"Gerçekten" haber verir 11 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Oruçta çocuk olmak

Çocukların her şeyi güzel olduğu gibi, oruçları da güzeldir. Hem onlar oruçlarını o kadar istekle, hevesle ve ihlâsla tutarlar ki, onlara gıpta etmemek elde değildir. Yalnız nazik bedenleri tam gün oruç tutacak açlığa ve susuzluğa dayanamayacağı için, onların orucu yarım günlüktür. Yani tekne orucudur. Gerçi oruç ibadetinde “tekne orucu” diye bir oruç şekli yoktur ama, zaten çocuklar da oruç tutmakla mükellef değildirler. Onların hevesleri yerine gelsin, şevkleri kırılmasın, gelecekte tutacakları oruçlar için bir hazırlık ve alıştırma olsun diye yarım gün oruç tutmaları teşvik edilmiş, bunun adına da “tekne orucu” denilmiştir. Öğle yemeğinden sonra oruçlarının ikinci yarısı için tekne orucuna devam edenler de vardır. Böylece bir günde iki oruç tutmuş olurlar.

Çocukların orucu güzel olduğu kadar çok değerlidir de. Bazıları oruçlarını dedelerine ve ninelerine satarlar. Karşılığında aldıkları ücretle de akşama iftarlık alırlar. Ebeveynler genellikle kız çocuklarının oruçlarına daha yüksek bir fiat verirler. Onlar daha nazik, daha dayanıksız oldukları için oruçları daha kıymetlidir. Erkek çocukları ise daha dayanıklıdır. Ne de olsa serde erkeklik vardır.

Böyle bir oruç şekli her halde dünyada sadece bizim kültürümüzde olan bir oruçtur. Hevesle sahura kalkıp, sonra da canı çektiği halde nefsine karşı direnip yemek içmekten vazgeçen çocukları, böyle bir oruçla onure etmek, bizim kültürümüze has güzel bir davranıştır.

ABDİL YILDIRIM

11.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Eyüp Sultan’da iftar vakti

  Kabir hayatı

  Oruçta çocuk olmak

  ENFÜSÎ TEFEKKÜR

  Bahriyede tekrar yasaklanan oruç

  Hayâmız...

  YASEMİN’İN İFTAR TENCERESİ

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır