"Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Türkiye, Bosna halkını yalnız bırakmayacak

BOSNALILAR, SREBRENİTSA KATLİAMININ YAŞANDIĞI 11 TEMMUZ'UN YILDÖNÜMÜNDE 10 BİNE YAKIN ŞEHİDİNİ DUÂLARLA ANMAYA HAZIRLANIYOR.

BOSNALILAR, Srebrenitsa katliamının yaşandığı 11 Temmuzun 13. yıldönümünde 10 bine yakın şehidini dualarla anmaya hazırlanıyor. Her sene farklı toplu mezarlardan çıkarılarak kimliği tespit edilen insanların cesetleri de yine törenle şehitliğe defnedilecek. Acılar yeniden tazelenecek, gözyaşları sel olup akacak.

Anma törenlerine Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu katılıyor. Kanal 24, TGRT Haber, TV Net, Ülke TV, TV 5, Dost TV ve Hilal TV, İHH aracılığıyla anma törenlerini canlı yayınla izleyicilerine sunacak. TRT de özel program yapacak.

TÜRK HALKI, BOSNA'NIN YANINDA

Türk halkı, 13 yıldan beri acılarını paylaştığı Bosna halkının yanında yer almaya devam ediyor. Yarın Srebrenitsa’da düzenlenecek şehitleri anma törenine Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu katılıyor. TRT ve birçok televizyon kanalı da anma törenini canlı yayınla izleyicilerine sunacak. Sırp saldırganlar, 13 yıl önce Srebrenitsa’da büyük bir acının yaşanmasına yol açtılar. 1992 Martında başlayan Bosna Savaşı’ndan üç yıl sonra, savaş tam bitti denilen bir zaman dilinimde bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin bulunmasına rağmen 1995 yılı Temmuzunda Srebrenitsa’da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı. Bosna’nın doğusunda bulunan ve nispeten daha izole bir bölgede bulunan Srebrenitsa’nın savaş öncesinde %75’i Müslüman Boşnak olmak üzere 24 bin civarı nüfusu bulunmaktaydı. BM’nin “Korunaklı Bölge” olarak ilan ettiği altı bölgeden (Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Srebrinitsa, Tuzla) biri olan Srebrenitsa’nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de bölgeye mülteci akını yaşanmış ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa’da toplanmıştı.

ABD’nin katliamdan bir ay öncesinde istihbarat bilgisi olarak haberdar olduğu, Ratko Mladiç’e bağlı 10 binden fazla çetniğin (aşırı Sırp milliyetçileri) bölgeye doğru hareket ettiklerinin bilinmesi ve katliamın bir hafta kadar devam etmesine rağmen Batılı ülkeler tarafından herhangi bir müdahalenin yapılmamış olması hâlâ cevap bekleyen sorulardan. Radovan Karadziç ve Ratko Mladiç gibi Srebrenitsa katliamının baş sorumluları ise savaşın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen hâlâ bulunabilmiş değil. Geçtiğimiz sene Lahey Adalet Divanı tarafından Bosna’daki katliamların soykırım olduğu kabul edilmiş ve fakat katliamdan Sırbistan’ın sorumlu tutulamayacağı karara bağlanmıştı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN SONRAKİ EN

BÜYÜK KATLİAM

BM’NİN en üst mercileri tarafından “BM sizi koruyacaktır denilen” ve bu şekilde her türlü silahtan arındırılan Srebrenitsa kurbanları, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da insanlığa karşı işlenen en büyük suç olarak nitelendirilen katliamda katledildiler. Toplu mezarlar ise katliamdan çok sonra ortaya çıkarılmaya başlandı.

Katliamın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar her geçen gün tazeliğini koruyor. Srebrenitsa’da gözyaşları dinmek bilmiyor. Bosnalılar, Avrupa’nın göbeğinde maruz kaldıkları katliamda binlerce evladını kaybetti. Toplu katliamlar gerçekleştiren Sırplar, kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak farklı toplu mezarlara buldozerlerle gömdü.

ŞEHİTLERİNİ ANACAKLAR

11 Temmuz’da Srebrenitsa Katliamı’nda hunharca öldürülen 10 bine yakın Boşnak, düzenlenen törenlerle anılacak. Ayrıca farklı toplu mezarlarda bulunarak kimliği yeni tespit edilen şehitlerin defin törenleri gerçekleştirilecek. Katliamda hayatını kaybedenler dualarla anılacak. Ayrıca binlerce kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Acılar yeniden tazelenecek, gözyaşları sel olup akacak.

ANMA TÖRENİ CANLI YAYINLANACAK

Törenler için Türkiye’den de çok sayıda katılım var. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla duyarlı vatandaşlar, Bosna’ya gitmek için uçaklardaki yerlerini ayarladı. Öyle ki Balkan ülkelerine giden uçaklarda biletlerin tükendiği ifade ediliyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı ile TRT de Bosna’ya gidemeyen vatandaşların anma törenlerini izlemesi için bölgeden canlı yayın yapacak. İHH’nın 11 Temmuz Cuma saat 15.00 ile 17.30 saatleri arasında yapacağı “Srebrenitsa Özel” canlı yayın programı Kanal 24, TGRT Haber, TV Net, Ülke TV, TV 5, Dost TV ve Hilal TV tarafından yayınlanacak. Ayrıca isteyen diğer televizyon kanallarına da frekans verilerek anma törenini canlı yayınlamaları sağlanacak.

TRT INT ve TRT TÜRK Televizyonları da Srebrenitsa Soykırımının 13. yıldönümünde 24 saat sürecek bir yayın yapacak. Srebrenitsa’da yapılacak törenlerin ve orada yapılacak açıkoturumun da yer alacağı yayınlarda; stüdyo konukları ile söyleşiler, telefon bağlantıları, soykırımla ilgili yerli ve yabancı belgeseller ve dramalar yer alacak.

SEDAT SERDAR / İstanbul

10.07.2008


 

ABD’nin gönül kazanmaya zamanı yok

ABD'nin kamu diplomasisinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James Glassman, ülkesinin kamu diplomasisinde bundan sonra daha gerçekçi hedefler belirleyeceğinin işaretini vererek, "Her ne kadar insanların kalplerini ve akıllarını kazanmak çok arzulanan bir amaç olsa da, bizim fikirler savaşı kavramımız, daha âcil ve gerçekçi hedefleri içeriyor" dedi.

ABD’NİN kamu diplomasisinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James Glassman, terörle mücadelede fikirler savaşında kendilerini zor bir sürecin beklediğini belirterek, “Müslüman ülkelerde, ABD’nin ve diğer Batı güçlerinin, İslam’ı yok ederek yerine Hristiyanlığı getirmek istediği yönünde yaygın bir görüş bulunduğunu” söyledi.

Göreve yeni başlayan gazeteci kökenli Glassman, Washington Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, yeni dönemde Washington’un dünyayla iletişiminde ABD kamu diplomasisine düşen sınavları anlattı.

Pew araştırma kuruluşunun anket verilerine göre, Türkiye’de ABD’nin popülaritesinin çok düşük olduğunun hatırlatılması üzerine Glassman, Türkiye’nin kendileri için kaybedilmiş bir ülke olduğunu anket rakamlarına dayanarak iddia etmenin yanlış olacağını kaydetti.

Glassman, bu tür araştırmalardaki eğilimlere ciddiyetle bakılması gerektiğini, ancak verilen rakamların istikrarsız olduğunu ve bu rakamlara dayanarak sonuç çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

Pew araştırma kuruluşuna göre, bu yıl Türkiye’de ABD’ye olumlu olarak bakanların oranı yüzde 12 olarak ortaya çıkmıştı. Geçen yılki ankette, bu oran yüzde 9’du.

James Glassman, ABD’nin kamu diplomasisinde bundan sonra daha gerçekçi hedefler belirleyeceğinin de işaretini vererek, “Her ne kadar insanların kalplerini ve akıllarını kazanmak, çok arzulanan bir amaç olsa da, bizim fikirler savaşı kavramımız, daha acil ve gerçekçi hedefleri içeriyor” dedi.

Glassman, El Kaide ve benzeri terör örgütleriyle olan fikirler savaşındaki amaçlarını bir örnekle anlatarak, “ABD’nin değerlerini ve siyasi sistemini portakal suyu, El Kaide’nin şiddete dayalı aşırılığını da limonata olarak düşünün. Kısa dönemde bizim işimiz, bütün çabalarımız, insanların portakal suyu içmeleri için yoğunlaştırmak değil, insanların limonata içmemelerini sağlamak. Önceliğimiz, kendi propagandamızı yapmak değil, karşı tarafınkini çökertmek” diye konuştu.

/ Washington/

10.07.2008


 

Irak’a red cevabı

ABD yönetimi, Bağdat yönetiminin, ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi için takvim belirlenmesi yönündeki talebini reddetti ve askerlerin, bölgedeki duruma göre çekileceklerini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos, “Karar, bölgedeki şartlara bağlı olarak alınacak’’ dedi.

Abd yönetimi, Bağdat yönetiminin, ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi için takvim belirlenmesi yönündeki istemini reddetti ve askerlerin, bölgedeki duruma göre çekileceklerini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos, yaptığı açıklamada, ‘’ABD hükümeti ve Irak hükümeti, ABD’nin çekileceği gerçeği konusunda anlaşmaya vardı. Ancak bu karar, bölgedeki koşullara bağlı olarak alınacak’’ dedi. Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai, bugünkü açıklamasında, yabancı güçlerin çekilmesiyle ilgili belirli bir tarih içermeyen herhangi bir güvenlik anlaşmasını Washington ile imzalamayacaklarını söylemiş ve, ‘’çekilmeyle ilgili belirli bir tarih içermeyen herhangi bir mutabakat zaptını kabul etmeyeceklerini’’ bildirmişti. Irak ile ABD arasında varılması planlanan güvenlik anlaşmasıyla, BM Güvenlik Konseyi’nin Irak’taki ABD varlığı için belirlediği son tarih olan 31 Aralık 2008’den sonra da ABD birliklerinin Irak’ta kalabilmesinin yasal temellerinin atılması hedefleniyor.

/ Washington

10.07.2008


 

İsrail Filistin’i rahat bırakmıyor

İsrail'in Batı Şeria’da Hamas’la bağlantılı olduğunu iddia ettiği kurum ve kuruluşlara baskınları devam ediyor. Belediye Başkan Yardımcısı Hafız Şahin, askerlerin Nablus belediyesine baskın düzenleyerek, bazı bilgisayarlara el koyduğunu belirtti. Şahin, askerlerin ayrıca altı camiye baskın düzenlediğini ve Hamas’a yakın okullara ait beş otobüse el koyduğunu söyledi.

İSRAİL askerlerinin Batı Şeria’da Hamas’la bağlantılı olduğu sanılan kurum ve kuruluşlara baskınları devam ediyor. Belediye Başkan Yardımcısı Hafız Şahin, askerlerin Nablus kenti belediyesine baskın düzenleyerek, bazı bilgisayarlara el koyduğunu belirtti. Şahin, askerlerin ayrıca 6 camiye baskın düzenlediğini ve Hamas’a yakın okullara ait 5 otobüse el koyduğunu söyledi. Nablus’un Hamaslı Belediye Başkanı Adli Yeiş, İsrail tarafından daha önce tutuklanmıştı. İsrail askerleri, Nablus’ta Hamas’la bağlantısı olduğu sanılan çeşitli yerlere bu hafta baskınlar düzenlemeye başladı. İsrail, Batı Şeria’nın kontrolünün de Gazze gibi tamamen Hamas’ın denetimine geçmesini istemiyor. Bu arada Nablus’taki işyerlerinin, baskınları protesto etmek amacıyla bugün grev yapmayı planladığı kaydedildi.

/ Nablus

10.07.2008


 

Sarkozy'e sert tepki

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, daha önce yaptığı boykot tehdidini sona erdirerek, Pekin Olimpiyatları’nın açılış törenine katılma kararı, Avrupalı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşil Grup lideri DanielCohn-Bendit, Sarkozy’nin son kararını ‘’skandal’’ olarak, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı Robert Menard ise ‘’teslimiyetçilik’’ olarak niteledi. Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Daniel Cohn-Bendit, ‘’AB dönem başkanı olarak Fransa’nın açılış törenini boykot etmemesi bir skandaldır. Özellikle Tibet konusunda yeni bir gelişme olmaması dolayısıyla Sarkozy’nin bu tavrı üzüntü vericidir’’dedi. Sarkozy’yi, Fransa’nın ekonomik çıkarları yüzünden bu tür bir tavır içine girmekle suçlayan Cohn-Bendit, ‘’Sarkozy, nükleer enerji satmak istiyor. Bunu alacak tek ülke de Çin’’ diye konuştu.

/ Paris

10.07.2008


 

OPEC 1.2 trilyon dolar kazanacak

PETROL İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC), bu yıl petrol ihracatından 1 trilyon 251 milyar dolar kazanması bekleniyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), OPEC’in bu yıl petrol ihracatından 1 trilyon 251 milyar dolar kazanmasının beklendiğini, bunun daha önceki tahminlerinden yaklaşık 73 milyar dolar daha fazla olduğunu açıkladı. EIA’nın aylık tahmin raporuna göre, OPEC’in, geçen yıl 671 milyar dolar olan petrol ihracatından kazancının bu yıl yüzde 86 artması ve 2009 yılında da yüzde 6 yükselerek 1 trilyon 322 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Bu yılın ilk yarısında OPEC üyeleri petrol ihracatından kazançlarını 645 milyar dolara çıkardı. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın kazancı bu yılın ilk yarısında 192 milyar dolara ulaştı. Böylece bu ülke 2008’in ilk yarısında geçen yılın toplam petrol ihracatı gelirinden sadece 2 milyar dolar daha az gelir elde etti. Irak’ın petrol kazancı da bu yılın ilk yarısında 39 milyar dolar oldu.

/ Washington

10.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör