"Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref'in azil süreci başlatıldı

Pakistan’da koalisyonu oluşturan iki parti, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in azli konusunda anlaşmaya vardı.

Partilerden kaynaklar, 3 gündür yetkililerin görüşmeler yürüttüğünü ve sonuç olarak koalisyon partilerinin, Müşerref’in azli için süreç başlatma konusunda ilke anlaşmasına vardıklarını kaydetti.

Suikasta kurban giden eski başbakan Benazir Butto’nun eşi Asıf Ali Zerdari ile eski başbakanlardan Navaz Şerif önderliğindeki partilerin yetkilileri, resmi açıklamanın günün ilerleyen saatlerinde yapılacağını da belirtti. Aynı doğrultuda koalisyon partileri Müşerref hakkında bir de soruşturma başlattılar. Gözlemciler, bu süreçle birlikte Müşerref için yolun sonunun göründüğünü belirtiyorlar. Bu arada, Pakistan’da aşiretler bölgesinde çıkan çatışmalarda 25 Taliban yanlısı militanın öldüğü bildirildi.

Öte yandan, Pakistan’ın kuzeybatısında Taliban yanlısı bir komutan ve 8 militanın, Pakistanlı güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürüldüğü bildirildi.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Svat Vadisi’nde düzenlenen operasyonda öldürülen komutanın kimliği Ali Baht olarak açıklanırken, çatışmada çok sayıda militan ve askerin yaralandığı belirtildi.

Ordu ayrıca, bölgede son bir haftada çıkan çatışmalarda 100’ü militan 150 kişinin öldüğünü açıkladı.

Pakistanlı militanların sözcüsü Müslüm Han da Baht’ın, bölgede Taliban benzeri bir yönetim için 2007 yılından bu yana silahlı çatışmalara giren militanların lideri Molla Fezlullah’ın yardımcısı olduğunu bildirdi. Han, Baht’ın öldürülmesinin öcünü alacaklarını da sözlerine ekledi. Fezlullah ile hükümet arasında geçen mayıs ayında varılan barış anlaşmasının kilit isimlerinden biri olan Baht’ın öldürülmesinin, bölgede çatışmaları artırmasından endişe ediliyor. Yetkililer, Svat Vadisi’nde son haftalarda kızların gittiği 60’dan fazla okulun ateşe verildiğini ve güvenlik güçlerine saldırılar düzenlendiğini ifade ediyorlar.

/ İslamabad

08.08.2008


 

Sonunda Türk dizileri baskın sebebi oldu

SUUDİ Arabistan Ticaret Bakanlığı’nın, ülkenin önemli şehirlerden olan Taif’te, uydu kanalından yayımlanan Türk dizilerindeki oyuncuların resimlerinin basılı olduğu tişört ve bluzları mağazalardan toplattığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan’da yayımlanan Okaz gazetesinin verdiği habere göre, şehirde bulunan mağazalara baskın yapan Ticaret Bakanlığı görevlileri, etik, gelenek ve İslami değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle tişört ve bluzların satışlarını yasaklayarak bu ürünleri toplattı.

Haberde, toplatılan ürünler arasında, Arap ülkelerinde büyük bir izleyici kitlesine kavuşan “Gümüş” dizisinin karakterlerinin resimlerinin basılı olduğu tişört ve bluzların da bulunduğu belirtildi. Ticaret Bakanlığı’nın, dükkanlarda bu tür ürünlerin satışına devam edilirse kapatılacakları uyarısında bulunduğu da belirtiliyor.

Türkiye’de televizyonlarda geçen sezonlarda yayımlanan “Gümüş” ve “Ihlamurlar Altında” dizileri, merkezi Dubai’de bulunan MBC kanalında yayımlanıyor. Bütün Ortadoğu ülkelerinde yayımlandığı saatlerde büyük ilgi gören dizilerin, sadece Suudi Arabistan’da günde 3,5-4 milyona yakın kişi tarafından izlendiği belirtiliyor.

/ Beyrut

08.08.2008


 

Rusya: İran, konusunda mutabakat yok

RUSYA'NIN Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, 51 grubu arasında, nükleer programı sebebiyle İran’a yeni bir yaptırım olması konusunda kesin bir anlaşma olmadığını açıkladı.

Çurkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer zenginleştirme faaliyetini dondurması için İran’ı ikna etmeye çalışan 51 grubundan bazılarının Tahran’a karşı yaptırımların 4. raundu düşüncesini dile getirdiklerini söyledi. Vitali Çurkin, “Ancak bu konuda kararlaştırılmış herhangi bir bir çalışma, anlayış ya da kesin anlaşma yok” diye konuştu. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya (51 grubu), nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında İran’a yeni yaptırım talebinden vazgeçeceklerini bildirmişti. İran’ın bu teklife verdiği yazılı yanıt net bir şey içermemekle eleştirilmiş, ABD tarafından da kabul edilemez olarak nitelendirilmişti. 51 grubunun, AB dış politika temsilcisi Javier Solana ile İran’ın başmüzakerecisi Said Celili arasında gayri resmi temasların sürmesi, ancak bu arada İran’a yönelik yeni yaptırımların da değerlendirilmesinden başka seçenekleri olmadığı konularında fikir birliğinde oldukları açıklanmıştı.

/ New York

08.08.2008


 

Şimon Peres, sonunda şarkıcı da oldu

İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres, yazdığı barış konulu şarkı sözleriyle internette onlarca besteciye ilham kaynağı oldu.

Peres’in sözlerini yazdığı ve internette söz yazarları ile bestecileri buluşturan bir web sitesine gönderdiği sözler, bir Türk müzisyen tarafından da bestelenerek söz konusu sitede “ayın şarkısı” seçildi. Şimon Peres’in yaklaşık bir yıl önce yazdığı ve “”songweavers.com” adlı siteye gönderdiği şarkı sözleri, aralarında Türk müzisyenin de bulunduğu, Kanadalı, Alman, İspanyol ve hatta İranlı bir müzisyen tarafından değişik şekillerde bestelendi. Yavuz Toptaş adlı müzisyen, şarkı sözlerine “pop-rock” tarzında beste yaparken, diğer bazılarının blues, folk rock, alternative rock gibi tarzlarda da seslendirdikleri kaydedildi. Söz konusu sitede, “Ümit Işığı” adlı şarkıyla ilgili bilgi verilirken, sözlerinin kime ait olduğu satırlarının karşısında Şimon Peres ismi okunuyor. Sözlere müzik yapanlar içinde ise Mark Bolger, Barbara Stone, Gabe Horning isimleri dikkati çekiyor. Sitede, Yavuz Toptaş adlı Türk müzisyenle Peres’in resimleri de yan yana konuldu. 84 yaşındaki İsrail Cumhurbaşkanı’nın dünyanın bir çok ülkesinden bestecilere ilham kaynağı olan şarkı sözlerinin bir bölümü şöyle: “Aşkın gücü ile nehirleri kutsa, Düşmanıma ve dostuma kansız bir gün bahşet, Kızları ve erkekleri barış için duaya çağır, Sonra yeni bir yol için bir ümit ışığı yolla...”

/ Kudüs

08.08.2008


 

Katolik köyünü basan Müslümanlara mühlet

FİLİPİNLER hükümeti, ülkenin güneyinde 9 Katolik köyünü işgal eden Müslüman isyancılara köyleri terk etmeleri için 24 saat süre tanıdı.

İçişleri Bakanı Ronaldo Puno, militanların köyleri terk etmemeleri durumunda ordu ve polisin ortak saldırısıyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunarak, “Bu bir savaş ilanı değil. Hükümet böyle şeylerin olmasına izin vermeyecek. Onlara bir süre verdik, aksi halde bölgeden zorla uzaklaştırılacaklar” dedi. Puno, saldırılar ve işgal yüzünden 6500’den fazla insanın evlerini ve çiftliklerini terk ettiğini belirterek, militanların yaklaşık 100 evi yaktığını, çiftlikleri yağmaladığını ve hayvanları çaldığını ifade etti. Militanların eylemlerinin bölgedeki insanların silâhlanmasına sebep olduğunu da bildiren Puno, bu tip kanunsuzluklara izin veremeyeceklerini, güvenlik güçlerine sivilleri silâhsızlandırma talimatı verdiğini kaydetti. Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİLF) ise hükümetin işgalle ilgili açıklamasının abartılı olduğunu ve bölgede geniş çaplı çatışmalar olmadığını ileri sürdü. MİLF sözcüsü Eid Kabalu, Kuzey Cotabato’da sadece bir kasabada çatışma olduğunu, buradaki 3-5 kasabanın bazı köylerinin örgüt tarafından zorla işgal edildiğini söyleminin doğru olmadığını kaydetti. Kabalu, tarafların sorunu barışçıl biçimde çözebileceklerini de ifade etti. Savunma Bakanı Gilberto Teodoro da 4 taburun yasaların uygulanması ve yerlerinden edilen köylülerin normal hayatlarına dönmesine yardım etmek için hazır olduğunu bildirdi. Manila hükümetinin MİLF’e ültümatomunun, 2003 yılında örgütle varılan ateşkesi ve barış görüşmelerinde kısa süre içinde büyük bir uzlaşıya varılması ümitlerini riske atabileceği belirtiliyor.

/ Manila

08.08.2008


 

Nouakchott Havaalanı yeniden açıldı

MORİTANYA'DA askerlerin yönetime el koymasını takiben önceki gün kapatılan Uluslararası Nouakchott Havaalanı gece geç saatlerde yeniden açıldı.

Güvenlik kaynakları, Devlet Başkanı Sidi Şeyh Abdallahi’ye yönelik darbenin ardından kapatılan havaalanının yeniden açık olduğunu duyurdu. Uluslar arası toplum tarafından kınanan darbenin ardından herhangi bir şiddet olayının rapor edilmediği de belirtiliyor. Şeyh Abdallahi, ülkenin demokratik olarak seçilen (Mart 2007) ilk devlet başkanı olma özelliğini taşıyor.

/ Nouakchott

08.08.2008


 

Pentagon: Afganistan’da saldırılar arttı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Afganistan’da yola yerleştirilen bombalarla saldırıların Nisan ile Haziran ayları arasında son dört yılın en üst seviyesine çıktığını bildirdi.

Pentagon’un açıkladığı rakamlara göre, Nisan, Mayıs ve Haziranı kapsayan üç aylık dönemde NATO ve Amerikan güçlerini hedef alan 200 dolayında bu türden saldırı yapıldı. Bakanlığın açıkladığı verilerde, 120 bombanın patladığı, 40’ında Amerikan ve NATO güçlerinden ölen ya da yaralananlar olduğu, bombaların 80’inin de infilâk ettirilmeden önce imha edildiği kaydedildi. Konuya yakın Amerikalı askeri yetkili Korgeneral Thomas Metz, bu türden saldırıların artmasının sebeplerinden biri olarak Afganistan’daki NATO ve Amerikan birliklerinin sayısının artmasını gösterdi. Afganistan’da ABD’nin, 16 bini NATO bünyesinde 34 bin askeri bulunuyor. Öte yandan güvenlik konusunda önemli ilerlemeler kaydedilen Irak’ta geçen ay yol kenarına yerleştirilen bombayla saldırılarda düşüş olduğu bildirildi. Düşüşün, Washington yönetiminin asker sayısını azalttığı döneme rastladığına dikkat çekildi.

/ Washington

08.08.2008


 

Mehdi Ordusu silâh taşımayacak

IRAK'TA, ABD karşıtı radikal Şiî din adamı Mukteda Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu milislerinin bundan sonra silâh taşımayacağı bildirildi.

Sadr’ın sözcüsü Salah El Ubeydi, BBC’ye verdiği demeçte, milislerin artık silâh taşımayacağını belirtti, ancak bunun şiddete tamamen son verme anlamına geldiğini söylemedi. Ubeydi, Mehdi Ordusuyla ilgili daha sonraki kararların Amerikan birliklerinin uzun dönemde Irak’taki statüsüne bağlı olacağını ifade etti. Sözcü, Amerikan birliklerinin Irak’tan çekilmesi konusunda bir takvim belirlenmezse “direnişin” devam edeceğini de kaydetti. Basra ve Bağdat’ta geçen aylarda çıkan şiddetli çatışmalardan sonra bölgesel ateşkesler ilân edilmiş, ancak milisler silahlarını bırakmamıştı. Bu arada Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Bağdat’ın kuzeyinde, operasyonların bir süredir devam ettiği Diyala vilayetindeki militanlara silâhlarını bırakmaları için bir hafta süre tanıdı. El Maliki, çağrısına uyanların affedileceğini söyledi.

/ Ankara

08.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır