"Gerçekten" haber verir 18 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Afganistan’da sivil katliamı

Afganistan’da ABD önderliğindeki işgal güçleri, bir Amerikan bombardımanı sırasında 8 sivilin öldüğünü kabul etti.

Bombardımanda bir evin zarar gördüğü, 8 sivilin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı belirtildi. Ferah vilâyeti yetkililerinden Muhammed Yunus Rasuli, Salı sabahı Bakva bölgesinde bir eve isabet eden bombanın 4 kadınla 5 çocuğun ölümüne sebep olduğunu söylemişti.

18.07.2008


 

YUMUŞAMA SİNYALLERİ VE ZEYTİN DALI

Tahran ve Washington yönetimleri, özellikle son dönemde birbirlerine karşı "tehdit dili”ni kullanmaya devam etseler de siyaset, ekonomi, kültür-sanat, spor ve bilim gibi birçok alanda işbirliği yaparak ve yumuşama sinyalleri vererek karşı tarafa "zeytin dalı" uzatıyorlar.

30 YIL SONRA DİPLOMATİK İLİŞKİ

İran'la yaklaşık 30 yıldır diplomatik ilişkisi olmayan ABD'nin, ilk kez Tahran'da Büyükelçiliğin bir alt seviyesi olan "diplomatik misyon" açmayı planladığını ilân etmesi ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın buna olumlu yaklaşacaklarını söylemesi bu sinyallerin en sonuncusu.

İRAN-ABD ARASINDA SICAK RÜZGÂRLAR

İRAN ve ABD’nin siyaset, ekonomi, kültür-sanat, spor ve bilim alanlarındaki işbirliği ve yakınlaşması, taraflar arasındaki buzların erimeye başlaması olarak yorumlanıyor. Tahran ve Washington yönetimleri, özellikle son dönemlerde birbirlerine karşı “tehdit dilini” kullansa da birçok alanda işbirliği yapıyor ve yumuşama sinyalleri vererek karşı tarafa “zeytin dalı” uzatıyor.

İran’a karşı sert söylemlerde bulunmasına ve en ağır yaptırım kararları aldırmasına rağmen Başkan George W. Bush döneminde, ABD ve İran arasındaki buzların erimesine işaret eden çok sayıda “ilkler” mevcut.

ABD, İran ile müzakereler için “uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması ön şartından” ilk kez vazgeçti.

ABD, İran ve AB arasında 19 Temmuz’da Cenevre’de yapılacak nükleer müzakerelere resmi olarak ilk kez üst düzey diplomat olan William Burns’un da katılacağını açıkladı. İran ile yaklaşık 30 yıldır diplomatik ilişkisi olmayan Beyaz Saray, ilk kez Tahran’da Büyükelçiliğin bir alt seviyesi olan “menfaat bürosu” açmayı planladığını ilan etti. ABD, ekonomik ablukaya aldığı ve her türlü ticareti yasakladığı İran’a, Bush döneminde 10 kat artış oranıyla 546 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, İran ile ön şartsız doğrudan müzakerenin mümkün olabileceğini bildirdi. Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA), yaz turnuvasına katılması için ilk kez İran Millî Olimpik Basketbol Takımı’nı davet etti.

ABD sinemalarında gösterilen İran filmlerindeki artış ve film festivallerinde İran filmlerinin ödüllendirilmesi de kültür-sanattaki yakınlaşmaya delil olarak gösteriliyor.

En son olarak da Amerikan Oftalmoloji Akademisi, İranlı bilim adamı Muhsin Azermina’yı, oftalmoloji (göz bilimi) alanındaki çalışmalarından dolayı “akademik prestij ödülü”ne layık gördü.

Washington yönetiminin, birçok alanda İran’a karşı politika değişikliğine gitmesi Tahran yönetiminin benzer adımları atmasına yol açtı. İran makamları da, ABD ile arasındaki buzları eriten açıklamalarda bulundu. İran, ABD ile aracısız, ön şartsız ve doğrudan müzakerelere hazır olduğunu bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin Tahran’da diplomatik temsilcilik açma isteğine olumlu yaklaşacaklarını söyledi.

Ahmedinejad’ın, Başkan Bush ile doğrudan görüşme talebi ve seçimler sonrası Beyaz Saray’ın yeni sahibi ile de sorunları tartışabileceğini açıklaması, Tahran’ın söylemlerinde ciddi olduğu şeklinde yorumlanıyor. İran Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu toplantısına katılmak için 3. kez ABD’ye gideceğini açıkladı. Ahmedinejad, geçen yılki BM Genel Kurulu toplantısı için gittiği New York’ta 11 Eylül terör saldırısında ölenler için yapılan anıtı ziyaret edip, çelenk koymak istemiş, ancak güvenlik gerekçesiyle bu isteğe olumlu cevap verilmemişti. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran ve ABD arasında doğrudan uçuşlar için öneride bulunduklarını bildirdi. İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri de, ABD’nin İran’daki enerji sektöründe yatırım yapmasının önünde engel olmadığını söyledi.

İran ve ABD arasında özellikle son dönemde şiddetlenen “savaş rüzgârlarının” aslında “buzları eritmeye” yönelik olup olmadığını ise zaman gösterecek.

/ Tahran

18.07.2008


 

Patani'de ateşkes sağlandı

TAYLAND'IN Müslümanların çoğunlukta olduğu güneyinde 4 yıldır süren kanlı direnişin lideri olduğunu iddia eden bir grup, hükümetle derhal ateşkes konusunda anlaştığını açıkladı.

Adı belirtilmeyen üst grubun sözcüsü olduğunu söyleyen bir kişi, ordu televizyonunda yayımlanan açıklamasında, “Siyasî ve askerî bütün savaş gruplarımız güneyde barışı şu andan itibaren destekleyecektir” dedi. İddianın doğru olması durumunda, ilk kez bir grup, Tayland’ın Malezya sınırındaki 3 eyaletinde 4 yıldır süren ve 3 bin kişinin öldüğü direnişin sorumluluğunu üstlenmiş olacak. Eski genelkurmay başkanı ve Savunma Bakanı Chettha Thanajaro, Reuters’a yaptığı açıklamada, 11 direnişçi grupla geçen yıl barış görüşmeleri başlattığını ve bazı görüşmelerin Almanya’da yapıldığını söyledi. Chettha “Sözlerini tutmak zorundalar. Eğer gelecek hafta şiddet olayları olmazsa o zaman hükümet onlarla daha fazla görüşme yapacak” dedi. Direnişcilerin lideri ise silahlarını bırakmayan grupların “suçlular” olarak görüleceğini ve güvenlik kuvvetlerinin bunların peşine düşeceğini söyledi. Chettha, üst grubun adını ve televizyonda çıkan iki direnişcinin adını açıklamadı. İnsan Hakları İzleme grubu, geçen yıl yaptığı bir açıklamada isyanı BRN-Koordinasyon grubunun yönettiğinin anlaşıldığını belirtmişti.

/ Bangkok

18.07.2008


 

Enver İbrahim hastaneye kaldırıldı

MALEZYA'DA “fiili livata” ile suçlanan muhalefet lideri Enver İbrahim’in gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırıldığı ve muayene edilmesinin beklendiği bildirildi.

3 muhalefet partisinin oluşturduğu koalisyonun başındaki Halkın Adaleti partisinin halkla ilişkiler yetkilisi Tian Chua, “Muayene edileceğini düşünüyoruz, ama bundan emin değiliz” dedi ve 23 yaşındaki yardımcısına fiili livata ile suçlanan Enver İbrahim’in “serinkanlı” olduğunu söyledi. İbrahim’in rahatsızlığı konusunda açıklama yapmayan Chua, Enver İbrahim’in yakında serbest bırakılacağını umduklarını kaydetti.

/ Kuala Lumpur

18.07.2008


 

Ankara, dış trafiğin odağında

ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Türkiye ile ABD’nin terörizmle mücadelede birlikte çalıştığını kaydederek, ABD’nin, Türkiye ile Irak’ta ve “ortak terörist düşman” PKK’ya karşı işbirliğine devam edeceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Merkez Bina’da kabul edilen Hadley, yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından açıklama yaptı. Amerikalı yetkili sözlerine Türkiye’de yeniden bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Hadley, ABD hükümetinin 9 Temmuz’da ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğundaki saldırıda Başkonsolosluğu koruyan Türk hükümetine müteşekkir olduğunu belirterek, aynı zamanda ABD hükümeti adına saldırıda hayatını kaybeden cesur polislerin ailelerine başsağlığı diledi. Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Ankara’ya günübirlik ziyarette bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’i kabul etti. Öte yandan, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın davetlisi olarak Cuma günü Türkiye’ye günübirlik çalışma ziyaretinde bulunacak. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ziyaret çerçevesinde iki ülke Dışişleri Bakanları başkanlığında düzenlenecek heyetler arası görüşmelerde, ikili ve iki ülkeyi ilgilendiren diğer güncel konuların ele alınmasının öngörüldüğü belirtildi. Mutteki, Ankara ziyareti çerçevesinde ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Bu ziyaretler çerçevesinde, Hadley ile Mutteki’nin ziyaretleri arasında dolaylı bir bağ olduğu yorumları yapılıyor.

18.07.2008


 

Papa, tv ve internet tehlikesine parmak bastı

DÜNYA Gençlik Günü kutlamalarına başkanlık etmek üzere Avustralya’da bulunan Papa 16. Benediktus, dünyanın tabiî kaynaklarının “doymak bilmeyen” tüketim için boşa harcandığını söyledi.

Papa 16. Benediktus, Sydney’de Dünya Gençlik Günü kutlamaları için toplanan yüzbinlerce kişiye yaptığı konuşmada, çevre konusunda daha duyarlı davranma çağrısında bulundu. Papa çevrenin korunmasına ilgi göstermenin, tabiî kaynaklarda adil olmanın, sürdürülebilir kalkınmanın, şiddetten kaçınmanın insanlık için hayatî önem taşıdığına dikkati çekti.

Alkol ve uyuşturucu kullanımına dikkat çeken Katolik dünyasının ruhanî lideri, televizyon ve interneti, şiddeti ve eğlence aracı olarak cinsel istismarı arttığı gerekçesiyle kınadı. Modern toplumun materyalizminin dünya ve insanlığa verdiği zararı da kınayan Papa, gençleri “yanlış idollerin” çekiciliğine karşı uyardı. Katolik kilisesinin lideri, gençlere yeniliğin güzelliği ortadan kaldırdığı, yüzeysel deneyimin gerçeğin yerini aldığı toplumun “basit tüketicilerinden” gördükleriyle baştan çıkmamaya çağırarak, insan türünün en güzel ve en kutsal varlık olduğunu, ana rahminin tarifsiz bir şiddet yeri olabileceğinden kürtaj ve embriyona müdahalelere son verilmesini istedi.

/ Sydney

18.07.2008


 

Muttaki, Ankara öncesi Şam’da

İRAN Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la görüşmek üzere Şam’a gitti.

Mutteki Şam’a varışında, Esad’la “Orta Doğu’daki son gelişmeleri” görüşeceklerini söyledi. Ancak görüşmede, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Esad’dan İran’ı nükleer anlaşmazlıkta uluslar arası toplulukla işbirliği yapmaya ikna etmesi isteğinin de ele alınması bekleniyor. Sarkozy ve Esad Paris’te yapılan Akdeniz için Birlik toplantısında görüşmüşlerdi. Esad, Sarkozy’nin isteğini İranlı yetkililere iletmeye söz vermiş, ancak kendisinin konuya müdahalesinin anlaşmazlığın çözümüne katkıda bulunacağından emin olmadığını söylemişti. Mutteki yarın da Türkiye’ye günübirlik ziyarette bulanacak.

/ Şam

18.07.2008


 

Hariri, Bağdat’ı ziyaret etti

LÜBNAN parlamentosunun çoğunluk lideri Said Hariri’nin Irak’ın başşehri Bağdat’ı ziyaret ettiği bildirildi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Başbakan ve Hariri’nin görüşmelerinde Lübnan’daki yeni hükümetle Şii grup Hizbullah’ı ele aldıkları belirtilerek, Maliki’nin yeni hükümete desteğini açıkladığı kaydedildi. Açıklamada, konuk Hariri’nin de Irak’taki güvenlik durumunun iyileşmesinden duyduğu memnuniyeti ilettiği ifade edildi. Uzmanlar, Sünnî Hariri’nin Bağdat’ı ziyaret etmesinin, bölge ülkeleriyle yakın ilişkiler kurmak isteyen Irak için diplomatik bir başarı olduğunu belirtiyor. Bazı Arap liderleri, Şiî olan Maliki’nin İran’ın müttefiki olduğunu ve şiddeti gerekçe göstererek, Irak’ı ziyaret etmekten imtina ediyor.

/ Bağdat

18.07.2008


 

Kaddafi’nin oğlu da, babasını aratmıyor

LİBYA lideri Albay Muammer Kaddafi’nin oğullarından biri olan Hannibal Kaddafi’nin İsviçre’de hizmetçilerine kötü davranmakla suçlanarak gözaltına alındığı bildirildi.

Radio Suisse Romande’daki haberde, 32 yaşındaki Hannibal Kaddafi’nin, evinde çalışan 2 hizmetçinin şikayeti üzerine 2 geceyi gözaltında geçirdiği belirtilerek, hizmetçilerin Kaddafi’yi kendilerini dövmekle suçladığı kaydedildi. Hannibal Kaddafi’nin Cenevre’deki 5 yıldızlı otellerden biri olan Hotel President Wilson’da Salı günü gözaltına alındığı belirtildi. Haberleri adli kaynaklara doğrulatmak mümkün olmadı. İsviçre Dışişleri Bakanlığı ise yorum yapmaktan kaçındı.

/ Cenevre

18.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör