"Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Cheney-Peres cephesinde yeni bir şey yok

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüştü. Cheney, Peres’e ‘’Rusya’nın, Hizbullah’a ve Irak’taki terör gruplarına gideceğini bile bile, Şam ve İran’a silah sattığını’’ söyledi.Peres ise ABD Başkan Yardımcısı’na İslami grup Hamas’ın Filistin yönetimindeki demokratik seçimlere katılmasına izin verilmesine şiddetle karşı olduğunu ifade etti.

İsraİl Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüştü. Cheney, Peres’e ‘’Rusya’nın, Hizbullah’a ve Irak’taki terör gruplarına gideceğini bile bile, Şam ve İran’a silah sattığını’’ söyledi. İsrail basının, İtalya’nın Como Gölü kıyısındaki Ambrosetti Forumu’nda biraraya gelen Peres ve Cheney görüşmesinden aktardığına göre ABD Başkan Yardımcısı, aynı görüşlerini forumdaki konuşmasında da dile getirdi ve ‘’Rusya’nın Ortadoğu’daki silah satışları, bölgedeki barış ve özgürlük umutlarını tehlikeye sokuyor’’ diye konuştu. Cheney, Rusya liderlerinin, demokrasiyi kendi rejimleri için doğrudan bir tehlike olarak gördüklerini de öne sürdü ve, ‘’Rusya, Gürcistan’a saldırdığında belirgin bir sınırı aştı, demokrasiye ve masum sivillerin haklarına saldırdı’’ dedi. Peres, ABD Başkan Yardımcısı’na, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın da fanatik dinsel düşünceler içinde, bütün Ortadoğu’ya terör ve dinsel hegemonya getirmek istediğini öne sürdü. ABD ve Avrupa’ya da alternatif enerji kaynağı üretmeleri gerektiği uyarısında bulunan Peres, petrol karlarının dünyadaki terör odaklarını; Ahmedinecad ve Venezuela’nın Hugo Chavez’i gibi aşırı görüşlü liderleri beslediğini savundu.

İsrail Cumhurbaşkanı ayrıca, ülkesinin, ilerlemiş teknolojiler kullanarak terörle en etkili biçimde mücadele etmede kararlı olduğunu, İsrail’in ve ılımlı Arap ülkelerinin bir ortak istihbarat düzenlemesine giderek, ABD ve Avrupa’nın da yardımıyla, Ortadoğu çevresinde yoğunlaşan küresel terörle mücadele için işbirliği yapmaları gerektiğini savundu.

Peres, İslâmî grup Hamas’ın Filistin yönetimindeki demokratik seçimlere katılmasına izin verilmesine şiddetle karşı olduğunu vurguladı ve Hamas gibi grupların, bütün nüfusa askerî diktatörlüklerini sağlamak ve terörü kabul ettirmek için demokratik araçları kullanmalarının kabul edilemez olduğunu iddia etti.

/ Kudüs

08.09.2008


 

İsrail’in yeni silâhları: Lâğım suyu ve kokarca kokusu

İsraİl polisi, göstericilere karşı kullanmak üzere yeni bir “silahı” devreye soktu: Kokarca kokusu. Böylece Filistinli göstericilerin bir süre önce askerler tarafından “üzerlerine lâğım suyu püskürtüldüğü” şikâyetlerinin de aslı ortaya çıktı.

İsrail polis sözcüsü, bu “yeni ve öldürücü olmayan maddeyi” anlatırken, çok kötü bir koku yaydığını vurguladı. Denemelerde de etkinliğini ispatlayan ve “kokarca” adı verilen yeni madde, yayıldığında elbiseler ve cilt tarafından emiliyor, bulantı ve kusmaya sebep oluyor.

Polis sözcüsü, “kokarca”nın içindeki doğal bileşenlerin, “birkaç saat sonra herhangi bir iz bırakmadığı” değerlendirmesini de yaptı. 3 yıldan fazla süredir duvar karşıtı gösterilerde yer alan sol eylemci Dr. David Nir, tiksintisini belirterek kokuyu, “çok kötü bir koku; çürümüş bir şey, bir hayvan leşi gibi” diye niteledi.

/ Kudüs

08.09.2008


 

McCain ve Obama 11 Eylül’de el ele

ABD’de, Cumhuriyetçiler’in başkan adayı John McCaine ve Demokratlar’ın adayı Barack Obama, 11 Eylül saldırılarını birlikte anacaklar.

İki aday, dün akşam yaptıkları ortak yazılı açıklamada, ABD’yi 7 yıl önce can evinden vuran ve yaklaşık 3 bin kişinin hayatına mal olan saldırıların yıl dönümünde, anma töreninde New York’ta biraraya geleceklerini kaydetti. Açıklamada, ‘’11 Eylül’de, Cumhuriyetçiler veya Demokratlar olarak değil, Amerikalılar olarak toplanacağız. Perşembe günü, siyaseti bir kenara bırakıp, saldırıda ölen Amerikalılar’ın hatırası önünde birlik ve beraberlik içinde eğilip sevgili varlıklarını yitiren ailelerin acılarını paylaşacağız’’ ifadesine yer verildi. ‘’El Kaide’’ mensubu 19 terörist, 11 Eylül 2001’de, kaçırdıkları yolcu uçaklarıyla New York’taki Dünya Ticaret Merkezi kuleleleri ve Pentagon’a intihar dalışı yapmışlar, ABD de bu saldırının ardından önce Afganistan’a, sonra da Irak’a girmişti.

/ Washington

08.09.2008


 

Küba: ABD, ambargoyu kaldırsın

Küba, ABD’nin ambargoyu kaldırmasını istedi. Dışişleri Bakanlığınca dün sabah yapılan açıklamada, “Amerikan hükümeti, kasırga felaketine uğrayan Küba halkıyla gerçekten işbirliği yapmak istiyorsa önce ambargoyu kaldırmalı” denildi.

Kübalı yetkililer, Gustav kasırgasının Küba’ya verdiği zarardan üzüntü duyduklarını açıklayan ABD’ye teşekkür etmiş, ancak ABD’nin 100 bin dolarlık yardım teklifini kabul veya reddettiklerine açıklık getirmemişlerdi. ABD, 1962’den beri Küba’ya ambargo uyguluyor. Gustav kasırgasında, Küba’da 100 binden fazla bina yerle bir olmuş ya da büyük hasar görmüştü.

/ Havana

08.09.2008


 

Huylu, huyundan vazgeçmiyor

19 yaşındayken 1998 yılında ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) bilgisayar sistemine sızan İsrailli bilgisayar korsanı Ehud Tenenbaum, bu kez 3 arkadaşıyla birlikte Kanada’nın merkezi elektronik ödeme sistemi olan Direct Cash Manangement şirketinin hesaplarını boşalttı.

Calgary şehrinde, elektronik ödeme merkezi bilgisayarlarına sızan Ehud Tenenbaum ve 3 korsan arkadaşı, müşterilerin mevduat ve kredi kartı hesaplarından 1.8 milyon Kanada Doları (2.1 milyon YTL) para çaldı. Calgary Polisi Malî Suçlar Masası Dedektifi Gordon Bull, 4 kişinin organize hırsızlık suçuyla tutuklandıklarını açıkladı. Bull, korsanların son derece yavaş ve akıllı hareket ettiklerini bu yüzden soruşturmanın 9 ay sürdüğünü belirterek, ‘’Montreal, Vancouver ve Calgary hattında, dikkat çekmeyecek miktarlarda para çekiyorlardı. Nasıl yakalandıklarını anlatmayacağım’’ dedi. Öte yandan Calgary Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Profesörü Tom Keenan ise, insanların paralarının yönetildiği sistemlerin çökertilmesinin bu denli kolay olmaması gerektiğini söyledi. Keenan, ‘’Bu olay, diğer bütün şirketlere ders olmalı. Korsanlar ne denli suçluysa, insanların kazanımlarını yönlendiren şirketlerin, sistemlerinin çevresine yeterli güvenlik çemberini kurmamaları da o denli suçtur’’ dedi.

/ Calgary

08.09.2008


 

Meksikalılar şiddeti tel'in ediyor

Meksİka’da on binlerce futbol taraftarı, artan şiddet olaylarını, Dünya Kupası eleme maçında protesto etti.

Meksika futbol federasyonunun çağrısına uyan 100 bin taraftardan en az 75 bini, 2010 Dünya Kupası eleme maçı için Meksika millî takımının Azteca Stadyumun’da Jamaika karşısında oynadığı maçta beyaz giydi. Meksika’nın Jamaika’yı 3-0 yendiği maçta Meksika milli takımı da geleneksel yeşil formalarının yerine beyaz formayla maça çıktı. Meksika’da geçen hafta, artan suç oranını protesto için 150 binden fazla kişi yürüyüş yapmıştı. Meksika’da 2004 ve 2007 yılları arasında adam kaçırma olayları yüzde 40 artarken, bu yıl ülkedeki uyuşturucu cinayetlerine 2700 kişi kurban gitti.

/ Meksiko

08.09.2008


 

Kahire’de, heyelan kurbanlarının sayısı artıyor

MIsIr’In başşehri Kahire’nin bir gecekondu mahallesinde dün meydana gelen toprak kaymasında ölenlerin sayısı 31’e çıktı.

Bir güvenlik yetkilisi, Eveka mahallesindeki toprak kaymasında yaralanan 46 kişinin tedavilerinin sürdüğünü ve toprak altından başka kişilerin çıkması ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Kurtarma ekipleri hâlâ toprak kaymasının olduğu bölgedeki dev kayaları büyük iş makinalarıyla kaldırmaya çalışıyor.

/ Kahire

08.09.2008


 

Rusya, ABD’nin arka bahçesine iniyor

Rusya’nIn Venezuela ile bu yıl içinde Karayip Denizi’nde ortak tatbikat yapacağı bildirildi.

Venezuela’da yayımlanan Vea gazetesinin Venezuela donanma istihbarat başkanı Salbarore Cammarata’ya dayanarak verdiği haberde, 4 Rus gemisiyle 1000 askerinin 10 ila 14 Kasım günlerinde Venezuela’da olacağı belirtildi. Rus donanmasının Latin Amerika’da ilk kez tatbikat yapacağını söyleyen Cammarata, tatbikata Venezuela hava kuvvetlerinin de katılacağını kaydetti. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, silâhlarını yenilemek için Rusya’dan taarruz uçakları ve denizaltılar satın almış, füze savunma sistemi alma istediğini dile getirmişti.

/ Caracas

08.09.2008


 

Beyaz Saray, Rusya ile yaptığı anlaşmayı donduruyor

ABD yönetimi, Rusya ile Mayıs ayında imzaladığı, nükleer alanda işbirliğini öngören anlaşmayı Kongre’den geri çekecek.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesini gerekçe göstererek, ‘’Rusya ile sivil nükleer anlaşmayı uygulamak için uygun bir zaman değil’’ dedi. Anlaşmayla, tarafların nükleer alanda Soğuk Savaş döneminde birbirlerine karşı başlattıkları sınırlamalar kaldırılıyordu. Anlaşmanın uygulamaya konması durumunda, ABD’nin nükleer piyasasıyla Rusya’nın uranyum madenleri her iki ülkenin şirketlerine açık duruma getirilecekti. Anlaşmayı, Başkan George W. Bush yönetimi, imzalanmasının ardından onay için Kongre’ye göndermişti.

/ Cezayir

08.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır