"Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Türkiye'de işsizlik artacak

OECD'nin "2008 ekonomik görünüm ilk yarı raporu"nun Türkiye ile ilgili bölümünde, işsizlik oranının bu yıl yüzde 10.2, gelecek yıl da yüzde 10.5'e çıkacağı tahmin ediliyor

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), uluslar arası malî şartlardaki kötüleşme ve siyasi şartlardaki belirsizliklerin Türkiye’nin risk priminin yükselmesine sebep olduğunu belirtti.

OECD’nin ‘’2008 Ekonomik Görünüm İlk Yarı Raporu’’nun Türkiye ile ilgili bölümünde, ülkenin büyüme stratejisini son 20 yılda başarılı bir şekilde değiştirerek, açık ve rekabetçi piyasalara dayalı bir strateji benimsediği vurgulandı. Türkiye’de 2001 krizinin ardından köklü mali parasal ve kurumsal reform paketleri uygulandığı, uygun uluslararası şartlar ve AB ile müzakerelerin başlamasının verdiği destekle, 2001 ve 2007 yılları arasında ortalama yüzde 7 büyüme oranı sağlandığı, sanayi ve hizmetlerde istihdamın arttığı, enflasyonun da düştüğü hatırlatıldı.

6 yıl süren bu güçlü büyümeye rağmen Türkiye’nin hâlâ OECD ülkeleri içinde en düşük gelire sahip ülkelerden birisi olduğuna işaret edilerek, 2007’nin son çeyreğinde büyüme oranının yüzde 3,4 ve geçen yılın tamamında yüzde 4,5 olduğu, istihdam sağlama kapasitesinin azaldığı ve işsizliğin arttığı ifade edildi. 2008’in ilk çeyreğinde ise risk priminin arttığı, döviz kurunun kötüleştiği belirtilerek, ‘’uluslar arası malî şartlardaki kötüleşme ve siyasî şartlardaki belirsizlikler Türkiye’nin risk primindeki bu önemli yükselişlere katkıda bulundu. Faiz oranları diğer gelişmekte olan ülkelerden daha fazla arttı’’ denildi.

ENFLASYON YÜKSELİYOR, İŞSİZLİK ARTIYOR

Rapora göre, enflasyonun bu yıl yüzde 9,6’ya yükselmesi, gelecek yıl ise yüzde 7,5’e gerilemesi bekleniyor. İşsizlik oranının ise bu yıl yüzde 10,2 gelecek yıl da yüzde 10,5’e çıkacağı tahmin ediliyor. Cari işlemler dengesi 2008’de yüzde -5,4 ve 2009’da da yüzde -5,3 olarak öngörülüyor. Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler için cari işlemler açığının gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3’ünden az olması gerekiyor. Türkiye’de ise bu oran 2006’da yüzde 6,1, 2007’de yüzde 5,8 olarak hesaplandı. Yine gelişmekte olan ülkeler için konsolide kamu borcunun GSYH’ya oranı yüzde 50’den az olmalı. Türkiye’nin kamu borç stoğu GSYH’nin yüzde 40’ı, net kamu borç stoğu ise GSYH’nin yüzde 30’u düzeyinde bulunuyor. Türkiye’nin iyi gözüktüğü diğer bir başlık da dış borç büyümesi. Rapora göre, dış borç oranı gelişmekte olan ülkeler için GSYH’nin yüzde 50’sinden az olmalı ve Türkiye için bu rakam yüzde 38 civarında

/ ANKARA

07.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye'de işsizlik artacak

  Teşvikler işe yaramadı

  Türkiye enerji köprüsü

  Haziran’ın sebzesi, domates

  Ayçiçeğinde bereket

  Son zamlarla evlenmek artık daha zor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır