"Gerçekten" haber verir 22 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çiftçiye mazot ve gübre desteği verilecek

OSMANİYE Tarım İl Müdürü Ali Çeribaş, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan çiftçilere mazot ve kimyevi gübre destekleme ödemesinin başladığını söyledi.

Çeribaş açıklamasında, “13 Temmuz 2008 tarih ve 26935 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/37 sayılı tebliğ gereğince; Osmaniyeli çiftçilerin mazot ve kimyevi gübre desteklemesinden yararlanmak isteyenler 28 Kasım 2008 günü mesai bitimine kadar il ve içe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.” dedi

/ Osmaniye

22.07.2008


 

BEŞ AYDA 7 MİLYAR YTL KÂR ETTİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Mayıs 2007'de aktif büyüklüğü 517 milyar YTL olan bankacılık sisteminin Mayıs 2008'deki büyüklüğünün 629 milyar YTL'ye çıktığını, bunun yüzde 21,5 artış anlamına geldiğini söyledi. Geçen yıl 5 ayda 6,2 milyar YTL kâr eden sektörün, Mayıs 2008 sonundaki kâr rakamının 7 milyar 40 milyon YTL olduğunu ve bunun yüzde 12 artışa tekabül ettiğini belirten Bilgin'e göre, bu sonuçlar bankaların geçen 4-5 senelik faaliyetleriyle gurur duyulacak kurumlar haline geldiğini gösteriyor.

FAİZDE VAHŞİ REKABET BAŞLAR MI?

Dünyada 1929 kriziyle karşılaştırılan ve Avrupa'ya da yansıyan bir kriz ve çalkantı olduğunu ifade eden Bilgin, bunun Türkiye'ye de yansımasını normal karşıladıklarını kaydetti. “Biz globalleşen ülkede bir oyuncuyuz. Dolayısıyla bu krizin etkilerini de hissediyoruz'' diyen Bilgin, özellikle geri dönmeyen kredilerde bir miktar kıpırdanma olabileceğini ve bankaların mevduat toplamak için vahşi faiz rekabetine girebileceklerini söyledi.

Reel sektör zorda, bankalar kârda

BANKALAR küresel krize rağmen yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 daha fazla kâra ulaştı ve 7 milyar YTL’yi aştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin Erzurum’da gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Bankacılık sektörünün ilk beş aylık bilançosunu açıklayan Bilgin, Mayıs 2007’de aktif büyüklüğü 517 milyar YTL olan sistemin Mayıs 2008’de aktif büyüklüğünün 629 milyar YTL’ye çıktığını, bunun yüzde 21,5 artış anlamına geldiğini söyledi. Bu dönemde kredilerin yüzde 37 arttığını, Mayıs 2008 sonunda rakamın 328 milyar YTL’ye ulaştığını belirten Bilgin, özkaynakların ise Mayıs 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasındaki bir yıllık dönemde yüzde 19 artarak, 76 milyar YTL’ye çıktığına dikkati çekti. Bilgin, çok önem verdikleri bir gösterge olan serbest sermayenin Mayıs 2007’de 43 milyar YTL olduğunu, bu rakamın mayıs 2008’de 52 milyar dolara çıktığını ve bunun yüzde 21 artış olduğunu kaydetti. BDDK Başkanı, sektörün, geçen yıl 5 ayda 6,2 milyar YTL kâr elde ederken, Mayıs 2008 sonunda kâr rakamı 7 milyar 40 milyon YTL olduğunu ve bunun yüzde 12 artış anlamına geldiğini kaydetti.

KRİZİN ETKİLERİNİ HİSSEDİYORUZ

BDDK Başkanı, 1,5-2 yıl önce bazı kararlar almaya başladıklarını belirterek, kriz daha ABD’de başlamak üzereyken ‘’likitide yönetmeliği’’ getirdiklerini ve 2006’nın kasım ayında sermaye yeterlik rasyosunu yüzde 12’ye çektiklerini hatırlattı. Dünyada 1929 kriziyle karşılaştırılan ve Avrupa’ya da kısım kısım yansıyan bir kriz ve çalkantı olduğunu ifade eden Bilgin, bunun Türkiye’ye de yansıyacağını normal karşıladıklarını kaydetti. Bilgin, ‘’Çünkü biz globalleşen ülkede bir oyuncuyuz. Dolayısıyla bu krizin etkilerini de hissediyoruz’’ diye konuştu. ‘’Bu dalgalanmanın Türkiye’ye etkisi ne olur’’ diye soran Bilgin, şunları söyledi: ‘’Özellikle geri dönmeyen kredilerde bir miktar kıpırdanma olabilir. Yukarıya doğru yüzdesinde, takibe dönüşüm oranlarında. Bankalar bazı kalemlerde aktifte ya da pasifte yarışa girebilirler. Vahşi rekabet diyorum. Mevduatı vahşice yüksek faiz oranlarıyla toplayabilirler. İhtiyaç hasıl olmuştur ya da kredilerde bazı yarışlara girebilirler. Ama benim için, bizim kurum için en önemli kaygı noktası kredi riskidir. Sadece takibe dönüşüm oranlarında bir miktar yukarı doğru kayma olabileceğini söylüyorum.”

Bilgin, bankaların kredi kartıyla ilgili yasalardaki hükümlere uyması gerektiğini belirtti. Sözleşmelerin okunabilir büyüklükte puntolarla yazılması gerektiğini belirten Bilgin, kredi kartından yıllık ücret alımına ilişkin, ‘’Bunun bir maliyeti var, belli bir ücret olmalıdır’’ dedi. Bu arada BDDK, banka ve kredi kartları yönetmeliğinde değişiklik taslağı hazırladı. Buna göre, bankaların ortak pos cihazı kullanması öngörülüyor.

/ Erzurum

22.07.2008


 

OSMANİYE Tarım İl Müdürü Ali Çeribaş, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan çiftçilere mazot ve kimyevi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn’den oluşan Körfez Dayanışma Konseyi (GCC) ülkelerinin 2007 yılında petrolden 350 milyar dolar gelir elde ettiği bildirildi.

Petrolün varili 1998’de 10 dolar iken Körfez ülkeleri petrolden 55 milyar dolar kazanmıştı. Aradan geçen dokuz sene içerisinde yükselen fiyatlar neticesinde petrol geliri de yedi kat artmış oldu. Uzmanlar, varil fiyatı bu seviyede devam ettiği takdirde dünya petrolünün yüzde 45 ve doğal gazın yüzde 18’ini kontrol eden Körfez ülkelerinin 2008’de petrolden 400 milyar dolarlık gelir elde edeceğini ifade ediyor. Resmi rakamlara göre Suudi Arabistan’ın bütçe fazlalığı (ihracat ve ithalat değerleri arasındaki fark) 1990’lı yıllarda açık vermesine rağmen son beş sene içerisinde rekor seviyede fazlalık vermeye başladı. Bütçe, 2006’da yaklaşık 99 milyar dolar, 2007’de ise 95 milyar dolar fazlalık verdi. Uzmanlar, varil fiyatı ortalama 100 doların üzerinde seyrettiği takdirde Suudi Arabistan bütçesinin bu yıl 134 milyar dolar fazlalık vereceğini tahmin ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri bütçesi ise 2006’da yaklaşık 36.3 milyar dolarlık fazlalık verdi..

Petrol, 130 dolara yaklaştı

Asya’nın önde gelen petrol borsalarından Singapur’da petrol fiyatları yükselerek 130 dolara yaklaştı. Batı ile İran arasında bu ülkenin nükleer programına ilişkin olarak sürdürülen görüşmelerden İran’a yeni bir yaptırım çıkabileceği ve bu yaptırımın petrol zengini Körfez Bölgesinde tansiyonu arttırabileceği endişesi petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Singapur Borsası’nda New York Borsası’nda işlem gören batı Teksas türü petrolün Ağustos ayı vadeli fiyatı 87 cent artarak 129,75 dolara çıktı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde tropikal kasırga olan Dolly’nin Meksika Körfezi’nde petrol akışını sekteye uğratabileceği yolunda endişelerin de rol oynadı.

/ Singapur

22.07.2008


 

SSK ve BAĞ-KUR prim affında son hafta

SSK ve BAĞKUR prim borcu olan işveren ve sigortalılardan prim affından faydalanmak isteyenlerin başvuru için bir hafta süreleri kaldı.

Alınan bilgiye göre, bugüne kadar toplam 580 bin 538 kişi, prim borçlarının yeniden yapılandırılması için Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurdu. Şu ana kadar yeniden yapılandırılan borç tutarı 8 milyar 378 milyon 917 bin 586 YTL olurken, SGK’nın net tahsilatı 1 milyar 145 milyon 576 bin 127 YTL’ye ulaştı. SSK ve BAĞKUR prim borçları bulunan işveren ve sigortalıların yeniden yapılandırmadan faydalanmak için başvurularını en geç 28 Temmuz’a kadar yapmaları gerekiyor. Borçlarını peşin ödemek isteyenlerin başvuru gününü takip eden 1 ay içinde ödemeyi yapmaları gerekiyor. Taksitlendirmede ödeme başvurudan bir sonraki ay başlayacak. 2006 yılında çıkarılan önceki afla borcunu taksitlendirdiği halde ödemesini yapmayanlara da yeni bir hak getirildi. Borç taksitlendirmelerini düzenli ödemediği için yapılandırma hakkını kaybedenlerin taksit hakları, 28 Temmuza kadar başvurmaları halinde yeniden canlandırılacak. Yeni düzenleme çerçevesinde BAĞKUR’lular sağlık hakkına kavuşabilecek. Düzenleme, yeni borçlular ile isteğe bağlıların da prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkan tanıyor. Halen SSK’da kayıtlı 1 milyon 118 bin iş yerinden 615 bininin, BAĞKUR’da kayıtlı 3 milyon 368 bin iş yerinin de 1 milyon 425 bininin kuruma prim borcu bulunuyor. SGK’nın bu işveren ve sigortalılardan toplam 26 milyar YTL prim alacağı var.

/ Ankara

22.07.2008


 

Kamu kurumlarına özel banka yolu açıldı

KAMU kurumları, her türlü mali kaynaklarını özel bankalarda da değerlendirebilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta kabul edilen kamu finansmanı ve borç yönetimi yasası, kamu mevduatının değerlendirilmesi konusunda yeni düzenlemeler getiriyor. Yasa, bugüne kadar kamu bünyesinde değerlendirilen kamu kurumları mevduatının özel bankalara da yatırılmasına imkan sağlıyor. Belediyeler, il özel idareleri, özel bütçeli kuruluşlar, fonlar ve düzenleyici kurumlar mali kaynaklarını artık özel bankalara da yatırabilecek. Bu konudaki esaslar, Maliye Bakanı ile hazineden sorumlu Devlet Bakanı’nın ortak teklifi ve Başbakan’ın onayıyla belirlenecek. Kuruluşlar, tahakkuk etmiş tüm ödemelerini bu hesaplardan yapacak. Kamu kaynaklarının bu madde hükümlerine aykırı şekilde değerlendirilmesinden elde edildiği belirlenen nemalar, genel bütçeye gelir kaydedilecek.

/ Ankara

22.07.2008


 

“Kredi kartı aidatı alınamaz” kararı Resmi Gazete’de

YARGITAY 13. Hukuk Dairesi’nin, bankaların müşterilerinden “kart ücreti” tahsil edemeyeceği yönünde verdiği karar, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Emsal kararın yayınlanmasının ardından bankalar, müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecek. Zonguldak Tüketici Hakem heyetinin verdiği, “kredi kart ücreti”nin alınmamasına ilişkin kararın iptalini görüşen Yargıtay, davacı bankayı haksız buldu. bir bankadan aldığı kredi kartının yıllık ücreti olan 30 YTL’nin tüketici haklarına aykırı olduğu iddiasıyla Zonguldak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuran H.A. tüm kredi kartı kullananları ilgilendiren emsal bir kararın çıkmasını sağladı. H.A.’nın başvurusunu değerlendiren Zonguldak Tüketici Hakem Heyeti, kredi kartı ücretinin iptaline karar verdi. İlgili banka, bu kararın iptali için Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, bankanın müşterisine imzalattığı sözleşmede kredi kart ücretinin alınacağının belirtildiğini ve bu nedenle Tüketici Hakem Heyeti kararının iptaline karar verdi. Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı bozan Yargıtay, bankaların hazırladığı sözleşmelerin ‘tüketici aleyhine’ olduğuna dikkat çekerek bu sözleşmelerin 12 punto siyah koyu harflerle düzenlenmediğini kaydetti.

22.07.2008


 

Millî Piyango Ağustos’ta ihaleye çıkacak

MİLLÎ Piyangoda özelleştirme süreci başlıyor. Ağustos ayı içinde ihaleye çıkarılması planlanan Piyangoda, hasılatın yüzde 17’sini işletici firma alacak.

Halen TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Mali Kontrol Kanun Tasarısı içinde yer alan piyango özelleştirmesi, bu hafta yasalaşması beklenen söz konusu düzenlemeyle birlikte başlayacak. 10 yıl süreyle lisans devri yoluyla özelleştirilecek Milli Piyangoda, devrin peşin bedelle mi yoksa hasılat paylaşımı yoluyla mı yapılacağına Özelleştirme Yüksek Kurulu karar verecek. Yetkililer, son dönemde peşin bedelle satışın ağırlık kazandığına işaret ediyor. Milli Piyangonun özelleştirilmesine yabancı piyango kuruluşlarının büyük ilgisi de devam ediyor.

/ Ankara

22.07.2008


 

SOCAR'dan yeni rafineri

PEKİN'in yüzde 51 hissesini TURCAS ile birlikte alan Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, Hazar petrolünü işleyerek Petkim’e hammadde sağlamak amacıyla İzmir Aliağa’da rafineri kurmayı planlıyor.

Petkim’in gelecek dönem projeleri hakkında açıklamalarda bulunana SOCAR ve Petkim’in Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, Petkim’in kapasitesini kısa zamanda iki katına çıkarmayı ve Türkiye pazarının ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamayı hedeflediklerini söyledi. Abdullayev bunun için 2 milyar dolarlık yatırım planladıklarını belirtti. Abdullayev, Petkim sahası içinde planladıkları rafinerinin de şirkete hammadde temini amaçlı olacağını kaydetti. Abdullayev, Azeri petrolünün Ceyhan Limanı’ndan İzmir’e getirilerek Petkim’de daha yüksek katma değeri olan ürünlere çevrileceğini ifade etti.

/ İzmir

22.07.2008


 

Bakü-Kars arası uçak seferleri başladı

BAKÜ-KARS arasında karşılıklı uçak seferleri başladı.

Bakü’den kalkan Turan Air firmasına ait, 42 yolcunun bulunduğu uçak, Kars Havaalanı’nda Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş’ın da katıldığı törende çiçeklerle karşılandı. Bakü uçağının ilk yolcuları arasında bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vagıf Sadıgov, BaküKars uçak seferlerinin önemine dikkat çekerek, karşılıklı uçak seferlerinin haftada 2 gün yapılacağını bildirdi. Uçak seferlerinin başlamasıyla işadamları ve vatandaşların Azerbaycan’a sürekli gidip gelebileceğini kaydeden Sadıgov, “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik daha da gelişecektir. Kars’ın önemi gittikçe artıyor. Burada emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

22.07.2008


 

Destekler arttırılsın, kredi borçları ertelensin

TÜRKİYE'DE bu yıl da etkili olan kuraklıktan en çok etkilenen illerin başında gelen Şanlıurfa’da üreticiler, gübre, mazot ve tohumluk desteğinin artırılmasının yanında özel bankalara olan kredi borçlarının da 1 yıl faizsiz ertelenmesini istiyor.

Türkiye’nin en büyük ikinci tahıl ambarı konumundaki Şanlıurfa’da, kuru tarımın yapıldığı alanlarda ilkbahar ve kış aylarında yeterli yağış düşmemesi sonucu ortaya çıkan kuraklık sebebiyle hububatta ciddi rekolte kayıpları meydana geldi. Çiftçileri kuraklık desteğinden yararlanmak için Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğüne müracaat etmeye başladı. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Abdullah Melik, buğdayda dekar başına 98 YTL harcama yapan bir üreticiye ödenecek 22 YTL’lik yardımın zararı karşılayamayacağını savunarak, şunları söyledi: ‘’Çiftçiye yapılacak yardım tohum maliyetini dahi karşılamıyor. Üreticilere ödenecek, gübre, mazot ve tohumluk desteğinin artırılmasının yanında özel bankalara olan kredi borçlarının da 1 yıl faizsiz ertelenmesi gerekiyor. Devlet, çiftçilerin satın aldığı gübre ve mazotu yüzde 50 oranında sübvanse etmeli.

/ Şanlıurfa

22.07.2008


 

Kira ve ücret bankaya yatacak

KİRA ve ücretleri bankaya yatırma zorunluluğu geliyor. Hazırlanan tebliğ taslakları onaylanırsa 500 YTL ve üzerindeki ev ve işyeri kiraları ile her türlü ücret bankaya yatırılacak.

Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı kira tebliği yayınlandığında yanlızca 500 YTL’nin altındaki kiralar elden ödenebilecek. 500 YTL ve üzerindeki kiraların ise bankaya yatırılması zorunlu olacak. Buna uymayanlar bin 490 YTL ile 320 YTL arasında değişen ceza ödeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ise, her türlü ücret, prim, ikramiye ve hakedişlerin bankaya yatırılmasını istiyor. Ancak ücretler için limit olup olmayacağı henüz netleşmedi, kurumlar arasında görüş alışverişi sürüyor. Ücretleri bankaya yatırmayan işverenlere ise kişi başına bin 500 YTL ceza verilmesi planlanıyor.

/ Ankara

22.07.2008


 

Avrupa’da bankalar 120 milyar euro kaybedebilir

AVRUPA'DA Avrupa’da bankaların gelecek 3 yıl içinde, mortgage ve tüketici kredilerinden 120 milyar euro (190 milyar dolar) kaybedebilecekleri, bundan en çok etkilenen ülkelerin İngiltere, İspanya ve İrlanda olacağı belirtildi.

Danışmanlık firması Oliver Wyman ile kredi idare servisi grubu Intrum Justitia tarafından hazırlanan raporda, Avrupalı bankaların tüketici kredisi ve mortgage kredilerinden kayıplarının bu yıl 2007 yılına göre yüzde 35 artarak 34.7 euro’ya, 2009 yılında da 42.5 milyar dolara çıkacağı ifade edildi. Oliver Wyman şirketinin ortaklarından Matthew Sebag-Montefiore, yaptığı açıklamada, bankaların şimdiden yüksek fon maliyetleri ile likit noksanlığına katlandığını bildirdi. Sebag-Montefiore, genel olarak makro ekonomik şartların kötüleşmesi, enflasyonun yükselmesi ile Avrupa’da toplam perakende kredi kayıplarının hızla artmasını beklediklerini kaydetti. Rapora göre, bankaların kredi kayıpları, daha çok İngiltere, İspanya ve İrlanda’yı etkileyecek. İngiltere’de tüketici ve mortgage kredi kayıplarının gelecek yıl, 2007 yılına göre 6 milyar euro artarak 21 milyar euro’nun üzerine çıkabileceği ifade edildi.

22.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır