"Gerçekten" haber verir 08 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Siyasî belirsizliğin yükü çok ağır

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, iç siyasî belirsizliğin hazineye getirdiği ilâve yükün yaklaşık 20 milyar YTL düzeyinde olduğunu söyledi. Şimşek, özellikle, Mart ayındaki gelişmelerin ardından ortaya çıkan siyasî belirsizliğin, Türkiye ekonomisini, dışarıdaki gelişmelerden daha olumsuz etkilediğini vurguladı.

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, iç siyasi belirsizliğin Hazineye getirdiği ilave yükün yaklaşık 20 milyar YTL düzeyinde olduğunu söyledi. Devlet Bakanı Şimşek, borsa şirketlerinin değerinin de 80 milyar dolar düştüğünü kaydetti. Son dönemde yaşanan belirsizliğin ekonomiye etkilerini değerlendiren Bakan Şimşek, şunları söyledi: ‘’Dünyadaki ekonomik sıkıntıların, tüm küresel ekonomiyi derinden etkilemesine rağmen, Türkiye başlangıçta, bu krizden en az etkilenen ülkeler arasında bulunuyordu. Bizim ve tüm yerli-yabancı uzmanların görüşü, eğer Türkiye’de bu iç siyasi belirsizlik olmasaydı, Türkiye, dışarıdaki krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer alacaktı, çünkü ekonomimiz normalleşme sürecine girmişti.’’

Türkiye’de faizlerin Mart ayı itibarıyla yüzde 17 düzeyinde olduğunu, Mart ayındaki kapatma dâvâsının ardından faizlerin ciddi düzeyde yükseldiğini bildiren Şimşek, şöyle devam etti: ‘’Bugün faizler yüzde 22,5 civarına çıktı ki bu çok ciddî bir çıkıştır. Yani kapatma dâvâsının ardından faizler 5,5 puan artış göstermiştir. Bu iç siyasî belirsizlik sebebiyle, Türk hazinesi daha yüksek maliyetlerle borçlanıyor. Faizlerdeki bir puanlık artışın hazineye getirdiği ilâve yük 3,5-4 milyar YTL, öyleyse, iç siyasi belirsizliğin, risk primi artışı ve faizlerdeki yükselişle hazineye getirdiği ilâve yük yaklaşık 20 milyar YTL düzeyindedir. Türkiye, ekonomik performansı itibarıyla, bu kadar yüksek bir nominal faizi kesinlikle hak etmiyor. Siyasî belirsizlikler nedeniyle, İMKB’de kote edilen şirketlerin değeri 80 milyar dolar düşmüştür. Tahvil piyasasında çok ciddî yabancı çıkışı yaşanmıştır. Siyasî belirsizlikler sebebiyle, inşaat sektöründe, tüketimde ve yatırımlarda bir yavaşlama ortaya çıkmıştır. Eğer bundan sonra, siyasî belirsizlik azalırsa, faizler yeniden, Türkiye’nin hak ettiği gerçek seviyelere gerileyecek, ertelenmiş tüketim ve yatırım harcamaları yeniden başlayacak ve ekonomi büyüme canlanacaktır. Biz dış gelişmelerden o kadar çok olumsuz etkilenmeyiz, asıl olumsuz etki iç gelişme-lerden kaynaklanıyor.’’ Şimşek, büyümeyle ilgili olarak da siyasî belirsizliğinde etkisiyle ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin hız keseceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

/ Ankara

08.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Siyasî belirsizliğin yükü çok ağır

  Enflasyon hesaplaması yanlış

  KOBİ'İer istikrar istiyor

  Kişibaşı gelirde dünyada 55. sıradayız

  Bölgesel kalkınma planı genişliyor

  ‘Yalnız benim ürünümü sat’ devri bitti

  İstikbal’in Fas çıkartması

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır