"Gerçekten" haber verir 30 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Sahuru ihmal etmeyin

SAHURA kalkılmaması ya da sadece su içilmesi durumunda açlık süresinin 18 saate çıkacağını hatırlatan uzmanlar, sıcaklar sebebiyle su kaybının da fazla olmasıyla baygınlık, sıcak çarpması ve ani şuur kaybı gibi ciddî rahatsızlıkların ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Hakkı Çelik, yaklaşan Ramazan ayında aşırı sıcakların sebep olabileceği olumsuzluklara karşı uyarılarda bulundu. Özellikle çocuklar, yaşlılar, yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastaları ile değişik deri hastalığı gibi riskli grup da olanların daha fazla dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çelik, Ramazan ayında ise bütün vatandaşların çeşitli tedbirler alması gerektiğini ifade etti.

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısının değiştiğini aktaran Çelik, yeterli ve dengeli beslenmenin bu ayda sürdürülmesi için özellikle de sahur öğününün atlanmaması gerektiğini dile getirdi. Sahur yemeğinin atlanması ya da sadece su ile geçiştirilmesi durumunda yaklaşık 12 saat olan açlık süresinin ortalama 18 saate uzadığını hatırlatan Çelik, “Bunun sonucunda, açlık kan şekeri daha erken saatlerde düşmekte ve mevcut sıcakların da etkisiyle eklenen su kaybına bağlı olarak gün içi dalgınlık, uykusuzluk, baş ağrısı ve halsizlik gibi hafif şikâyetlerden baygınlık, sıcak çarpması ve ani şuur kaybı gibi özellikle riskli grupları daha çok etkileyecek olan ciddî rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle aşırı sıcakların devam etmesi halinde özellikle oruç tutan kişilerin yeteri kadar su tüketmeleri ve aynı zamanda Ramazan süresince uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Ramazan’da yiyecek tercihlerinin de önemli olduğunun altını çizen Çelik, şunları kaydetti: “Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Sıcak havaların da etkisiyle gün içi susuzluk nedenini daha da arttırması muhtemel olan aşırı yağlı ve tuzlu kızartma ve kavurma gibi ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine, taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tüketimi daha uygun olacaktır.”

Çelik, “İftar yemeğinde ise peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlangıç yapılmalı, bu hafif atıştırmanın ardından yaklaşık 10-15 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatanın tüketimi sağlık açısından daha uygun görülmektedir. Ancak uzun süreli açlık nedeniyle enerji veren kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinlerin (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tüketimi de tercih edilmelidir. Yemek sonrası aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyve tatlıları gibi daha hafif tatlıları tercih etmek sağlık açısından daha uygun olur” şeklinde konuştu.

İftar ve sahurlarda hızlı yemek yemenin de hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmeler meydana gelebileceğini vurgulayan Çelik, iftardan sonra da hareketsiz oturmak yerine kısa mesafeli yürüyüş yapmanın önemine işaret etti.

Dr. Çelik, şöyle devam etti: “Oruç tutmak sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmazken, şeker hastalığı ve karaciğer yetmezliği gibi bazı hastalıklarda veya hamilelik gibi özel durumlarda metabolik dengeyi olumsuz etkileyebileceği göz ardı edilmemelidir. Aynı zamanda kronik hastalığı olan kişilerin ise, mutlaka ilgili uzman hekime danışarak oruç tutmaları gerekiyor.”

30.08.2008


Tok kalmak için yumurta tavsiyesi

YUMURTA Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, Ramazanda oruçla birlikte bütün gün aç kalan vücudun, tok ve enerjik olması için sahurda yumurta tüketilmesini tavsiye etti.

Derya Pala yaptığı yazılı açıklamada, yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın, Ramazan ayında dengeli beslenmeye destek verdiğini belirtti.

Yüksek proteinin yanı sıra vücut için gerekli bütün vitamin, mineral ve aminoasitleri içeren yumurtanın kalori miktarının çok düşük olduğunu dile getiren Pala, sağlık açısından gerekli olan doymamış yağ asit oranları oldukça yüksek olan yumurtanın, kişinin kendisini uzun süre tok hissetmesini sağladığını vurguladı. Pala, yumurtanın aynı zamanda açlığı geciktirici özelliğe sahip olduğunu ifade ederek, araştırmalarla yumurtanın sabah öğününde tüketildiğinde dikkati arttırdığının, öğlen saatlerine kadar kişinin kendini tok hissetmesini sağladığının ortaya konulduğunu belirtti. Hayvansal kaynaklı protein tüketiminin düşük olduğu Türkiye’de, yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurtanın, bütün gelir grupları tarafından tercih edilebileceğini kaydeden Pala, yumurta tüketiminin aile bütçesini sarsmayacağına da işaret etti.

30.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır