"Gerçekten" haber verir 23 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Askere AB ayarı

AKP hükümetinin, “Katılım Ortaklığı Belgesi” adı altında hazırladığı ulusal program, asker-sivil ilişkilerinde Avrupa Birliği standartlarını getiren yeni bir düzen öngörüyor. Milliyet’in haberine göre AKP, askerî harcamaların etkin denetimi için Sayıştay Yasası’nı da değiştirmeyi öngörüyor.

HÜKÜMET hazırladığı ulusal programda, asker-sivil ilişkilerine Avrupa Birliği standardı getiren yeni bir düzen öngörüyor. Programda yer alan ‘İç güvenlikte sivil irade etkin olacak’ bölümü, jandarmanın emniyet gibi İçişleri Bakanlığı’na bağlanabileceği yorumlarını getirdi.

Milliyet’in haberine göre, AKP hükümetinin, “Katılım Ortaklığı Belgesi” adı altında hazırladığı ulusal program, asker-sivil ilişkilerinde Avrupa Birliği standartlarını getiren yeni bir düzen öngörüyor. Böylece ilk kez bir ulusal programda, “sivil-asker ilişkilerinin düzenlenmesi” konusunda ayrı bir bölüme yer veren AKP, askeri harcamaların etkin denetimi için Sayıştay Yasası’nı da değiştirmeyi öngörüyor. Programdaki, “iç güvenlikte sivil iradenin etkin olacağı yolundaki” bölüm, jandarmanın emniyet gibi İçişleri Bakanlığı’na bağlanabileceği yorumlarına neden oldu. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen 400 sayfalık taslakta yer alan ana başlıklar şöyle:

Siyasi Etik Yasa Taslağı Meclis’e sevk edilecek, kamu denetçiliği kurumu kurulacak. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılmasıyla, yolsuzlukla mücadele alanında kurumlar arasında koordinasyon sağlanacak ve kapsamlı bir strateji oluşacak.

MGK DANIŞMA ORGANI

Sivil-asker ilişkilerinde yeni düzenlemeler getirilecek. Milli Güvenlik Kurulu’nun “danışma organı” olma niteliği, anayasa ve ilgili yasalarda yeniden düzenlenecek. Gerçekleştirilen reformların etkin şekilde uygulanması sağlanacak.

Anayasa’nın 160. maddesindeki değişiklik doğrultusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harcamalarının ve devlet mallarının denetimi halen olduğu gibi Sayıştay tarafından yapılmaya devam edilecek. Kalan teknik düzenlemelerin tamamıyla yerine getirilmesi amacıyla Sayıştay Kanunu’nda yeni düzenlemeye gidilecek.

İç güvenlik hizmeti yeniden gözden geçirilecek. Sivil iradenin politikaları doğrultusunda, onun denetim ve gözetiminde, ‘hukukun üstünlüğü’ ve ‘insan hak ve hürriyetleri’ çerçevesinde, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirilecek. Bu, iç güvenlikte kolluk kuvvetleriyle birlikte görev yapan jandarmanın İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağı biçiminde yorumlandı.

İÇ GÜVENLİĞE YENİ DÜZEN

Savcılık ve savunma arasında ‘silahların eşitliği’ ilkesi açısından, Türk hukuk sisteminin gelenek ve göreneklerine uygun tedbirler alınacak. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay mensuplarına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine devam edilecek. Yargı mensupları için etik kurallar belirlenecek. ‘Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun’ çıkarılacak. Nezarethanelerin uluslar arası standartlara uygun hale getirilmesi çalışmaları sürecek.

İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi, yargıya erişimin kolaylaştırılması, ifade ve dernek kurma özgürlükleri konusunda uyum çalışmaları sürecek.

Barışçıl toplanma ve gösteri özgürlüğüne ilişkin reformların uygulanması doğrultusunda ve kolluk kuvvetlerinin orantılı güç kullanımına yönelik tedbirler bağlamında, ‘Türk Polis Teşkilatı’nın toplumsal olaylara müdahale kapasitesi güçlendirilecek. İfade ve basın özgürlüğü çerçevesinde, şiddet içermeyen, eleştirel ifadelerin cezalandırılmaması için önlem alınacak. Namus cinayetlerinin daha ağır şekilde cezalandırılmasını öngören yeni ‘Türk Ceza Kanunu’ hükümlerinin etkin uygulanması sağlanacak. Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda düzenleme yapılacak. ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’ gözden geçirilecek.

23.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Rusya rahatsız

  ABD: İNSANî YARDIM GÖTÜRÜYORUZ

  Boğaz geçişinden Rusların bilgisi var

  Gül: Kafkas platformu gerekli

  ABD: Gürcistan’ı uyarmıştık

  Askere AB ayarı

  Erbakan’dan Gül’e af teşekkürü

  Kâbe Ramazan’a hazırlanıyor

  Babacan, Lavrov’la Kafkasya İşbirliği’ni konuştu

  CHP, gemileri Meclis’e taşıdı

  Gül'ün dünürü vefat etti

  Almanya’da 2 Türk çocuğu yangında öldü

  Bayar, mezarı başında anıldı

  Bütün mekanizmalar uyum içinde

  Ormanlar amaç dışı kullanılmıyor

  Eminağaoğlu kendini savundu

  Hakkari'de 2 terörist ölü ele geçirildi

  Hız kara yolunda felâket, deniz yolunda ise bereket

  Antalya’da Ramazan hazırlıkları tamam

  8 saat suda kalarak kurtuldular

  İETT çalışanlarından iş yavaşlatma eylemi

  Kandaşoğlu, esnafın derdini dinledi

  Muş’ta, kuşlar elektrik kesintisine sebep oldu

  Yine yangın çıktı, orman küle döndü

  Yeni Asya Ankara Sosyal Tesislerinin temeli atılıyor

  Yardım hazırlıkları tamam

  25 yıldır gözü ormanların üzerinde

  Yaz Ramazanları yaylaları şenlendirecek

  FACE-OFF GERÇEK OLUYOR

  Tekneyi annesi sanan balina 'uyutuldu'

  İnternet korsanlarının son oyunu

  Bakteriler, öldürülmeden etkisiz hale getirilecek

  Biber, düşmanlarından korunmak için acılaşıyor

  Memeli canlılar tehlikenin kokusunu alıyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır