"Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Asrın deneyi yapıldı

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde yapımı yıllar süren ve kâinatın yaratılış sırlarını ortaya çıkarmayı amaçlayan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” başarıyla çalıştırıldı. California Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Ünel, yeni hızlandırıcı üzerinden 10-15 yıl veri toplamanın planlandığını, deneylerin süreceğini söyledi. Öte yandan, İngiltere’de yayın yapan The Independent, deneyin yolunda gitmemesi ihtimaline karşı okuyucularına “Bir sonraki evrende görüşmek üzere” sözleriyle veda etti.

DünyanIn en büyük parçacık hızlandırıcısı “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” (LHC), 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama’dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek amacıyla faaliyete geçirildi. Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor. LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi. Deney başladıktan sonra, tünel çevresinde bulunan 4 büyük algılayıcıdan ikisi Atlas ve CMS, “Higgs bozonunun izini sürecek”. Bu parçacığın diğer bazı parçacıklara kütle kazandırdığı düşünülüyor. Bu deneyde Higgs bozonu tespit edilemezse teorik fizik alt üst olabilir. “Bir dahaki evrende görüşürüz” İngİltere’de yayın yapan The Independent, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) bugün yapılacak deneyin yolunda gitmemesi ihtimaline karşı okuyucularına veda etti. Bazı bilim adamları, CERN’deki deneyin güvenli olmadığını savunuyor. Bilim adamları deneyin kontrolden çıkması halinde meydana gelebilecek küçük kara deliklerle insanlığın sonunun geleceğini iddia ediyor. CERN ise deney ortamının güvenli olduğunu savunuyor. Bazı bilim adamlarının “kara delik oluşabilir” endişesini eleştiren The Independent, bununla birlikte okuyucularına da veda etmeyi ihmal etmedi. Gazete, “Tarihte hiçbir bilimsel gelişme, biraz risk almadan sağlanmadı. Ancak deney sırasında galaksimizde bir kara delik açılabilme ihtimaline karşılık okuyucularımıza veda etmek istiyoruz. Bir sonraki evrende görüşmek üzere.” dedi.

/ Cenevre - Londra

11.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  12 Eylül “vicdan mahkemesi”nde yargılanacak

  ÇOCUKLARA YANLIŞ BİLGİ VERMEYİN

  Asrın deneyi yapıldı

  Kur’an kursuna yardım yasağı

  Müslümanlarla içi içe yaşamaktan çok mutluyuz

  Gül, Erivan’dan sonra Bakü’de

  Ermenistan’la diyalog hızlanır

  SERVİS FÂCİASI: 4 ÖLÜ, 28 YARALI

  AB, Türkiye’yi örnek ülke gösterdi

  Kavga siyaseti Türkiye’ye zarar veriyor

  Adıyamanlılar iftarda buluştu

  ATM’de dolandırıcılık düzeneği bulundu

  Üniversite öğrencilerine broşürlü terör uyarısı

  Türkiye plansızlığın getirdiği sorunları yaşıyor

  Öğrenci affının kapsamı genişletilsin

  DP, “demokrat eller Türkiye ile buluşuyor” projesini başlatıyor

  MEB’den ‘rahat’ kıyafet modelleri

  İftar verecek hayırsever aranıyor

  Dünya depresyonda

  Apple’dan ince ve çevreci iPod

  IBM, spam mail sorununa çözüm üretti

  Mucize hayvan uzayda

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır