"Gerçekten" haber verir 07 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Düşük kurla enflasyon aşağı çekilmez

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kolaycılığa kaçarak, sadece TL’yi değerlendirerek enflasyonun aşağıya doğru çekilemediğini belirtti. Tüzmen, “Paramızın aşırı değerlendirildiği ortamda enflasyonu aşağıya doğru çekeceğimizi hesaplıyorduk ama yüzde 120’ye varan bir hesap hatası ile yanıldığımızı en sonunda anladık” dedi.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, TürkAmerikan İş Adamları Derneği (TABA) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Terzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Tüzmen, kabulde yaptığı konuşmada, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin paralarının değerinin düşük olmasıyla ilgili sözlerine atıfta bulunarak, ‘’düşük kuru bir dış ticaret politikası şeklinde kullanarak, ihracat artışı sağladıklarını’’ söylediğini hatırlattı. Çin’in de aynı politikayı izlediğini kaydeden Tüzmen, ihracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkelerin aynı politikayı izlediğini, Türkiye’nin ise tam tersi bir model izlediğini söyledi. Tüzmen, şöyle konuştu: ‘’Paramızın aşırı değerlendirildiği ortamda enflasyonu aşağıya doğru çekeceğimizi hesaplıyorduk ama yüzde 120’ye varan bir hesap hatası ile yanıldığımızı en sonunda anladık. O politikaları yeniden kurgulamak zorundayız. Neden? Çünkü TL’yi çok aşırı değerlendirdik, enflasyon yine ikili haneye çıkmış oldu. Demek ki çok kolaycılığa kaçarak, sadece TL’yi değerlendirerek, enflasyonu aşağıya doğru çekemiyorsunuz. Yapısal araçları kullanarak, hareket etmemiz lazım.’’

Bakan Tüzmen, Türkiye’nin daha önce, ABD’ye dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğunu, ancak uygulanan kur politikası sonunda dış ticaret açığı vermeye başladığını söyledi. Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye’nin ABD’ye 2003 yılında 300 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğini ama son yıllarda bu ülkeye dış ticaret açığı verilmeye başlandığını ifade ederek, bu yılın son 5 ayında ABD’ye 2.5 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğini bildirdi. Tüzmen, yılın tamamında ise ABD’ye verilen dış ticaret açığının 7 milyar dolara çıkacağını söyledi.

TABA Başkanı Uğur Terzioğlu da, ihracatta yaşanan sorunun ‘’düşük kur’’ olduğunu belirterek, bu durumun ne kadar devam edeceğini sordu.

07.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Düşük kurla enflasyon aşağı çekilmez

  Memur masada

  Bankalar göreve

  Aracı kârları enflasyonu arttırıyor

  Pastırma-sucuk satışlarına gurbetçi dopingi

  Türkiye’nin hedefi altın çağ olmalıdır

  BTC’de patlama oldu petrol akışı durdu

  Buğday taban fiyatı bir an önce açıklanmalı

  AKİB: İhracatımızla birlikte problemlerimiz de artıyor

  Belirsizlik yatırımcının hızını kesmedi

  İlköğretim öğrencisinin kırtasiye masrafı 100 YTL

  Hipermarketler kasapları da vurdu

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır