"Gerçekten" haber verir 19 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Hayvancılık da ihtisas işi olacak

Hayvancılık sektöründe, bir çeşit ‘’üretim çiftliği’’ mahiyetinde yapılanmayı ve geleneksel metotlardan, modern uygulamalara geçişi öngören ‘’Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’’(HİOSB) kurulmasına ilişkin, ilk pilot uygulama Amasya-Suluova’da başlıyor.

Bu proje, dağdaki ağılların, köydeki ahırların, organize sanayi bölgelerine yolculuğunun ilk dönüm noktası olacak. Şimdiye kadar, sadece sanayi sektöründe Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ihdası üzerinde çalışan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, yeni stratejisinde, artık diğer sektörler için de, bu tür bölgelerin kurulmasına öncülük edecek. Türkiye’de bir anlamda ilk örnek olacak Amasya-Suluova Hayvancılık İhtisas Sanayi Bölgesi’nin kurulmasına ilişkin ihale tamamlandı. Proje keşif bedeli 12 milyon 265 YTL olarak belirlendi ve ihaleyi Kaçkar İnşaat aldı. Ağustos ayında temeli atılacak olan, 90 hektar alana kurulacak olan bölgede, 21 ahır ve 15 adet sanayi parseli bulunacak. Toplam 10 bin 200 civarında büyükbaş hayvan barındıracak olan Amasya-Suluova bölgesinde, ayrıca, 123 dönümlük arazi üzerine Karantina Merkezi kurulacak. Suluova ilçesi içinde ahır kirliliğini ortadan kaldıracak olan besi organize sanayi bölgesinin 2009 yılı Kasım ayında bitirilmesi bekleniyor.

Öte yandan, hayvancılık ihtisas bölgelerinde, aynı zamanda kesim işleminin de yapılacağı entegre tesisler bulunacak. Ahırlar, modern tesisler şeklinde inşa edilecek, sadece besicilik değil, aynı zamanda sütün üretime dönüştüğü tesisler yapılacak. Bu bölgelerde beslenen hayvanların tüm ürünleri, tüketicilere paketlenmiş olarak gönderilecek. Ahırların en az 50 baş hayvandan başlayacağı ifade edilirken, şehirler ve ilçeler içinde yer alan ahırların, daha modern, sağlıklı ve entegre bir ortamda toplulaştırılmış olacağı belirtildi.

2012 YILINA KADAR 70 OSB HİZMETE GİRECEK

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının OSD’leri çeşitlendirme ve ihtisaslaştırma programı çerçevesinde Amasya-Suluova projesini çok önemsediği, buradan elde edilecek başarının, diğer bölgeler için örnek oluşturacağı kaydedildi. Bakanlık, 2012 yılına kadar yaklaşık 70 OSB’yi hizmete sokmayı hedeflerken, Gaziantep’te 460 hektar alanda proje tutarı 48 milyon YTL olan hayvancılık ihtisas bölgesi 2012 yılında tamamlanacak. Ankara-Çubuk’ta 261 hektar alanda 27,9 milyon YTL proje tutarlı bölge 2010, Eskişehir-Beylikova ile Erzurum merkezde 70 hektar üzerine 7,3 milyon YTL tutarındaki bölgeler de yine 2012 yılında tamamlanacak. Bu arada, bu illerde yapılacak organize sanayi bölgelerinin bir kısmı için arazi tespit çalışmalarına başlandı. Söz konusu bölgeler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onay verirken, Ziraat Bankası ise finansman işini yüklenecek.

/ Ankara

19.07.2008


 

Tuzla'daki iş kazalarında 61 kişi öldü

TUZLA tersaneler bölgesinde, 2000-2008 yılları arasında 61 ölümlü kaza meydana geldi.

Kaza nedenleri arasında ilk sırayı yüksekten düşme alırken, bunu elektrik çarpması, üzerine malzeme düşmesi, patlama ve sıkışma izledi. Gemi İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı taslak rapora göre Tuzla’da bu yılın ilk 6 ayında ise 33 bin 480 çalışandan 13’ü öldü. Rapora göre, 2000 yılında 5 bin çalışandan 4’ü, 2001 yılında 5 bin 750 çalışandan 1’i, 2002 yılında 13 bin 545 çalışandan 5’i, 2003 yılında 14 bin 150 çalışandan 3’ü, 2004 yılında 14 bin 750 çalışandan 6’sı, 2005 yılında 24 bin 200 çalışandan 7’si, 2006 yılında 28 bin 500 çalışandan 10’u ve 2007 yılında 33 bin 480 çalışandan 12’si öldü.

Türkiye çalışan sayısına göre kaza oranı 10 binde 3 olurken, bu oran Malezya’da 10 binde 12, Çin, Singapur ve Tayvan’da 10 binde 10, Japonya’da 10 binde 3, Amerika’da 10 binde 2, İsveç ve İngiltere’de ise 10 binde 1 olarak gerçekleşti. Kaza sebebleri arasında ilk sırayı 20 kişiyle yüksekten düşme alırken, bunu 10’ar kişiyle elektrik çarpması ve üzerine malzeme düşmesi,7’şer kişiyle de patlama, sıkışma ve diğer nedenler izliyor.

/ Ankara

19.07.2008


 

Güler: Petrolün geleceğini kimse bilmiyor

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgili olarak “İnşallah devam eder.

Ama kimse, fiyatların nereye gideceğini; petrol ülkelerinin bakanları dahil tahmin edemiyor. Temennimiz bu düşüşün devam etmesi” dedi. Enerji Bakanı Güler, çeşitli açılışlara katılmak üzere geldiği Sivas’ta gazetecilerin sorularını cevapladı. Güler, Karadeniz’deki petrol arama çalışmalarının son durumuyla ilgili 2009 yılında sondaj çalışmalarına başlayacaklarını, yer tespitlerinin yapıldığını vurguladı. Hem denizde, hem karada faaliyetlerinin sürdüğünü ifade eden Bakan Güler, “O nokta da iyide gayret gösterdik. 2 boyutlu, 3 boyutlu sismik taramalar yapıldı, şimdi geminin gelmesini bekliyoruz ve yoğun çalışmayı sondajlarla sürdüreceğiz” diye konuştu. Bakan Güler bir gazetecinin “Dünya petrol fiyatları 130 doları gördü, bu düşüş devam edecek mi? İleride ki periyot nasıl olacak?” sorusunu, “İnşallah devam eder. Ama kimse, fiyatların nereye gideceğini; petrol ülkelerinin bakanları dahil tahmin edemiyor. Temennimiz bu düşüşün devam etmesi” sözleriyle cevapladı.

/ Sivas

19.07.2008


 

İTO başarılı ihracatçıları ödüllendirecek

İSTANBUL Ticaret Odasının (İTO) üyelerine yönelik olarak düzenlediği “Başarılı Mal ve Hizmet İhracatçısı Ödülleri” için başvuruların başladığı bildirildi.

İTO’dan yapılan yazılı açıklamada, 2007 yılında ihracat ve döviz kazandırıcı işlemlerde başarılı çalışmaları bulunan İTO üyelerinin, plaket, madalya, takdirname ve ihracatı teşvik kategorilerinde ödüllendirileceği belirtilerek, ödül için 1 milyon dolar ve üzerinde gelir sağlayan firmaların başvurularının değerlendirileceği kaydedildi.

Ödüllü organizasyonuna katılmak isteyen firmaların 1 Eylül 2008 tarihine kadar başvurularını İTO KOBİ Araştırma Geliştirme Şubesi Araştırma Servisine iletmesi gerekiyor.

Yeni Asya / İstanbul

19.07.2008


 

MB faizleri yarım puan arttırdı

MERKEZ Bankası, kısa vadeli faiz oranlarını 0,50 puan artırdı. Gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,25’ten yüzde 16,75’e yükseltildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın yedinci toplantısını yaptı. Kurul, önceki iki ayda olduğu gibi kısa vadeli faiz oranlarını artırma kararı aldı. Yarım puanlık artışla gecelik borçlanma faiz oranları, yüzde 16.75’e yükseltildi. Bankanın borç verme faiz oranı ise yüzde 20.25 olarak sabit tutuldu. Kurul, elektrik fiyatlarının artması sebebiyle Temmuz ayında yıllık enflasyonun geçici olarak yükseleceğini vurguladı. Ancak kademeli bir düşüşle enflasyonun 2009 sonunda hedef rakam olan 7.5’a yaklaşacağını öngördü. Kurul, belirsizlik algılamalarının enflasyonu yükseltici bir risk unsuru olmaması için gerektiğinde ölçülü faiz artırımına gidileceğini de belirtti.

19.07.2008


 

Tüzmen: Tarımda ihracat 12 milyar doları bulur

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Cumhuriyet tarihinde ilk kez tarım ürünleri ihracatında 10 milyar doları aşıp 12 milyar dolar seviyesine gelineceğini söyledi.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesinin (ZZTK) basın toplantısında konuşan Bakan Tüzmen, Türkiye’nin İspanya’nın 5 sene arkasından geldiğini, Türkiye’de kişi başına zeytinyağı tüketimi 1 kilo civarındayken, İspanya’da 14 kilo düzeyinde olduğunu aktararak, tüketim eğilimlerinin değiştirilmesi gerektiğine işaret etti. AB’nin bu işin önemini kavradığını ve buna ciddi destek verdiğini söyleyen Tüzmen, AB’nin zeytinyağının tonuna 1335 Euro destek sağladığını, İspanya’nın şu ana kadar almış olduğu üretim desteğinin 1 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu kaydetti. Tanıtıma ağırlık vereceklerini kaydeden Tüzmen, 2007 yılında tarım ürünleri ihracatının yüzde 12 oranında artarak 9,2 milyar dolara ulaştığını aktararak, “Bu sene ilk defa cumhuriyet tarihinde tarım ürünleri ihracatında belki 10 milyar dolarları aşıp 12 milyar dolarlar seviyesinde bir ihracat rakamını Türkiye’ye kazandıracağız” dedi.

/ İstanbul

19.07.2008


 

Pamuk fiyatları yükseldi

PAMUK ekim alanlarındaki daralış ve buna bağlı olarak yaşanan sorunlar nedeniyle Çukurova pamuğunun 2 YTL’ye kadar yükseldiği, İzmir pamuğunun ise dünya fiyatlarının üzerinde alıcı bulduğu bildirildi.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, pamuğun stratejik bir ürün olduğunu, buna rağmen uygulanan üretim ve destek politikalarının sonucunda ekim alanlarının daraldığını söyledi. Coşkuntuntuncel, şunları kaydetti: ‘’Dünyada pamuk fiyatları 160-170 sent civarında. İthal pamuğun kilo fiyatı ise Türk tekstilcisine 190 cente mal oluyor. Şu anda tekstilciler hammadde sıkıntısı yaşıyor. Çukurova pamuğu 2 YTL’ye yükseldi, İzmir pamuğu dünya fiyatlarının üzerinde bir fiyatla 2,25 YTL’den satılıyor. Oysa üretim teşvik edilip, tekstilci yerli pamuğa değerini verseydi bugün ne üretici ne de tekstilci zorda kalırdı. Mevcut tabloda ithalattan başka çıkış yolu yok. Türkiye’nin bu yıl en az 1 milyon tonun üzerinde lif pamuk ithalatı olur. Böyle devam etmesi mümkün değil.’’ Dünyadaki üretimde 7 milyon balya daralma olduğunu kaydeden Coşkuntuncel, dünya pamuk borsasındaki yükselişin devam edeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

/ Ankara

19.07.2008


 

Türkiye Finans sermayesini 800 milyon YTL’ye yükseltiyor

TÜRKİYE Finans, finansal alt yapısını daha da güçlendirerek, sermayesini 800 Milyon YTL’ye yükseltiyor.

Türkiye Finans, 18 Temmuz 2008 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda sermaye artırımına gitme kararı aldı. Boydak ve Ülker gruplarının yüzde 20’şer, Suudi Arabistan’ın en büyük bankası National Commercial Bank’ın ise yüzde 60 hisseye sahip olduğu Türkiye Finans, 292 Milyon YTL olan sermayesini, 508 Milyon YTL artırarak 800 Milyon YTL’e yükseltiyor. Artırılan sermayenin 257.665.000 YTL’si bedelsiz olarak Genel Kurul kararınca ayrılan yedek akçeden, 287.408 YTL’si ise bedelsiz olarak iştirak hisselerinin satış kazancından, 250.000.000 YTL ise ortaklar tarafından nakden karşılanacak. Türkiye Finans’ın sermaye artırımı ile ilgili bir değerlendirme yapan Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, “Ortaklık yapısı ile Türkiye’nin en güçlü bankaları arasında yer alan Türkiye Finans, ciddi orandaki bu sermaye artırımı ile hizmet kalitesini daha da yükselterek, müşterilerine katma değer yaratan hizmetler sunmaya ve sektörüne yeni açılımlar getirmeye daha güçlü bir alt yapı ile devam edecektir” dedi..

Yeni Asya / İstanbul

19.07.2008


 

Perakendeciler, Anadolu’yu yeni keşfediyor

YERLİ ve yabancı yatırımcıların, perakende ve alışveriş merkezleri yatırımları için yeni gözdesi Anadolu oldu.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) verilerine göre, Türkiye’de enerji, eğitim ve sağlıktan sonra dördüncü büyük sektör olan perakendenin 2006 yılı toplam cirosu 136,9 milyar dolar ve 2007 yılı toplam cirosu 150 milyar dolar. 2010 yılına kadar cirosunun 199 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu arada İstanbul’da aktif 64, inşaat halinde 47 ve planlanan 42 alışveriş merkezi yatırımına karşılık, Anadolu’da aktif 135, inşaat halinde 78 ve planlanan 109 alışveriş merkezi yatırımı var. Multi Turkmall Üst Yöneticisi (CEO) ve AMPD Yönetim Kurulu Üyesi Levent Eyüboğlu, Anadolu’nun alışveriş merkezi ve perakende yatırımları için büyük potansiyel taşıdığını belirterek, ‘’Anadolu, perakendeciler tarafından yeni keşfediliyor. Yabancı ve yerli yatırımcılar artık Anadolu illerinde alış veriş merkezi yapmaya başladılar. Büyükşehirlerdeki ticari potansiyel, biraz geç de olsa Anadolu’da da yakalanacaktır. Daha gidilecek çok yol var’’ diye konuştu.

/ Gaziantep

19.07.2008


 

Turizmciler, ÖTV’siz akaryakıt desteği istedi

TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Antalya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kerim Çavuşoğlu, dünyada petrol fiyatlarının artmasının turizm sektörünü vurduğunu belirterek, ‘’Hükümet turizm sektörüne ÖTV’siz akaryakıt desteği sağlayabilir’’ dedi.

Kerim Çavuşoğlu, dünyada artan petrol fiyatlarının, Türkiye’de turizm sektörünü vurduğunu söyledi. Petrol fiyatlarının artmasıyla turizm sektöründe yolcu transferleri, turlar ile müşterilerin uçak biletleri maliyetlerinin arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti:’’Bin dolarlık tur paketleri, petrol fiyatlarının artmasıyla 1500 dolara çıkmaya başladı. 2009 yılı kontratları da şimdiden yapılıyor. Petrol fiyatları yükseldikçe sıkıntı artıyor. Türkiye kitle turizmini tercih ediyor. Antalya’da 500 bin yatak var. Bunların hepsini de zengin turistle doldurmak mümkün değil. Orta gelirli turist aileleri de turlara katılmıyor.’’ Uçak bilet fiyatlarının da yüzde 80 oranında arttığına ve turist getirmede zorlanmaya başladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, hükümetin turizm sektörüne ÖTV’siz akaryakıt desteği sağlamasını istedi.

/ Antalya

19.07.2008


 

Yabancılara, mülk satışı yeniden başladı

YABANCILAR genelge önceki gün yayınlandı.

Genelgenin yayınlanması ile birlikte, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından oluşan yasal boşluk sebebiyle 16 Nisan 2008’de durdurulan satışlar, yeniden başlatıldı. Yeni düzenlemeyle daha önce Türk vatandaşları gibi gayrimenkul edinilebilmesini öngören 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Sermaye Kanunu kapsamındaki şirketler, artık ‘’valilik izni’’ ile mülk alabilecek. Valilik iznine ilişkin esaslar 3 ay içinde yayınlanacak yönetmelikle belirlenecek, bu nedenle süre zarfında söz konusu şirketlere herhangi bir satış yapılmayacak. Yabancı ülkelerde kurulu şirketler ve yabancı gerçek kişiler ise ilçe bazında, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içinde kalan toplam alanın yüzde 10’una kadar taşınmaz ile sınırlı ayni hak edinebilecek. Bir yabancının, Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinimi, 2,5 hektar ile sınırlı olacak.

19.07.2008


 

İşçi emeklisinden enflasyon farkı dâvâsı

İŞÇİ emeklisi Seyde Koç, işçi emeklilerine 2008 yılının ilk altı ayı için enflasyon farkı olarak verilen yüzde 1,2’lik ilave artışla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, bu yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyonun yüzde 6 olarak açıklandığını, Ocak 2008’de emeklilere verilen yüzde 2 oranında artış çıkarıldığı zaman yüzde 4 enflasyon farkı verilmesi gerektiğini savundu. Buna karşın yüzde 1,2 artış verilmesinin üyeleri işçi emeklisi Koç tarafından dava konusu yapıldığını belirten Yazıcıoğlu, Bütçe Kanunu’ndan gelen yüzde 6 oranındaki ikinci yarı yıl artışının üzerine ilk 6 ay için de enflasyon farkı olarak yüzde 4’ün eklenmesiyle yüzde 10 artış bekleyen emeklilerin öngörülen artışa itiraz ettiklerini ifade etti.

/ Ankara

19.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır