"Gerçekten" haber verir 02 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

AYTMATOV’A SAYGI GÜNÜ

Elazığ’da, yarın ve 4 Temmuz'da, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov hatırasına saygı günü düzenlenecek.

Kırgız yazar Aytmatov’un 25 Ekim 2007’de yapılan 15. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları’na katılması, ayrıca ‘’Türk Dünyası Hizmet Ödülü’’ alması dolayısıyla, vefatının ardından Elazığ’da düzenlenen saygı günüyle anılacak.

Faaliyet, Elazığ Valiliği, Belediye Başkanlığı, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla yapılacak.

Faaliyet kapsamında, oturum başkanlığını Prof. Dr. Osman Horata’nın yapacağı, Prof. Dr. Abdıldacan Akmataliyev, Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskalı, Prof. Dr. Ahmet Burhan ve Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın konuşmacı olarak katılacağı ‘’Bir Bilgelik Durağı Cengiz Aytmatov’’ konulu panel düzenlenecek.

‘’Manas’tan Aytmatov Anısına Kitaplar’’ başlıklı programın yanı sıra ‘’Aytmatov’u Kucaklayan Şehir Elazığ’’ adlı sinevizyon gösterisi sunulacak.

Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Topluluğu konser verecek.

Öte yandan, tertip komitesince hazırlanan saygı günü dâvetiyelerinde, yazar Aytmatov’un Elazığ’da katıldığı faaliyette yaptığı konuşmaya yer verildi.

Kırgız yazar Aytmatov, faaliyette şunları söylemişti:

‘’Elazığ şehrinin burada toplanmış bulunan çok değerli halkı. Dünyada böyle çok toplantılar, çok bayramlar gördüm fakat böylesine yüreğe sıcaklık veren, insanın maneviyatını bu kadar yücelten bir bayram ve toplantı ilk defa görüyorum.

Elazığ şehrini isminden dolayı Türk halklarının, Türk illerinin manevî azığı olan bir şehir olarak düşünüyorum. Bundan dolayı bu memleketten, bu topraktan çok büyük insanlar çıkacak diye ümit ediyorum.’’

02.07.2008


 

Maya belki bu kez tutar

KONYA’NIN Akşehir ilçesinde 5-10 Temmuzda düzenlenen 49. Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri’nde, temsili Nasreddin Hoca, kuruyan Akşehir Gölü yerine gölü besleyen kaynaklardan Akşehir Deresi’ne maya çalacak.

Akşehir Belediye Başkanı Mustafa Baloğlu, Nasreddin Hoca’nın doğumunun 800. yıl dönümü dolayısıyla bu yıl şenliklerin daha kapsamlı geçeceğini söyledi.

Bu yıl temsili Nasreddin Hoca’nın İstanbul Boğazı’na maya çalmayacağını ifade eden Baloğlu, ‘’Bu yıl İstanbul’da, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile 2 Temmuz sabahı şenlik düzenlenecek. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun da katılması beklenen şenlik, Galatasaray Lisesi önünde başlayacak ve Taksim’e yürüyüşle devam edecek. Taksim’de, Müdürlüğe bağlı yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar, çeşitli gösteriler sunacak’’ dedi.

Gülmece Treni’nin İstanbul Haydarpaşa Garı’ndan 4 Temmuz sabahı yola çıkacağını bildiren Baloğlu, trenin sanatçı, tiyatrocu, yönetmen, karikatürist ve diğer dâvetlileri Akşehir’e getireceğini kaydetti.

Aynı gün tellâlın ilçeyi gezerek Akşehir halkını şenliğe dâvet edeceğini belirten Baloğlu, şunları söyledi: ‘’Şenlik programının yazılı olduğu kâğıtları bu yıl farklı olarak gökyüzünden dağıtacağız. Kâğıtlar, yamaç paraşütçüleri tarafından ilçe genelinde dağıtılacak. Aynı günün akşamında yerli ve yabancı halk dansları gösterileriyle Akşehir Garı’nda Gülmece Treni karşılanacak. 5 Temmuzda şenlik, Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayacak. Tellâl, tekrar halkı şenliğe dâvet edecek. Saat 11.00’de Nasreddin Hoca Türbesi’ne geçilecek ve temsili Nasreddin Hoca, yattığı yerden kaldırılıp şenliğe çağrılacak.’’

Baloğlu, daha sonra temsili Nasreddin Hoca olan Kadir Çöpdemir’in, kuruyan Akşehir Gölü yerine, gölü besleyen kaynaklardan Akşehir Deresi’ne maya çalacağını belirtti.

Baloğlu, ‘’Mayanın tutması, kaynakların eskisi gibi Akşehir Gölü’nü beslemesi en büyük dileğimiz. Çünkü, gölü besleyen kaynakların bazıları kurudu, diğerlerinden de göle çok az su ulaşıyor’’ dedi.

Şenliklerde Akşehir’in yöresel yemeklerinin tanıtılacağını, sergiler açılacağını kaydeden Baloğlu, ‘’Yerli ve yabancı halk dansları gösterileri sunulacak. Akşamları konserler ve havai fişek gösterileri olacak. Şenlik kapsamında Murat Göğebakan, Grup Sentez, Emre Altuğ, Funda Arar, Kubat, Ayna konser verecek. Çocuklara yönelik tiyatro gösterileri, trap atışı, orta oyunu ve dans gösterileri yapılacak’’ diye konuştu.

02.07.2008


 

“İstanbul-u-yorum” 12 Temmuz’a uzatıldı

MİMAR Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin 1980’li yıllardaki öğrencilerinin, fakültenin kuruluşunun 125. yılı onuruna 125 eserle katıldıkları ‘’İstanbul-u-Yorum’’ karma sergisinin süresi 12 Temmuza kadar uzatıldı.

Attila İlhan Kültür Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veren İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin resim, heykel, mimarlık, seramik, tekstil, grafik, fotoğraf, geleneksel el san'atları bölümleri mezunu san'atçıları buluşturan sergi 6 Haziranda açıldı. Sanatseverlerin yoğun ilgisi üzerine serginin süresi 12 Temmuza kadar uzatıldı. Sergi, her gün 11.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Attila İlhan Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.

02.07.2008


 

Kapadokya’da ödüller sahiplerini buluyor

NEVŞEHİR Belediyesi, Kapadokya bölgesinin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Ulusal Kapadokya Fotoğraf Yarışması düzenledi.

Nevşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonunun desteğiyle düzenlenen yarışmaya katılacaklar, eserlerini 6 Ekime kadar Nevşehir Belediyesi Paşa Konağı’na teslim edebilecek. ‘’En Güzel Kapadokya Fotoğrafları’’ adı altında düzenlenen yarışmaya her yaş grubundaki amatör ve profesyonel fotoğrafçılar katılabilecek. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Nihal Kafalı, Fotoğraf Dergisi Yayın Yönetmeni Nadir Ede, gazeteci-fotoğrafçı Metin Yıldırım, fotoğraf sanatçıları Süha Derbent, Sıtkı Fırat ve Halim Kulaksız ile arkeolog Murat Gülyaz’ın seçici kurul üyesi olduğu yarışmanın sonuçları 20 Ekimde açıklanacak. Yarışmada dereceye giren eser sahipleri, dijital fotoğraf makinesiyle ödüllendirilecek.

02.07.2008


 

İmam hatipli öğrencilerden Ege turu

ANKARA İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin İzmir-Tire’de düzenledikleri okuma programı sona erdi.

Her gün gerçekleşen müzakereli dersler ve yarışmalar ile programa katılan öğrencilerin Risâle-i Nur bilgileri pekişti. Programa katılan “cennetâsâ bahar çiçekleri”, programdan çok istifade ettiklerini ve her zaman böyle faaliyetler istediklerini söylediler. Öğrenciler, program dönüşünde İzmir, Aydın, Denizli, Burdur ve Afyon’daki Yeni Asya Temsilciliklerini ziyaret ettiler. Ayrıca Isparta ve Barla’daki Bediüzzaman’ın evini ve Çam Dağı’nı gezdiler.

Said Mesnevi Nursöz

02.07.2008


 

F.Bahçe belâlısı MTK ile eşleşti

FENERBAHÇE, Avrupa Şampiyonlar Ligi 2.ön eleme turunda Macaristan'ın MTK Budapeşte takımı ile eşleşti.

İsviçre'nin Nyon kentindeki UEFA merkezinde yapılan kura çekimine geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkan Fenerbahçe seri başı olarak katıldı. Şampiyonlar Ligi 1.ve 2. ön eleme turlarındaki eşleşmelerin belli olduğu kura çekiminde Fenerbahçe MTK Budapeşte ile eşleşti Şampiyonlar Ligi 1. ön eleme turu maçları 15-16 ve 22-23 Temmuz, Fenerbahçe'nin de dahil olacağı 2. ön eleme turu maçları ise 29-30 Temmuz ile 5-6 Ağustos tarihlerinde oynanacak. Fenerbahçe, Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Macaristan şampiyonu MTK Budapeşte ile eşleşirken, kulüp asbaşkanı Şekip Mosturoğlu iddialı konuştu. Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan sezonun çeyrek finalisti olduklarına dikkati çeken Şekip Mosturoğlu, ''2. ön eleme turundaki tüm takımlardan daha kaliteli ve güçlüyüz. Tabii ki, futbolda maç oynanmadan kazanılmıyor ama geçen sezonki performansımıza bakıldığında turun favorisi gözüküyoruz'' dedi. Mosturoğlu ayrıca, ekip olarak herhangi bir mazerete sığınmadan kendi futbol kalitelerinin sahaya yansıtarak turu atlayacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

MTK'YI BU DEFA ELEMEK İSTİYOR

Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda karşılaşacağı MTK Budapeşte takımından bu defa rövanşı almak istiyor. 1999 yılında Fenerbahçe favori olarak çıktığı MTK maçında 0-0 ve 2-0'lık skorlarla elenerek UEFA Kupası'na birinci turdan veda etmişti. Şükrü Saracoğlu'nda oynanan karşılaşmada kaleci Rüştü Reçber ve defansın hataları dikkat çekmiş bu yenilgiden sonra Fenerbahçe'de kazanlar kaynamaya başlamıştı. O maçta Sergen Yalçın'ın 1, Elvir Boliç'in 2 şutuna direkler gole izin vermemişti. Bu maç sonrası fatura teknik direktör Rıdvan Dilmen'e çıkmış ve Dilmen görevden ayrılmıştı. Fenerbahçe UEFA Kupası hüsranından 35 yıl önce de Kupa Galiplerinde MTK'ya elenmişti. Macaristan Birinci Futbol Ligi'nde şampiyon olan MTK Budapeşte, deplasmanda REAC'ı 3-0 yenerek, ligin bitmesine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etmişti. MTK Budapeşte, ligin son maçında Sopron deplasmanındaki maça rakibinin ligden çekilmesi nedeni ile çıkmamıştı. Bu maçı da 3-0 hükmen kazanan MTK Budapeşte, 66 puanla ligde 23. şampiyonluğunu kazanırken, ikinciliğini ise Debrecen takımı aldı. Macaristan Birinci Futbol Ligi'nde en fazla şampiyonluğu ülkenin efsanevi takımı olan Ferençvaroş elinde tutuyor.

02.07.2008


 

Yıldırım: Yeni bir dönem başlıyor

FENERBAHÇE Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, İspanyol hoca Aragones ve teknik kadrosuyla sarı-lacivertli takımın hem yurt içi hem de Avrupa'daki hedefleri açısından iyi bir sezon geçireceğine inandığını söyledi.

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe Dergisi'nin 65 no'lu Temmuz 2008 sayısındaki "Yeni bir döneme giriyoruz" başlıklı yazısında, yeni bir teknik direktör ile birlikte, Profesyonel Futbol A Takımı'ının yeni döneme adım attığını hatırlatarak, "Uzun araştırmalar ve değerlendirmeler sonucu; kariyerine ve bizim belirlediğimiz hedefler doğrultusunda Fenerbahçe'yi daha ileri noktalara taşıyacağına inandığımız Sayın Aragones'in, yeni hocamız olmasına karar verdik ve bu kararımızı da bir süre önce kamuoyu ile paylaştık. Yeni hocamız ve teknik kadrosuyla Fenerbahçe'nin hem yurt içi hem de Avrupa'daki hedefleri açısından iyi bir sezon geçireceğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

ŞAMPİYONLUK ÇOK KOLAY GİTTİ

Başkan Yıldırım, geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nde gelinen yere, kazanılan başarılara rağmen, yurtiçinde belirlenen hedeflerinin gerisinde kaldıklarını dile getirerek, "Çok kolay bir şekilde elde edebileceğimiz şampiyonluğu kaçırmamız ve bu nedenle tüm camiamızda yaşanan burukluğu ortadan kaldırma düşüncemiz yeni teknik direktör arayışımızda etkili olmuştur. Eğer kazanılan bir takım başarılar nedeniyle, bir takım başarısızlıkları göz ardı etmeye, tolere etmeye kalkarsak, bunu Fenerbahçe'de gelenek haline getiririz ki, bu da Fenerbahçe'nin geleceği açısından çok büyük bir tehlike oluşturur. Fenerbahçe yarıştığı her kulvarda, gelinebilecek en üst seviyeyi kendisine amaç edinmiş bir kulüp ve camianın adıdır." şeklinde konuştu.

MİLLİ TAKIMA TEŞEKKÜRLER

Milli takımın, Avrupa Şampiyonası'nda yarı final mücadelesi vererek ne kadar güçlü olduğunu herkese gösterdiğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sahip olduğu inanç ve irade, gösterdiği azim ve mücadele gücü, ortaya koyduğu performans neticesinde son bir ay içinde elde ettiği başarılarla tüm ulusumuzu sevince boğan, ulusça birlik ve beraberliğimize katkı sağlayan ve Türk futbolunun her anlamda daha ilerilere gitmesinin yolunu açan Milli Futbol Takımımıza ve bu takımda yer alan Fenerbahçeli oyuncularımıza da teşekkür etmek istiyorum.Fenerbahçe'nin geçtiğimiz sezon Avrupa'da elde ettiği başarılardan sonra, içinde yer alan Fenerbahçeli oyuncularımızın da önemli katkılarıyla Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonası'nda elde ettiği bu derece, bir bütünlük ve devamlılık içerisinde Türk futbolunun önünü daha da açacaktır. Milli Takımımızın elde ettiği bu başarı, hem Fenerbahçe'ye, hem de diğer kulüp takımlarımıza büyük faydalar sağlayacaktır.

02.07.2008


 

Aragones'e yılda 4 milyon Avro

AVRUPA Futbol Şampiyonu olan İspanya Milli Takımı'nı bırakarak Fenerbahçe'ye teknik direktör olarak gelecek olan Luis Aragones, Fenerbahçe'nin önerdiği maaş için ''ekonomik olarak geri tepilemez bir teklif'' dedi.

İspanyol ABC gazetesinde bugün yayımlanan demecinde Aragones, röportajı yapan gazetecinin ''Affet beni ama Türkiye biraz delilik gibi geliyor bana'' şeklindeki yorumuna karşılık olarak, ''Neden? Futbol futboldur. Ekonomik olarak geri tepilemez bir teklif. Taraftarının sıcak olduğu büyük bir kulübe gittiğimi biliyorum, ama her yer aynı. Kazanırsan her şey iyi, kaybedersen kötü. Ben güçlüyüm ve güçlü olup teklifler aldığım sürece teknik direktörlük yapacağım. Bu benim işim. Ailem bu maceraya katılmam için beni destekledi'' şeklinde konuştu.

Bu arada ABC gazetesi, Fenerbahçe'nin, Luis Aragones'e sezon başına net 4 milyon Avro'dan 2 yıllık sözleşme teklif ettiğini, ayrıca sonuçlara göre prim verip kendisine ev ve araba tahsis edeceğini iddia etti. İspanyol teknik adamın aynen Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Vicente del Bosque gibi parasını almak için tam garantiye sahip olacağı da ileri sürüldü.

Aragones ile birlikte yardımcı antrenör Jose Armando Ufarte'in de Türkiye'ye gideceği fizik kondisyon çalıştırıcısı Jesus Paredes'in ise kişisel sebeplerden dolayı halen karar vermediği ifade edildi. İspanya'nın kupayı kazanmasından sonra başta futbolcular olmak üzere kalması için baskı yapılan, ancak ayrılma kararını değiştirmeyeceğini açıklayan Aragones'in perşembe günü İstanbul'a gidip, Fenerbahçe ile resmi imzayı atması bekleniyor.

02.07.2008


 

Trabzon'un Almanya programı belli oldu

TESİSLERİNDE gerçekleştirdiği çalışma ile yeni sezon hazırlıklarına başlayan Trabzonspor'un, Almanya kampında yapacağı maçların programı belli oldu.

Bolu'nun Gerede ilçesinde 7 Temmuz ile 18 Temmuz tarihleri arasında ilk kampını gerçekleştirecek bordo-mavili takım, 27 Temmuz-13 Ağustos tarihleri arasında Almanya'da yapacağı kampta toplam 6 hazırlık maçı oynayacak. Karadeniz ekibi, 29 Temmuz Salı günü Alman 2. lig takımlarından Osnabruck, 31 Temmuz Perşembe günü 4. lig takımlarından Oberneuland ile karşılaşacak.

Trabzonspor, daha sonra Bundesliga'nın güçlü takımları karşısında sezon öncesi ciddi sınavlar verecek. Bordo-mavililer, 2 Ağustos Cumartesi günü Werder Bremen, 5 Ağustos Salı günü Wolfsburg, 12 Ağustos Salı günü ise Arminia Belefeld ile karşılaşacak. Trabzonspor'un Almanya kampında 8 Ağustos Cuma günü yapacağı maçtaki rakibinin ise daha sonra belli olacağı kaydedildi. Karadeniz ekibi, Almanya kampının ardından İstanbul'da oynayacağı bir hazırlık maçıyla da lig öncesi son karşılaşmasını yapacak.

02.07.2008


 

Güiza 15 milyon Avro veren kulübe gidecek

İSPANYOL spor basını, Avrupa Futbol Şampiyonası Kupası'nı kazanan İspanya Milli Takımı'nın golcülerinden Daniel Güiza'nın değerinin arttığını ve yeni taliplilerinin çıktığını yazdı.

İspanya liginin gol kralı olan ve Avrupa şampiyonasında da 2 gol atan Güiza için Fenerbahçe ve Arsenal'den sonra diğer İngiliz takımlarından Tottenham, Manchester City, Sunderland ve İtalya'nın Roma kulübünün de teklifte bulunduğu bildirildi. Sunderland'ın İspanyol futbolcuya 12.5 milyon Avro önerdiği iddia edilirken, Güiza'nın 15 milyon Avro civarında bir rakamla yeni kulübünü seçeceği ileri sürüldü. Yapılan yorumlarda yine de Güiza için Aragones ile birlikte Fenerbahçe'ye gitmenin iyi bir alternatif olduğu savunuldu.

02.07.2008


 

Beşiktaş Avusturya yolcusu

BEŞİKTAŞ futbol takımı, yeni sezon hazırlıklarının ilk etap kampı için bugün öğleden sonra Avusturya'ya gidecek.

Avusturya'nın Leogang bölgesinde 16 Temmuza dek sürecek kampta siyah-beyazlılar 4 hazırlık maçı oynayacak. İlk hazırlık maçını 5 Temmuzda Leogang Stadı'nda Avusturya takımı Red Bull Salzburg ile oynayacak olan siyah-beyazlılar, 8 Temmuzda da Avusturya temsilcisi FC St. Johann ile St. Johann Stadı'nda karşı karşıya gelecek. 11 Temmuzda Alman ekibi VFL Bochum ile Wörgl Stadı'nda karşılaşacak olan Beşiktaş, ilk etabın son hazırlık karşılaşmasını ise Romanya ekibi Steaua Bükreş ile 15 Temmuzda Traunstein Stadı'nda yapacak.

02.07.2008


 

Thuram sağlık kontrolünd kalp hastası çıktı

İSPANYA Birinci Futbol Ligi (La Liga) takımlarından Barcelona ile sözleşmeleri biten takım kaptanı Lilian Thuram ile forvet oyuncusu Santi Ezquerro teklif bekliyor.

Fransız Thuram'ın, geçen haftaki sağlık kontrolü sırasında kalp hastası olduğunun anlaşılması üzerine, Fransız kulübü Paris Saint Germain (PSG) ile yapacağı anlaşma suya düşmüştü. 36 yaşındaki futbolcu, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Fransa'nın gruptan çıkamaması üzerine, milli takımdan ayrıldığını açıklamıştı. Futbol kariyerine AS Monaco'da başlayıp, Parma ve Juventus'da devam eden Thuram, 1998 Dünya Kupası'nı kazanan Fransa Milli Takımı'nda, 142 kez milli olma rekorunu elinde bulunduruyordu. Athletic Bilbao'dan gelen 32 yaşındaki İspanyol Ezquerro ise çıktığı 39 maçta 8 gol kaydedebilmişti.

02.07.2008


 

Euro 2008 ve Türkiye

Avusturya-İsviçre'nin ortak düzenlediği 2008 Avrupa Şampiyonası geride kaldı. İspanya 44 yıl aradan sonra yeniden şampiyon oldu. Milli Takımımız yarı final oynama başarısı göstererek bir anlamda beklentilere cevap vermiş oldu. Turnuvanın başlangıcında, takımların oynadığı futbola bakılarak seyircilerin favorisi Hollanda oldu. Gurubunda İtalya'ya 3, Fransa'ya 4 gol atarak deviren Hollanda bu haklı taveccühü kazanmıştı. Futbolları gerçekten tatminkardı. B gurubunda Almanya, Avusturya, Hırvatistan, Polonya'dan en göze çarpan takım Hırvatistan'dı. Almanya'yı ezici bir futbolla devirmeleri bir anda onları favoriler arasına soktu.

D gurubunda ise İspanya ilk maçta Rusya'yı net bir skorla 4-1 yenince ön plana çıkan takım oldu. Daha sonra Rusya son şampiyon Yunanistan ve ardından İsveç'i devirerek ön plana çıkmayı başaran takım oldu. Hatta ikinci tur maçlarında, baştan hiç şans verilmeyen Rusya'ya final yakıştırmaları yapılmaya başlandı. Bizim de bulunduğumuz A gurubunda ise mutlak favori Portekiz'di. Ayrıca Portekiz şampiyonanın favori takımları arasındaydı. Ronaldo, Deco, Quaresma, Nuno Gomez gibi oyuncularıyla iyi bir takımdılar. Bizim takımımız ise ne yapacağı belli olmayan takımdı. Bazıları gurubu çıkamaz derken, bazıları final oynama tahminleri yapıyordu. Zorda olsa grubu çıktık. Hatta Çek Cumhuriyeti'ne karşı ortaya oyduğumuz futbol ile bir anda gönüllere taht kurduk. Son 15 dakikaya mağlup girmemize rağmen futbolcularımız inanılmazı başararak maçı 3-2 lehimize döndürmeyi başardılar.

İkinci tur yani çeyrek final maçlarına gelindiğinde turnuvanın rengi değişti. İlk olarak favori Hollanda, Rusya karşısında elenerek ilk sürprizi yaptı. Rusya öylesine güzel bir maç çıkardı ki; Hollanda yı 3-1'le sahadan sildi. İkinci olarak favorilerden Portekiz, Almanya'ya elendi. Almanya her turnuvanın favorisi olan takım. Ancak bu turnuvada Almanya eski güçlü görüntüsünden çok uzaktaydı. Yarı finalde bizi elemelerine rağmen maçın dörtte üçlük bölümünde, Almanları adeta ezdik. Bir sürpriz de bizden geldi. Sürpriz, son saniyede gol atmamız ve penaltılarla Hırvatistan'ı elememizdi. İtalya bir futbol devi olmasına rağmen İspanya'ya elenmesi sürpriz olmadı.

Yarı finalde kötü Almanya'yı eleyememiz herkesi üzdü. İspanya'nın Rusya'yı rahat geçmesi beklenmiyordu. Ancak İspanyollar gerçekten istikrarlı futbollarını ortaya koyarak finali ve daha sonra şampiyonluğu elde ettiler. Turnuvanın en istikrarlı takımı olan İspanya hak ettiği şampiyonluğu kazandı. Favori gösterilen Portekiz, Hırvatistan, Almanya, Rusya, İstikrarsızlıklarının kurbanı oldular. Bir maç iyi oynayıp bir maç kötü oynamakla netice alınamayacağını bu turnuvada bir kez daha gördük. İstikrar ve İstikrarsızlık arasında bocalayan takımlar arasında biz de vardık. Kazanma ve kaybetmeyi, kap-kaç misali kısa zamanlar arasına sıkıştırdık. Bizde noksan olan maçı bir bütün olarak elimizde tutamamak. Şampiyon olabilmemiz için bunu başarmamız lazım.

Zaten İspanya bu özelliğiyle şampiyonluğu yakaladı. Bunu başarmak içinde kadro istikrarının çok çok iyi olması ise işin püf noktası. Son şampiyon Yunanistan ise futbolda önemli yol ayırımının eşiğinde. Sadece defans yapılarak başarılı olabilmenin, 50 yılda bir defa olacağını bu turnuvadan ders olarak çıkarmışlardır. 2004 yılında gerçekleşen şampiyonluktan sonra bu turnuvada, sadece bir gol atıp hiç puan alamamak Yunanistan ı mutlaka yeni arayışlara itecektir.

Said OKUR

02.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır