"Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Nasreddin Hoca’nın torunlarıyız

İstanbul’da Cafcaf dergisini çıkaran bir grup mizahçı dernekleşti. Mizah Derneği adıyla kurulan bu derneğin genel başkanı karikatürist Çağrı Cebeci. Sanatalemi.net’ten Mustafa Taşçı, Çağrı Cebeci ile mizah üzerine konuştu.

*Mizah Derneği’ne ihtiyaç var mı?

Mizah zaten hayatımızın bir parçası. Ekmek su gibi de bir ihtiyaç. Normalde Dernek çok mu lâzımdı canım diyenler olabilir. Ama inanın çok lâzımmış. Bu dernek bir çok yazar ve çizer arkadaşı bir araya topladı. Cafcaf dergisinin yazar ve çizerleri haricinde bir çok üyemiz ve üye adaylarımız var. Amacımız Türkiye’de seviyeli mizah yapan herkesi kucaklamak.

*Ne gibi çalışmalar tasarlıyorsunuz?

Türkiye’de 20 bine yakın dernek var. Bunların çoğuna âtıl diyebiliriz. Dernek kurup çay kahve içen ve hiçbir faaliyette bulunmayan derneklerin sayısı çok fazla. Biz istiyoruz ki derneğin faaliyetleri olsun. Boş boş durmayalım. Hizmetler yapalım. Mizah Derneği olarak bir çok projeye, bir çok hizmete imza atmak istiyoruz. Kültür festivalleri, karikatür kursları, paneller, yarışmalar öncelikli hedeflerimiz.

*Ekibinizde kimler var?

Ekibimiz çok kalabalık. Hepsi birbirinden değerli insanlar. Sayacak olursak Turgut Yılmaz, Cemal Satkın, Ahmet Ercan, Volkan Akmeşe, İsmail Bahat, Murat Yılmaz, Suavi Kemal Yazgıç, Ahmet Murat, Yusuf Turan Günaydın, Bülent Ata, Hasan Kocatopuz, Numan Kodal, Adem Mermerkaya, Ahmet Altay, Yasir Eryılmaz, Bünyamin Yılmaz, Ö. Faruk Dönmez, Ahmet Mutlu, Yusuf Kot, Yusuf Ziya Kosifoğlu, Kerem Abadi, Ufuk Kayabaşı, Nurettin Durman, Halil Eser, Mehmet Keskinkılıç, Necmettin Çanak, Murat Karaca, Özkan Olcay, Hakan Albayrak, Mustafa Göleç, Hicabi Kırlangıç, Murat Gök ve sevgili editörümüz Asım Gültekin ekibimizde olan arkadaşlardan bazıları.

*Derneğiniz kimlere açık? Her isteyen üye olabilir mi yoksa bazı şartlarınız var mı?

Derneğimiz mizahla alâkadar işinin profesyoneli her türlü kişiye açık. Şartımız bu. Bir de 6 adet çekilmiş komik fotoğraf istiyoruz.

*Cafcaf’ı da çıkartıyorsunuz aynı zamanda. Dindarlar mizah yapamaz deniyor? Ne dersiniz?

Bunu diyenlere gülüyoruz biz. İlhamı onlardan alıyoruz zaten. Bu tür cümleler kuran arkadaşlar bu işin tekeli olmaya çalışıyorlar Türkiye’de. Mizahı belli bir kesime mal edip o şekilde sürdürmek istiyorlar. Bu ülkede vatanına, milletine, dinine bağlı mizahçılar da var. Mizah evrensel bir şeydir. Bunu farklı algılayanlara, bir yere çekmek isteyenlere de hepten karşıyız. Derneğimizin amaçları arasında bu da var. Maalesef Türk mizahı yıllar boyunca bu sıkıntıyı yaşadı ve hâlâ yaşıyor. Hepimiz Nasrettin Hoca’nın torunlarıyız. Tarihimize baktığımızda yaşanmış çok mizah olayları var. Hele Osmanlı nüktelerini bir anlatsam şaşar kalırsınız. Hatta yeri gelmişken anlatayım bir tanesini.

Bir ecnebi mahfilde Osmanlı İmparatorluğu’nun hâlâ sağlam olduğundan bahsediliyordu. Fuat Paşa şöyle teyit etti: “Evet, muhakkak ki sağlamdır. Çünkü siz dışarıdan, biz içeriden yıkmaya çalışıyoruz da gene dayanıyor.”

İşte ecdadımız böyle sağlam bir mizah anlayışına sahipti. Geçmişini bilmeyen, geleceğinin ne olacağını asla bilemez. Bize düşen geçmişten gelen bu güzel ve ahlâklı mizah anlayışını yaşatmak. Geçenlerde karikatürist bir arkadaş “Mizah sofuluğu kaldırmaz” diye bir açıklama yapmıştı. O arkadaşa biraz tarih okumasını ve geçmişi araştırmasını tavsiye ediyorum. Belki 2-3 şey öğrenir de ufku genişler.

14.07.2008


 

Çocuklar için alternatif eğlence adresi: Rahmi M. Koç Müzesi

Hafta sonlarını değerlendirmek isteyen aileler çocuklarıyla Rahmi M. Koç Müzesi’ne geliyor. Eğlenirken öğrenmeyi bir arada yaşatmayı hedefleyen Rahmi M. Koç Müzesi, hem açık hem de kapalı alanları ile hizmet sunuyor.

Buharlı tekne gezilerinden, nostaljik tren seferlerine, rengârenk ve müzikli atlıkarıncadan, Antika arabalar ve oyuncak trenler ile Rahmi M. Koç Müzesi çocukları farklı bir atmosfere götürüyor.

Rahmi M. Koç Müzesi ziyaretçileri için Üsküdar’dan kalkan İDO vapurları ile keyifli bir deniz yolculuğu ile Hasköy’e ulaşmak çok kolay. Ayrıca, İDO vapurları gün boyu saatte bir ring seferi yapıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Günleri:

Hafta içi : 10.00 – 17.00

Hafta sonları : 10.00 – 19.00

Araçla gelen ziyaretçiler için müzenin ücretsiz otopark imkânı bulunmaktadır.

Bilgi için: 0(212) 347 79 11

14.07.2008


 

Müze Kart'a yoğun ilgi var

Türkiye'deki 300’ü aşkın müze ve ören yerini, 20 YTL karşılığında yıl boyunca sınırsız gezme imkânı sunan müze kart, Osmanlı padişahı, sultanı, Romalı kadın ve erkek kıyafetleri giymiş öğrencilerin yer aldığı stantta tanıtıldı. Müze Kart Satış elemanları Gürhan Bahadır ile Tayyar Özcan, ilk iki saatte 20’yi aşkın kart sattıklarını söyledi.

Stanttan müze kart satın alan emekli Albay Yelkan Aşetay da uygulamayı, arkadaşından gelen bir e-posta aracılığıyla öğrendiğini kaydetti. Kartın nereden alınacağını inceleme fırsatı bulamadığını belirten Aşetay, ‘’Böyle stant kurmaları çok iyi bir yöntem oldu’’ dedi. Aşetay, müzeleri gezmeyi sevdiğini belirterek, kartın kendisine avantaj sağlayacağını ifade etti.

Yüksel Aydın müze karttan, açık hava reklâmları vasıtasıyla haberdar olduğunu dile getirdi. ‘’Nereden alabileceğimi düşünüyordum, ‘Bir müzeden alayım’ dedim ama vaktim olmamıştı. Şimdi önüme geldi’’ diyen Aydın, belli yerlere kurulan stantlarla satış uygulamasının devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Aydın, ‘’Stantta, yanında nakit olmayan veya kredi kartıyla ödeme yapmak isteyenler için post makinesi bulunması da çok iyi. Böylece ertelemeyip, hemen alıyorsunuz’’ dedi. Aydın ayrıca, müze kartın kapsamının, Topkapı Sarayı Harem Dairesi, Göreme Açıkhava Müzesi’ndeki Karanlık Kilise ve Bodrum Kalesi ile özel müzeleri de içine alacak şekilde genişletilmesini istedi.

Stantta müze kart alan vatandaşların duygularını yazabileceği bir defter açıldı. Müze kart, stantta, resimli bir kimlik kartıyla 1 dakika içinde çıkarılabiliyor. Stantta, Ankamall ve Panora alış veriş merkezlerinde, bugün ve yarın hizmet verilecek.

14.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör