"Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kapatma gelmedi, piyasalar rahatladı

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılmamasına karar vermesi Türkiye’nin önündeki en büyük siyasî riski ortadan kaldırınca, son günlerde bu beklentiyi satın almaya başlayan para piyasalarında adeta bahar havası yaşanıyor.

Borsada yükseliş görülüyor, dolar ve faiz düşüşte. Önceki gün karardan önce yüzde 5.6’lık artışla kapanan İstanbul Borsası dün güne hızlı alımlarla başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi açılışta 43 bin 207’ye çıkarak 7 Mayıs’tan bu yana en yüksek düzeyi gördü. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 4.5 olarak gerçekleşti. Dolar 1,16 YTL’ye kadar düşerken, Euro da 1.8090 YTL’ye kadar geriledi. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından gösterge olan 14 Nisan 2010 vadeli kıymetin bileşik faizi yüzde 18.69 ile 25 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesinden açıldı.

Ekonominin önündeki belirsizlik kalktı

Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bir megakent olan İstanbul’u önce bölgesel sonra küresel bir finans merkezi yapmayı amaçladıklarını söyledi. Ekren, İstanbul’un finans merkezi potansiyelini tartışacaklarını ifade ederek, “Avrupa Birliği üyeliği sürecinde İstanbul yabancı sermayenin ilgi odağı haline geldi bu da stratejik önemini arttırdı” dedi.

Bu yıl içinde İstanbul’da bir kalkınma ajansı kurmayı planladıklarını da bildirdiren Bakan Ekren, gazetecilerin sorularına verdiği cevapta bundan sonra yerli ve yabancı ekonomik birimlerin Türkiye’nin ekonomik potansiyelini ve sahip olduğu imkânları daha iyi okuyacağını ve buna uygun kararlar alabileceklerini vurguladı. Ekren şunları söyledi: “Türkiye’deki tercihlerini güçlendirecektir... Belirsizlik ortamının kalkmasıyla yerli-yabancı yatırımcıların tüketim, tasarruf ve yatırım kararlarını daha güçlü şekilde yeniden oluşturacakları süreci başlatacaklarını umut ediyorum.” Ekren, karar sonrasında parti olarak, Türkiye’yi çağdaş medeniyet seviyesine çıkarmak için yapacakları çalışmaların daha önemli ve kritik hale geldiğine de işaret etti.

Yerli-yabancı alıma geçti

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye ekonomisinin büyük potansiyele sahip olduğunu, yabancı kurumsal yatırımcıların da bunu gördüğünü belirterek, “Yabancı çıkışı olmadı. Repo piyasasında beklemekteler. Fırsatları arayıp tekrar piyasaya giriyorlar. Bu da Türkiye’ye olan güvenlerini gösteriyor” dedi. Erkan, yaklaşık 1 haftadır piyasada alımlar olduğunu ifade etti. Türkiye’de siyasî belirsizliğin ortadan kalktığına, ancak uluslar arası piyasalardaki belirsizliğin devam ettiğine işaret eden Erkan, bundan sonra Türkiye piyasasının da uluslar arası trendler doğrultusunda kendine göre bir yol çizeceğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi’ndeki AKP kapatma dâvâsının sonucunun borçlanma maliyetlerini pozitif etkileyeceğini ve Türkiye’nin önünü açtığını ifade eden Erkan, yabancı yatırımcıların Türkiye’nin geleceğine inandıkları için yatırımlarına devam edeceğini bildirdi.

01.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Dış borçlanmada maliyet azalıyor

  Kapatma gelmedi, piyasalar rahatladı

  Tofaş’tan, elektrikle çalışan ‘Fiorino’

  KOBİ’lere AB desteği

  Prim affında süre uzatımına Komisyon’dan onay

  Ziraat Bankası hafta sonu da KEY ödemesi yapacak

  İhracatta kümelenme modeli

  Ar-Ge yönetmeliğiyürürlüğe girdi

  İran’ın, ithalat kararıyla buğday fiyatları toparlandı

  Merkez bankalarından krize karşı yeni tedbirler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır