’ya getirdiği öğrenilen ‘Bursa Oynarı’ cinsi güvercinler aradan asırlar geçmesine rağmen bir grup gönülllü tarafından yetiştiriliyor. Halen Bursa, İstanbul, Afyon gibi illerde yetiştiriciliği yapılan Bursa Oynarı’nın kamuyuonua yeterice tanıtılması amacıyla bir dizi faaliyet yapacaklarını söyleyen Bursa Oynar Güvercini Sevenler ve Yetiştirenler Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Karlık; “1335 yılında Kara Timurtaş Paşa bu kuşları şehrimize getirmiş. Bursa Oynar Güvercin ırkının renk tonuna hemen hemen başka hiçbir güvercin ırkında rastlanmaz. Yanar döner çok parlak bir siyah renge sahiptir. Gaga çıkışları avuklu (genişçe), gaga rengi ile göz çerçeveleri uyumlu, diğer güvercinlere göre açık gözlüdür. Kafaları şekillidir. Ayakları kırmızı, tüysüz ve tozluksuzdur. Oynak uçuşlu, sert kanat alan, uçurulduğunda diğer kuşlara sokulmayan (dağınık uçan), sadece kendi salması üstünde ve çevresinde sert ve kısa takla atabilen, pırıltıya önem vermeyen, antrenmanlı uçurulduğunda 4 -5 saat ve daha fazla uçabilen güvercinlerdir. Bu yüzden bu kuşlara uçuş atletleri de denir” dedi.

Bursa Oynarı’nın bütün dünyada bilinmesine karşın Bursa Hayvanat Bahçesi’nde olmadığına dikkat çeken Hüseyin Karlık, Bursalı kuş yetiştiricileri olarak üzgün olduklarını söyledi. Bu kuşları para için yetiştirmediklerinin altını çizen Hüseyin Karlık; “Bizimkisi bir sevda. Osmanlı atalarımızdan kalmış mirasa sahip çıkmak derdindeyiz. Kimse bu işi para için yapmaz. Mesaimizden fedakârlık yapıp bu kuşlara zaman ayırıyoruz. Tek derdimiz Bursa'mızın sembolü olan bu kuşların önce şehrimizde sonra bütün Türkiye’de tanınmasıdır” diye konuştu.

/ Bursa

28.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Demokratlar Kemalizme karşı çıkmalı

  CHP’ye suç duyurusu

  Parti kapatmaya AB sessiz kalamaz

  Özel sektör, AB ile dünyaya açılacak

  Malatya’da demokrasi buluşması

  Nakliye bedeli eşya sattırıyor

  TÜBİTAK dünyanın en iyisi olma yolunda

  Yurtkur başvuruları başlıyor

  Osmanlı'nın Konya hayali

  Doğu'da imamların lojman sıkıntısı var

  Bitkiler “göç ediyor”

  Aşırı sıcaklar, yaşlıları ve çocukları vurdu

  Van Göl'ü için tehlike kapıda

  Zafer Üskül: Af teklifi söz konusu değil

  Türk demokrasisini Zerdari savunacak

  Eroğlu: Nükleer enerji, çevreye zarar vermez

  Tavşanlı DP’de Bilge, güven tazeledi

  Nuri Okutan “Yılın valisi”

  İstanbullulara su tasarrufu çağrısı

  Askerî araca silâhlı saldırı: 2 yaralı

  Hızlı internet 1 Temmuz'da

  'Kene' Meclis gündeminde

  Avrupa Konseyinden Talat’a dâvet

  Ecdad yadigârı kuşlara sahip çıkılıyor

  Mars toprağı bildiğimiz toprak

  Keneye karşı zeytinyağı

  Uyanık müşteriler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır