"Gerçekten" haber verir 02 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İklim değişikliğinin faturasını çocuklar ödüyor

KÜRESEL iklim değişikliğinin tetiklediği tabiî afetlerin önümüzdeki dönemde çocuklar ve aileleri için çok daha büyük riskler oluşturacağını söyleyen uluslar arası yardım örgütü Save the Children, hükümetlerden bu konuda şimdiden tedbir almalarını istedi.

“Felâketle Yüz Yüze” başlıklı bir rapor açıklayan örgüt, afet sonrası yardım çalışmalarından çok önleyici tedbirlerin öncelenmesi gerektiğini söyledi. “İklim değişikliği konusunda fikir birliği oluştu” diyen rapor “Şimdiden etkilerini gördüğümüz bu durum tabiî afetlerin sıklığının ve etkisinin artmasına yol açacak” dedi. “En yoksul ülkeler ve özellikle de bu ülkelerde yaşayan çocuklar, oluşmasında hiç sorumlulukları olmamasına rağmen bu afetlerin bedelini en ağır ödeyen grup olacak.”

“Milyonlarca çocuk etkilenecek”

Örgüt, Birleşmiş Milletler’in yakın geçmişte yaptığı çalışmaların tabiî afetlerin sayısının 30 yıl öncesine göre üç ilâ dört kat arttığını gösterdiğini vurguladı. Rapora göre, önümüzdeki 10 yılda, her yıl tahminen 175 milyon çocuk iklim değişikliğinin yol açtığı tabiî afetlerden etkilenecek. Acil duruma hazırlık çalışmaları konusunda uzman olan Ian Rodgers “Bu verilerin ışığında, uluslar arası toplumun kalkınmakta olan ülkelerin bu afetlere hazırlanması için yardım etme yükümlülüğü var” dedi. Rapor, önleyici çalışmaların nasıl faydalı olabileceğini örneklerle açıklıyor. Geçen Kasımda Bangladeş’te yaşanan Sidr tayfunu öncesinde binlerce eğitilmiş gönüllü harekete geçerek on binlerce ailenin bölgeden uzaklaştırılmasını sağladı. Bu sayede vefat edenlerin sayısı 4 binle sınırlı kalabildi. 1991’de aynı bölgede yaşanan benzer bir afette 140 binden fazla insan vefat etmişti.

Türkiye, afet koordinasyonunu yapmadı

Rapor, 2005’te Türkiye’nin de aralarında olduğu 168 ülkenin imzaladığı ve yerel, ulusal, uluslar arası ölçekte afet indirgeme çabalarını düzenleyen Hyogo Hareket Çerçevesi’yle verilen sözlerin tutulmadığını da ekledi. 10 yıllık bir plan öngören çerçeve sözleşmeye göre hükümetler ulusal ölçekte koordinasyon çalışmaları yürütecek Ulusal Platformlar kurmakla yükümlü, fakat Türkiye henüz bunu yapmadı. Türkiye’de Bayındırlık ve İskân Bakanlığı uygulamadan sorumlu. Geçen yıl sözleşmeyle ilgili değerlendirme toplantısında konuşan Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nden Mustafa Taymaz, “akademisyenlerin ve sivil toplum örgütlerinin de katılacağı platformun kurulmasının öncelikli olduğunu” belirtti. Taymaz, 1992 Erzincan ve 1999 Marmara depremlerinin ardından ülkede afet önleme bilincinin geliştiğini söyledi.

/ Bia

02.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  YURTTA GAZ FACİASI: 17 ÖLÜ

  Kurtarma ekipleri çalışıyor

  ORMANLARIMIZ CAYIR CAYIR

  Yüksek Askerî Şûrâ toplandı

  Cepte numara değiştirmeye son

  Mars’ta su bulundu

  Ülkesinde huzuru olmayan yola çıkıyor

  KÜÇÜKÇEKMECE’DEKİ İNSAN KAÇAKÇILIĞI

  Önemli olan AB standartlarını yakalamak

  Adlî tatil başladı

  Nusaybin sınırındaki mayınlar temizlendi

  Engelliler, yapısal değişiklik istiyor

  Noterler 1 Ocak’a kadar devrede

  Çerkezköy’e 8’inci su kuyusu

  112’yi gereksiz meşgul edene 2 ay hapis

  3 Eylül için yakın temas

  DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KERKÜK'TE POLİTİKA DEĞİŞİMİ YOK

  SİLÂHLI KUVVETLER TASARRUFA YÖNELDİ

  Oğuz Satıcı: AB sürecine dört elle sarılmalıyız

  DEVLET YARDIMLARINA AB STANDARDI

  Avrupa’nın kapatma kriteri şiddete çağrı

  Babasını savcılığa ihbar etti

  Meclis önümüzdeki dönem daha çok çalışacak

  Pamukoğlu parti kuruyor

  Denetimler arttı, kazalar azaldı

  Türkiye'nin en büyük acil servis hastanesi

  2008-2009 Ortaöğretim kayıtları başladı

  İklim değişikliğinin faturasını çocuklar ödüyor

  Yeşil Yayla Festivali başladı

  Çölleşme büyük tehdit

  11 BİN BİTKİ TÜRÜ VAR

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır