"Gerçekten" haber verir 01 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Askerî harcamalar, hukuk, etkinlik

30 Ağustos törenlerini, bu törenlere fon teşkil eden söylemi ve daha da önemlisi bu döneme damgasını vuran komutan konuşmalarını izliyoruz ve dinliyoruz.

Daha önce de yazdım, bu konuşmaların içeriklerinde, Genelkurmay ya da Kuvvet Komutanlıkları düzeyinde yapıldıkları düşünüldüğünde, çok ciddiye alınması gereken hukuk, hatta mantık yanlışlıkları gözlemleniyor.

Üslubun bu kadar sert olmasını da bayram kavramının içeriğiyle bağdaştırmakta doğrusu zorlanıyorum.

Evrensel tanımıyla temel işlevi dış savunma olan bir kurumun tüm önemli mesajlarında hedef olarak iç siyaseti ve ‘iç düşman’ gibi hukuken saçma bir kavramı tercih ediyor oluşu da son günlerin moda tabiriyle işin daniskası.

Karadeniz’de çok önemli olaylar olurken ordumuzun komuta kademesinin dikkatlerinin hala iç konulara odaklı olduğunu görmek yine doğrusu biraz tedirgin edici.

Küremizin yeni ve içeriği çok belirsiz bir soğuk savaş dönemine girme ihtimalinin yüksekçe olduğu bir dönemde orgenerallerimizin TSK’nın bu muhtemel yeni döneme nasıl uyum sağlayacağının simülasyonlarıyla ilgilenmesini doğrusu tercih ederiz ve bu doğru yönelimin Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası açısından ‘ulus devlet, üniter devlet, laik devlet’ vurgusundan daha önemli olduğunu da söyleyebiliriz.

***

Kara Kuvvetleri Komutanı Sayın Işık Koşaner ve hemen arkasından Genelkurmay Başkanı Sayın İlker Başbuğ’un vurgu yaptıkları ‘ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet’ mottosundan hemen sonra 30 Ağustos günkü Hürriyet gazetesinin manşeti bu mottoyu biraz değiştiriyor, kanımca bir nebze daha olumlu anlamda ileriye götürüyor ve ‘hukuk devleti, üniter devlet, laik devlet’ biçiminde formüle ediyor.

Hürriyet gazetesinin de komutanların sürekli ve ısrarlı biçimde Anayasa’nın ‘hukuk devleti ve demokrasi’ ilkelerini gözardı etmelerinden bir parça rahatsız olduğunu ve bu nedenden hukuku hatırlatmak ya da mahallenin namusunu kurtarmak için hukuk devleti kavramını mottonun başına çektiğini düşünüyorum.

***

30 Ağustos TSK’nın ev sahipliğini üstlendiği bir bayram ve bu bayramın iç siyasete yönelik gergin mesajlar üretmek yerine askeriyemizin asli işlevinin etkinliğinin tartışıldığı, iyileştirmeler için önerilerin gündeme geldiği, bu konuya yönelik sempozyumların düzenlendiği bir platforma dönüştürülmesinin çok daha yararlı olabileceği ortada.

Tam da bu yüzden, komutanlarımızın ısrarla vurguladığı ‘ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet’ mottosu yerine ‘hukuk devleti’ vurgusunun askeriye için çok daha önemli olduğunu söylüyoruz.

Hukuk devleti saydamlık, denetlenebilirlik, ulus temsilcilerine mutlak hesap verme anlamlarına da gelmektedir ve bizde ya da başka ülkelerde askeriyenin en fazla ihtiyaç duyabileceği temel kavram olan ‘etkinliğin’ de ön koşulları bunlardır yani hukuk devletidir.

Herhangi bir alanda denetlenebilirlik yoksa orada MUTLAKA etkinlik kaybı yaşanır.

Bu temel sosyal bilim gerçeğine rağmen Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na bağlı Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun Sayıştay denetimine yeni açılıyor olması komutanların mottosunda neden ‘hukuk devleti’ vurgusu olmadığının da bir göstergesi olabilir.

Sayın Işık Koşaner Paşa konuşmasında AB sürecine eleştiriler getiriyor ama işin çok ilginç tarafı da bu fonun Sayıştay denetimine açılması yani militer etkinliğin yükselmesi de AB’nin bir talebi.

Komutanlarımızın bir kısmının AB çekincesinin bu denetim işlerinden hoşlanmamaları olduğunu düşünmek dahi istemiyoruz.

Star, 31.8.2008

Eser Karakaş

01.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Konuşkan askerle, asker sorunu!

  Askerî harcamalar, hukuk, etkinlik

  İncil ve Tevrat’ta müjdelenen Peygamber

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır