"Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

ASKON: Aklımızı başımıza alalım

ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye’nin genel seçimlerden bu yana suni gündemlerle boşa vakit harcadığını, çok ağır faturalar ödediğini belirterek, “Aklımıza başımıza alalım. Sırtımızdaki borç kamburunu, torunlarımız bile ödeyemeyecek” dedi.

ASKON’un, önceki gün Eresin Barcelo Otel’de düzenlediği iftar yemeğinde konuşan Genel Başkanı Mustafa Koca, 2007’deki iki kriz beklentili seçimin ve 2008’deki kapatma davasının ciddî faturaları olduğunu vurguladı. Bir puanlık faiz artışının ülkeye maliyetinin 4 milyar dolar olduğunu kaydeden Koca, “Faizi, enflasyonu tırmandıran, itibari ve yatırımı sarsan her müdahale, millete verilen önemli bir zarardır” dedi. ABD’nin kendinden kaynaklanan emtia, finans ve mortgage krizlerini atlatmayı başarıyor gibi gözükürken, Avrupa’daki tahribatının daha büyük olduğuna işaret eden Koca, üzerimize gelen bu sıkıntıya karşı acilen tedbir alınması ve tahkimat yapılması gerektiğini belirtti. İç siyasi krizlerin şimdilik aşıldığını ifade eden Koca, siyasilere de şöyle seslendi: “Siyaset alanını asker yeniden işgal etmek üzeredir, haberiniz olsun ve asla bu alanı kaptırmayın. Siyaset alanına sahip çıkın da bizde kime ne söyleyeceğimizi bilelim.”

Uygulanan ekonomik politikaların, ekonominin can damarı olan KOBİ’leri tüketmeye devam ettiğini de belirten Koca, şunları söyledi: “İç tüketim ve üretim zayıfladı. İhracatta kârlılık minimize oldu. Ara mal ithal edildi ve üretim kabiliyeti ortadan kalktı. Bunun sonucunda dış açıklar büyüdü cari açık kontrol edilmez noktalara ulaştı. İşsizlik düşmez oldu. Ülkenin kendine ait bir karakteri oluşmadı. Rekabetçi üstünlüğü sağlayacağımız alanlar üretilemedi. Borçlanma ve ithalata dayalı erteleme kültürü ile GSMH’yı 700 milyar dolara çıkardık. Maalesef arkası zayıf. Ülkenin tüm borcu, özel sektör dahil 450 milyar doları aşmaktadır. Bu durum sanki ‘Sen ye torunun ödesin’ durumudur.”

Ülkenin stratejik gelişim politikalarını gözden geçirerek, öncelikli olarak bir makro yönlendirme planının (MAYÖP) yapılmasını isteyen Koca, “Kuruşumuzu dahi gereksiz, anlamsız demode yatırımlara aktarmayalım. Dış politik kurgulama ve uygulamada gösterdiğimiz performansı ekonomide de gösterelim” şeklinde konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ise, batı medeniyetinin iflas ettiğini ve yepyeni bir medeniyet tasavvurunu ortaya koymak gerektiğini belirterek, “Bunu yapacak tek ülke Türkiye’dir. Bizim sözümüz güçlü olursa, dünyada zulüm, işkence ve adaletsizlik ortadan kalkar” dedi.

SOYLU: KATILIMCI

DEMOKRASİ ZAMANI

En son kürsüye gelen Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu da, Türkiye’de siyasetin sorun çözme kapasitesinin giderek elinden alındığını belirtti. 6,5 aydır adım adım Anadolu’yu dolaştığını ifade eden Soylu, sanayicinin, esnafın, düşük kur yüksek faiz politikası altında inim inim inlediğini, önceki gün açıklanan büyüme rakamının ise tehlike çanlarının çaldığını gösterdiğini vurguladı. Türkiye’nin şimdiye kadar ki demokrasi sınavından hep sınıfta kaldığını belirten Soylu, konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye AB projesinden vazgeçemez, vazgeçmemeli. 1960 yılından beri ara rejimdeyiz. Türkiye’nin millî iradesi Anayasa Mahkemesi’nin duvarları arasına hapsedilmiştir. Bugün temsili demokrasi anlayışı sona ermiştir. Şimdi katılımcı demokrasi zamanıdır. Bunun için sivil toplum kuruluşlarının da, sanayicinin de söz söyleme zamanıdır. Tek çare demokrasidir.”

ÜMİT KIZILTEPE

12.09.2008


 

Kredi kartı psikolojiyi bozuyor

GEÇİM sıkıntısında geçici bir rahatlama aracı olarak kullanılan kredi kartları, sonraki süreçte kullanıcılarını zor durumda bırakıyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın kredi kartı kullanıcıları arasında yaptığı araştırmaya katılanların yarısına yakını, kredi kartı kullanımı nedeniyle psikolojik sıkıntı yaşadığını belirtiyor. Bağımsız Eğitimciler Sendikası, yaklaşık 1300 kişinin katılımıyla, kredi kartı kullanım alışkanlığı ve beraberinde yaşanan sıkıntılara yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre, kredi kartı kullananların yüzde 38,45’inin bir, yüzde 28,82’sinin 2, yüzde 19,44’ünün 3, yüzde 8,51’nin 4, yüzde 4,78’inin 5 ve üzerinde kredi kartı bulunuyor. Kredi kartına sahip olanların yüzde 60,94’ü, kredi kartını kendi talebiyle alırken, banka teşvikiyle alanların oranı yüzde 36,15. Kart kullanıcılarının yüzde 15’i kredi kartına kaç tür faiz uygulandığını bilmiyor. Katılımcıların yüzde 42,09’u kredi kartının para olmadığı zamanlarda harcama imkanı sağladığını, yüzde 23,40’ı güven duygusu verdiğini, yüzde 21,71’i geçici de olsa maddi yönden rahatlattığını belirtiyor. Kredi kartı kullanımının dezavantajlarına ilişkin soruya, katılımcıların yüzde 40,71’i ‘’gelir-gider dengemi bozuyor’’, yüzde 22,55’i ‘’gereksiz harcama yapabiliyorum’’, yüzde 20,64’ü ‘’ruhsal çöküntüye uğratıyor’’, yüzde 10’u ‘’kredi kartı borcundan dolayı tasarruf yapamıyorum’’ yanıtını veriyor. Kart sahiplerinin yüzde 60,41’i her ay en az ödenmesi gereken tutarı ödüyor. Dönem borcunun tamamını ödeyebilenlerin oranı ise yüzde 12,16’da kalıyor. Katılımcıların yüzde 82’sinin kart borcu, ara sıra ya da çok sık şekilde aylık gelirini aşıyor. Kart sahiplerinin yüzde 71,52’si kredi kartı borcu yüzünden zor durumda kalmış, dörtte biri kredi kartını iptal ettirmeyi düşünmüş.

12.09.2008


 

TİSK: Elektrik zammına Çinliler sevinecek

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan açıklamada, 1 Ekim 2008 tarihinde sanayi elektriği fiyatına yapılması öngörülen bu yılın üçüncü zammının, pazar payları artacak Çinli üreticiler başta olmak üzere Türkiye’nin ticari rakiplerini sevindireceği belirtildi.

TİSK’ten yapılan yazılı açıklamada, elektriğe 1 Ekim 2008’de itibaren yapılaması öngörülen yüzde 15-20 oranında ki zam ile elektrik fiyatının yılbaşından sonra yüzde 65-70 oranında yükseleceği ifade edildi. Sanayinin üretim maliyetlerinin, elektrik ve doğalgaz zamlarıyla sürekli yukarı çekildiği dile getirilen açıklamada, bu nedenle Türk ekonomisinin iç ve dış pazarlardaki rekabet gücünün yabancı üreticiler karşısında kaçınılmaz olarak zayıfladığı vurgulandı. Dünya petrol fiyatlarındaki yükselişin doğalgaz zammının, doğalgazın da elektrik zammının gerekçesi olduğu dile getirilen açıklamada, 150 dolara yaklaşan ham petrol fiyatanın, Eylül’ün ikinci haftasında tekrar 100 dolara yakın bir düzeye gerilediği, Türkiye’deki zamların ise 1 Temmuz tarihinden itibaren hızlandığı belirtildi. Bu durumun, elektrik ve doğalgaz zamlarının bir çeşit vergi artışı anlamı taşıdığını düşündürdüğü ifade edilen açıklamada, “Hem doğalgazın, hem elektriğin satış fiyatının yaklaşık beşte biri (sırasıyla yüzde 19,3 ve yüzde 18,5) vergidir. Elektrik üretiminin bir kısmında doğalgaz kullanıldığından, elektrikte çifte vergileme yapılmaktadır. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamların Türkiye’ye zarar verdiği açıktır. Türkiye’nin dış ticaret ve cari işlemler açıkları hızla artmaktadır. Elektrik zammının, pazar paylarını artıracak Çinli üreticiler başta olmak üzere ticari rakiplerimizi sevindireceği düşünülmektedir.’’

Recep Gören / Ankara

12.09.2008


 

Çocuklar ve özürlülere yolculuk indirimli

KARAYOLU ile yolcu taşımacılığı yapan seyahat firmalarının özürlüler ve 12 yaş altı çocuklar için kanunen uygulamak zorunda oldukları indirimli biletten tüketicilerin faydalanamadığı bildirildi.

Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı, tüketicilerin mevzuatla kendilerine tanınan avantajları bilmedikleri için haklarını talep edemediklerini üstelik maddi kayba uğradıklarını söyledi. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre, 6 yaşın altındaki çocukların biletsiz kucakta seyahat edebileceklerini, 6 yaş üzerindeki yolcuların mutlaka müstakil bir koltukta ve 6-12 yaş arası çocukların yüzde 50 indirimli bilet kullanacaklarını belirten Akçadırcı, ‘’6-12 yaş arası çocuklar ile yaş farkı gözetmeksizin özür oranı yüzde 40 ve üzeri olanlara (sağlık raporu veya özürlü kimlik belgesi olanlar) bilet ücreti yüzde 50 indirimli uygulanır. Aksi davranışta bulunanlar hakkında cezaî işlem yapılır’’ dedi. Uygulamada aksaklık gören vatandaşların tüm Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri ile Alo 175 tüketici hattına şikâyette bulunabilecekleri kaydedildi.

12.09.2008


 

ABD’li finans kuruluşlarının durumları düzeliyor

ULUSLARARASI Finans Enstitüsü Başkanı Charles Dallara, ABD’li en büyük finans kuruluşlarının sağlığının düzeldiğini söyledi.

Dallara, Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında, ABD’deki en büyük 20 ile 30 mali kuruluşun sağlığının düzeldiğini ifade ederek, ancak küresel kredi piyasasındaki türbülansın ABD konut piyasası dibe vurana kadar süreceğini belirtti. ABD’de merkezli Uluslararası Finans Enstitüsü, dünyada 380’den fazla büyük malî kuruluşu temsil ediyor.

12.09.2008


 

GÜBRETAŞ denizciliğe de girdi

TÜRKİYE Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin (TTKKMB) bağlı ortaklığı GÜBRETAŞ, İran’dan sonra yabancı sermayeli ikinci ortaklığını Suudi Arabistan firması ile yaptı. Suudi Arabistan sermayeli NESMA ile Haziran ayında NEGMAR Denizcilik Yatırım AŞ adında lojistik şirketi kuran GÜBRETAŞ, ilk gemisini de aldı.

GÜBRETAŞ Genel Müdürü ve NEGMAR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca, deniz taşımacılığı yapmak üzere, Haziran ayında, 4 milyon YTL sermaye ile NEGMAR Denizcilik Yatırım AŞ’yi kurduklarını, şirkette Gübretaş’ın yüzde 40, Suudi Arabistan sermayeli NESMA’nın yüzde 40 ve Türk ETİS firmasının yüzde 20 ortak olduğunu söyledi. GÜBRETAŞ’ın da şirketin bir müşterisi olacağını kaydeden Koca, ‘’Şirket, sadece gübre fabrikalarına değil, aynı zamanda uluslar arası piyasada da taşımacılık yapacak. 3 yıl içinde 10 gemi almak üzere hedef belirledik. İlk gemimizi de 15 gün önce aldık. Küçük, 3 bin tonluk bir kuru yük gemisi. Malta bandralı, ama Yunus N adıyla Türk bayraklıya dönüştürüyoruz’’ dedi.

12.09.2008


 

Çalık Enerji’ye Antep ve Şanlıurfa’da petrol arama izni

PETROL İşleri Genel Müdürlüğü, Çalık Enerji’ye, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde dört yıl süre ile petrol araması için dört ayrı ruhsat verdi.

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Resmî Gazete’de yayıNlanan 21 Ağustos tarihli kararlarına göre, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde dört yıl süre ile petrol araması için dört ayrı ruhsat verildi. Bu kapsamda Çalık Enerji’ye, Şanlıurfa’da 48 bin 194 hektar, Şanlıurfa ve Gaziantep illerini kapsayan 49 bin 92 hektar, Gaziantep’te 47 bin 700 hektar, Şanlıurfa’da 48 bin 928 hektarlık alanda petrol araması için dört ayrı ruhsat verilmesi uygun bulundu.

12.09.2008


 

Çocuklara şarkılarla vergi bilinci

GELİR İdaresi Başkanlığının Vergibilir Projesi kapsamında ilköğretim öğrencilerine yönelik ‘’vergibilir şarkıları’’ hazırlandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) katkı sağladığı çalışmada, söz ve müziği Gökhan Şen’e ait 7 şarkı yer alıyor. Bu şarkılardan ‘’Fişleri Faturaları Topla’’ vergi bilinci, ‘’Şabalak Şubalak’’ uyku, ‘’Elleri Yıkamalı’’ temizlik, ‘’Hap Hap Şuuu’’ beslenme, ‘’Babasının Bi Tanesi’’ aile, ‘’Okulumu Seviyorum’’ ders çalışma, ‘’Fırçala’’ diş sağlığı konularını işliyor. Şarkıların yer aldığı CD’de video klipler de bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, 180 bin adet CD’yi, vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklar kanalıyla ilköğretim okullarına gönderdi.

12.09.2008


 

Piliç eti 5 YTL’yi aştı

PİLİÇ eti fiyatlarına ortalama yüzde 30 oranında zam yapıldı.

Yapılan zamdan sonra piliç etinin kilosu 5 YTL sınırını aştı. Piliç eti üreticilerinden Banvit, kilosu 3,9 YTL olan poşette pilicin kilosunu 5,88 YTL’ye, 7,4 YTL’de sattığı göğüs etini 10,45 YTL’ye, 7,2 YTL’den sattığı piliç şiş’in kilosunu 9,05 YTL’ye, 7,5 YTL olan kanadın kilosunu 8,55 YTL’ye, 6,8 YTL olan pirzolanın kilosunu ise 8,05 YTL’ye çıkarttı. Şeker Piliç de 3,8 YTL olan poşet pilicin kilosunu 5,4 YTL’ye, 6,6 YTL olan göğüs flato’yu 8,17 YTL’ye, 6,10 YTL olan pirzolayı 8,64 YTL’ye, 6,8 YTL’den sattığı Drumstıck’in kilosunu 8,10 YTL’ye yükseltti. Aytaç Piliç’in 3,7 YTL’ye sattığı poşet pilicin kilosu 5,19, YTL, Bu Piliç’in 3,8 YTL’den sattığı poşet pilicin kilosu da 5,7 YTL oldu. Aytaç ve Bu Piliç’ın pirzola, göğüs, kanat ve diğer işlenmiş ürünlerin fiyatları da değişik oranlarda arttı. Piliç etinden yapılan sucuk, salam, pişmiş döner, İnegöl Köfte, baharatlı şiş, hamburger köfte gibi işlenmiş ürünlerin fiyatları da yüzde 20 ila 30 oranında yükseldi. Firma yetkilileri, elektrik, yem, ulaşım ve giğer girdi fiyatlarının artması sonucu fiyatların yükseldiğini ifade ettiler.

12.09.2008


 

Unakıtan: Yeni dönemde esnafın vergisini düşüreceğiz!

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, ‘’3. çeyrekte büyümeyi iyi yerlere getiririz inşallah, yıl sonunda iyi durumda kapatırız’’ dedi.

Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) ile Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonunun (TUSKON), bazı derneklerle İstanbul’da düzenlediği iftar yemeğine katılan Unakıtan, burada yaptığı konuşmada, iş adamlarının ufuklarını geniş tutması gerektiğini söyledi. İş dünyasının halinin iyi olacağını, iş adamlarının ‘’enseyi karartmaması’’ gerektiğini ifade eden Unakıtan, dünyada 3 büyük kriz yaşandığını söyledi. Daha önce böyle bir durum yaşanmadığının altını çizen Unakıtan, finansal kriz, petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın herkesi etkilediğini kaydetti. Enflasyonun bütün ülkelerde arttığını, büyümenin yavaşladığını, hatta küçülmelerin yaşandığını anlatan Unakıtan, “Türkiye yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bu tür badireleri çok gördü. 3. çeyrekte büyümeyi iyi yerlere getiririz İnşallah, yıl sonunda iyi durumda kapatırız.’’ Unakıtan, yeni dönemde esnafın vergisi düşüreceklerini belirtti.

12.09.2008


 

Esnaf ve sanatkâra yeni eylem planı

SANAYİ pve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkârlar için çok önemli bir strateji eylem planı hazırladıklarını bildirdi.

Çağlayan, AKP İstanbul İl Başkanlığınca, Büyükşehir Belediyesi Florya Sosyal Tesislerinde düzenlenen iftar yemeğinde, İstanbul esnaf ve sanatkar odaları temsilcileriyle bir araya geldi. Burada konuşan Çağlayan, esnaf ve sanatkârların içinde bulunduğu sıkıntıları tesbit ettiklerini belirterek, ‘’2 veya 3 hafta içinde esnaf ve sanatkârımız için çok büyük önem arz eden strateji eylem planını Türkiye ile paylaşacağız’’ dedi. Çağlayan, 2008 sonu itibariyle 14 adet küçük sanayi sitesinde 1377 iş yeri yapılmış ve 7 bin kişinin üzerinde istihdam sağlanmış olacağını bildirdi.

12.09.2008


 

Kapasite kullanımı da dibe vurdu

İMALAT sanayisinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 4,1 puan azalarak yüzde 76,2 seviyesinde gerçekleşti.

Piyasalarda beklenti yüzde 79.5 olacağı yönündeydi. Kapasite kullanım oranındaki bu seviye 2006 yılı Ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye oldu. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi’ne cevap veren 4830 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre, 2007 yılı Ağustos ayında yüzde 80,3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı 2008 yılı Ağustos ayında yüzde 76,2 seviyesinde gerçekleşti. 2008 Ağustos ayında, iş yerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının sebebleri arasında talep yetersizliğinin ilk sırada olduğu ifade edilen açıklamada, diğer sebepler ise hammadde yetersizliği, malî imkânsızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği olarak sıralandı.

12.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır