"Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ramazan’da tüketim artıyor

KONYA merkezli bir alış veriş merkezinin yetkilileri, Ramazan ayından 4-5 gün önce başlayan hareketliliğin bayram arefesine kadar sürdüğünü söylediler. Bu yılın Ağustos ayı istatistiklerine bakıldığında günde ortalama 29 bin kişinin alış veriş merkezine geldiğini vurgulayan yetkililer, Ramazan ayının ilk 2 günü ise günde ortalama 28 bin tüketicinin alış veriş yaptığını bildirdi.

Ramazan’dan önceki Pazar günü ise 44 bin kişinin merkeze geldiğini dile getiren yetkililer, şunları kaydetti: ‘’Cumartesi günü de buna yakın bir rakam. Gelenlerin önemli bölümü gıda alış verişi yapıyor. Gıda dışında giyim, temizlik ürünleri oldukça azalıyor. Gıda satışlarımız Ramazan’ın 15. gününe kadar yoğun olarak devam eder. 15’inden sonra küçük bir durgunluk yaşanır hemen ardından 20’sinden sonra giyim alış verişi başlar. Bayrama yönelik alış verişlerle hareketlilik arefe gününe kadar sürer. Günlük 28 bin tüketici ile başlayan rakam ay sonunda çok daha fazla yükselir.’’ Yetkililer, geçen yıl Ramazan Bayramı arefesinde alış veriş merkezine 68 bin kişinin geldiğini belirterek, arefe gününde tüketicilerin şeker ve giyime ağırlık verdiğini ifade etti. Geçen yıl Ramazan ayının 15’inde günlük 30 bin olan kişi sayısının 20’sinden sonra artmaya başladığını arefeden önceki 3-4 günde rakamın 50 binleri geçtiğini söyledi.

KREDİ KARTI KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Ramazan ayında ailelerin en güzel iftar sofrası kurma çabasını anladıklarını ancak çoğu zaman alış verişlerde bilinçsiz hareket edildiğini söyledi. Marketlerin ve giyim mağazalarının kampanyalarına kolay inanıldığını ifade eden Kaya, ‘’insanlar zaman geçirmek için alış veriş merkezlerine akın ediyor. En fazla alış veriş ve kredi kartı kullanımı bu ayda artıyor. Zaman geçirmek isterken mağazaların rengarenk ilânlarıyla sundukları kampanyalara aldanıp alış veriş yapılıyor’’ dedi. Kaya, Ramazan ayından çıktıktan sonra birçok kişinin hiç de tahmin etmeyeceği bir kredi kartı yüküyle karşı karşıya kalacağını vurgulayarak, marketlerin kampanyalarına aldanılmamasını, özellikle kredi kartı kullanımına dikkat edilmesini önerdi.

/ Konya

05.09.2008


 

Emekliler de zam istiyor

TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneği Başkanlar Kurulu açıklamasında, memurlara ek ödeme adı altında yapılan artışların işçi emeklilerinden esirgenmemesi ve işçi emeklilerinin durumunun seyyanen zamla iyileştirilmesi gerektiği belirtildi.

TİED’den yapılan yazılı açıklamada, emekli maaşlarına yapılan artışların yetersiz kaldığı ve enflasyonun altında belirlendiği savunularak, buna karşın emeklilerin harcamalarında yüzde 25–100 arasında artış yaşanmasının yoksulluğu daha da arttıran bir süreci başlattığı belirtildi. Bu yılın birinci altı ayında yüzde 4 olması gereken enflasyon farkının yüzde 1,2 olarak değiştirilmesinin, emekliye yapılan ‘’en büyük haksızlık örneği’’ olduğu görüşüne yer verilen açıklamada, konunun yargıya taşındığı kaydedildi. Açıklamada, ‘’Memurlara ek ödeme adı altında yapılan ve yüzde 25’e varan artışların işçi emeklilerinden esirgenmemesi gerekir. En düşük gelir ve aylık alan kesim olan işçi emeklilerinin durumu da seyyanen bir zamla iyileştirilmelidir’’ denildi.

05.09.2008


 

Kuveyt Türk’ten gümüş alınabilecek

KUVEYT Türk şubelerinden altın alım satımı yanında artık gümüş alımsatımı da yapılabilecek. Yatırımcılar Kuveyt Türk’de gümüş depo hesabı açıp, bu hesaptan işlem yapabilecekler.

Aynen altın gibi kıymetli bir maden olan ve sadece takılık amaçlı değil yatırım amaçlı da dünyada yoğun olarak kullanılan gümüşün fiyatı, ons bazında 17 USD seviyesinde, gram başına fiyatı ise 0.75 YTL’olarak işlem görüyor. Altının değerinin oldukça altında olmasına rağmen yurt dışında yatırım yapılan değerli madenlerden biri olan gümüşün, yeni bir yatırım aracı olarak Türkiye’de de ilgi görmesi bekleniyor. Gümüşün değer artışı üzerinden kazanç sağlayacak olan Kuveyt Türk müşterisi yatırımcılar, istedikleri an piyasa değerinden bozabilecekleri bu işlemi, Kuveyt Türk Katılım Bankası şubelerinden ve daha sonra da İnternet şubesi aracılığıyla kolayca gerçekleştirebilecekler.

Yeni Asya / İstanbul

05.09.2008


 

KİT’lerin borcu, 55 milyar YTL’ye dayandı

KAMU İktisadî Teşebbüsleri ve özelleştirme programındaki kuruluşların stok borçları Haziran sonu itibariyle 2007 sonuna göre yüzde 9.2 artarak 54.7 milyar YTL’ye yükseldi.

Hazine, Haziran sonu itibariyle KİT’ler ve özelleştirme programındaki kuruluşların stok borç verilerini açıkladı. Buna göre, Haziran sonu itibariyle söz konusu kuruluşların cari fiyatlarla stok borçları 2007 sonuna göre yüzde 9.2 oranında, 4 milyar 619.3 milyon YTL artışla 50 milyar 83.3 milyon YTL’den 54 milyar 702.6 milyon YTL’ye yükseldi.

05.09.2008


 

Enflasyon, sürpriz yaptı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu, Ağustos ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,24, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 2,34 azaldığını açıkladı.

TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, Ağustos ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 11,77, ÜFE’de yüzde 14,67 oldu. Ocak-Ağustos döneminde, TÜFE yüzde 6,35, ÜFE yüzde 12,49 oranında artış gösterdi. Ağustos ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,43, üretici fiyatlarında yüzde 10,68 düzeyinde gerçekleşti.

05.09.2008


 

Bazı akaryakıt türlerinde ÖTV tecil tutarı indirildi

BAKANLAR Kurulu, aralarında gazyağının da bulunduğu bazı akaryakıt türleri ile tütünde 0,7500 YTL’yi aşan kısım yerine 0,3000 YTL’yi aşan kısım için özel tüketim vergisi teciline gidilmesi için karar aldı.

Bakanlar Kurulu’nun LPG’de özel tüketim vergisi tutarı, bazı akaryakıt türleri ile tütünde de tecil tutarını değiştiren kararı Resmî Gazete’de yayınlandı. Buna göre, aralarında gazyağının da bulunduğu bazı akaryakıt türleri ile tütünde uygulanacak ve tecil edilecek özel tüketim vergisi tutarlarında da değişikliğe gidildi. Buna göre, anılan ürünlerin tesliminde, birimi itibariyle bu mallar için yürürlükte olan özel tüketim vergisi tutarı uygulanacak ve bu tutarın aşağıdaki mallarda 0,7500 YTL’yi aşan kısım yerine 0,3000 YTL’yi aşan kısım, diğer mallarda ise 0,0150 YTL’yi aşan kısmı tecil edilecek. Ayrıca, etilen üretiminde kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazından (LPG) alınan kilogram başına 0,9300 YTL tutarındaki özel tüketim vergisi sıfıra indirildi.

05.09.2008


 

TTK’ya 3 bin işçi alınacak

TÜRKİYE Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, kuruma alınacak 3 bin işçinin, madenlere yatkınlıkları konusunda sınava tabi tutularak istihdam edileceklerini bildirdi.

TTK’ya maden işçisi alımına ilişkin kararın Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından soruları cevaplayan Dağdelen, kurumun nitelikli personel açığının kapatılabilmesi için 1500 artı 1500 olmak üzere toplam 3 bin gruplu üretim işçisinin istihdam edilebilmesine yönelik alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, kurum yönetim kurulunun yetkili kılındığını söyledi. Müessese müdürlüklerine işçi alımı müracaatlarının ne zaman yapılacağına yönelik kısa sürede duyuruda bulunacaklarını anlatan Dağdelen, şöyle dedi: ‘’İstihdam edilecek işçilerde işe giriş tarihi itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak. İşçiler, madenlere yatkınlıkları konusunda sınava tabi tutularak işe alınacaklar. Yapacağımız mülâkatlarda maden direği taşıtacağımız adayların kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandıkları uygulamalı test edilecek, avuç içlerinden işe yatkınlıkları da belirlenmeye çalışılacak. Ayrıca, boy ve kilo dengesi göz önünde bulundurularak tercihler yapılacak. Başvuranları, madencilik bilgileri konusunda ön elemeden geçirerek kur'ayla seçeceğiz.’’

/ Zonguldak

05.09.2008


 

Bankalar TL’ye hazırlanıyor

BANKALAR, 1 Ocak 2009’dan itibaren paradan ‘’yeni’’ ibaresinin kaldırılarak yeniden ‘’Türk Lirası’’na geçilecek olması sebebiyle çalışmalara başladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkililerinden alınan bilgiye göre, TL’ye geçiş sürecinde bankaların, 31 Aralık 2008’e kadar teknik sistemlerinde, basılı matbu belgelerde, alternatif dağıtım kanallarında ve diğer tüm bankacılık sistemlerinde kanunun belirttiği çerçevede değişiklik yapacakları belirtildi. Bu kapsamda, muhtemel sorunlar bankalardan derlendi. Merkez Bankasının desteğiyle muhtemel sorunlara ilişkin tesbit edilen çözüm önerileri de bankalara iletildi. Böylece önceden öngörülen sorunlara ilişkin çalışmaların geçiş tarihine uzun bir süre olmasına karşın tamamlandığı, projenin en önemli kısmının kamuoyunun bilgilendirilmesi olacağı kaydedildi. Bu yöndeki çalışmaların Merkez Bankasının kamuoyu iletişim planına uygun olarak bankalar tarafından yerine getirileceği vurgulandı. TL’ye geçiş sırasında ATM, internet ve telefon bankacılığı hizmetleri ile kredi kartı ödemeleri sırasında bankaların sistemsel olarak teknik yüklemelerini yapacak olması sebebiyle 31 Aralık gecesi kesinti olabileceğini belirten TBB yetkilileri, ‘’YTL geçişi sırasında kapsamlı dönüşüm çalışmaları yapılmıştı. Bu kez o kadar kapsamlı bir dönüşüm çalışmasının gerekmeyeceğini düşünüyoruz. Bundan dolayı, bir önceki geçişe nazaran daha kısa süreli bir kesinti olmasını bekliyoruz’’ dedi.

/ Adana

05.09.2008


 

İnşaat sektöründe küçülme sürüyor

YAKLAŞIK iki yıldır durgunluk ve küçülme yaşanan inşaat sektöründe yeni alınan yapı ruhsatlarının sayısı ve yapılacak bina sayısında gerileme sürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine ilişkin yapı izinleri istatistiklerini açıkladı. Buna göre OcakHaziran döneminde belediyeler tarafından “yapı ruhsatı” verilen bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.6, daire sayısı yüzde 10.5, toplam yüzölçümü de yüzde 12.6 geriledi. Yapı ruhsatı alınan binaların toplam değerinde ise altı aylık dönemlere göre yüzde 3.1 oranında bir artış yaşandı. Geçen yıl ilk altı ayda alınan yapı ruhsatlarında 47 bin 53 olan konut bina sayısı bu yıl aynı dönemde yüzde 15.3 düşerek 39 bin 851’e; konut yüzölçümleri yüzde 14.6 düşüşle 43 milyon 871 bin 844 metrekareden, 37 milyon 477 bin 625 metrekareye geriledi. 2007 yılının ilk altı ayında yapı kullanma izin belgeleri kapsamında 26 bin 890 olan konut bina sayısı bu yıl aynı dönemde yüzde 9.4 düşüşle 24 bin 367’ye geriledi. Konut yüzölçümleri ise yüzde 3.7 artışla 20 milyon 374 bin 973 metrekareden 21 milyon 131 bin 627 metrekareye yükseldi.

05.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır