"Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Görüş

Gerçeğe umudunu terk etti insan

Gerçek. İnsanın varoluşundan itibaren aradığı ve aramaktan usanmadığı giz. Hatta öyle ki varoluşundan önce giriştiği rivayet edilir bu arayışa: Varoluş gerçeği.

Belki de bu yüzden insan varoluşundan bugüne dek taşıyabilmiştir umudu en derinlerinde. Varoluşuyla arayış, arayışıyla gerçek, gerçeğin arayışıyla umut yerleşti insanın zihnine. Ve o andan itibaren insan kaçmaya başladı umutlarından ve gerçekten.

Hz. Âdem dünyaya geldiğinde ilk karşı karşıya geldiği gerçeğin yükü hâlâ üzerimizde. Yalnızlık. Sonra umut çıkıverdi karşısına; onu dünyaya gönderen umutsuz bırakmamıştı âdem-oğlunu: Hz. Havva.

Umudu, son bulmasıydı, dünyada öğrendiği ilk gerçeğin ve onu dünyaya, gerçeklerin tezahür ettiği yere gönderen, Âdem’in zihninde canlanan ilk umudu cevapsız bırakmadı…

Sonra insan felsefeyle tanıştı. Artık gerçek, yegâne hedefiydi insanın. Ve hedefe giden her yolu mubah kıldı insan. Ulaşmak da yetmedi, sınırlarını zorlamaya başladı gerçeğin. Bu noktada tıkandı âdemoğlu; ihtiyacı olan enerjiyi öz benliğinde bulamaz oldu. Öylesine aşındırmıştı ki benliğini, fıtratında olan yetiyi kullanamıyordu. Aradığını, tetikleyici etkiyi, yine gerçekten yola çıkarak buldu insan. Umut.

Artık hayatını her dönüm noktasında, destek alabileceği, bununla birlikte haklı veya haksız her yakınmasını mertçe göğüsleyecek bir dostu vardı insanın.

Dost edinmişti; fakat umut, insanın gerçekten kaçarken ilk terk edeceği, kurunun yanında yanması için ilk feda edeceğiydi de aynı zamanda.

Zaman geçti, unuttu insan, dost olmazdan önceki çırpınışlarını, gerçeğe ulaşırken yegâne yardakçısını ve gerçeğin zirvesine ulaşmışken içini ısıtan umudun, yüreğine saldığı teselli kokan hayalleri.

Gerçeğe ulaştığında ilk terk ettiği umutları oldu insanın ve umutsuzluğuyla indi tepe taklak kâinattaki yegâne gerçeğin -âdemoğlunun hazmedemediği- huzurundan.

Faruk Saim AKHAN / [email protected]

09.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır