"Gerçekten" haber verir 08 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Türkiye’ye “Fransız” olmayan bir sergi

FRANSIZ ressam Martine Logeay’ın İstanbul ve Anadolu gezilerinde yaptığı 60 sulu boya resimden oluşan ‘’Fransızın Türkiye’deki Gezi Notları’’ adlı sergi, 11 Ağustos Pazartesi açılacak.

Eminönü Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, serginin Küçükayasofya Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenleneceği belirtildi. Yaklaşık 20 yıldır Türkiye’ye ziyaretler yapan ve 2001 yılından bu yana Kadırga’da yaşayan Odile ve Jean-Lous Bernaus’un girişimleriyle Fransa’nın Le Mans şehrinde kurulan Türk-Fransız Derneğinin üyelerinden Martine Logeay’ın, çeşitli zamanlarda gerçekleştirdiği Türkiye seyahatlerini tuvale aktardığı kaydedildi. Sergi, 17 Ağustos pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek.

08.08.2008


 

Türkiye kütüphane fakiri

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008 Yılı Kurumsal Malî Durum ve Beklentiler Raporu’nda, kütüphane türleri arasında hizmet sahası en geniş olan halk kütüphanelerinin durumu gözler önüne serildi.

72 milyon nüfusa sahip Türkiye’de, bakanlığa bağlı olarak hizmet veren bin 156 kütüphanedeki toplam kitap sayısı 14 milyona ulaştı. Raporda, bu sayının yetersiz olduğu vurgulandı.

Raporda verilen bilgiye göre, Avrupa’da ortalama 7 bin 500 kişiye bir halk kütüphanesi düşerken, Türkiye’de 63 bin kişiye bir halk kütüphanesi düşüyor. AB’de bir halk kütüphanesinde ortalama 17 bin kitap, Türkiye’de 10 bin kitap bulunuyor. AB’de bir kişiye 2.2 kitap düşerken, Türkiye’de 5.2 kişiye 1 kitap düşüyor.

Rapora göre, merkezden halk kütüphenelerine 2002 yılında 483 çeşitten 88 bin adet, 2003 yılında 745 çeşitten 66 bin adet, 2004 yılında 682 çeşitten 71 bin adet, 2005 yılında 449 çeşitten 80 bin adet, 2006 yılında bin 691 çeşitten 326 bin 500 adet, 2007 yılında 2 bin 69 çeşitten 441 bin 282 adet yayın satın alındı. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde 2007 yılında yayınlanan kitap çeşidi sayısı 35 bin dolaylarındadır. Bu kitapların en az yüzde 50’si kütüphanelerimize alınabilecek niteliktedir. Okul ve ders kitaplarının dışında kalan, tanıtıcı kültür ve san'at ağırlıklı yayınlar, danışma kaynakları ve çocuk kitapları ile okuyucu isteklerini karşılayacak güncel yayınların kütüphanelerimize kazandırılması gerekmektedir. Küpüthanelerde bulunan koleksiyonun çok eski olduğu dikkate alınırsa, yaşayan bir koleksiyon oluşturulabilmesi açısından, güncel yayınların kütüphanelerimize kazandırılması önem arz etmektedir. Örneğin Almanya’da yılda 6 kez ya da daha az kullanılan kitaplar koleksiyondan çıkartılmaktadır.”

08.08.2008


 

Mimar Sinan’ın memleketine “kültür yolu”

AĞIRNAS Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Kültepe’de 1946 yılından beri yapılan kazılar sonucu bölgenin tarihinin günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar gittiğinin ortaya çıkarıldığını hatırlattı.

Bu bakımdan Kültepe’nin ‘’Anadolu tarihinin başladığı yer’’ olarak nitelendirildiğini ifade eden Osmanbaşoğlu, Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas beldesinin de dehlizleri, mağaraları ve yeraltı şehirleri ile 3 bin yıllık tarihi bir geçmişi bulunduğunu anlattı.

Osmanbaşoğlu, bu iki kültür mirasını birleştirecek bir yol projesi üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

‘’Güneşli-Felahiye-Özvatan yol kavşağından Ağırnas’a 4,5 kilometre uzunluğunda yol açacağız. Bu sayede Kayseri, Kültepe ve Ağırnas arasında bir kültür yolu oluşturacağız. Kayseri şehir merkezinden Kültepe’ye gelecek olan turistler bu yolla Ağırnas’a ulaşma fırsatı bulacaklar. Kayseri üzerinden Ağırnas’a gelenler de buradan Kültepe’ye ulaşabilecekler.

Bu yolun 3 kilometresinin altyapısı hazır. Kalan 1,5 kilometre yolun yapılması için de Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki söz verdi. Onun desteğiyle inşallah bu yıl yolun yapımına başlayacağız. Zaten istimlâk sorunu yok. Yolun geçeceği araziler, hazineye ait.’’

Beldede yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan yeraltı şehirlerinin Kültepe’ye kadar bağlantısının olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Osmanbaşoğlu, Kültepe ile olan yeraltı bağlantısı ortaya çıkarılmadan önce yerüstü bağlantısını sağlayacaklarını kaydetti.

08.08.2008


 

Balkanlarla kültür köprüsü

BALKAN Türkleri ile Türkiye arasında mevcut olan bağlar giderek güçlenirken kültürel faaliyetlerde de işbirlikleri artarak devam ediyor.

Bulgaristan’daki Türklerin en köklü derneği olan Şumnu Kültür Evi, Rusçuk’taki Türkiye ile Kültürel İlişkiler Güneş Derneği ile Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı arasında varılan bir anlaşma ile, 10 Bulgaristan Türk kız çocuğuna İstanbul’da eğitim veriliyor. Kursiyerler vakfın Çemberlitaş’taki merkezinde çeşitli faaliyetlere katılıyorlar. Bağlama çalmayı ve ebru yapmayı öğreniyorlar. Yaklaşık bir ay süren kurs bu hafta sona eriyor. Türk kültürünün tanıtılması, sevdirilmesi ve canlandırılmasının amaçlandığı kursta Türkçe, bağlama, ebru ve edebiyat dersleri veriliyor.

1896’da Bulgaristan’da kurulan Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi, yıllardan beri el sanatları, Rumeli oyunları, Rumeli folkloru, Deliorman bölgesine ait folklor, gölge oyunu-karagöz kursları verildiğini, şiir atölyesi kurulduğunu, bu atölyede tanınmış şairlerin gençlere şiirin temel meselelerini anlattıklarını söyledi. Remzi, bu yılki kursun çok başarılı geçtiğini, önümüzdeki yıl Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’yla birlikte Bulgaristan’daki Türk gençlerine edebiyat kitapları ve sözlüklerinin ulaştırılması konusunda ortak bir çalışma gerçekleştireceklerini açıkladı.

Şumnu Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi, bu yılki faaliyetin gerçekleşmesinde emeği geçen, başta Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı yöneticileri olmak üzere bütün kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Remzi, ayrıca yarın vakıfta gerçekleşecek olan plâket törenine herkesin dâvet edildiğini de kaydetti. Törende, kurslara katılan öğrenciler çalışmalarını sergileyecek, kurs hocalarına ve yöneticilerine de plâket verilecek. Programa herkesin dâvetli olduğu açıklandı.

08.08.2008


 

Burdur Müzesi, Avrupa’nın en büyüklerinden olacak

BURDUR Müzesi’nin bölgede sürdürülen antik şehirlerdeki kazılardan çıkarılan tarihî eserlerle Avrupa’nın en büyük müzelerinden biri haline geleceği bildirildi.

Burdur Müze Müdürü Ali Ekinci, içinde yer alan zengin tarih ve kültür birikimiyle Burdur Müzesi’nin kültür turizminin merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi.

Burdur Müzesi’ni yılın 7 aylık döneminde 4 bin 821 kişinin ziyaret ettiğini belirten Ekinci, yıl sonuna kadar müzeyi ziyaret edecek turist sayısının 8 bine ulaşacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Sagalassos, Kremna, Kibyra gibi çok sayıda Antik Kent, Hacılar, Yassıgüme, Tefenni Höyükleri gibi 12 bin yıl öncesine ulaşan tarihe sahip Burdur’un Avrupa Müzesi olmaya aday hale geleceğini anlatan Ekinci, şunları kaydetti: ‘’Sagalassos Antik Kenti’nden çıkarılan ve müzemizde bulunan Hadrian Heykeli Başı İngiltere’de sergileniyor. İlçelerimizde bulunan antik şehirlerdeki kazılar devam ediyor. Bu kazılarda elde edilen tarihî eserler ile Burdur Müzesi ülkemizin ve dünyanın sayılı müzeleri arasında olacak. Özellikle Sagalassos Antik Kentinden çıkarılan çıkarılan eserler yurt içi ve yurt dışından da ilgi görüyor.’’

/ Burdur

08.08.2008


 

Cilanbolu Tüneli’nde 170 metreye ulaşıldı

MASYA’DA Harşena Dağı üzerine kurulu Amasya Kalesi’ndeki tarihî Cilanbolu Tüneli’nin turizme kazandırılması için başlatılan temizleme çalışmalarında 170 metreye ulaşıldı.

Edinilen bilgiye göre, antik dönemlerde yapıldığı belirlenen tarihî kaledeki Cilanbolu Tüneli’nin turizme kazandırılması amacıyla Amasya Müze Müdürlüğünün gözetiminde yaklaşık 3 ay önce başlatılan temizlik çalışmaları devam ediyor. İl Özel İdaresi kaynaklarından sağlanan 92 bin YTL ile sürdürülen çalışmalarda 170 metreye ulaşıldı. Tünelin, kalenin su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanıldığı belirlendi.

Cilanbolu Tüneli kazı ve temizlik çalışmalarını inceleyen Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, yapılan çalışmalarla şehrin önemli tarihî ve kültürel bir mekâna daha kavuşacağını ifade ederek, kazı çalışmalarının tünelin sonuna kadar devam edeceğini, bunun da yaklaşık bir haftalık sürede olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

08.08.2008


 

Kapadokya’yı 276 bin turist ziyaret etti

TÜRKİYE’NİN en önemli kültür ve turizm merkezi olan Kapadokya bölgesini Temmuz ayında 115 bin 277’si yabancı olmak üzere toplam 276 bin 996 turist ziyaret etti.

Kapadokya’da ziyaretçiler en çok Göreme Millî Parkı ve Göreme Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etti. Göreme Millî Parkı ve Göreme Açık Hava Müzesi, Temmuz ayında, 51 bin 48 yerli ve yabancı turistle en çok ziyaret edilen tarihî ve turistik mekân oldu. Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Müzesi, Çavuşin Kilisesi, Zelve ve Paşabağları ören yerleri, Hacı Bektaş Veli Müzesi, Açık Saray Ören Yerleri ve El Nazan Kilisesi de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekânlar arasında yer alıyor. Geçen yılın aynı döneminde ise bölgeyi 89 bin 136’sı yabancı olmak üzere toplam 207 bin 156 turist ziyaret etmişti.

08.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır