"Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’un son marifeti

New York Times gazetesi, ABD Başkanı George Bush’un, Amerikan ordusunun Pakistan’daki kara operasyonlarına, İslâmabad’ın tasvibini almadan gizlice onay verdiğini yazdı.

New York Times gazetesi, ABD Başkanı George Bush’un, Amerikan ordusunun Pakistan’daki kara operasyonlarına, İslamabad’ın onayını almadan gizlice onay verdiğini yazdı.

Gazetenin internetteki sayfasında yayımlanan, Amerikalı üst düzey yetkililere dayandırılan haberde, adı açıklanmayan bu yetkililerin, ABD’nin operasyonların gidişatından Pakistan’a bilgi vereceğini, ancak izin istemeyeceğini söylediği belirtildi. Habere göre, Bush’un terörle savaşta kilit öneme sahip müttefiklerinden birinin topraklarında düzenlenen bu özel kara operasyonlarına verdiği onay, dönüm noktası olma özelliğini taşıyor. Bush yönetiminin, uzun zamandır İslamabad ile, özellikle direnişçilerin destek üsleri kurduğu aşiret bölgelerindeki El Kaide ve Taliban militanlarıyla mücadele etme biçimi üzerinde anlaşamadığı hatırlatılan haberde, bir Amerikalı üst düzey yetkilinin, ‘’Aşiret bölgelerindeki durum hoş görülemez. Daha mücadeleci olmalıyız. Emirler verildi’’ ifadesi yer aldı.

Haberde, Amerikan istihbaratının El Kaide ile Pakistan’ın kuzeybatısındaki diğer grupların güçlendiği uyarısında bulunmasından sonra, Amerikalı yetkililerin aylardır Pakistan’da bu tür operasyonlar düzenlemek için izin alınmasının gerekli olup olmadığını tartıştığı belirtildi.

Bu haberin, İslamabad’ın Afganistan’da konuşlanan ve muhtemelen Amerikalı olan uluslar arası güçleri 3 Eylülde kendi topraklarındaki bir köye operasyon düzenlemesi ve 15 kadar sivili öldürmesi suçlamasını yönelttikten sonra yayımlandığı dikkati çekti.

Pakistan ordusu dün yabancı güçlerin, topraklarında operasyon düzenlemesine izin vermeyeceğini açıklamış, bağımsızlığın ve toprak bütünlüğünün ne pahasına olursa olsun korunacağını belirtmişti.

/ Washington

12.09.2008


 

Rus uçaklarla ABD’ye nükleer mesaj

RUSYA'NIN Tu-160 Blackjack model nükleer füze taşıyabilen ve kıt'alar arası uçan iki stratejik bombardıman uçağının Venezüella’ya iniş yapmasını, Rus uzmanlar ‘ABD’ye açık bir mesaj’ olarak yorumladı.

Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan siyasî uzman Fyodor Lukyanov, Rusya’nın ABD’nin arka bahçesi Venezüella’da askeri tatbikat gerçekleştirmesini Washington’a açık bir mesaj olarak yorumladı. Rusya’nın küresel politikaların bir oyuncusu olarak geri döndüğünü ifade eden Lukyanov, “Son 15 yılda Rusya’nın askerî potansiyeli ve siyasî gücü göz ardı edildi. ABD Rusya’nın etrafındaki ülkelerde etkili olmasını istemiyor. Ancak kendinde bu hakkı görüyor. Rusya bu hareketle Amerika kıt'ası da dahil istediği yerde olabileceğini ispatlamak istiyor.” dedi.

Tu-160 bombardıman uçaklarının ABD’nin arka bahçesine gönderilmesinin Kafkaslarda yaşanan sorunla doğrudan ilişkili olduğunu kaydeden Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Emekli General Leonid İvaşov, Rusya’nın egemen ve bağımsız bir ülke olduğunu göstermek istediğini ifade etti. İvaşov, gelişmenin şüphesiz Kafkasya’daki olaylarla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor. Rusya’nın böylelikle bağımsız ve egemen bir ülke olduğunu göstermek istediğini belirten İvaşov, “Rusya uluslar arası güvenlik anlaşmalar çerçevesinde doğru olarak gördüğünü yapıyor. Kafkasya’da meydana gelen krizde kolektif saldırıyı gördük. Bu saldırı sadece Güney Osetya’ya yönelik değildi. Rusya’ya da yönelikti. Gürcü askerler Amerikan, İsrail ve hatta Türk uzmanlar tarafından eğitilmişti.” iddiasında bulundu. Karadeniz’e bölge ile ilgisi olmayan savaş gemilerinin geldiğini ifade eden İvaşov, “Bu gemiler Rusya’ya askerî baskı uyguluyor. Rusya ise kendi çıkarlarını ve güvenliğini savunabileceğini göstermeye çalışıyor. Batı şunu anlamalı: Rusya artık batının direktifleri doğrultusunda hareket etmeyecek.” dedi.

/ Moskova

12.09.2008


 

McCain domuz, Palin de ruju

ABD'DE süren başkanlık yarısında Cumhuriyetçi rakibi John McCain’in politikalarını eleştirirken “domuza ruj sürseniz de domuz domuzdur” ifadesini kullanan ve Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’e de atıfta bulunan Demokrat aday Barack Obama, rakiplerinden gördüğü tepkiye karşın bir gün sonra bu tartışmaya devam etti.

CBS televizyonunda sunucu David Letterman’in konuğu olan Obama, sözlerine açıklık getirmeye çalışırken, “domuza ruj sürmek” ifadesinin, “kötü bir fikrin süslenerek değişim gibi yeniden sunulmasının durumu değiştirmeyeceğini anlatmak için kullanıldığını’’ söyledi. Obama, bu örnekte, “McCain’in başarısız politikalarının domuz, Palin’in de ruj anlamına geldiğini” kaydederek, McCain’in politikalarının, Cumhuriyetçiler tarafından Palin’in varlığıyla süslenmek istendiğini ima etti. “Ruj” sözcüğü, ABD’nin siyasî literatürüne, Palin’in geçen hafta Cumhuriyetçi Parti kongresinde yaptığı konuşmayla girmişti. Palin, burada, “güçlü, sert, çocukları spor yapan kadın” anlamında kullanılan “hokey annesi” ifadesinden yararlanarak, kendisinin bir “hokey annesi” olduğunu söylemiş ve “bir hokey annesiyle bir pitbul arasındaki fark, rujdur” diye espri yapmıştı.

/ Washington

12.09.2008


 

İsrail, Gürcistan’ı yarı yolda bıraktı

İSRAİL, Gürcistan ile ticaret yapan işadamlarına, bu ülkeye yapacakları ziyaretlere bir süre ara vermeleri çağrısında bulundu.

İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri, ilgili kararın, Rusya ile ilişkilere zarar verebileceği endişesiyle geçen hafta alındığını söylediler. Yetkililer, karanın yalnızca tavsiye niteliğinde olduğunu, ancak silâh ticareti yapan işadamlarının hükümetten izin almaları gerektiğini bildirdiler. İsrail’in, aynı gerekçeyle, Gürcistan’a silah satışını büyük oranda durdurduğu da belirtildi ve Rusya’nın, İran’a gelişmiş silâh satma olasılığından doğan endişe dile getirildi. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada ise, İsrailliler’e, Gürcistan’a yolculuk yasağı getirecek resmi bir bildiride bulunulmadığı ifade edildi.

/ Kudüs

12.09.2008


 

Babacan ile Rice Kafkasları görüştü

DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, dün akşam ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, AA’ya yaptığı açıklamada, Babacan ve Rice’ın görüşmede Kafkaslar’daki son durumu ele aldıklarını, bu çerçevede Babacan’ın Ermenistan’a yapılan son ziyaret hakkında bilgi verdiğini bildirdi. Özügergin, Ali Babacan’ın görüşmede ayrıca Türkiye’nin Minsk sürecine verdiği desteği yinelediğini, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne atfedilen önemi vurguladığını, bu bağlamda Yukarı Karabağ sorununun çözümünün, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de olumlu etkileri olacağına inandığını söylediğini kaydetti. Sözcü Özügergin, ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın da, Türkiye’nin bu çerçevedeki çabalarını olumlu bulduğunu ve Türkiye’ye destek vereceklerini belirttiğini ifade etti.

12.09.2008


 

Suriye yanlısı Dürzî politikacı öldürüldü

LÜBNAN'DA Suriye yanlısı Dürzi politikacı Salih Aridi’nin öldüğü saldırıda 6 kişinin yaralandığı açıklandı.

Güvenlik kaynakları, Şam ve Tahran destekli Dürzi Gençlik ve Spor Bakanı Talal Arslan’ın danışmanı olan Aridi’nin başşehir Beyrut’un güneydoğusundaki Beysur köyündeki evinden çıktıktan sonra tek başına aracına bindiğini, aracını çalıştırdığı sırada patlamanın meydana geldiğini bildirdi. Yetkililer de, ilk incelemelere göre bombanın aracın içine yerleştirildiğinin sanıldığını belirtti. Saldırının düzenlendiği köyde halkın, ‘’yeni bir şiddet döngüsü yaşanacağı’’ endişesi taşıdığı belirtilirken, saldırının Lübnan’da, gerginliğin azaldığı bir dönemde düzenlendiğine dikkat çekildi. Saldırı ayrıca, Lübnan Devlet Başkanı Mişel Süleyman’ın bütün siyasî liderlere ulusal diyalog çağrısında bulunmasının ertesinde düzenlenmiş oldu. Lübnan’da bomba yüklü araçla en son 25 Ocakta saldırı düzenlenmiş, 2004’teki saldırıları soruşturan ekipte yer alan, İç Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Servisi yetkilisi Wissam Eid hedef alınmıştı. Aridi, bu tür bir saldırıda öldürülen ilk Suriye yanlısı politikacı olma özelliğini de taşıyor. Aridi’nin danışmanlık yaptığı Arslan, Suriye karşıtı çoğunluk yanlısı Dürzi lider Velit Canbolat’ın da rakibi. Beyrut / aa

Kuzey Kore’nin gizli bir

füze tesisi keşfedildi

nAMERİKALI güvenlik uzmanı John Pike, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlatmak için ikinci bir deneme tesisisin olduğunu ileri sürdü. Güvenlik araştırmaları konusunda uzman GlobalSecurity.org müdürü Pike, ‘’Bu tesis, önemli bir deneme programı yürütmek için var. Önemli bir tesis çünkü Kuzey Korelilerin kıt'alararası balistik füze geliştirme kapasitesine sahip olma niyetini ortaya koyuyor’’ dedi. Pike, bu tesisin Kuzey Kore’nin Çin yakınındaki batı kıyısında uluslar arası güvenlik konusunda uzman grup Jane’s Intelligence’ın uzmanı Joseph Bermudez tarafından ortaya çıkarıldığını da söyledi. Pike, Tim Brown adlı bir uzman ile 1999’da Kuzey Kore’nın batı kıyısındaki Musudan-ni’de küçük bir uluslar arası balistik füze fırlatma tesisini ortaya çıkarmıştı. Bu site, 2001’de Japonya’ya bir Taepodong füzesi fırlatmak için kullanılmış, 2006’da ise bir Taepodong-2 fırlatma girişimi başarısız olmuştu.

/ Washington

12.09.2008


 

Bolivya, Amerikan elçisini istenmeyen adam ilân etti

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bolivya’daki Amerikan Büyükelçisi hakkındaki suçlamaların ‘’dayanaktan yoksun’’ olduğunu bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Gordon Duguid, düzenlediği basın toplantısında, Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales’in, ülkedeki muhalefete destek verdiği gerekçesiyle ABD’nin La Paz Büyükelçisi’nin ‘’istenmeyen kişi’’ ilân edilmesini istemesini değerlendirdi. Sözcü, ABD’nin alışılmış diplomatik kanallardan bilgilendirilmediğini ve basında çıkan haberleri doğrulatmaya çalıştıklarını söyledi. Duguid, ‘’Bir kişiyi istenmeyen kişi ilân etmenin prosedürleri var’’ dedi ve Amerikan Büyükelçisi hakkındaki suçlamaların da dayanaktan yoksun olduğunu kaydetti. Morales, dışişleri bakanından, ABD Büyükelçisi Philip Goldberg’e, ‘’istenmeyen kişi’’ ilân edildiğini bildiren ve ülkeden ayrılması istenen bir nota verilmesini talep ettiğini açıklamış, ancak bu isteğinin sebeplerine ilişkin daha ayrıntılı bir bilgi vermemişti.

/ Washington

12.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır