"Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

OPEC, üretimi kısacak mı?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin 9 Eylül Salı günü Avusturya’nın başşehri Viyana’da yapacağı toplantıda üretimini değiştirmesi beklenmiyor.

Ancak petrole talebin azalması, küresel ekonomideki sıkıntılar ve ucuz petrolün OPEC’i, petrol üretimini gayri resmî olarak kesmeye ihtiyacı olduğu yönünde ikna edebileceği savunuluyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı 11 Temmuzda 147,27 dolarla bütün zamanların en yüksek değerine ulaştıktan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’ın tek taraflı bir kararla üretimini arttırmasının ardından değer kaybetmeye başladı. Cuma günü 106,23 dolara gerileyen ABD ham petrolü 11 Temmuzdan bu yana 40 dolardan fazla (yüzde 27) düştü. Aynı zamanda günlük yaklaşık 20 milyon 698 bin varille dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin petrol tüketimi bu yılın ilk yarısında 1982 yılından bu yana en hızlı oranda geriledi. OPEC içinde üretimin azaltılmasına ihtiyaç bulunduğu yönünde fikir birliği oluştuğu vurgulanıyor. Ancak petrolün varil fiyatının halen 100 doların üzerinde olduğu bir dönemde, OPEC’in Viyana’daki toplantıda açıkça üretimi kısma kararı alarak siyasî bir tepkiyle karşılaşma konusunda tereddütlü davranabileceği belirtiliyor. ABD hükümet verilerine göre, petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş dolayısıyla OPEC üyeleri geçen yılın tamamında petrol ihracatından elde ettikleri geliri bu yılın ilk 7 ayında kazandılar.

/ Londra

08.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Beş yılda bir arpa boyu yol

  Jeotermal sahalar özel sektöre açılıyor

  Prim affı için son gün

  Petrol ithalatı azalıyor, ödenen fatura kabarıyor

  OPEC, üretimi kısacak mı?

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır