"Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İRAN'DAN, İSRAİL'E UYARI: FÜZELERİMİZİN MENZİLİNDESİNİZ

İRAN yönetimi, İsrail’e “füzelerimizin menzili içindesin” uyarısında bulunurken, saldırı olması halinde ise körfezdeki petrol ticaretini kendilerinin kontrol edeceğini duyurdu.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, “Bu ülke (İsrail), tamamen İran’ın füze menzili içerisindedir. Füzelerimiz, Siyonist rejimini karşı koyamayacağı güç ve kapasitededir” dedi. İran’ın muhafazakâr eğilimli gazetelerinden Cem-i Cem gazetesine konuşn Muhammed Ali Caferi, “Düşmanın, nükleer tesislerimize saldırarak nükleer faaliyetlerimizi durdurmak istemesi ihtimali var; ancak herhangi bir müdahale çok kısa olacaktır çünkü İran’ın kapasitesi Suriye ve Irak’ın kapasitesinden farklıdır” diye konuştu. İran Devrim Muhafızları Komutanı ayrıca açıklamasında saldırıya uğramaları halinde Pers Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndaki petrol ticaretini kendilerinin kontrol edeceğini kaydetti. Cafer’in bu açıklaması, Amerikan medyasında yer alan 100’den fazla İsrail uçağının Yunanistan ile bu ay başlarında gerçekleştirdiği tatbikatın ardından gelmesi dikkat çekti.

/ Tahran

29.06.2008


 

Obama ve Clinton’dan birlik çağrısı

ABD’DE Demokrat Parti’nin başkanı adayı Barack Obama ve partideki eski rakibi Hillary Clinton, ilk kez ortak bir seçim kampanyası düzenleyerek partililere birlik olma ve Obama’yı Beyaz Saray’a gönderme çağrısında bulundu.

ABD’de Demokrat Partinin başkanı adayı Barack Obama ve parti içindeki eski rakibi Hillary Clinton, önce Washington’da havaalanında buluştuktan sonra özel bir uçakla, birlikte New Hampshire eyaletine giderek Unity adlı kasabadaki kampanyaya katıldı. “Unity” sözcüğünün İngilizce’de “Birlik” anlamına gelmesinden ötürü, özellikle ilk kampanya yeri olarak bu kasabanın seçildiği belirtiliyor. Obama toplantıda yaptığı konuşmada, eski başkan Bill Clinton ve eşi Hillary’nin kendisi ve ülke için yardımlarına güvendiğini söyledi. Uzun ve zorlu başkan adaylığı mücadelesi sırasında soğuk ilişkileri bulunan Obama ve Clinton, Obama’nın zaferinin kesinleşmesinin ardından yakınlaşmaya başladı. Obama, Clinton’ın yaklaşık 20 milyon dolarlık kampanya borcunun karşılanması için kendi yandaşları arasında bir destek girişimi başlatmıştı. Obama bu çerçevede Clinton’a 4600 dolar tutarında iki çeki şahsen göndermişti. Gözlemciler kadınların, yaşlıların ve beyaz işçilerin oyları için Obama’nın Clinton’a, Hillary’nin de kampanya borcunun ödenmesi için Obama’ya ihtiyacı olduğuna işaret ediyor.

/ Washington

29.06.2008


 

AFRİKAYLA KAZAN KAZAN İLİŞKİSİ KURMAK İSTİYORUZ

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, Afrika’ya ortaklık anlayışıyla yaklaştıklarını ve “kazan kazan” anlayışına dayanan bir ilişki kurmak istediklerini söyledi.

Babacan, 13. Afrika Birliği Dışişleri Bakanları İcra Komitesi toplantısı için gittiği Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde yaptığı açıklamada, Afrika’nın, pek çok kültürün, dilin, etnik unsurun yaşadığı, yaklaşık 1 milyar nüfuslu çok geniş bir alan olduğuna ve çok geniş kaynakları bulunduğuna işaret etti.

“Biz Afrika’ya yaklaşırken, hep bir ortaklık anlayışıyla yaklaşıyoruz ve kazan kazan anlayışına dayanan bir ilişki kurmak istiyoruz” diyen Babacan, burada 15 ülkenin bakanlarıyla görüştüğünü belirterek şunları söyledi:”Afrika Birliği, Türkiye’yi ocak ayında stratejik ortak ilan etti. Çin, Hindistan ve Japonya’dan sonra, Türkiye de Afrika Birliğinin stratejik ortağı. Mayıs ayında Afrika Kalkınma Bankasına da üye oldu. Böylece özellikle Afrika’da iş yapmak isteyen iş adamlarımızın o banka imkanlarından yararlanma imkanı bu şekilde mümkün olabilecek.”

Babacan, Afrika’nın son iki yüzyıldır çok zor dönemlerden geçtiğini ve kıta ülkelerinin artık bağımsızlıklarını kazandığını ve demokrasi konusunda farklı ülkelerin farklı açılımlar kazanmış durumda olduğunu ifade etti.

Babacan, görüştüğü bakanların, Türkiye’nin yaptığı reformlardan çok etkilendiğini kaydederek şöyle konuştu: “Bizim siyasî, ekonomik reformlarımız, gerçekten dilden dile dolaşıyor. Bakanlara yaptığım konuşmada Türkiye’nin ekonomik göstergelerini, açılımlarını anlattıkça, Türkiye konusunda olumlu bir hava esiyor burada. Türkiye’nin dış ticaret hacmi neredeyse Afrika kıtasının tamamının ticaret hacmiyle mukayese edilebilir rakamlara varmış durumda.”

/ Şarm El Şeyh

29.06.2008


 

Meksika’dan, ABD’ye ‘yeşil duvar’ misillemesi

MEKSİKA, ABD’nin iki ülke arasındaki sınıra çit inşa etmesine protesto olarak “yeşil duvar”la karşılık veriyor.

“Yeşil duvar” protestosu çerçevesinde ABD sınırına dikilmesi planlanan 400 bin ağacın bir bölümü, Meksika’nın Coahuila eyaletiyle ABD’nin Teksas eyaleti arasındaki 512 kilometrelik sınıra dikilmeye başlandı. Coahuila Valisi Humberto Moreira Valdes, kendi “duvarlarının” utanç ve nefretle yarıştığını söyledi. Ağaç dikme törenine Teksas’ın sınır kasabası Eagle Pass’in çit inşaatına karşı olan belediye başkanının da katıldığı belirtildi. Amerikan hükümeti Meksika sınırındaki çitin güvenlik için son derece önemli olduğu görüşünü savunuyor. Uzmanlar ise çitin iki ülke arasındaki düşmanlığı körüklediğini, çevresel ve özel mülkiyetle ilgili kaygıları artırdığını belirtiyor.

/ Piedras Negras

29.06.2008


 

Helikopter düştü, bakan ve yardımcısı öldü

GUATEMALA İçişleri Bakanı Vinicio Gomez ve İçişleri Bakan Yardımcısı Edgar Hernandez, geçirdikleri helikopter kazasında öldü.

Guatemala Devlet Başkanlığı sözcüsü Ronaldo Robles, Bell 206 tipi helikopterin kuzeydeki Flores kasabasından havalanmasının ardından 100 kilometre güneyde düştüğünü söyledi. Robles, kazada helikopterde bulunan 4 kişiden kurtulan olmadığını kaydetti. Helikopterin düşüş sebebinin henüz bilinmediği, ancak havalandığı sırada bölgenin yoğun sis ve şiddetli yağışın etkisi altında olduğu bildirildi.

/ Guetemala

29.06.2008


 

Yahudiler de Obama’ya dönüyor

BARACK Obama’yı özellikle İsrail-Filistin sorununa yaklaşımından dolayı eleştiren ve Cumhuriyetçi Parti’ye oy vereceklerini açıklayan Amerikalı Yahudiler bu kararlarından dönüyor.

Demokrat Parti’nin başkan adayı Obama’nın son yapılan anketlerde Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain’e göre önde olması Amerikalı Yahudileri yeni durum değerlendirmesi yapmaya itti. Son olarak Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress) Başkanı Edgar Bronfman Obama’yı destekleyeceğini açıkladı. New York’un önde gelen Yahudi cemaat liderlerinin de Obama ile Salı günü buluşacağı belirtildi.

/ New York

29.06.2008


 

Demokratik ve sivil bir toplum oluşturacağız

ÖZBEKİSTAN Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ülkede demokratik ve sivil bir toplum oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

İslam Kerimov, Özbekistan’da “ 27 Haziran Medya Çalışanlarının Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Söz konusu günün 15 yıldır kutlanmakta olduğunu dile getiren Kerimov, bu kutlamanın giderek geleneksel “basın bayramına” dönüştüğüne vurgu yaptı. Mesajında ülkedeki demokratik sürece de değinen Kerimov: “21. Asır’da hayatımıza giren globalleşme cereyanları, önümüze demokratik ve sivil toplumu teşkil etmeyi görev kılmakta. Demokratik bir toplum oluşturmak, bizim de basınımızın da görevidir” dedi.

/ Taşkent

29.06.2008


 

Abbas, Arap ve Avrupa ülkelerini ziyaret edecek

FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bugün Mısır, Yunanistan, Suriye, İtalya ve Fransa’yı kapsayan Arap ve Avrupa ülkeleri ziyaretlerine başlıyor

. Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, AFP’ye yaptığı açıklamada, dün Ürdün’ün başşehri Amman’da bulunan Abbas’ın bugün Afrika Birliğinin Pazartesi günü başlayacak zirvesinin açılışına katılmak üzere Mısır’ın Şarm El Şeyh kentine gideceğini söyledi. Daha sonra Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmak üzere Yunanistan’a gidecek olan Abbas’ın tekrar Amman’a döneceğini belirten sözcü, Filistin liderinin 6 Temmuzda da iki günlük bir ziyaret için Suriye’ye gideceğini açıkladı. Ebu Rudeyna, Hamas’ın sürgündeki siyasî lideri Halid Meşal’e ev sahipliği yapan Suriye’nin Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşecek olan Abbas’ın, 10 Temmuzda da Roma’da olmasının beklendiğini, Roma’dan Paris’e geçerek, burada Akdeniz için birlik toplantısına katılacağını bildirdi.

/ Ramallah

29.06.2008


 

Yabancı düşmanlığı ABD’yi bitirecek

YAPILAN bir araştırmaya göre New York’ta çalışanların en az 193 bini yönetimi yabancılar tarafından yürütülen şirketlerde çalışıyor.

Ancak doların değer kaybetmesi ve korumacı politikaların faaliyet kazanması, yatırımcıyı ürkütecek. New York’un global bağları bu şehrin “DNA’sının bir parçası” olsa da, global etkiler, paranın başka merkezlere akmasıyla şehrin kan kaybetmesine yol açıyor. Fortune dergisinin en büyük 500 global şirket sıralamasında 50 büyük şirket merkezine ev sahipliği yaptığı bildirilen Tokyo, New York’un rekabet gücünü etkileyen şehirler arasında birinci sırayı alıyor. Bunu 26 şirket merkeziyle Paris ve 22 şirket merkeziyle Londra izliyor. 2006 yılı itibarıyla doğrudan New York şehrinde yapılan yabancı yatırım 58 milyar dolar. Bu rakam şehrin ekonomik çıktısının yüzde 10’ununa eşit.

29.06.2008


 

İsrail baskını: 1 ölü

İSRAİL askerlerinin Gazze Şeridi’ndeki El Halil şehri yakınındaki Beyt Umar Köyüne düzenlediği baskında bir Filistinlinin öldüğü bildirildi.

Köy sakinleri, 17 yaşındaki Filistinli gencin, köye baskın düzenleyen İsrail askerleriyle girdiği çatışmada öldüğünü belirttiler. İsrail ordusundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin, kendilerine yangın bombaları fırlatan bir militan grubuna ateş açtıkları kaydedildi.

/ El Halil

29.06.2008


 

ABD: Taliban yeniden toparlandı

ABD Savunma Bakanlığının hazırladığı bir raporda, Afganistan’da iktidardan düşürülen Taliban grubunun ‘’yeniden toparlandığı’’ belirtildi.

Afganistan’daki durumun değerlendirildiği bugün açıklanan raporda, Taliban önderlerini yok etme amaçlı operasyonlara karşın bu grubun direnişinin tırmanmaya devam ettiği belirtildi. Raporda, ‘’Taliban’ın 2008 yılı içerisindeki terörist saldırılarının önceki dönemdeki şiddetini sürdüreceğinin, hatta artacağının tahmin edildiği’’ kaydedildi.

/ Washington

29.06.2008


 

Hindistan’da 6,3 büyüklüğünde deprem

HİNDİSTAN'IN Andaman ve Nicobar adalarında 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi.

Hindistan Millî Okyanus Bilgi Hizmetleri Merkezi’nden yapılan açıklamada, depremden sonra tsunami uyarısında bulunulmadığı belirtildi.ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi de internet sitesinden, depremin büyüklüğünü 6.7 olarak duyurdu ve depremin 35 kilometre derinlikte meydana geldiğini kaydetti.

/ Yeni Delhi

29.06.2008


 

Sri Lanka’da çatışma: 43 ölü

SRİ LANKA'NIN kuzey bölgelerinde önceki gün çıkan çatışmalarda 40 Tamil gerillasıyla 3 asker öldü.

Askeri sözcü Udaya Nanayakkara, askerlerin önceki gün Mannar bölgesindeki Andankulam kasabasının kontrolünü ele geçirdiğini, burada çıkan çatışmalarda 28 gerillanın öldürüldüğünü belirtti. Sözcü, çatışmada 1 askerin de öldüğünü söyledi. Kuzey bölgelerindeki muhtelif çatışmalarda ise 12 gerillayla 2 askerin öldüğü kaydedildi. Sri Lanka’da hafta içinde çıkan çatışmalarda da 57 Tamil gerillasıyla 2 asker ölmüştü. Sri Lanka’da Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları, etnik Tamillere ülkenin kuzeyinde bağımsız devlet kurmak için on yıllardır silâhlı savaş veriyor.

/ Kolombo

29.06.2008


 

ABD, Nelson Mandela’yı terör listesinden çıkardı

AMERİKAN Senatosu, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahî devlet başkanı olan Nelson Mandela ile partisi Afrika Ulusal Kongresini (ANC) ABD’nin “kara” terör listesinden çıkardı.

Senatör John Kerry, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin bugün 90 yaşında olan eski Devlet Başkanı Mandela’nın kara listeden çıkarılmasıyla ilgili olarak, “Bugün ABD, nihayet bu büyük liderin şerefini karalayan büyük bir utancın izlerini silmek bakımından yeni bir sayfa açmıştır” dedi. Senatör Sheldon Whitehouse da, “Nelson Mandela’nın terör zanlılarını izleme listesinde yeri yoktur, nokta. Senatonun bugünkü kararı, Güney Afrikalı liderlere haksızlık eden, ABD için de sıkıntı oluşturan bir meselenin halledilmesine imkân sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

/ Washington

29.06.2008


 

Nepalli Müslümanların Kur’ân sevinci

Güneydoğu Asyalı insanlara İslâm'ı anlatma projesinin bir parçası olarak Kur'ân-ı Kerimin tamamı Nepal diline çevrildi. 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan projeye Nepallilerin ilgisi büyük.

Nepal’de 5 yıllık bir çalışma ile Kur’ân-ı Kerim’in Nepal dilinde ilk tam meali yazıldı. Daha önce Kur’ân-ı Kerim’in sadece bir kısmı Nepal diline çevrilmişti. Yapılan çalışmayla birlikte büyük bir eksiklik giderilmiş oldu. Tercüme çalışması için Türkiye’den de İHH İnsanî Yardım Vakfı maddî destek de bulundu.

Güneydoğu Asyalı insanlara İslâm’ı anlatma projesinin bir parçası olarak Kur’ân-ı Kerim ilk kez bir bütün olarak Nepal diline çevrildi. Nepal’deki en büyük İslâmî kuruluş olan İslâmî Sangh’ın beş yıl önce başlattığı bu proje, faaliyetlerini Londra’da sürdüren El-Kur’ân Akademisinin destekleriyle tamamlandı. Türkiye’den de İHH İnsanî Yardım Vakfı, tercüme çalışmaları için maddi destekte bulundu.

2 milyona yakın Müslüman’ın yaşadığı Nepal’de, bugüne kadar küçük bölümler halinde yayımlanmış Kur’ân tercümeleri dışında Nepalce yayımlanmış Kur’ân-ı Kerim bulunmuyordu. Nepal’in 30 milyonluk nüfusunun yüzde 80’ini Hindular oluşturuyor. Nepalcede Kur’ân tercümesinin bugüne kadar yapılmamış olması İslâm’ın Nepal’de yayılmasının önündeki en büyük engeli teşkil ediyordu.

“Artık Allah’ın mesajını kendi dilimizden öğreneceğiz” diyen İslâmî Sangh üyesi Cemile Meryem’e göre bu meal, birçok Nepalli Müslüman ve gayr-i Müslimlerin İslâm’ı daha iyi anlamaları için önemli bir kapı açacak.

Maksat, Allah’ın mesajını Nepal halkına

ulaştırmak

Nepal dilinde Kur’ân-ı Kerim tefsirinin tanıtımı Nepal’in başşehri Katmandu’da düzenlenen özel bir törenle gerçekleştirildi. Törene Müslüman din bilginlerinin yanı sıra Hindu ve Budist din adamları da katıldı.

Törende konuşan Nepal İslâmî Sangh Teşkilâtı Başkanı Mevlânâ Nazrul Hasan Falahi, yaptığı açıklamada, “Kur’ân'ın Nepal dilinde çevirisini hazırlayarak Nepal halkına Allah’ın (c.c.) mesajını ulaştırmak istedik” dedi.

İslâmî Sangh Genel Sekreteri Faizan Ahmad de “Kur’ân hayatın tam bir şifresidir ve bütün insanlık için doğru bir rehberdir” diye konuştu.

Nepal diline ilk kez yapılan Kur’ân-ı Kerim türcümesini Mevlânâ Alaaddin Falahi yaptı.

Projede Nepalli öğretim üyeleri ve dil bilimcileri de yıllarca çalıştı. Daha önce Kur’ân-ı Kerim’in sadece bazı kısımlarının mealleri Nepal dilinde hazırlanmıştı.

Nepal dilinde hazırlanan Kur’ân-ı Kerim meali toplam 1168 sayfa. Nepal dili, Nepal haricinde Bhutan, Myanmar ve Hindistan’ın bazı kesimlerinde konuşuluyor. Bu da çalışmanın ne kadar olumlu ve yerinde bir çalışma olduğunu gösteriyor.

Nepalli Müslümanların

Kur’ân heyecanı

Artık mukaddes kitaplarını kendi dillerinde okuyup anlayacak olan Nepalli Müslümanlar, büyük bir mutluluk yaşadı. İlk baskısı yapılan Kur’ân-ı Kerimi alan Müslümanlar, bir an önce kitabı baştan sonra okumanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdiler. Sevinç gözyaşlarını tutamayan Nepalli Müslümanlar, bu hayra vesile olan herkese teşekkür ettiler.

Ülkedeki Müslümanların durumu iyi değil

Nepal, coğrafi konum olarak güney Asya’da, kuzeyde Çin ve güneyde de Hindistan’ın arasında kalan 147.000 km alana sahip bir kara ülkesi. 2006’ya kadar dünyanın tek Hindu devleti idi. 2006’da parlamento, anayasayı değiştirerek laik devleti ilân etti. Nepal’de 28 milyonluk nüfusun yüzde 5’ini Müslümanların oluşturduğu ifade ediliyor. Müslümanlar ağırlıklı olarak Hindistan sınırındaki şehirlerde ve köylerde yaşıyor. Ne yazık ki ekonomik ve sosyal şartlar açısından oldukça zor durumdalar. Eğitim düzeyleri de düşük. Devlet kuruluşlarında çalışan Müslüman sayısı çok az.

Murat ÇETİN / İstanbul

29.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır