"Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

G8 ve D8’lerden petrol ve gıda uyarısı

G-8 ülkeleri yayımladıkları bildiride, artan petrol ve gıda fiyatları konusundaki endişelerini dile getirerek, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu bildirdiler.

Japonya, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve ABD’den oluşan G-8 ülkeleri Japonya’nın Toyako kentinde düzenledikleri zirve toplantısının ikinci gününde bir bildiri yayımlandılar. G-8 ülkeleri, bildiride, kendi ülkelerinin uzun dönemdeki direnci ve küresel büyümenin görünümü konusunda hala pozitif kaldıklarını ifade ederek, özellikle gelişmekte olan piyasaların güçle büyümeyi sürdürdüğünü kaydettiler. Buna karşın, dünya ekonomisinin belirsizliklerle ve sürmekte olan aşağı yönlü risklerle karşı karşı bulunduğu vurgulanırken, özellikle dengeli küresel büyüme konusunda ciddî tehdit oluşturduğundan bu yana yüksek emtia fiyatlarının özellikle de petrol ve gıda fiyatlarının güçlü endişe kaynağı olduğuna dikkat çekildi. Bunların, küresel enflasyon baskısını artırdığı kaydedildi.

Yüksek petrol fiyatlarının dünya ekonomisi için bir risk oluşturduğu ifade edilen bildiride, bu sebeple, kısa dönemde üretim ve rafine etme kapasitesinin geliştirilmesi ve orta vadede de altyapı ve üst yapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Öte yandan, bildiride, küresel mali dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olması için Çin’e sıkı döviz kuru kontrolünü gevşetmesi çağrısında bulunuldu.

ABD kaynaklı yüksek riskli tutsat (mortgage) krizine de değinilen bildiride, malî piyasada şartların son birkaç ayda iyileştiği, ancak hâlâ bir takım ciddî sorunların bulunduğu kaydedildi.

D8’LERDEN FELÂKET UYARISI

Türkiye’nin de dahil olduğu D8 gelişmekte olan Müslüman ülkeler grubu da, yükselen gıda ve yakıt fiyatlarının felakete yol açabileceği uyarısı yaparken, her iki alanda da üretimin arttırılmasını ve biyoyakıt konusunun yeniden değerlendirilmesini istediler. Dünyanın en büyük palmiye yağı üreticileri olan Malezya ve Endonezya, tarım alanlarının biyo-yakıt üretimine dönük amaçlarla kullanılmasına son verilmesini istediler. Toplam nüfusları bir milyarı bulan sekiz ülke, gıda ve enerji güvenliği sorunlarının özellikle yoksul kesimler üzerine büyük yük bindirdiğini söylediler.

/ Toyako - Kuala Lumpur

09.07.2008


 

Sanayi üretimi yılın en düşüğünde

SANAYİ üretimi Mayıs ayında yüzde 2.4’le yılın en düşük artışını kaydetti.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretimi Mayıs’ta hız kesti ve yılın en düşük artışını kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 2.4’lük artış gösterdi. Üretim artışı geçen yılın aynı döneminde yüzde 5.9 olmuştu. Mayıs ayında üretim artışı madencilik sektöründe yüzde 2.6, imalat sanayiinde yüzde 1.9, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 6.6 olarak gerçekleşti. 2008 yılının beş aylık ortalaması yine bir önceki yılın beş aylık ortalaması ile karşılaştırıldığında, sanayi üretimi 5.8 artış kaydetti. Mayıs’ta en yüksek üretim artışı yüzde 20.7 ile taşıt araçları ve karoseri imalatında gerçekleşti. Onu yüzde 12.4 ile b.y.s elektrikli makine cihazları imalatı ve yüzde 11.9 ile kâğıt ve kâğıt ürünleri imalatı izledi. JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, Mayıs ayında yüzde 2.4’lük artışın 2005 yılından bu yana aylık bazdaki ikinci en düşük artış olduğuna dikkat çekti. Cebeci “Büyümenin yarısından fazlası güçlü ihracat performansı sayesinde yüzde 20.7’lik artış gösteren otomotiv sektöründen kaynaklanıyor. Sanayi üretimindeki yavaşlama, ilk çeyrekteki güçlü büyüme performansının ardından ekonomik aktivitenin yılın geri kalanında yavaşlayacağı görüşümüze paralel. Yıl sonu GSYH büyüme beklentimizi yüzde 3.8 olarak koruyoruz” dedi.

09.07.2008


 

Asgari ücretliye de enflasyon farkı verilsin

ASGARİ Ücretle Çalışanlar Derneği Genel Başkanı Kazım Çorap, acilen yeni bir asgari ücret tespit komisyonu kurularak asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek düzeye getirilmesi gerektiğini savundu.

Çorap, yaptığı yazılı açıklamada, son 6 aylık enflasyon değerlerinin gerçek enflasyonu yansıtmadığını öne sürdü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıklanan enflasyon rakamları doğrultusunda memura ve emeklilere enflasyon farkı ödeyeceklerini, asgari ücretin ise gündemlerinde olmadığını ifade ettiğini belirten Çorap, ‘’Bunun adaletsizlik olduğu’’ görüşünü dile getirdi. Sosyal tarafların kendilerini temsil ettikleri yeni bir asgari ücret tespit komisyonu oluşturulması ve asgari ücretin insanca yaşama yetecek bir düzeye çıkarılması gerektiğini kaydeden Çorap, aksi takdirde haklarını meydanlarda arayacaklarını bildirdi.

/ Ankara

09.07.2008


 

İstanbul’da istihdam yüzde 1 artacak

İŞKUR'UN yaptığı araştırmaya göre, İstanbul’da 1 yıllık dönemde istihdamın yaklaşık yüzde 1 artması bekleniyor.

En çok güvenlik görevlisi, kasiyer, beden işçisi ile diğer satıcılar, tezgahtarlar ve satış reklamcıları mesleklerinde istihdam artışı öngörülüyor. İŞKUR, ‘’İşgücü Piyasası Araştırması’’ kapsamında 15 Ekim-30 Kasım 2007 tarihleri arasında, Türkiye’de 81 ilde 50 ve daha fazla kişi istihdam eden tüm kamu ve özel iş yerlerinde anketler uygulandı. İstanbul’da 50 ve daha fazla kişi istihdam edilen 4 bin 541 iş yerinden yüzde 64,1’ine karşılık gelen 2 bin 909’unda anket çalışması yapıldı. Araştırma sonunda hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması İstanbul İli Sonuç Raporu’na göre, İstanbul’da çalışanların yüzde 14,5’i gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, yüzde 12,3’ü tekstil ve tekstil ürünleri imalatı sektöründe çalışıyor. Çalışanların yüzde 70’ini erkekler, yüzde 30’unu kadınlar oluşturuyor. Çalışanlar, büro memuru (genel) ve beden işçisi (temizlik-genel) mesleklerinde yoğunlaşıyor. Erkekler en fazla beden işçisi (temizlik-genel), kadınların ise en fazla büro memuru (genel) mesleklerinde çalışıyor. Açık işlerde ilk sırada erkek çalışanların yoğun olduğu beden işçisi (genel) mesleği geliyor. Açık işlerin yüzde 12,3’ü bu meslekte bulunuyor. Ayrıca pazarlama ve güvenlik alanlarında açık işlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Açık işlerin yüzde 1’i inşaat, yüzde 38’i sanayi, yüzde 61’i hizmetler sektöründe yer alıyor.

/ Ankara

09.07.2008


 

49 ildeki şirketlere enerji desteği

HÜKÜMET 49 ildeki işletmelere yüzde 20 oranında enerji desteği verecek. Bu işletmelerin en az 10 kişi istihdam etmeleri halinde yüzde 20 olarak verilecek destek oranına istihdam edilen her ilave işçi için 0.5 puan ilâve edilecek.

Gökçeada ve Bozcaada’da bulunan işletmelerin, 2007 yılı Mayıs ayı ve sonrası dönemde enerji desteği uygulamasından yararlanabilmesi için hayvancılık (su ürünleri yetiştiriciliği ve tavukçuluk dahil), organik ve biyoteknolojik tarım, kültür mantarı yetiştiriciliği ve kompostu, seracılık, sertifikalı tohumculuk ve soğuk hava deposu ile imalât sanayi, madencilik, turizm konaklama tesisi, eğitim veya sağlık alanlarında faaliyet göstermeleri, fiilen ve sürekli olarak asgarî 10 işçi çalıştırmaları gerekiyor. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğine göre, Enerji desteği uygulaması, 31 Aralık 2008 tarihine kadar yapılacak. Ancak kapsam dahilindeki illerde yapılacak yatırımların, 31 Aralık 2007 tarihine kadar tamamlanması halinde işletmeye geçiş tarihinden itibaren 5 yıl, 31 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanması halinde işletmeye geçiş tarihinden itibaren 4 yıl, 31 Aralık 2009 tarihine kadar tamamlanması halinde ise işletmeye geçiş tarihinden itibaren 3 yıl süre ile enerji desteği uygulanacak. Bozcaada ve Gökçeada’daki tesisler için ise enerji desteği uygulaması, 1 Nisan 2012 tarihine kadar yapılacak.

09.07.2008


 

Bank Asya'nın yönetim derecelendirme notu 7,56

SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş., Bank Asya’nın Kurumsal Yönetim Derecelendirme notunu 7,56 olarak açıkladı.

Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu lisansı ile kurumsal yönetim derecelendirme faaliyetinde bulunan SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş., Bank Asya’nın Kurumsal Yönetim Derecelendirme notunu 10 üzerinden 7,56 (% 75,56) olarak belirledi. SAHA A.Ş.’nin Bank Asya için vermiş olduğu 7,56 derecelendirme notu, Banka’nın SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine önemli ölçüde uyum sağlamış olduğunu göstermektedir. Bank Asya ile birlikte, iMKB Kurumsal Yönetim Endeksi’ni oluşturan şirket sayısı 12’ye yükseldi.

Yeni Asya / İstanbul

09.07.2008


 

Güler: Elektrik kesintisi olmayacak

HİÇBİR yerde elektrik kesintisi olmadığını belirten Enerji Bakanı Güler, artan talebi karşılayacak ölçüde üretim artışı sağlandığını söyledi.

Güler, “Önümüzdeki dönemde de kesinti olmayacak” dedi. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, hidroelektrik ve termik santrallerdeki kapasite kullanım oranlarının son beş yılda iki katına çıktığını açıkladı. Üretim artışının da yüzde 100’ün üstünde olduğunu belirten Güler, elektrikte kriz ve kesinti söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Güler, “Hiçbir yerde de kesinti filan yok. Kesinti gezdiriliyor, dolaştırılıyor diye zaman zaman söyleniyor ya. Böyle birşey yok” dedi. Enerji Bakanı, sadece trafo ve kabloların yenilenmesi sırasında kesintiye gidildiğini söyledi. Türkiye’nin, Çin’den sonra elektrik tüketim artışında dünya ikincisi olduğunu belirten Güler, talepteki bu yükselişin de kesintiye yol açmayacağı mesajını verdi ve ekledi: “Şu ana kadarki artışı karşıladık. Bundan sonrakileri de karşılayacağız.” Nükleer santral ihalesinde takvimin değiştirilmeyeceğini vurgulayan Güler, otomatik fiyatlandırma mekanizmasının otomatik zam anlamına gelmediğini de savundu. Güler, “Otomatik fiyat ayarlaması demek, her zaman fiyat artışı demek değil. Maliyetler uygun olursa ona göre de ayarlama olur. Fiyatlar düşerse, elektrik fiyatları da buna göre ayarlanacak” diye konuştu.

/ Ankara

09.07.2008


 

Dünya buğday üretiminde rekor beklentisi

TÜRKİYE'DE kuraklık yüzünden hububat üretiminde sıkıntı yaşanırken, buğdaya yönelen Çin ve Hindistan’daki artışlara paralel olarak dünya buğday üretiminin, geçen yıla göre 50 milyon ton yükselişle rekor olacak 658 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC), son raporunda, Temmuz 2008/Haziran 2009 dönemi dünya buğday üretiminin, geçen yıla göre 50 milyon tonluk artışla 658 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor. 658 milyon tonun rekor üretim olacağının belirtildiği raporda Konsey, üretim öngörüsünde yapmış olduğu artışın nedeni olarak buğdaya yönelen Çin ve Hindistan ile BDT, ABD ve Brezilya’daki üretim artışlarını gösteriyor. Rapora göre Temmuz 2008/Haziran 2009 dönemi buğday tüketimi de geçen yıla göre artış gösterecek. Bu sezon tüketimin geçen yıldan 22 milyon ton fazla 634 milyon ton düzeyinde olacağı bekleniyor. Rekor üretimin stokların artmasını sağlayacağı öngörülüyor. Dönem sonu stokların 143 milyon ton düzeyine ulaşacağı tahmin ediliyor. Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, özellikle geçen yıl yaşanan kuraklık yüzünden yaşanan verim kaybının, Türkiye’nin stoklarının bulunmamasının oluşturduğu ve gelecekte oluşturacağı sıkıntıları ortaya çıkardığını söyledi. Çöklü, ‘’Türkiye’nin artık, tedbirlerini alması gerekiyor. Üreticilerin desteklenmesi, teşvik edilmesi, üretime yönlendirilmesi gerekiyor. Çiftçi desteklenirse Türkiye, dünyayı doyurur. Yeter ki, bizi tarladan, üretimden koparmasınlar. Sürekli artan girdi maliyetlerimizin hafifletilmesi gerekiyor” diye konuştu.

/ Konya

09.07.2008


 

Rusya ile tarımda işbirliği

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rusya’ya tarım alanında teknik işbirliği anlaşması önerdiklerini, bu anlaşma taslağının önümüzdeki haftalarda netleşeceğini ve muhtemelen Ekim ayında da imzalanacağını bildirdi.

Bakan Eker, Rusya Federasyonu’nun Türkiye Büyükelçisi Petr Stegniy’i makamında kabul ederek bir süre görüştü. Eker, geçen hafta Rusya’ya gittiğini ve bu ziyarette Rusya Federasyonuna sebze ve meyve ihracatında yeni düzenlemelere ilişkin bir mutabakat zaptının imzalandığını ifade etti. Rusya Federasyonu’na tarım alanında daha geniş kapsamlı, daha uzun vadeyi kapsayan bir teknik işbirliği anlaşması önerdiklerini anlatan Bakan Eker, şöyle devam etti: ‘’Taslağı Büyükelçimiz aracılığıyla onlara ulaştırdık. Önümüzdeki haftalarda bu taslak netleşecek ve muhtemelen Ekim ayında imzalayacağız. Bu anlaşma tarımın bütün konularını ve hayvancılığı içine alacak geniş bir teknik anlaşma olacak. Rusya ile iyi komşuluk ilişkileri içinde ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesi için hükümetlerimizin karşılıklı çabaları var.’’ Bu yıl Güneydoğu’daki kuraklıktan dolayı mercimek üretiminde geçen yıla oranla bir miktar düşüş olduğunu söyleyen Eker, bunu önceden bildikleri için gerekli tedbirleri aldıklarını, endişe edilecek bir durum olmadığını kaydetti.

/ Ankara

09.07.2008


 

Maliye’nin taşıtta ÖTV ısrarı

MALİYE Bakanlığı, taşıt araçlarının satış fiyatı üzerinde yapılacak indirimin oranı daha fazla da olsa, yüzde 10’luk indirim sonrası oluşan fiyata göre özel tüketim vergisi (ÖTV) alacak.

Diğer bir deyişle Maliye, indirimli satışlarda en fazla yüzde 10’luk indirime denk gelen kısmın ÖTV’sinden vazgeçecek. Maliye Bakanlığı’nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre taşıt araçlarında yapılacak indirimlerde yüzde 10’un üzerindeki tutarlar ÖTV’ye de indirim olarak yansımayacak. Ayrıca akaryakıt istasyonları veya işletmelerde ulusal markeri bulunmayan akaryakıttan, büfe ve standlarda tespit edilen bandrolsüz içkilerden özel tüketim vergisi ile vergi cezası alınacak.

/ Ankara

09.07.2008


 

Türkiye’nin tanıtımına DHL Express’ten destek

T.C Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Yatırım Ajansı) ile DHL Express, yabancı yatırımcıların ilgisini Türkiye’ye çekmek amacıyla yeni bir işbirliğine imza attı.

Projenin tanıtım toplantısı, Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ve DHL Express Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Michel Akavi’nin katılımı ile yapıldı. Proje kapsamında, Türkiye çıkışlı DHL kolilerinin ve Tır’larının üzerine, Yatırım Ajansı’nın 2007 yılında başlattığı iletişim kampanyası paralelinde, “Investors Love Turkey, Turkey Love Investors” (Yatırımcılar Türkiye’yi, Türkiye yatırımcıları seviyor) görselleri basılacak ve bu şekilde yurdışındaki alıcılara ulaşacak. DHL Express Türkiye, bir yıl sürecek projesini 3 aşamada yürütecek. Kampanyanın ilk aşamasında hergün Türkiye’den yurtdışına giden DHL gönderilerinin üzerinde yer alacak mesajlar, ayda yaklaşık 150 bin alıcıya ulaşacak. Kampanyanın ikinci aşamasında DHL Express, TIR’larını aynı mesajdan oluşan görselleriyle giydirecek. Üçüncü aşamada ise yabancı gazeteciler için Türkiye’ye bir gezi düzenlenecek ve bu gezi sırasında Türkiye’nin yatırım ortamı daha yakından tanıtılacak.

Ümit kızıltepe / İstanbul

09.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır