"Gerçekten" haber verir 20 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

EHL-İ BEYT’E AİT MÂNEVî EŞYALAR SERGİLENECEK

‘’Osmanlı Devleti’nde Ehl-i Beyt Sevgisi’’ konulu sergi, Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Bölümü’nde açılacak.

SERGİDE, Hz. Hüseyin’in Cübbesi, Hz. Fatma’nın Seccadesi gibi müzede korunan, ancak teşhir edilmeyen eserler yer alacak.

Türk Kadınları Kültür Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Topkapı Sarayı Müzesi ve Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesinin ortaklaşa düzenledikleri ‘’Osmanlı Devleti’nde Ehl-i Beyt Sevgisi’’, 27 Ağustos Çarşamba günü açılacak. Sergi 24 Kasım 2008 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Sergide yer alacak eserlerin önemli bir bölümü, Hz. Hüseyin’in Cübbesi, Hz. Fatma’nın Seccadesi gibi müzede korunan, ancak teşhir edilmeyen eserlerden oluşuyor.

Türk-İslâm dünyasında maddî ve mânevî açıdan paha biçilemeyecek kadar değerli kabul edilen emanetlerin günümüz kültür dünyasıyla paylaşılacağı sergiyle, Peygamber ehline duyulan sevgi ve bu sevgiyle yaşayanların buluşması amaçlanıyor.

Serginin küratörlüğü Topkapı Sarayı Müzesi Kutsal Emanetler Daire Şefi Sevgi Ağaca tarafından yapıldı.

Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethi ile 1517’de Hilâfet, Abbasilerden Osmanlı padişahlarına geçti. Son Abbasi Halifesi III. Mütevekkil’de bulunan Hz. Muhammed’in Hırkası (Hırka-i Saadet) Yavuz Sultan Selim’e verildi.

Halifelik makamının Osmanlı Devleti’ne intikaliyle Osmanlı Padişahları Hz. Muhammed’in (asm) aziz hatıralarıyla birlikte, Ehl-i Beyt’e ait olan veya Ehl-i Beyt’e atfedilen eşyaları yüzyıllar boyunca büyük bir özenle saklayarak günümüze ulaşmasını sağladı.

Topkapı Sarayı Has Oda’da bulunan mukaddes emanetler 16. yüzyıldan 19. yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı Padişahlarına çeşitli tarihlerde gönderilen dinî eserlerden oluşuyor. Has Oda’da gümüş taht ve altın sandık içinde Hırka-i Saadet, Sancak-ı Şerif mahfazalarıyla sergileniyor. Destimal Odası’nda ‘’Hz. İbrahim’in Tenceresi, Hz. Yusuf’un Sarığı, Hz. Musa’nın Asası, Hz. Davud’un Kılıcı, Hz. Yahya’ya ait rölikler ile Hz. Muhammed’in (asm) taş üzerinde bulunan ayak izi’’, Şadırvanlı Sofa’da, ‘’Kâbe anahtarları, Kâbe olukları, Hacerü’l-Esved Mahfazası, Tövbe Kapısı ve Sahabe kılıçları’’, Arzhane’de ‘’Hz. Peygamber’in (asm) dişinden bir parça (Dendan-ı Saadet), Sakal-ı Şerifleri, Mühr-i Saadet, Name-i Saadet’i, kılıçları ve yayı Osmanlı kuyumcuları tarafından yapılan özel mahfazalarında’’ sergileniyor.

20.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kitabevlerinde kitapcard dönemi

  EHL-İ BEYT’E AİT MÂNEVî EŞYALAR SERGİLENECEK

  Şairler sevenleriyle buluştu

  Süleymaniye Külliyesi restore ediliyor

  BİR DERGİ: Temrin

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır