"Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Röportaj

Gıda israfı, Gıda Bankası ile önlenir

Ramazan Bingöl, restoran ve lokantalar tarafından her gün çöpe atılan binlerce ton yiyeceğin kurulacak gıda bankası ile önleneceğini söyledi.

Onbir ayın sultanı Ramazan’a adım adım yaklaşırken, firmaları da Ramazan`ın bereketinden faydalanma telâşı sardı. Kısa bir süre önce RB markasıyla restaurant sektöründe farklı bir konsept ve vizyonla yola koyulan Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “Ramazan, fakirlerin karnının, zenginlerin ise gönlünün doyduğu, günah ikliminin sevap iklimine dönüştüğü en mübarek aydır. Biz de RB olarak, Ramazan ayında iftar yemeklerinde misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamanın, onlara evindeymiş huzurunu tattırmanın hazırlıklarını sürdürüyoruz” dedi. Yıllarca emek verdiği restaurant zincirlerinden ayrılarak, RB markasıyla yapılanmaya geçen Bingöl, RB olarak müşterilerinin karşısına çıktığı kısa süre içinde, marka, kurumsal kimlik ve marka-tanınırlık yüzdesini hızla arttırdığını kaydederek, “Birkaç ay içinde, sektördeki deneyim, tecrübe, bilgi ve birikimlerimizi RB markasıyla ortaya koyduk. Şu anda bu yapılanmanın marka tanıtım aşamasını geçmiş bulunuyoruz. Sektördeki deneyim ve tecrübemizi bilen misafirlerimiz, yaptığımız çalışmayı takdir ediyorlar ve bizlere teveccüh gösteriyorlar. Bu teveccühün, mübarek Ramazan ayında da aynı takdir ve güzellikle devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu. RB’nin karargâhı Giyimkent Şubesi’nde konuştuğumuz Bingöl, bize RB’nin kuruluşunu, bu günlere gelişini ve hedeflerini anlattı. Ayrıca, TÜRES olarak yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Ramazan Bingöl Et Lokantasının kuruluşunu

anlatır mısınız?

Yaklaşık 20 yıldır Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunduğum Ziya Şark Sofrası’ndan Ocak 2008 yılı itibariyle hisselerimi ve isim hakkını da devrederek, kendi stilimi oluşturmak için ayrıldım. Ziya Şark Sofrası ismiyle hizmet veren Bayrampaşa, Giyimkent ve Esenyurt şubelerini alarak “Ramazan Bingöl Et Lokantası” adı ile hizmete devam etmeye başladım.

Neden Ramazan Bingöl ismini tercih ettiniz?

Dünyada kendi ismiyle marka olmuş birçok insan var, Pierre Cardin, Gianni Versace, Robert Bosch gibi. Biz neden kendi ismimizle marka olmayalım? Elbette biz de ismimizle marka olabiliriz. Ben bundan sonra Türkiye’den de insanların kendi ismiyle marka olabileceğini düşünüyorum.

Marka çalışmasında neler yaptınız?

Aslında Ramazan Bingöl ismini 2005 yılında tescil ettirmiştim. Ayrıca, RB logosu olmayan hiçbir şey giymem. Elbiselerimi özel diktiririm. Takım elbisemden çorabıma kadar her giysimde RB logosu işlenmiştir. Marka olmaya ilk önce kendim inanmalıyım. Kendimi seviyorum. Ramazan Bingöl adıyla yola çıktık, ardından RB markası öne çıkacak.

Peki RB markası tutuldu mu?

Marka olmak çok önemli, ama kolay değil. Biz 8 aylık bir firmayız. Bu süreç içerisinde hayata bir anlamda sıfırdan başladık. Markayı kaldırıyorsun sıfırdan birşey koyuyorsun. Sektördeki 20 yıllık deneyim, tecrübe, bilgi ve birikimlerimizi ortaya koyduk. Tahminimizden daha iyi bir gelişme oldu. Hiç müşteri kaybetmedik aksine müşterimiz arttı. Allah’a şükür işlerimiz iyi gidiyor. Şu anda bu yapılanmanın marka tanıtım aşamasını geçmiş bulunuyoruz.

Hizmet anlayışınızda, konseptinizde bir değişiklik oldu mu?

Bizde 15 çeşit kebap, 15’te ızgara çeşidimiz var. Bizim bu konseptimiz Türkiye’de bir ilk. Yani kebapçılar ayrıdır, et lokanları ayrıdır, bir de ızgaracılar var. Biz şu anda üçünü aynı çatı altında barındırıyoruz. Genelde bu üç ana ürün çeşidini bir arada bulundurmak çok zordur. Balık ızgaramız da var. Balık yemek isteyenler de mekânımıza gelebilir. Soğuk ızgaralar, tavuk ızgaraları, et ızgaraları, kebap çeşitleri, şiş çeşitleri, döner çeşitleri, pide çeşitleri, vejeteryanlar içinde çeşitlerimiz mevcut. Yani her kesimin damak zevkine hitap ediyoruz.

Restoran İşletmeciliği alanında bir kitabınız var. Neden böyle bir kitabı yazma ihtiyacı duydunuz?

İlk kurduğumuz restoranda işletmeciliği bilmediğimiz için başarılı olamayınca kurumsallaşmaya ağırlık verdik. Sektörümüzde kurumsallaşmaya önem verilmiyor. Sektörümüzü sanayi dalı olarak görüyorum. Böyle bir sistemi yönetebilmek için de organizasyonun ve yönetim anlayışının doğru kurulması şart. Bu alanda yazılmış bir eser yoktu. Bunun için kitabı yazmaya karar verdim. 2005 yılında Timaş Yayınlarından çıkan “Restoran İşletmeciliği- Restoran ve Lokantalar Nasıl yönetilir?” adlı kitabım bu alanda yazılmış ilk eser olması sebebiyle sektörün el kitabı oldu. Bugün Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okul’larında ana kitap olarak okutuluyor. Kitapla ilgili yurtdışından da birçok tebrik maili alıyorum.

1 Eylül’de Ramazan başlıyor. RB, Ramazan’a hazır mı?

RB olarak bu ilk Ramazanımız olacak. Onun için Ramazan’a özel mönüler hazırladık. Sınırsız yiyecek ve içeceğin 40 YTL olduğu iftar mönüsünde, iftariyelik, başlangıç, ızgara-kebap, tatlı ve içecek kategorileriyle hizmet vereceğiz. İftar ve dâvet organizasyonlarında gruplara özel indirim yapıyoruz. Üç şubemiz bulunuyor. Giyimkent Şubemiz 25 bin metrekare yeşil alan içerisinde kurulmuş olup 8 ayrı bölümde toplam 800 kişilik hizmet alanına, 15 bin metrekare yeşil alan üzerine kurulu Bayrampaşa şubemiz ise 3 ayrı bölümden oluşmakta ve 700 kişilik hizmet alanına sahip. Esenyurt şubemiz ise 74 bin metrekare yeşil alan üzerinde kurulmuş olup iki ayrı bölümden oluşmakta ve 650 kişilik hizmet kapasitesine sahip.

Misafirlerimiz şubelerimizdeki özel dizayn edilmiş salon, teras veya bahçelerde iftarlarını yaparken, çocukları özel tasarlanmış oyun odalarında, eğitmenlerin gözetiminde güzel vakitler geçirebilecekler. Oyun odasına yerleştirilen kameralar sayesinde de salonlardaki plâzma ekranlardan misafirlerimiz çocuklarını izleyebilecekler. Dileyen misafirlerimiz de şelâlelerin etrafında, çam korusu ve yürüyüş parkurunda tabiat ile iç içe olabileceği yürüyüşler yapma imkânı da bulacaklar.

Başka ne gibi hizmetleriniz var?

Giyimkent şubemizde her Pazar açık büfe kahvaltı servisimizi başlattık. Müşterilerimiz 150 çeşitten oluşan zengin kahvaltısını yaparken çocuklar da kendilerine tahsis edilen oyun alanlarında gönüllerince eğlenebiliyor. Ayrıca bütün şubelerimizde paket servis hizmetimizi başlattık. Şubelerimize gelemeyen ama yiyeceklerimizden tatmak isteyen herkes Bayrampaşa, Esenler ve Giyimkent-Lale Sarayı şubemizden tüm mönülerimizden paket servis isteyebiliyor. Sipariş edilen ürünlerimizi en sıcak ve taze haliyle motorlu araçlar ile müşterilerimize ulaştırıyoruz.

TÜRES olarak Gıda Bankası projeniz vardı, biraz bundan bahseder misiniz?

Türkiye genelinde gereğinden fazla ve standartlara uygun olmayan restoran ve lokanta açılıyor. Gerekli araştırma yapılmadan açılan bu restoran ve lokantalar beklendiği kadar iş yapamadığı için, hergün binlerce ton yiyeceği çöpe atıyor. Bu da gıda israfını, gıda zamlarını ve açlık tehdidini arttırıyor. Biz hem TÜRES olarak, hem RB olarak, gıdayla ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya gelerek, gıda israfını önlemek ve bir Gıda Bankası kurmak için çağrıda bulunduk. Artan yemeklerin günlük olarak belirli noktalarda toplanmasını sağlamak. Toplanan yemeklerin de gerekli olan bölgelere hızlı ve güvenilir bir şekilde dağıtımının gerkçekleştirilmesini istiyoruz. Bu organizasyonun bütününe Gıda Bankası projesi diyebiliriz. Bu projeden bahsedildikten sonra Valilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Bakanlığı destek verdi ama hiçbir sivil toplum örgütünden destek gelmedi. Fakat Almanya’dan ciddî destek buldu. Almanya’da 700 civarında Gıda Bankası varmış. İngiltere’de de gıda bankacılığını gönüllü yapanlar bulunuyor.

Gıda Bankası ne zaman hizmete girecek?

Şu an Gıda Bankası’nın dünyadaki uygulamaları ile ilgili araştırmalar yapıyoruz. Belediyelerle organizasyonu nasıl yapabiliriz diye, çalışıyoruz. Ramazan’dan sonra herşey kesinleşir. Bizde bir toplantı yaparak bunu kamuoyuna duyururuz. Gıda Bankası uygulamaya geçince maddî ve manevî birçok faydası olacak.

RAMAZAN'DA İHTİYAÇ SAHİBİ 10 BİN

KİŞİYE YEMEK VERECEĞİZ

TÜRES olarak Ramazan’da fakirlere yardımınız olacak mı?

TÜRES olarak Türk Kızılayı ile 8 Ocak 2008 tarihinde “Afet Koordinasyon ve İşbirliği Anlaşması” imzalamıştık. Bu anlaşmada karara bağlanan ve afet bölgesindeki insanlara yemek dağıtacak TIR, tamamlanarak KIZILAY tarafından bize teslim edildi. 10 bin kişye hizmet vercek şekilde donatılan TIR’la Ramazan Ayının ikinci haftasından itibaren fakirlere yemek dağıtacağız. Fakirlere yemek dağıtımımız Ramazan sonrası da devam edecek.

Gıda güvenliği ve ISO 22000 nedir?

İşletmelerimizde daha önce ISO 9001 kalite yönetim sistemi vardı. Bu sistemi geliştirmeye ve kurumsallığını yerleştirmeye karar verdik. Bunun için RB Et Lokantası ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi için başvurduk. Bu sistemin en büyük avantajı uluslar arası tanınan bir sistem olması sebebiyle ihracatta kolaylık sağlaması, gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol tedbirlerinin uygulanması için sistematik ve önleyici bir yaklaşım sağlaması, yasal mevzuatlarla uyum içerisinde olması ve tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili taleplerinin tümünün karşılanmış olması oluşturuyor. ISO 22000 sisteminin uluslar arası tanınan bir sistem olması sebebiyle yurt dışına açılmamız daha kolay olacak.

Ayrıca mutfağımız şeffaf bir şekilde herkese açıktır. Müşterilerimiz bu uygulamadan da çok memnunlar.

Yeni şubeler açmayı düşünüyor musunuz?

Türkiye`de, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerde yapılanma için start verdik ve çalışmalarımız sürüyor. Yurt dışından da Cidde, Londra ve Amerika’dan ciddî teklifler aldık görüşmelerimiz sürüyor. Güçlü ve tanınmış bir ortakla yurt dışına açılmayı istiyoruz.

Ramazan Bingöl kimdir?

9 MART 1967 Şanlıurfa Birecik doğumlu olan Ramazan Bingöl, yaklaşık 20 yıl yönetim kurulu başkanlığını ve genel müdürlüğünü yürüttüğü Ziya Şark Sofralarından 2008 yılı itibariyle hisselerini devrederek ayrıldı. Halen, RB Ramazan Bingöl Et Lokantaları Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor. 2005 yılında Timaş Yayınlarından çıkan “Restoran İşletmeciliği- Restoran ve Lokantalar Nasıl yönetilir?” adlı kitabı bu alanda yazılmış ilk eser olması sebebiyle sektörün el kitabı mahiyetinde. Bingöl, Yeni Şafak gazetesinde Türk ve Dünya Mutfağı, İstanbul Ticaret Odası gazetesinde de “Hizmet Yönetimi” konusunda yazılar yazmakta ayrıca sektörel konularda eğitim seminerleri ve konferanslar vermektedir. Bir dönem Türk Mutfak Vakfının ve Mutfak Derneğinin başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası Meclis üyeliği görevinde bulunan Bingöl, halen TOBB Gıda Sektörü Meclisinde restoran ve lokantacıları temsilen meclis üyesi olarak görev yapmaktadır. Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) ile İstanbul Gıda Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve İstanbul Lokantacılar Odası (İLO) Basın ve İdari Danışmanlığını da yürüten Bingöl TÜRES (Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdürmektedir.

29.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (25.08.2008) - Atatürk dönemi diktatörlüktür

  (23.08.2008) - Talia Morgül: “Ceylan, evlendiğimiz gün bile risâle yazmakla meşguldü”

  (18.08.2008) - “Mazlûmun inancına bakılmaz”

  (13.08.2008) - Yanlış sulama toprağı öldürüyor

  (11.08.2008) - Millet hizaya gelmez, getirir

  (04.08.2008) - Kemalist söylemden kurtulmalıyız

  (01.08.2008) - Makina yapmak için görmesi yetiyor

  (28.07.2008) - Cübbeli devrim muhafızları var

  (27.07.2008) - Litvanya’dan AB tavsiyeleri

  (21.07.2008) - Demokrasiyi kabul etmek laikler için yenilgi

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır