"Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Liberation: AB, Rusya’ya karşı çaresiz

Avrupalılar, Rusya’ya yaptırımları görüşmek için toplandı ama...

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesi, Brüksel’de toplanan AB liderlerinin, Kafkasya politikasını değiştirme konusunda Rusya karşısında çaresiz olduğu yorumunu yaptı. Gazete, “AB içindeki farklı görüşlerin ve Avrupalı ülkelerin Rusya doğal gazına bağımlılığı yüzünden AB’nin, Moskova’ya karşı etkili bir müeyyide uygulamasının imkansız olduğunu” yazdı.

AB’nin ortak bir dış politika geliştirme konusundaki başarısızlığına da değinen gazete, AB’nin hiçbir zaman ABD gibi diplomasi alanında güç teşkil edemeyeceği uyarısında bulundu. AB ülkelerinin, Rusya ile yapacağı yeni stratejik ortaklık anlaşmasında bile şimdiye kadar ortak bir uzlaşma sağlayamadığını yazan gazete, belki de Moskova’ya yapılabilecek en fazla yaptırımın bu ortaklık anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin ertelenmesi olabileceği yorumunu yaptı.

Bu arada, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Avrupa Birliği’nin (AB), Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya ve Abhazya konusunda Rusya’ya karşı pes etmemesi gerektiğini söyledi. AB liderlerinin acil toplantısı öncesinde ulusa seslenen Mihail Saakaşvili, şunları söyledi: ‘’AB zirvesinden, Avrupa’nın bu çirkin girişim karşısında pes etmemesini umuyorum. Avrupa’nın, ülkemizin toprak bütünlüğünü oybirliğiyle desteklemesini ve Avrupa’nın asla ama asla bu kanunsuzluğun sonuçlarına destek vermeyeceğini söylemesini umut ediyorum.’’

Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Rusya’nın stratejik bir ortak olduğunu, düşman bir ülke olmadığını söyledi. Brüksel’de Gürcistan ile Rusya arasındaki krizin ele alınacağı zirveden birkaç saat önce Corriere della Sera gazetesine açıklamalarda bulunan Frattini, “Rusya düşman bir ülke olarak görülmemeli” ifadesini kullandı.

Muhtemel yaptırımlar

Uzmanlara göre AB’nin, en büyük gaz ve petrol tedarikçisine yaptırım uygulaması, Moskova’dan çok Avrupa ülkelerine zarar verecek. Ancak özellikle doğu Avrupa ülkeleri, şu seçeneklerin gözden geçirilmesinde ısrar ediyor:

AB ile Rusya arasında, 15-16 Eylül’de Brüksel’de yapılacak, geniş kapsamlı ortaklık anlaşmalarının masaya yatıralacağı yeni tur görüşmelerin iptal edilmesi veya ertelenmesi.

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen Rus vatandaşlarına daha sıkı vize uygulaması.

Rusya’nın, Dünya Ticaret Örgütü’ne üyelik başvurusuna destek verilmemesi ve G-8’deki rolünün sorgulanması.

2014 olimpiyatlarının, Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenecek olmasından duyulan kuşkunun ifade edilmesi.

/ Paris

02.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Afganistan’daki katliam kesinleşti

  Operasyonlara Ramazan molası

  ABD’de kasırga paniği

  Liberation: AB, Rusya’ya karşı çaresiz

  Lavrov, Ankara’ya geliyor

  Anbar Irak güçlerine terkedildi

  Rusya’ya karşı Gürcülerden canlı zincir halkası

  Avustralya’dan, Rusya’ya ambargo tehdidi

  Sivastopol’da, NATO karşıtı gösteri

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır