"Gerçekten" haber verir 24 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

AB standardında teşvik talebi

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhuriyet tarihinden bugüne bütün yatırım teşviklerinden büyük işletmelerin faydalandığını, ancak bu yapının artık iflâs ettiğini belirterek, ‘’Yeni teşvik sistemi yürürlüğe konulmalı ve küçük işletmeler gözardı edilmemeli’’ dedi.

Palandöken, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki yatırım teşvik sisteminin büyük işletmeleri esas aldığını ve yalnızca bunların yatırımlarının özendirildiğini, küçük işletmeler ile esnaf ve sanatkârların yatırım ve yeni işyeri açma girişimlerinin teşvik sisteminden yararlandırılmadığını kaydetti. Yatırımların teşvikini belirli büyüklüklere bağlayan teşvik sistemlerinin dünyada artık terk edildiğini, Türkiye’deki mevcut teşvik sisteminin de topyekûn silinip AB standartlarında yeni bir teşvik sisteminin yürürlüğe konulması gerektiğini vurgulayan Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ‘’Büyük girişimcilerin her bir kişilik istihdam için ortalama 270 bin YTL gibi çok yüksek yatırım yapması gerekiyor. Esnaf ve sanatkârlarımız ile küçük girişimcilerimiz, teşvik edilmeleri halinde bu rakamların çok altında yatırım tutarıyla istihdama katkı yapabilirler. Bugün ülkemizde faaliyet gösteren 1 milyon 800 bin esnaf ve sanatkâr büyük ekonomik sıkıntılar içinde. Her esnaf ve sanatkârın yanında en az bir çırak, kalfa veya ustanın istihdam edildiği varsayıldığında, bir kriz anında veya bu kesime destek verilmemekte ısrar edilmesi durumunda, zorunlu olarak istihdam dışı kalacak bu 1 milyon 800 bin çalışana devletin yeniden iş oluşturabilmesi için muazzam bir kaynağa ihtiyacı var. Böyle bir kaynağın temini Türkiye imkânları çerçevesinde mümkün değil.’’

24.08.2008


 

Maaş artışında emekliler unutuldu

MEMUR-SEN'E bağlı Emekliler Birliği Sendikası (Emekli Bir-Sen), çalışanlar arasındaki ücret dengesizliğinin ortadan kaldırmaya çalışıldığı bir dönemde, Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli olanlar arasında da ücret dengesizliği olduğu gibi aynı kurumda aynı pozisyonda emekli olanlar arasında da çok farklı hakkaniyete aykırı maaş ödemeleri mevcut olduğunu açıkladı.

Sendikadan yapılan açıklamada, Çalışırken aldığı maaşla zar zor geçinirken emekli olduğunda maaş daha da düşünce emeklinin hayatı çekilmez olduğu söyleyen açıklamada, hükümetin emeklileri görmezden gelerek açlığa mahkûm etmemesini, çalışanlara yaptığı maaş artışının emekliye de aynen yansıtılması istendi. Açıklamada, yeni işe başlayan bir memurun 1030 YTL, SSK emeklisinin ise 610 YTL emekli maaşı aldığı belirtilerek, en düşük emekli maaşının yeni işe başlayan bir memur maaşı düzeyine çıkarılması istendi.

Fatih Karagöz / Ankara

24.08.2008


 

Bayraktar: Fındık en az 5 YTL olmalı

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta girdi fiyatlarındaki artış, verim ve çiftçinin refah seviyesini de dikkate alarak alım fiyatının 5 YTL’nin üzerinde olması gerektiğini söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan TZOB Başkanı Bayraktar, geçen sene Temmuz ayında fiyat açıklayan hükümetin bu yıl fiyatı açıklamakta geç kaldığını, bu sebeple bankalara ve esnafa borçlu olan küçük üreticilerin ürününü tüccara 2,5 YTL’ye pazarlamak zorunda bırakıldığını söyledi. Fındığın düşük fiyattan satılmasını fırsat bilen tüccarların ucuza alım yaparak haksız kazanç elde ettiğini belirten Bayraktar, mağdur olan kesimin tüccar ya da ihracatçı değil, zor şartlarda üretim yapan çiftçiler olduğunu bildirdi. Hükümetin bir an önce fiyatı açıklayarak çiftçiye sahip çıktığını göstermesini ve oyunu bozmasını isteyen Bayraktar, girdi fiyatlarındaki artış, verim ve çiftçinin refah seviyesini de dikkate alarak alım fiyatının 5 YTL’nin üzerinde olması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, bu yıl rekoltenin, bazı kesimlerce iddia edildiği gibi 800-900 bin ton değil, 728 bin ton civarında tahmin edildiğini de kaydetti.

Cemil Yüzer / Ankara

24.08.2008


 

Rusya’ya ihracat için ‘güvenli çiftçi’ aranıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya’ya yapılan yaş sebze-meyve ihracatında yeni bir sorunun yaşanmaması için ‘’güvenli çiftçi’’ ve ‘’güvenli ihracatçı’’ uygulaması başlatıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatının yapıldığı Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Muğla, İzmir ve Bursa’da tarım il müdürlüklerine söz konusu uygulamanın başlatılması için talimat gönderdi. Buna göre, söz konusu illerde ilk aşamada örtü altı üretimi, narenciye üretimi ve organik tarım yapan üreticilerin ürünleri belirlenen kriterlere göre incelenecek. Denetimden geçen çiftçilere ‘’güvenli çiftçi’’, bu çiftçilerden ürün alan ihracatçılara da ‘’güvenli ihracatçı’’ belgesi verilecek. Daha sonra bu çiftçilerden alınan ürünler, ‘’güvenilir ihracatçılar’’ tarafından paketlenip, herhangi bir kontrol yapılmadan Rusya’ya ihraç edilecek. İlk aşamada örtü altı üretimi (seracılık), narenciye üretimi ve organik tarım ürünlerinde başlayacak uygulama daha sonra sebze üretiminde yapılacak, sonra da bütün tarım ürünlerine yayılacak. İhracatta kontrol yapılmamasının ve laboratuvar masrafının kalkmasının ihracatçının işini de kolaylaştıracağı belirtiliyor. Bakanlık yetkilileri, ‘’güvenilir çiftçi-güvenilir ihracatçı’’ sistemine Rusya’nın da çok sıcak baktığını ve bu sistem çerçevesinde gönderilen belgeli ürünlerin ithalat aşamasında kontrol edilmemesini kabul ettiğini söylediler. Meyve ve sebzede geçen yıl yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 510 milyon doları Rusya’ya, 600 milyon doları da Avrupa ülkelerine yapılmıştı.

24.08.2008


 

İskenderun körfezi, sanayinin yeni üssü olacak

HATAY'In Dörtyol ilçesinde kurulu İskenderun Demir Çelik Fabrikasının (İSDEMİR) yassı mamulde deneme üretiminde başarılı sonuç alması ve yıl sonunda seri üretime başlama hedefi ile Tuzla tersanelerinde yaşanan arayışların körfez ve çevresine ilgiyi arttırdığı bildirildi.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, özellikle Marmara Bölgesinde yoğunlaşan sanayi yatırımlarının artık yeni arayışlara yöneldiğini belirterek, ‘’Bu arayışta alt yapısını her geçen gün güçlendiren körfez, hava alanı, limanı, demiryolu ağları ile yeni yatırımların üssü olmaya aday’’ dedi.

Adana-Ceyhan D-400 Karayolu üzerinde, Yakapınar’ın kuzeyinde tarıma elverişli olmayan bin 225 hektar alan üzerine kurulu AOSB’nin, sanayicisine sağladığı kullanma suyu, elektrik, doğal gaz gibi yatırım avantajları ile bir cazibe merkezi olduğunu anlatan Özgümüş, başta tersaneler ve otomotiv yatırımcıları olmak üzere çoğu firmanın buraya gelme konusunda şimdiden yoğun talepleri olduğunu bildirdi. Özgümüş, Tuzla’daki 5-6 firmanın bölgede yer arayışına girdiğini, sanayi bölgesindeki Tata ve Mersin yolunda bulunan Temsa’nın yatırımlarının da yabancıları bölgeye çekeceğine işaret etti.

24.08.2008


 

Tofaş, üretim rekoru kırdı

TOFAŞ'IN üretimi, yılın ilk yarısında şirket tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak, 169 bin 573 adete yükseldi. Tofaş yıl sonunda 2 milyar Euro’luk ihracat hedefliyor.

Tofaş’ın altı aylık sonuçları ve yılın geri kalanına ilişkin faaliyet ve hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Tofaş CEO’su Ali Pandır’ın üretim adetlerinin 2008 yılının ilk yarısında Tofaş tarihinin en yüksek düzeyine ulaşarak 169 bin 573 adede eriştiğini belirterek, toplam üretim kapasitesi 2008 Haziran itibariyle 250 bin adetten 360 bin adede yükseldiğini ve yıl sonunda ise 400 bin adete yükseleceğini kaydetti. 2008 yılında ihracat gelirlerinin 2 milyar Euro olarak gerçekleşmesini beklediğini kaydeden Pandır, “Bu yıl ilk yarıdaki ihracat geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 101 artışla 1.07 milyar Euro oldu. İkinci yarıda da yaklaşık o kadar gerçekleşir” dedi.

Yeni Asya / İstanbul

24.08.2008


 

Bizim Toptan’dan 6 müşterisine Fiat Doblo

BİZİM Toptan Satış Mağazaları, kuruluşunun 6. yılını müşterilerine hediyeler vererek kutladı. Bizim Toptan’ın Türkiye genelindeki 85 mağazasından Nisan ve Mayıs aylarında alış veriş yapan müşterileri arasında noter huzurunda yapılan çekilişte, 6 müşteriye Fiat Doblo, 66 müşteriye de Kanuni motosiklet hediye edildi.

Bizim Toptan’ın şanslı müşterileri, Bayrampaşa mağazasında düzenlenen törenle, hediyelerini Genel Müdür Recep Özalp ve Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge’den teslim aldılar. Törende konuşan Özalp, hedeflerinin mağaza sayısını beş yıllık süreçte 150’ye çıkarmak olduğunu söyledi.

Yeni Asya / İstanbul

24.08.2008


 

Firmalar nükleer enerji konusunda bilgilendirilecek

TÜRKİYE'NİN ilk nükleer enerji santralının inşası ve işletilmesi amacıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından açılan nükleer enerji yarışması hazırlıkları yoğun şekilde sürerken, firmaların yönelttikleri soruların cevaplandırılması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.

25 Ağustos Pazartesi günü Ankara Sheraton Otelinde düzenlenecek söz konusu toplantıya, yarışma için şartname alan 11 firma veya ortaklık ile kamu kurum ve kuruluşları ve basın mensupları katılacak. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de toplantıya katılarak bir konuşma yapacak. Mersin-Akkuyu’da yapılması planlanan ve teklifleri 24 Eylül’de alınacak olan nükleer enerji santralı için şimdiye kadar 11 firma şartname aldı.

24.08.2008


 

Çukurova, sahil projesini bekliyor

ÇUKUROVA'YA ‘’can suyu’’ olacak 500 milyon dolarlık ‘’Kazanlı-Tarsus Sahil Projesi’’nin turizmcilere tahsis edilmesinin yörede merakla beklendiği bildirildi.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, Danıştay’ın Turizmi Teşvik Kanunu’nun bazı hükümlerini ‘’Ormanlar’’ yönünden iptal kararı sonrasında TBMM’nin, Anayasa’nın 169. maddesinde yeni düzenleme yapmasının ardından tahsisleri konusunda başlanan yazışmaların sürdüğünü söyledi. Yazışmalar sebebiyle şu an tahsislerin yapılamadığını ifade eden Karagözlü, ‘’sürecin bir an önce tamamlanması gerekir. Çünkü tahsisler yapılır yapılmaz yasa gereği ihaleyi alan firmanın 2.5 yıl içinde inşaatların tamamını bitirmiş olması gerekiyor. Yani tahsisin bir an önce yapılıp, inşaat için tanınan zamanın tamamlanma sürecine hız katılmalı’’ dedi. Projenin yöreye çok ciddi getirilerinin olacağını ifade eden Karagözlü, şöyle konuştu: ‘’Sürecin hızlanması adına ilgili bakanlıkla yaptığımız görüşmeler neticesinde 2009 yılına kadar tahsis işleminin tamamlanmasının planlandığını öğrendik. Proje yöreyi ciddi anlamda hareketlendirecek. Çünkü, projenin her biri 900 yataklı 10 tatil köyü, 600 yataklı kamping alanı, 3 golf sahası ve diğer sosyal tesislerin kurulması planlanan 14 kilometrelik geniş bir alanı kapsıyor.’’

24.08.2008


 

Limited şirketler de faizsiz kredi istiyor

KÜÇÜK ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla 5 bin küçük esnafa bankalar aracılığıyla verilecek faizsiz kredide ‘’şahıs firması’’ zorunluluğu aranmasının, daha önce kurumsallaşma adına limited şirkete dönüşen esnafı düşündürdüğü bildirildi.

KOSGEB Adana Başkan Vekili KOBİ uzmanı Danyal Peker, imalatçı esnaf ve sanatkârları sıfır faizli kredi desteğinden yararlanmak üzere 20 Ağustostan itibaren bankalara başvurunun alınmaya başladığını hatırlattı. Peker, kredi imkânından sadece şahıs firmalarının yararlanabildiğine dikkati çekerek, ‘’Bu nedenle çok sayıda limited şirket sahibi üyemiz, (Biz daha önce KOSGEB teşviki ile kurumsallaşma adına limited şirkete dönüştük. Şimdi bu krediden faydalanamıyoruz) diyerek serzenişte bulunuyorlar’’ dedi. Limited şirket üyelerinin, şahıs şirketine yeniden dönüş imkânını sorguladıklarını ancak, bunun mümkün olmadığını ifade eden Peker, ‘’Yeniden şahıs firmasına dönmek isteyenler bile oluyor. Ancak, yeni bir şahıs şirketi kurmak en az bir ay süre gerektirdiğinden bu girişimde bulunanlar zaman aşımına takılır’’ dedi. Sıfır faizli kredinin büyük ilgi görmesini beklemelerine rağmen bankaların Adana’da iki günde toplam 20 başvuru alındığını bildiren Peker, başvuruların azlığının bankaların titizliğinden kaynaklanabileceğini dile getirdi.

24.08.2008


 

SPK ilk hedge fonu kayda aldı

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK), İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş’nin serbest yatırım fonu (hedge fon) talebini kayda aldı.

SPK’nın haftalık bültenine göre, Kurul, fon paylarının kurul kaydına alınması talebiyle başvuru yapan ilk serbest yatırım fonu olan İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş’nin 30 milyon YTL başlangıç tutarlı Arbitraj Serbest Yatırım fon payını kurul kaydına aldı. Türkiye’de, İş Yatırım Menkul Değerlerle birlikte, kuruluş işlemlerini tamamlamış olan ancak kurul kaydına alınma talebiyle başvuru yapmayan Garanti Bankası A.Ş.’nin bir adet ve Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin iki adet fonu da dahil olmak üzere, toplam 4 adet serbest yatırım fonu bulunuyor.

24.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır