"Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Barajdan baraja su takviyesi

Dyarbakır’da ekili tarım alanlarının kurumaması için Türkiye’de ilk defa yapılan uygulama ile Kralkızı Barajı’nda enerji amaçlı kullanılan 17 milyon 500 bin metreküp su Dicle Barajı’na, oradan da sulama için Devegeçidi Barajı’na aktarıldı.

DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür, kuraklığı sulama mevsiminin başlangıcından itibaren gündeme aldıklarını ve sulama birlikleriyle bu konuyu sürekli değerlendirdiklerini söyledi. Sulama birlikleriyle çok güzel organizasyonlar gerçekleştirmeye çalıştıklarını aktaran Özgür, dönemi çiftçilerin lehine kullanabilmek, ekili ürünleri hasat mevsimine kadar götürebilmek için koordineli çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Devegeçidi Barajı’nın 1972 yılından bu yana işletmede olduğunu, bu dönem özellikle Nisan ve Mayıs ayında yağış olmamasından dolayı barajda su sıkıntısının yaşandığını anlatan Özgür, barajda geçen yıl aynı dönemde yüzde 68,3 olan doluluk oranının yüzde 22’e kadar düştüğünü belirtti. Geçen yıla göre bu dönem suyun çok iyi yönetilmesi ve tasarruflu bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Özgür, şöyle dedi: "Bu yıl Türkiye’de ilk olan uygulamayı gerçekleştirdik. Devegeçidi Barajı çevresindeki ekili alanları kurutmadan, vatandaşların lehine sürdürülebilmek için barajı, Dicle Barajı’ndan 17 milyon 500 bin metreküp suyla destekledik. Bu Türkiye’de ilk defa uygulanıyor. Kralkızı Barajı’nda üretilen enerjiden bırakılan su Dicle Barajı’na, oradan da Devegeçidi Barajı’na aktarıldı. Yoksa bu dönem daha sıkıntılı geçecekti. Biz bunu aştık.’

SAKARYA NEHRİ DE KURUDU

Sakarya Nehri’nin Ankara’nın Polatlı ilçesi Yassıhüyük köyündeki ana yatağı tamamen kurudu. Ziraat Odası Başkanı ve köylüler kuraklığa dikkat çekmek için nehri karşıdan karşıya yürüyerek geçti. Küresel ısınma ve kuraklık Sakarya Nehri’nin Ankara’nın Polatlı ilçesi Yassıhüyük köyü ve çevresindeki kesiminin tamamen kurumasına sebeb oldu. Kuraklığın, vahşi sulama anlayışından kaynaklandığını savunan Belediye Başkanı, soruna acil çözüm bulunmasını istedi, Ziraat Odası Başkanı ve köylüler ise nehri karşıdan karşıya yürüyerek geçerek tehlikenin önemine dikkat çekti. Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, yörede nehir suyunun tamamen çekilmesinin, küresel ısınmadan ziyade birliklerin vahşi sulama anlayışından kaynaklandığını bildirdi. Sakarya’nın suyunun kesildiğine hiç şahit olmadıklarını ancak geçen sene ve bu sene kesildiğini belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu da, “Burası Sakarya Nehri. Sakarya’nın bir kolu değil ana yatağı. Ama gördüğünüz gibi kupkuru” dedi. Köy sakinlerinden Metin Avkan ise 60 yıllık çiftçi olduğunu, böyle kuraklık görmediğini belirterek “Suları yukarıda hapsediyorlar, salıvermiyorlar, ürün yanıyor. Şurada üç dekar sebzeyi sulamıyoruz. Pancarlarımız, soğanlarımız kuruyor. Millet yanıyor burada. Birkaç günümüz var, su gelmezse yandık” dedi.

/ Diyarbakır / Polatlı

01.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye siyasî krizden kurtuldu

  YENİ ANAYASA İLE YÜRÜYÜŞ

  “Modern hayat” intihar sebebi

  Kararı iyice not ettik

  Meclis de Yargı da tatile çıkıyor

  Terörden en çok zarar gören 7. ülkeyiz

  Siyasette gergin üslûp terk edilmeli

  Kararla demokrasi güçlendi

  Büyükanıt: Kıbrıs'ta çözüm adil olmalı

  Lagendijk: Rahatlatıcı bir karar

  GAPGİAD: Türkiye, daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecek

  Sezer: Karar bize AKP'yi yenme imkânı tanıdı

  Gergin atmosfer geride bırakılsın

  TÜMSİAD: Demokrasi ve sağduyu kazandı

  “Demokrasi yolunda dev bir adım" atıldı

  SBS sonuçları açıklandı

  Liselere kayıt başvuruları başlıyor

  OKS 1.’sine altın ödülü

  Uçan ambülanslar hayat kurtaracak

  Güngören’de hayat normale döndü

  Barajdan baraja su takviyesi

  Fındık işçileri Karadeniz’e gelmeye başladı

  Konya’da kamyon ve otomobil çarpıştı: 5 ölü

  Adana ve Gazipaşa’da orman yangını

  Kırıkkale’de 4.2 büyüklüğünde deprem

  Aspirin, osteoporozda etkili

  Kosova’daki Osmanlı eserleri yaşatılıyor

  Güneş bugün tam tutulacak

  Titan’ın yüzeyinde sıvı tesbit edildi

  45 yaşından sonra akşam yemeğini unutun

  Şizofreni genlerden kaynaklanabilir

  Bu sefer 08.08.08 çılgınlığı başladı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır