"Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

En güzel ezanı onlar okuyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, din görevlilerinin ezan, sala, kaside, tevcid ve mevlidi en iyi şekilde okuması için koro oluşturdu.

Açılan sınava başvuran 965 aday arasından seçilen 40 din görevlisi, Tasavvuf Musikisi Erkekler Korosu bünyesinde haftanın 5 günü 9 saat süren bir çalışmayla dini musikiyi makamıyla okumayı öğrendi.

Başkanlığın girişimiyle Tasavvuf Musikisi Erkekler Korosu oluşturulması için sınav açıldı. Türkiye’nin dört bir yanından din görevlileri ve müftülerin başvuruda bulunduğu sınava 965 kişi girdi.

Kocatepe Camisi İmam Hatibi İsmail Coşar, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Öğretim Görevlisi ve koro şefi Fatih Koca, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT sanatçılarından oluşan jüri, 13 gün süren titiz eleme sonucunda 40 din görevlisini koroya girmeye uygun buldu.

Sınavda nota bilgisinden çok adayların müzik kulağının olup olmadığı yönünde değerlendirme yapılırken, camilerde görevli imam ve müezzinler tercih edildi.

Daha sonra, Ankara’da günde 9 saat olmak üzere haftanın 5 günü eğitimden geçirilen din görevlileri, imam hatip İsmail Coşar’ın yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının da aralarında yer aldığı seçkin bir eğitmen kadrosuyla çalıştı. Koroya 6 konservatuvar mezunu din görevlisi de seçildi.

Bu eğitim çalışmasının ardından dini musikiyi makamıyla okumayı en iyi biçimde öğrenen koro, ayrıca ilahi, Bektaşi nefesi, Türk Sanat Müziği ve Mevlevi eserlerini de yorumlamaya başladı.

Yurt içi ve yurt dışında düzenlenen etkinliklerde de yer alan koro, son olarak Bosna-Hersek’teki 498. Ayvaz Dede Şenlikleri’nde ilahileri yorumladı.

’’EZAN EN İYİ

BİÇİMDE OKUNMALI’’

Şef Fatih Koca, koronun eğitimine özel bir önem verdiklerini, çalışmaların ardından koronun ezan, salâ kaside, tecvid, mahfel sürmesi ve mevlidi en iyi biçimde yorumlamayı öğrendiğini söyledi. Koca, şunları kaydetti:

‘’Birinci manada arkadaşlarımızın bunları en iyi biçimde icra etmesini hedefliyoruz. Çünkü ezan çok güzel şekilde okunmalıdır. Koromuzu oluşturmakta asıl amaç, yalnızca ilahi konserleri vermek değildir. Aynı zamanda cami musikisi formlarını canlandırmaktır.

Osmanlı’da icra edilmiş son zamanlarda unutulmuş bazı salâlar vardı. Mahfel sürmesi uygulanmıyordu. Sadece bunu öğrettiğimiz için bile mutluyuz. Toplumda var olan ‘imamlar olabildiğince bağırır’ yargısını tersine çevirmeye gayret ettik. Din görevlileri seslerini kontrol etmeye başladı.’’

Koronun, yurt içi ve yurt dışındaki etkinliklerde yer aldığını, Bosna-Hersek ile Almanya’da da ilahi yorumladıklarını anlatan Koca, ‘’Bosna’daki Ayvaz Dede Şenlikleri’nde ilgi ve beğeniyle karşılandık. Hatta Itri’nin bestelediği Salavat’ı (Allahümme Salli Alâ) da oradaki binlerce kişi koromuzla beraber söyledi’’ dedi.

Koronun cezaevlerinde ilahi söylediğini ve şu ana kadar da 70 cezaevinden teklif aldıklarını anlatan Koca, koro mensuplarını gruplara ayırdıklarını, 7-8 kişilik gruplar halinde din görevlilerinin geldikleri illerde ve çevrelerindeki cezaevlerinde ilahi söyleyeceklerini ifade etti.

Bu etkinliklere büyük önem verdiklerini belirten Koca, ‘’Mahkumlarla iletişim kurma, onlara moral kazandırma açısından bu etkinliği çok önemsiyoruz’’ diye konuştu.

’’ARTIK SESİMİZİ BİZ

YÖNLENDİRECEĞİZ’’

Koro üyelerinden Sultahmet Camisi Müezzini Muzaffer Çelikendaze ise 8 ay boyunca oldukça verimli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Küçük yaştan beri musikiyle iç içe olduğunu kaydeden Çelikendaze, ‘’Gördüğümüz eğitim sayesinde bugüne kadar yaptıklarımızın ne olduğunun bilincine vardık. Makamları öğrendik’’ dedi.

İmam Kahraman Taşçı da görevleri gereği eğitimden önce de mevlit ve ezan okuduklarını belirterek, ‘’Ancak, o zaman sesimiz bizi yönlendiriyordu. Şimdi biz sesimizi yönlendiriyoruz’’ sözleriyle aldıkları eğitimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sözün bittiği yerde müziğin başlayacağını dile getiren Taşçı, güzel nağmelerin insanlara huzur verdiğini ifade etti.

/ Ankara

10.07.2008


 

Nevşehirli gençlerden Bediüzzaman’ın mekânlarına ziyaret

NEVŞEHİRLİ gençler 29 kişi ile Bediüzzaman'ın mekânlarına ziyarette bulundular. Gezi büyük bir heyecanla başladı.

Daha önce Isparta ve Barla’ya gitmeyen gençler oldukça heyecenlı ve bir an önce oraları görmek için sabırlarını zorladılar. Daha önce gidenler ise o güzelliklerin olduğu ve maneviyatla dolu olan mekânlara tekrar gitmenin sevincini yaşadılar. Gençler geziden memnuniyetlerini dile getirdiler.

/ Kerim Bağcı

10.07.2008


 

19. yüzyıl Osmanlı ressamları Sanal Müze’de

ECZACIBAŞI Sanal Müzesi, 19. yüzyıl Osmanlı ressamları David Çıracıyan ile Garabet Yazmaciyan’ın İstanbul’u canlandırdıkları eserlerini, yarından itibaren süresiz sergileyecek.

Çıracıyan (1839-1929) ile Yazmaciyan’ın (1868-1917 veya sonrası) fırçalarıyla canlandırdıkları, yüzyıl öncesi İstanbul’un, 11 Temmuz’dan itibaren Eczacıbaşı Sanal Müzesi’nde sanatseverlere sunulacağı ifade edildi.

Küratörlüğünü Haşim Nur Gürel’in üstlendiği sergi, 30 imgeden oluşuyor.

Sanatseverler, iki ressamın eserlerini ‘’www.sanalmuze.org’’ adresinde izleme imkânı bulacak.

10.07.2008


 

Belgesel kervanı yola çıktı

DÜNYADAN ve Türkiye’den önemli belgeselleri seyirciyle buluşturmayı hedefleyen Documentarist İstanbul Belgesel Günleri başladı.

22 ülkeden 60’tan fazla filmin gösterileceği etkinlik 13 Temmuz’a kadar sürecek. Avrasya Sanat Kollektifi (ASK) tarafından gerçekleştirilen etkinliğin bu yılki ana teması “Neden Demokrasi? Neden Belgesel? “ olarak belirlendi. Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) belirlediği 16 filmin gösterileceği Yerli Belgesel Seçkisi’nin de yer aldığı festivalin diğer öne çıkan yapımları ise Çin’de bir ortaokuldaki sınıf başkanı seçimini konu alan ve çocukların iktidar uğruna neler yapabileceklerini sergileyen “Please Vote For Me” ve Hırvatistan’da savaş gazilerinin günümüz Hırvat toplumuna uyum sağlamasının imkânsızlığını anlatan “Bad Blue Boys”. Film gösterimleri dışında belgesel eğitiminin tartışıldığı yönetmenlerle söyleşilerin ve sohbetlerin gerçekleşleştiği, multimedia çalışmalarını yer aldığı festival Fransız Kültür Merkezi ve Pera Müzesi’nde gerçekleşecek.

10.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör