"Gerçekten" haber verir 25 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Celal Talabani ve Abdülmehdi’den jet veto

Irak Cumhurbaşkanlığı Konseyi, bölgesel Kürt yönetiminin tepkisini çeken seçim yasasını veto ettiğini duyurdu. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin ofisinden yapılan açıklamada Talabani ve Şii yardımcısı Adil Abdülmehdi’nin yasayı veto ettikleri belirtildi.

IRAK Devlet Başkanı Celal Talabani ve Yardımcısı Adil Abdülmehdi’nin, parlamentodan geçen seçim yasasını veto etmek konusunda anlaştıkları bildirildi. Devlet Başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada, Talabani ve Şiî yardımcısı Abdülmehdi’nin, en geç 31 Aralık’ta yerel seçimlerin yapılmasını ve Kerkük yerel meclisindeki sandalyelerin Arap, Kürt ve Türkmenler arasında eşit paylaşımını öngören yasanın veto edilmesi konusunda hemfikir oldukları belirtildi. Talabani ve Abdülmehdi’nin, sağlık sebepleriyle Türkiye’de bulunan Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi’nin yasa ile ilgili görüşünü de bekleyecekleri açıklandı. Talabani, daha önce yaptığı açıklamada, “Irak halkının ikinci büyük unsuru olan Kürtleri dikkate almaması dolayısıyla sadece 127 milletvekilinin onayladığı yasayı reddedeceğini” söylemişti.

Irak Devlet Başkanlığı Konseyinde Talabani’nin bir Şiî, bir de Sünnî yardımcısı bulunuyor. Parlamentonun kabul ettiği yasanın yürürlüğe girmesi için Başkanlık Konseyinin onayı gerekiyor. Irak yasalarına göre, Başkanlık Konseyi üyelerinden sadece birinin bile itirazı halinde bir yasa tekrar görüşülmek üzere iki kez parlamentoya gönderilebiliyor. Parlamento iki kez de değişiklik yapmadan yasayı tekrar Başkanlık Konseyine sunarsa yasa resmî gazetede yayımlanıp yürürlüğe giriyor.

/ Bağdat

25.07.2008


 

‘İran eksenli dalga durdurulmalı’

İSRAİL Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gabi Aşkenazi, Orta Doğu’da İran merkezli ve ‘’bölgeyi radikalleştirmeye yönelik’’ bir değişim çabası olduğunu ileri sürerek, bölgedeki bu ‘’İran saldırganlığının’’ durdurulması gerektiğini savundu.

ABD’de bulunan ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negraponte ve Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen ile görüşecek olan Aşkenazi, İsrail Büyükelçiliğinde basına yaptığı açıklamada, İran’a karşı doğrudan bir askeri saldırıyı telâffuz etmedi.

‘’Orta Doğu’da radikal ülke ve unsurların, bugün var olan geleneksel ulusal ve laik yapıyı yeni bir düzenle değiştirmeye çalıştıkları kapsamlı bir değişim gözlemlediğimiz görüşündeyim’’ diyen Aşkenazi, Irak, Afganistan, Lübnan ve Filistin topraklarına dikkat çekti. Aşkenazi, ‘’bu radikal eksenin merkezinde, var olan güç dengesini bozarak bölgesel hırslarını ve hegemonyasını gerçekleştirmek isteyen İran var’’ diye konuştu. Aşkenazi, İran’ın bölgede ve bölge ötesinde gücünü ortaya koymak amacıyla terörist örgütleri ve radikal grupları desteklediğini, nükleer silâh elde etmeye çalıştığını iddia ederek, ‘’dolayısıyla bizim İran’ın saldırganlığını durdurmamız hayatî önem arz ediyor’’ dedi.Aşkenazi, Irak, Afganistan, Lübnan ve Filistin toprakları üzerinde ortaya konan bu ‘’radikalleştirme sürecinin,’’ İran’ı durdurmak suretiyle zayıflatılabileceğini savundu.

/ Washington

25.07.2008


 

Uzaylılarla temas 60 yıldır gizlenmiş

AY'A inen Apollo 14 uzay aracının astronotu Edgar Mitchell, uzaylıların insanlarla çeşitli defalar temas kurduğunu, ancak hükümetlerin bu gerçeği 60 yıl boyunca gizlediğini iddia etti.

Dr. Mitchell, NASA’da çalıştığı dönemde Dünya’ya birçok UFO ziyareti yapıldığından da haberdar olduğunu, ancak bunların da üstünün örtüldüğünü bildirdi. Mitchell, 1947’de New Mexico’nun Roswell bölgesine UFO düşmesi olayının da gerçek olduğunu söyledi. Mitchell, “Bu olayların üstü hükümetlerimiz tarafından son 60 yıldır çok iyi bir şekilde örtüldü, ancak yavaş yavaş dışarı sızdı ve bazılarımız bunların bir kısmı hakkında bilgi edinme ayrıcalığına sahip olduk” dedi. 1971’de Ay’daki en uzun yürüyüşü yapan Mitchell, bir radyoya verdiği mülâkatta, NASA’da uzaylılarla temas kuran kaynakların, uzaylıları “bize acayip gelen küçük insanlar” diye tarif ettiklerini anlattı. Mitchell, muhtemelen bu “hakikî ET’lerin” geleneksel koca kafalı, büyük gözlü uzaylı imajına uyduğunu söyledi. Dünyalıların teknolojisinin uzaylılarınki kadar karmaşık olmadığını belirten Mitchell, “Uzaylılar bize düşman olsalardı, şimdiye kadar mahvolmuş olurduk” dedi. NASA ise Mitchell’in iddialarını yalanlamakta gecikmedi. Bir NASA sözcüsü, uzay kurumunun UFO’ları izlemediğini, gerek dünyada, gerekse kâinatın başka bir yerindeki uzyalıların varlığını gizleme yoluna gitmediğini söyledi. Mitchell, Apollo 14’ün komutanı Alan Shepard ile birlikte Ay üzerinde 9 saat 17 dakika yürüyerek en uzun yürüyüşü yapmıştı.

/ Ankara

25.07.2008


 

Kahire’den, Tahran’a enformatik darbe

MISIR'IN, İran televizyon kanalı El Alem’in Kahire’deki bürolarını izinsiz olduğu gerekçesiyle kapattığı belirtildi.

Güvenlik kaynakları, yayın lisansı olmadığı gerekçesiyle polisin El Alem’in bürolarını kapattığını, bilgisayarlara ve fotoğraf teçhizatına el koyduğunu söyledi. Kaynaklar, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. El Alem bürolarının, eski Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın öldürülmesiyle ilgili bir İran filmine Mısır yönetiminin tepki göstermesinin ardından kapatılması dikkat çekti. Mısır devlet medyası, içeriğine ilişkin ayrıntı verilmeyen filmin, iki ülke arasında gelişmekte olan ilişkilere zarar vereceğini aktarıyor. İran ile Mısır arasındaki bütün diplomatik ilişkiler, İran’daki 1979 İslâm devriminden sonra kesilmişti. İran, Ocak ayında Mısır ile yeniden tam diplomatik ilişki kurmaya yakın olduğunu açıklasa da, Mısırlı yetkililer bu duruma ihtiyatlı yaklaşıyor.

/ Kahire

25.07.2008


 

Obama: İran engellenmeli

ABD’DE Demokratların başkan adayı Barack Obama, “dünyanın, İran’ın nükleer silâha sahip olmasını önlemesini” istedi.

İsrail’in Siderot kasabasını ziyaret eden Obama, burada düzenlediği basın toplantısında, “Nükleer bombaya sahip bir İran ciddî tehdit demektir. Dünya İran’ı engellemeli” dedi. Obama, “nükleer İran’ın sadece Orta Doğu’da değil, bütün dünyada oyunu değiştireceğini” söyledi ve “Bu hem İsrail, hem de ABD için en büyük tehdit. Üzerinde çok çalışacağımız bir konu bu” ifadesini kullandı. Orta Doğu konusuna da değinen Obama, Kudüs’ün İsrail devletinin başşehri olduğunu tekrarladı.

“Tutumum değişmedi” diyen Obama, “Kudüs’ün başşehir olduğunu söyledim, şimdi de söylüyorum” diye konuştu. Obama, “Bu konunun, aynı zamanda Filistin-İsrail nihaî barış anlaşmasına bağlı olduğunu” hatırlattı.

İsrail’in Hamas örgütüyle müzakere masasına oturmayı reddetmekte haklı olduğu görüşünü de dile getiren siyahî başkan adayı, “İsrail’in, kendisini tanımayan bir grupla görüşmesi zor. Bir milleti temsil etmeyen ve İsrail’e hayat hakkı tanımayan bir grupla müzakere etmek zor” dedi.

/ Siderot

25.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır