"Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sarkozy ve Esad'dan Türkiye'ye şükran

AB dönem başkanı Fransa’nın Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa’nın İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk eden Türkiye’ye minnettar olduğunu söyledi.

Şam’da basın toplantısında konuşan Sarkozy, “(Suriye) Devlet Başkanı Beşşar Esad’a da söylediğim gibi, Fransa, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler konusunda gösterdiği çabayı desteklemekte” dedi.

Sarkozy, “Türkler müthiş bir iş çıkardı. Bu, doğrudan müzakerelerle sonuçlanmalı. Giriştiği bu eylem sebebiyle bütün Avrupa Türkiye’ye minnettardır” ifadesini kullandı. Fransız lideri, doğrudan müzakerelerin başlaması halinde Fransa’nın bu müzakerelere siyasî, diplomatik, askerî ve ekonomik bakımdan destek vermeye hazır olduğunu da söyledi.

Öte yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Türkiye’nin Ortadoğu Barışı Süreci ile yakından ilgilenerek inisiyatif alan birkaç ülkeden biri olduğunu söyleyerek, Türkiye’ye teşekkür etti.

Esad, Şam’daki dörtlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye’nin barış süreci için önemine dikkati çekerek, Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasında dolaylı görüşmeleri başlatabilme inisiyatifi alan tek ülke olduğunu belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın güvenilirliği ve Türkiye’nin arabuluculuğu olmasaydı bu sürecin zor başlayacağını söyleyen Esad, bu sebeple Türk hükümeti ve müzakerecilerine teşekkür etti.

Zirvede Türkiye’nin Kafkasya İstikrar Platformu önerisinin de ele alındığını söyleyen Esad, bu teklifi önemli bulduklarını kaydetti.

Bu arada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan’da atılan son adımlardan memnun olduklarını belirtti.

/ Şam

05.09.2008


 

İslâma “terör dini ” dedi

ABD'DE Cumhuriyetçi Parti’nin sönük başlayan ancak sonradan hareketlenen kongresinin üçüncü gün konuşmacılarından eski New York belediye başkanı Rudy Giuliani büyük terbiyesizlik yaptı.

Giuliani, 2008 yılının, Amerikalıların hayatı boyunca göreceği en önemli başkanlık seçimine sahne olacağını ve ülkenin iyiliği için Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in bu seçimi kazanması gerektiğini söyledi. Cumhuriyetçi Parti kongresinde konuşan ve tam bir yıl önce partisinden başkan adayı olamayacağı anlaşıldığı takdirde John McCain’i destekleyeceği yönündeki sözlerini hatırlatan Giuliani, “ABD başkanını, sol kanat medya veya Hollywood ünlüleri seçmeyecek. Amerikan halkı seçecek. Kararsızlara sesleniyorum; ailenizin ve kendinizin güvenliğini sağlamak üzere birisini işe alıyorsunuz. Bu kişinin hangi partiden olduğu önemli değil” dedi.

Her iki adayın da “yurtsever” olduğunu belirten Giuliani, McCain’i kastederek, “Bir tarafta, hayatını Amerika’ya adamış, her türlü testten geçmiş, rakiplerinin bile kabul ettiği gerçek bir Amerikalı kahraman karşımızda.

Yurtseverliğini kanıyla kanıtlamış bir isim” ifadelerini kullandı.

Giuliani, rakip Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama’yı kastederek, “Diğer tarafta yetenekli bir adam. İyi bir eğitim almış. Mahalle organizasyonunda çalışmış!” dedi ve arkasından, iki liderin karşılaştırılmasının garipliğine alaycı şekilde işaret etmek için gülerek, “ne” diye sordu.

Salondakilerin kahkahalarına sebep olan bu sözlerin ardından Giuliani, daha sonra Cumhuriyetçi Parti başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’in de söylediği gibi, Obama’nın tek bir yasanın çıkarılmasında emeği olmadığını, sadece iyi konuşma kabiliyeti olduğunu, bir şehre, eyalete, şirkete veya krizdeki insanlara liderlik etmediğini söyledi. Rudy Giuliani, “ABD’nin en azından son yüz yıllık tarihinde en deneyimsiz başkan adayıyla karşı karşıyasınız. Obama, bugüne kadar hiçbir yeri, hiçbir şeyi yönetmemiş. ABD başkanlığı, işi yaparken öğrenilecek bir şey değildir” dedi.

Giuliani, Obama’nın başkan yardımcısı adayı Joe Biden’ın, Demokrat Parti içindeki ön seçimler sırasında Obama için, “ABD başkanı olmaya hazır değil” dediğini hatırlattı ve “En azından bir kere, Biden’ın söylediği bir şeye katılıyoruz” diye konuştu. Başkan yardımcısı adayı olunca Biden’ın bu sözlerini geri aldığını söyleyen Giuliani, Demokrat Parti başkan adaylığı yarışında Obama’ya karşı kaybeden Hillary Clinton’ın da Obama için “Sabaha karşı saat üçte, Beyaz Saray’ın telefonu çaldığında gereken tepkiyi veremeyecek kadar tecrübesiz” yönündeki sözlerini hatırlattı ve “Hillary’ye de bu görüşünde katılıyoruz” dedi.

John McCain’in başkanlık için yeterli olup olmadığını hiç kimsenin sorgulamadığını belirten Giuliani, “McCain, defalarca test edildi ve onun ellerinde çocuklarımızın güvende olacağına şüphe yok” diye konuştu.

Terörizm konusunda ise McCain’in ABD’yi hem ülke içinde hem de dışında “atakta” tutacağını belirten Giuliani, Demokrat Partililerin dört günlük kongreleri boyunca bir kez bile “İslâmî terörizm” sözünü ağzına almadığını ve bunu da “kimseyi incitmemek uğruna” yaptığını söyledi.

ABD Başkanı George Bush yönetiminin politikasında da Müslümanların bu konudaki uyarılarının ardından böyle bir ifade kullanılmamasına dikkat ediliyor.

Ancak Giuliani, Demokrat Partilileri topa tutarken, bu ifadeyi kullanmamalarını eleştirdi ve “Bu sözlerle kimi incitiyorlar? Teröristleri incitiyorlar. Demokrat Partililer inkâr içinde. Durumu inkâr edersen yüzleşemezsin. McCain, bununla yüzleşebilir, kazanabilir ve ülkeye zafer getirebilir. McCain durumu anlıyor. Obama anlamıyor” diye konuştu.

/ Washington

05.09.2008


 

Le Figaro: Türkiye vazgeçilmez ülke

FRANSA'DA yayımlanan Le Figaro gazetesinin başmakalesinde, Kafkasya, Orta Doğu ve Balkanlar’daki son gerginliklere atıfta bulunularak, “Türkiye’nin bölgede vazgeçilmez ülke olduğu” kaydedildi.

Türkiye’nin Orta Doğu krizinde ve Kafkasya’da oynadığı arabuluculuk rolüne dikkat çekilen başmakalede, AB dönem başkanı Fransa’nın da aktif girişimlerde bulunduğu hatırlatıldı ve “iki ülkenin bölgede yaptığı diplomasi girişimlerinin, AB tam üyeliği konusunda ortaya çıkan krizden sonra Paris ve Ankara arasındaki ilişkilerin düzelmesi için fırsat yaratabileceği” yorumu yapıldı. Gazete, “Bu şans değerlendirilmeli” ifadesini kullandı. Le Figaro, Türkiye’nin Boğazların kontrolünü elinde tutması, Rusya ile ortak çıkarları, petrol hatlarının üzerinden geçeceği transit ülke olması, Gürcistan’a en fazla yatırım yapan ülke olması, 100 bin Abhaz mülteciye kapılarını açması ve etkisini Ukrayna’ya kadar hissettirmesi nedeniyle bölgenin çok önemli bir ülkesi olduğu yorumunu yaptı.

05.09.2008


 

Kıbrıs’ta bu fırsat kaçmasın

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi Kıbrıs raportörü Alman parlamenter Joachim Hörster, ‘’Kıbrıs’ta iki toplum lideri arasında başlayan görüşmelerin, yıllardır adanın bölünmüşlüğüne son vermek için ortaya çıkan en iyi fırsat olduğunu’’ söyledi.

Kıbrıs raportörü yaptığı yazılı açıklamada, ’’Bu fırsat kaçırılmamalı’’ dedi. Uzlaşma yolunun bulunması çağrısında bulunan Alman parlamenter, ‘’İki tarafa da başarı için gerekli kararlılığı göstermeleri çağrısında bulunuyorum. Avrupa Konseyi güven artırmaya yönelik tedbirler de içinde olmak üzere taraflara her türlü yardımı yapmaya hazır, Kıbrıs çok uzum zamandır bölünmüş durumda’’dedi. Alman raportörün hazırladığı raporun, AKPM genel kurulunda bu ay sonu tartışılması sırasında, Kıbrıs’taki iki toplum lideri genel kurulda bir konuşma yapacak.

/ Strasbourg

05.09.2008


 

KKTC Cumhuriyet Meclisi olağanüstü toplandı

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın katılımıyla Kıbrıs konusunda olağanüstü toplandı. Talat, Genel Kurul’da milletvekillerini yeni başlayan Kıbrıs müzakere süreci konusunda bilgilendiriyor.

Cumhurbaşkanı Talat, Meclis’e gelişinde basın mensuplarının sorusu üzerine, milletvekillerini bilgilendirmeye ve görüşlerini almaya geldiğini söyledi. Meclis çalışmalarını uzun süredir boykot eden Serdar Denktaş başkanlığındaki Demokrat Parti (DP) milletvekilleri ise birleşimi locadan takip ediyor.

/ Lefkoşa

05.09.2008


 

AB Dışişleri Bakanları, trende toplanacak

AVRUPA Birliği gayriresmî dışişleri bakanları toplantısı yarın Avignon şehrinde başlıyor. Kafkasya’daki krizin öncelikle ele alınacağı iki günlük toplantının son bölümüne Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan da katılacak.

AB dışişleri bakanları yarın Paris’te toplanarak, AB bayraklarıyla donatılmış ve özel olarak kiralanmış hızlı trenle başşehirden Avignon’a birlikte seyahat edecek. Bakanlar, trenin içine kurulan konferans salonunda bir araya gelerek, toplantının açılışını yapacak. Avignon’da tarihî Papes Sarayı’nda (papalar sarayında) düzenlenecek toplantının ilk bölümünde, Gürcistan’a yapılacak yardım, Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıması, Rusya ve AB arasındaki ilişkiler gündemin öncelikli maddeleri olarak ele alınacak. Toplantının ikinci gününde, ABD’deki başkanlık seçimleri, AB ve ABD arasındaki ilişkiler, Orta Doğu barış süreci ve AB’nin bu süreçte oynayacağı rol ele alınacak. Bu toplantıya, AB’ye aday ülkelerin dışişleri bakanları da katılacak.

/ Brüksel

05.09.2008


 

Cheney, Gürcistan’da Rusya’ya yüklendi

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ülkesinin Gürcü halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirtti. Bölge gezisi çerçevesinde geldiği Gürcistan’ın başşehri Tiflis’te Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Cheney, Gürcistan’ın ABD desteğine ve yardımına güvenebileceğini kaydetti.

‘’Rusya’nın eylemlerinin, uluslar arası bir ortak olarak güvenilirliği konusunda şüphe oluşturduğunu’’ ifade eden Cheney, bu eylemlerin ‘’Gürcistan’ın sınırlarını değiştirmeye yönelik yasa dışı bir girişim’’ olduğunu söyledi. Cheney, şunları kaydetti: ‘’Ülkeniz Gül Devrimiyle özgürlük kazandıktan sonra, Amerika bu cesur ve genç demokrasinin yardımına geldi. Siz, bağımsız topraklarınızın istilâsı ve özgür dünyanın kınadığı, sınırlarınızı zorla değiştirmeye yönelik yasa dışı tek taraflı girişimin üstesinden gelmeye çalışırken, yine aynı şeyi yapıyoruz.’’ Gürcistan’ın NATO üyesi olma girişimine de destek verdiklerini hatırlatan Cheney, ‘’ABD, NATO-Gürcistan komisyonunun kurulmasından memnuniyet duymaktadır. NATO üyelerinin Budapeşte’deki zirvede bildirdiği gibi, Gürcistan İttifak’ın içinde olacaktır’’ diye konuştu.

/ Tiflis

05.09.2008


 

Gamsahurdia’nın oğlu gözaltına alındı

SOVYETLER Birliği’nin dağılmasından sonra Gürcistan’ın ilk devlet başkanı olan Zviad Gamsahurdia’nın oğlu Tsotne Gamsahurdia’nın, darbe girişiminde bulunduğu suçlamasıyla dün gözaltına alındığı bildirildi.

Reuters ajansına göre adı açıklanmayan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Tstone Gamsahurdia’nın Devlet Başkanı Mihail Şaakavili’yi devirmeye çalıştığı gerekçesiyle Tiflis havaalanında gözaltına alındığını söyledi. Yetkili, ‘’Tsotne Gamsahurdia’yı havaalanına indiğinde gözaltına aldıklarını’’ kaydetti. Tsotne Gamsahurdia, 2007 yılı sonunda Şaakaşvili karşıtı protesto gösterilerinin ardından Rusya gizli servisiyle bağlantı kurmak ve darbe girişiminde bulunmakla suçlanmıştı. Başta ABD olmak üzere Batının desteklediği Şaakaşvili’nin, 2003’teki ‘’Gül Devrimi’’ ile iktidara gelmesinin ardından Kasım 2007’deki muhalefet gösterilerine polisle müdahalesi tepkilere sebep olmuştu. Zviad Gamsahurdia, 1990-1991 arasında Sovyetler Birliği’nden ayrılması sürecinde Gürcistan’a liderlik etmiş, iç savaşın patlak vermesinin ardından Rusya’ya kaçmıştı. Kısa süre sonra Gürcistan’a dönen Gamsahurdia, 1993’te öldü.

/ Tiflis

05.09.2008


 

İsrail’in başmüzakerecisi istifa etmiş

SURİYE Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye ile İsrail arasındaki aracılı görüşmelerin İsrail’in başmüzakerecisi istifa ettiği için ertelendiğini belirtti.

Esad, ülkesinin başşehri Şam’da Suriye ile Lübnan ve İsrail arasındaki ilişkilerin görüşüleceği, Fransa-Suriye-Türkiye-Katar zirvesinin başında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki aracılı görüşmelerin beşinci turunun yapılması gerektiğini, ancak İsrailli müzakerecinin istifası dolayısıyla bu turun yapılamadığını söyledi. Beşşar Esad, ülkesinin bu görüşmelerin sona ermesini istemediğini de açıkça ifade etti, ancak gelecek turun ne zaman yapılacağını açıklamadı. Batılı diplomatlar da İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in istifa edeceğini açıklaması ülkenin nasıl temsil edilebileceğine ilişkin yasal sorunlara yol açtığı için, İsrail’in Türkiye’ye heyet gönderemediğini belirtti. Türkiye’nin nezaretinde yapılan Suriye-İsrail aracılı görüşmeleri Mayıs ayında başlamıştı.

/ Şam

05.09.2008


 

McCain'in yardımcısı Bush gibi

Abd'de Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı Sarah Palin, Amerikan askerlerinin Irak’a “Tanrı tarafından” gönderildiğini söyledi. Palin, bu sözleri Alaska’da Haziran ayında kilisede toplanan papaz okulu öğrencilerine hitaben konuşurken sarf etti.

Alaska valisi Palin, internette yayımlanan video görüntüsünde, rahiplerden Irak’taki Amerikan askerleri için duacı olmalarını istiyor. “Kadın ve erkek askerlerimiz için duâ edelim; onlar doğruluk için çalışıyor” diyen Palin, “Bu ülke için, yöneticilerimiz için, ulusal yöneticilerimiz için dua edelim. Onlar Tanrı’dan gelen bir görev için asker yolluyor. Bu Tanrı’nın planı...” ifadesini kullanıyor. Bayan Palin, öğrencilerden de Alaska’da inşa edilecek 30 milyar dolarlık doğal gaz boru hattı için duâ etmelerini istiyor ve “Doğal gaz hattını inşa etmek için şirketleri ve şahısları bir araya getirecek olan Tanrı’nın iradesidir. Onun için duâ etmeliyiz” diyor. Palin’in konuşmasını içeren video görüntüsü, 2002 yılına kadar üyesi olduğu “Wasilla Assembly of God” kilisesinin internet sitesinde yayımlandı. Site, internet kullanıcılarının hücumu karşısında dün geçici olarak kapatıldı.

/ Juneau

05.09.2008


 

‘İran’a saldırı küresel felâkete yol açar’

surİye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, İran’a yönelik herhangi bir saldırının “küresel felâkete yol açacağı” uyarısında bulundu.

Esad, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, “Dünya’da hiç kimse barışçı olmayan herhangi bir hareketin sonuçlarını taşıyamaz. Çünkü böyle bir hareket çözüm değil bir felâket olur” dedi. Esad’ın Sarkozy ile görüşmesinde ise Batı ile İran arasındaki nükleer anlaşmazlığa barışçıl bir çözüm bulunmasına yardım etme sözü verdiği belirtildi. Sarkozy, Esad’dan, Tahran ile olan iyi ilişkilerini, İran’ı nükleer programı konusunda batılı büyük güçlerle işbirliği yapmaya çağırmak için kullanmaya çağırmıştı.

/ Şam

05.09.2008


 

İskoçya’da, kısmî içki yasağı konuldu

İSKOÇYA hükümeti, 21 yaşından küçüklerin içki satın almasını yasaklıyor. Başbakan Alex Salmond, “sokakları daha güvenli kılabilmek” amacıyla bu yola başvurmayı düşündüklerini açıkladı.

Yeni yasama yılında hükümetin uygulayacağı programı meclise sunan başbakan, alkolizm meselesinin “vahim” olduğunu, alkolle bağlantılı sorunlarla mücadeleye yılda yaklaşık 3 milyar avro harcandığını anlattı. İskoçya’da son 15 yılda alkole bağlı ölümler iki kat artmış bulunuyor. Bir araştırma da 15 yaşındaki gençlerin yüzde 40’ının son bir hafta içinde alkollü içki içtiğini gösteriyor. Alkollü içecek satın alma yaşını 18’den 21’e yükseltme tasarısı, iki pilot bölgede yapılan deneme sonucu hazırlandı. Zira iki bölgede, alkolden kaynaklanan olayların önemli oranda azaldığı belirlendi. Başbakan Salmond, “Bu tedbir; şiddet olaylarının azalmasına katkıda bulunuyor, insanları koruyor, sokakları daha emin hale getiriyor, sosyal bütünlüğü güçlendiriyor” dedi.

/ Edinburgh

05.09.2008


 

Baltık denizine 20 km'lik köprü

DANİMARKA ile Almanya, Baltık Denizi’nde iki ülke arasında 20 kilometrelik köprü inşa edilmesini öngören bir anlaşma imzaladı.

Danimarka ve Almanya ulaştırma bakanları tarafından Kopenhag’da imzalanan anlaşmada, Fehmarn boğazında kurulacak kara ve demir yolu hattının 2018’de tamamlanması öngörülüyor. Dört şeritli bir kara yolu ile çift demir yolu hattı yapılması tasarlanan köprünün inşaatının 2012’de başlayacağı ve maliyetinin AB fonu ve özel yatırımcılar tarafından karşılanacağı belirtildi.

/ Kopenhag

05.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır