"Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Zamlar sanayicinin enerjisini çaldı

DEVLET Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Zafer Ersoy, enerjideki zamların sanayicinin enerjisini çaldığını ve rekabet gücünü zayıflattığını ileri sürdü.

Ersoy, son elektrik zamlarından sonra birçok işletmenin üretim kapasitesini düşürdüğünü, bazı işletmelerin kapandığını, bazılarının ise kapanma noktasına geldiğini belirtti. Türk sanayicisi, ihracatçısı olarak, hükümetin, Türk sanayisinin son 5 yılda yaşadığı kayıpları telâfi edecek, rekabet gücünü arttıracak bir politika izlemesini umut ettiklerini ancak hükümetin özellikle 2008 yılı başından itibaren gerçekleştirdiği astronomik enerji zamlarıyla sanayicinin umutlarını tükettiğini savunan Ersoy, şöyle konuştu: ‘’Bir taraftan inovasyon ödülü alan ve Türkiye’de değişim adına örnek gösterilen Adıyaman’ın kapanan fabrikalarla örnek gösterilmesini istemiyoruz. Adıyaman OSB’de yeni yatırımcıya bir yer bulamıyoruz dedik ve hükümetin son enerji fiyatlarına yaptığı zamlardan sonra ilk başı yine SANKO’ya ait iplik fabrikalarının kapanması ile bizler çektik. 2008 Temmuz ayının ilk haftası 145 dolar düzeyini aşan petrolün varil fiyatı, bu hafta 120 dolara geriledi. Doğal gaz ve benzin gibi ana enerji kaynaklarının ham maddesi niteliğindeki petrolün fiyatının yüzde 17 oranında gerilediği bir dönemde, doğal gaz fiyatlarına 1 Ağustos’tan geçerli olmak üzere zam yapılması düşündürücüdür. Enerjideki bu zamlar sanayicinin enerjisini çaldı ve rekabet gücünü zayıflattı.’’

YÜKSEK FAİZ DÜŞÜK KUR VE İTHALAT İLE

BÜYÜME POLİTİKASI TERK EDİLMELİ

Ersoy, hükümetin acil olarak Türkiye’nin gerçek gündemine, doğru önceliklerine dönmesi ve sanayicinin rekabet gücünü zayıflatan yüksek faiz, düşük kur ve ithalat ile büyüme politikasını terk etmesi gerektiğini dile getirdi. İşi, aşı, sosyal barışı destekleyecek, istihdama dayalı, yerli girdi ile ihracat odaklı bir ekonomi politikasının benimsenmesi ve uygulanması gerektiğini vurgulayan Ersoy, hızla gelişen ancak yeni büyüyen bir çocuğa benzettiği OSB’nin artık ‘’kırmızı alarm’’ vermeye başladığını, elektrik ve vergi borçları yüzünden otelini satmak zorunda kaldığını, OSB’deki yemek fabrikasını kapattığını sözlerine ekledi.

08.08.2008


 

İşçinin evine tek gelir giriyor

METAL sektöründe çalışan işçiler arasında yapılan araştırmaya göre, evli işçilerin yaklaşık 4’te 3’ü tek gelirle geçiniyor.

Birleşik Metalİş Sendikası Araştırma Dairesi tarafından 78 fabrikada 806 işçinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmayla, çeşitli yönleriyle metal sektöründe çalışan işçilerin profili çıkarıldı. Araştırmaya göre, işçilerin yüzde 54,1’i doğduğu şehrin dışında çalışıyor. Yaş grubu küçüldükçe doğduğu şehirde çalışanların oranı artarken, yaş büyüdükçe doğduğu şehirden uzakta çalışanların oranı yükseliyor. Anadolu şehirlerindeki fabrikalarda, doğduğu şehirde çalışanların oranı artıyor. Her iki işçiden birinin babası da işçi. İşçilerin yüzde 24,9’unun babası çiftçi, yüzde 11,4’ünün babası memur, yüzde 9,3’ünün babası da esnaf. Evli işçiler arasında tek gelirle geçinenlerin oranı yüzde 76,3’e ulaşıyor. Hanede yalnızca kendi geliri ile geçindiklerini söyleyen işçilerin oranı yüzde 68,3. Babası ile birlikte eve gelir getirenlerin oranı yüzde 10,6. Eşi ve kendisinin gelir getirdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 9,8. İşçilerin yüzde 28,5’nin kendi evi var, yüzde 34’ü ise kiracı. Kiradaki işçilerin yüzde 63,3’ü 201400 YTL, yüzde 20,9’u 0200 YTL arasında kira ödüyor. 400 YTL’nin üzerinde kira ödeyenlerin oranı ise yüzde 15,7. Bu miktarı ödeyenlerin büyük bölümünü İstanbul’da yaşayanlar oluşturuyor. İşçiler arasında bilgisayar ve bulaşık makinesine sahip olan işçilerin oranı hemen hemen aynı. Bilgisayarı olan işçilerin oranı yüzde 44. İnternet bağlantısı bulunanların oranı ise yüzde 35 düzeyinde. İşçilerinin yüzde 44,2’si meslek lisesi, yüzde 8,2’si yüksekokul ve üniversite mezunu. İlkokul mezunlarının oranı yüzde 23,8, düz lise mezunlarının oranı ise yüzde 9,1. İşçilerin düzenli bir gazete okuma alışkanlığı bulunmuyor. Her gün gazete okuyanların oranı yüzde 33,8, haftasonu gazete okuyanların oranı yüzde 11,9, arasıra gazete okuyanların oranı yüzde 51,1. İşçilerin yaşları ilerledikçe gazete okuma alışkanlığı da artıyor.

08.08.2008


 

Şimşek: Keramet IMF’de değil

DEVLET Bakanı Şimşek, hiçbir IMF programının güçlü ve reformcu bir hükümetin yerini alamayacağının ortada olduğunu belirtti.

Şimşek, “Keramet, hükümetin kararlı uygulamalarında” dedi. Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’nü ziyaret eden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik gündemine ilişkin değerlendirmeler yaptı ve soruları cevapladı. Bakan Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulunun dün akşam Türkiye ile ilgili bir açıklama yaptığının hatırlatılarak, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğine ilişin soru üzerine, IMF’nin fon kaynaklarını çokça kullanan ülkelere yönelik bu tür çalışmalar yaptığını, Türkiye ile ilgili çalışmaların da tamamlandığını ifade etti.

“Hiçbir programın güçlü ve reformcu bir hükümetin yerini alamayacağı ortada” diyen Şimşek, son birkaç yıldır borç dinamiklerinin iyileştirilmesi, kamu finansman dengelerinin kalıcı bir şekilde düzeltilmesine yönelik çok önemli çaba gösterildiğini, önemli ölçüde de başarı sağlandığını vurguladı. Şimşek, “Dolayısıyla program o anlamda hedefine ulaştı” dedi. Programların başarılı bir şekilde bitmesinin yanında önemli sonuçlar da elde edildiğini bildiren Şimşek, “Yani keramet, hükümetin kararlı uygulamalarında” dedi.

08.08.2008


 

Kapanan şirket sayısı artıyor, açılanlar azalıyor

KAPANAN şirket sayısı yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 1.03 artarak 6 bin 206’ya çıktı.

KAPANAN şirket sayısı yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 1.03 artarak 6 bin 206’ya çıkarken, kurulan şirket sayısı yüzde 1.33 azalarak 32 bin 451’e düştü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Ticaret Sicili verilerine göre, Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre kurulan kooperatif sayısı yüzde 22.99 azalarak 931’e inerken, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 1.60 artışla 31 bin 833’e çıktı. Anılan dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 1.03 artarak 6 bin 206’ya çıkarken, kapanan kooperatif sayısı da yüzde 2.92 azalarak bin 96’ya indi. Kapanan gerçek kişi ticarî işletme sayısı da yüzde 74.53 artışla 28 bin 338’e çıktı. Tasfiye olan şirket sayısı yılın ilk yedi ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.40 artarak 7 bin 105’e yükselirken, kooperatif sayısı ise yüzde 2.04 azalarak bin 872’ye geriledi. Kapanan şirket sayısı Temmuz ayında yüzde 9.04 artarak 808’e, kapanan kooperatif sayısı ise yüzde 28.13 artışla 246’ya çıktı. Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı da yüzde 40.96 artarak 3 bin 104’e yükseldi. Geçen ay kurulan şirket sayısı yüzde 2.62 artarak 4 bin 146’ya çıkarken, kurulan kooperatif sayısı ise yüzde 12.03 azalışla 117’ye geriledi. Anılan ayda kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı da yüzde 14.73 artarak 4 bin 137’ye yükseldi. Tasfiye olan şirket sayısı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.34 artarak bin 20’ye, kooperatif sayısı ise yüzde 3.99 artışla 547’ye yükseldi.

Yeni Asya / İstanbul

08.08.2008


 

Borudaki petrol bitene kadar yangın sürecek

BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN Ham Petrol Boru Hattı’nın Refahiye (Erzincan) bölümünde 5 Ağustos gecesi çıkan yangının kontrol altına alındığı, fakat yangının boru hattının içindeki petrol bitene kadar devam edeceği belirtildi.

BTC Ham Petrol Boru Hattı Türkiye kısmının işletmecisi Botaş International Limited (BIL) yetkilisi, Refahiye’deki 30 numaralı vanada çıkan yangının 10 metre çapında bir alanda devam ettiğini, fakat kontrol altına alındığını ve yangının boru hattının içindeki petrol bitene kadar devam edeceğini söylediler. Hattın içinde çok yüklü miktarda petrol bulunduğunu ve yangının sönmesi için bunun tamamen yanmasının beklendiğini ifade eden yetkili, bu sebeple yangının 1,52 gün kadar daha devam edeceğini vurguladı. Yangın tam bittikten sonra sebebinin tam olarak ortaya çıkacağını belirten yetkili, hattın ancak 1015 gün sonra devreye girebileceğini dile getirdi

08.08.2008


 

Beş aylık enerji faturası: 20 milyar dolar

CARİ açığın en önemli sebeblerinden biri olan enerjide fatura kabarıyor. Beş ayda enerji ithalatı yüzde 62.5 artarak 19.7 milyar dolara ulaştı.

Devlet Planlama Teşkilâtı’nın hazırladığı rapora göre, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde cari açık, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33.3 oranında artarak 21.5 milyar dolar oldu. Aynı dönemde ithalat yüzde 37 artarak, 86.3 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde ara malı ithalatı geçen yıla göre yüzde 39 artarak, 65 milyar doları bulurken, ithalattaki en büyük artış ise yüzde 62.5 gibi rekor bir oranla 19.7 milyar dolara ulaşan enerji oldu. Enerjideki ithalat geçen yıl yüzde 17.4 oranında artmıştı. Türkiye, petrol ve petrol ürünlerinin tamamına yakınını ithal ediyor. Buna bir de doğal gaz ve türevleri eklenince, yüzde 20’leri bulan talep artışı ile cari açığın en önemli kalemi haline geliyor.

08.08.2008


 

Tüzmen’den, Japonlara Irak’ta işbirliği teklifi

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Japon firmalarına Türkiye ile Irak’ta enerji alanında birlikte çalışma teklifinde bulundu.

Devlet Bakanı Tüzmen, önceki gün Japonya Liberal Partisine mensup bir grup milletvekili ile özel sektör temsilcileri makamında kabul ederek bir süre görüştü. Görüşmeyle ilgili soruları cevaplayan Tüzmen, görüşmede TürkiyeJaponya arasındaki işbirliği imkânlarının geliştirilmesine dönük fikir alış verişinde bulunulduğunu anlatırken, kendisinin Japon iş adamlarına Irak’ta enerji alanında işbirliği yapmayı önerdiğini söyledi. Türkiye’nin Irak’ta Japon firmaları ile enerji alanında işbirliğinde bulanabileceğine işaret eden Tüzmen, şöyle konuştu: ‘’Irak’ın elektrik alt yapısın yeniden kurulacak. Bu konuda ortak çalışma yapabiliriz. Petrol sahalarının geliştirilmesinde işbirliğinde bulunabiliriz. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Türk firmaları ile Japon firmaları konsorsiyum yaparak petrol üretim sahalarının geliştirilmesi ve yeni sahaların açılması konularında ortak işbirliği yapabiliriz.’’ Türk firmalarının Irak’ta lojistik avantajları bulunduğuna işaret eden Tüzmen, Türk ve Japon firmalarının ortaklığının iki tarafa da kazanç sağlayacağını belirtti.

08.08.2008


 

Ford Otosan’dan 299 milyon YTL net kâr

FORD Otosan’ın 2008 yılının ilk yarısında 299 milyon YTL net kâr elde ettiği bildirildi.

Ford Otosan’dan yapılan yazılı açıklamada, 2008’in ilk yarısında yurt dışı satış gelirinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 2,4 milyar dolara ulaştığı belirtildi. 2008 yılı Haziran sonu itibariyle 280 bin adede ulaşan Türkiye otomotiv pazarından yüzde 14,6’lık pay alan Ford Otosan’ın, 6 aylık dönemde 41 bin 428 adedi yurt içine, 141 bin 908 adedi yurt dışına olmak üzere, 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 22 artışla toplamda 183 bin 336 adet araç sattığı kaydedildi. Satış hacmine paralel olarak üretimin de yüzde 25 artarak 176 bin 994 adet seviyesine ulaştığı, şirketin İMKB’ye ilettiği 2008 yılının ilk altı ayına ilişkin mali tablolarda, toplam net cironun geçen yılın ilk yarısına oranla yüzde 25 artarak 4 milyar YTL’yi aştığı bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yüksek kapasite kullanımı, maliyet azaltma ve verimlilik artırma çalışmaları neticesinde vergi öncesi kâr yüzde 49 artarak 420 milyon YTL olarak gerçekleşti ve vergi öncesi kâr marjı 2007 yılının ilk yarısındaki yüzde 8,5’lik seviyelerinden yüzde 10,1’e yükseldi. Şirketin net kârı da rekor kırarak 299 milyon YTL’ye ulaştı.”

Yeni Asya / İstanbul

08.08.2008


 

Kiler, Yimpaş mağazalarını aldı

KİLER'İN Yimpaş’la yaptığı anlaşma kapsamında Yimpaş’ın mülken sahip olduğu 15 mağazasının demirbaşlarının, Kiler tarafından satın alındığı ve binalarının da 10 yıllığına kiralandığı bildirildi.

Kiler’den yapılan yazılı açıklamada, böylece Kiler’in toplamda hizmet alanını yüzde 40 arttırdığı belirtildi. Büyüme stratejisinin bir parçası olarak satın alma ve yeni mağaza açmaya ağırlık veren Kiler’in, ilk aşamada 15 Yimpaş mağazasını bünyesine kattığı aktarılarak, devralınan toplam 100 bin metre kareye sahip mağaza ve merkezlerde Kiler markasıyla hizmet verileceği kaydedildi. Açıklamada, yıl sonuna kadar 200 mağazaya ulaşma hedefi olan Kiler’in, Yimpaş mağazalarını kiralayarak Afyon, İskenderun, Kahramanmaraş, Gaziantep, Aksaray, Nevşehir, Tokat, Amasya, Sivas, Çekerek, Edirne, Turhal, Sorgun, Yerköy ve Alaca kentlerinde yeni müşterilerine Kiler markasıyla hizmet vermeye başlayacağı ifade edildi.

08.08.2008


 

Bir kişilik iş oluşturma maliyeti 269 bin YTL

TÜRKİYE'DE ortalama 269 bin YTL’lik yatırımla bir kişilik istihdam oluşturuluyor.

Hazine Müsteşarlığı tarafından Ocak-Haziran döneminde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamındaki yatırım projeleri ile oluşturulacak her bir kişilik istihdama düşen ortalama yatırım tutarı 269 bin 64 YTL’ye geldi. Sektörler ve yatırımların niteliğine göre değişkenlik gösteren bir kişilik iş oluşturma maliyeti, tarımda yaklaşık 132.6 bin, madencilikte 153.2 bin, imalat sanayiinde 196.4 bin, hizmetlerde 230.2 bin YTL düzeyinde bulunuyor. Ortalama istihdam maliyeti, yüksek bütçeli teknolojiyoğun nitelikteki enerji yatırımlarında ise 1 milyon 465.1 bin YTL’ye ulaşıyor. Anılan dönemde teşvik belgesine bağlanan 15 milyar 552.9 milyon YTL’lik bin 418 yatırım projesinde, ortalama yatırım tutarı 10.9 milyon YTL’ye geldi.

08.08.2008


 

IMF’den ‘yola devam edelim’ mesajı

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) zor küresel finans ortamına işaret ederek, Fon ile Türkiye arasında devam edecek yeni bir program önerdi.

IMF’nin karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’ye ilişkin program sonrası değerlendirme çalışmalarını tamamladı. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin ekonomisini istikrara kavuşturma çabalarında IMF’nin etkili bir rol oynamaya devam edebileceği vurgulandı. IMF açıklamasında, bazı direktörlerin, zor küresel finans ortamına işaret ederek, IMF ile Türkiye arasında devam eden bir program önerdiği belirtildi. Açıklamada hükümetin sağlıklı bir programa ve reformlara bağlı olmasının, başarıda kilit rol oynayacağı vurgulandı. IMF değerlendirmesinde, Türkiye’nin elde ettiği önemli ekonomik başarılara karşın, yüksek cari açığın risk oluşturduğuna işaret edildi

08.08.2008


 

MÜSİAD’dan ikili zirve

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ’da düzenleyeceği Genel İdare Kurulu toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ve KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ı konuk ediyor.

MÜSİAD’ın iki aylık aralıklarla Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlediği ve 28 Şubenin katılımıyla gerçekleşen Genel İdare Kurulu toplantısı bugün ve yarın Elazığ Şubesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Toplantıda İsmet Yılmaz’ın “Türkiye’nin Turizm Potansiyeli ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki Kültür ve Turizm Etkinlikleri” ve KOSGEB’in yeni Başkanı Mustafa Kaplan’ın “KOBİ’lere Yönelik Yürüttükleri Çalışmalar ve Önümüzdeki Dönemlerde KOBİ’lere Sağlayacakları Destekler” hakkında önemli açıklamalar yapması bekleniyor. Toplantıda, ayrıca MÜSİAD tarafından hazırlanan “Turizm Sektör Raporu” ile “KOSGEB Raporu” MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından kamuoyu ile paylaşılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı ile KOSGEB Başkanı’na takdim edilecek.

/ Ankara / Yeni Asya

08.08.2008


 

Avrupa Birliği'nin desteğiyle girişimci oldular

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Esnaf Odaları Birliği aracılığıyla TESK tarafından yürütülen Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi eğitimlerini tamamlayan kadın girişimciler gerçekleştirilen törenle sertifikalarını aldılar.

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin ev sahipliğinde 14 Nisan 2008 den bu yana 4 grup halinde 180 girişimci kadın adayı ile yürütülen eğitim çalışmalar sonunda 92 Eskişehirli kadın girişimci sertifika almaya hak kazandı. Törende konuşma yapan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Vekili Ayhan Oskaylar Eskişehirin böylesi bir projede yer almasının anlamlı olduğunu belirterek, “ESESOB olarak kadınlarımızı da iş yaşamına dahil ederek birliğimizin sınırlarının genişlemesi ve farklı renklerle bezenmesi bizim için çok önemli bir başarı ve mutluluk kaynağıdır”dedi. Kadın girişimcilere sertifikalarını veren MHP Eskişehir Miletvekili Beytullah Asil de yaptığı konuşmada üretimde Türkiyenin bugün ulaştığı noktanın herkese gurur verdiğini söyledi. Kadın Girişimciliğini Destekleme Projesi Merkez Yöneticisi Leyla Özer ise, “Yurt çapında 4 bin 500 kadın hedeflendiğini bu projede 6 bin 500 kadına ulaştıklarını ifade ederek Türkiyede 25 merkezde yürüttüğümüz projede Eskişehir en verimli sonuçlar aldığımız illerden biri oldu. Aldıkları eğitim sonucu kendi iş yerlerini kuran kadın girişimcilerimizin açılışlarına katılmak bizim en büyük mutluluk kaynağımız’’ şeklinde konuştu. Özer, bu projede AB fonlarından 4,5 milyon euroluk hibe kullandıklarını belirtti.

Kaya Yeşilkaya / Eskişehir

08.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır