"Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

DÖRT DİLDE,HER SAZDAN

DÜNYACA ünlü ilâhî topluluğu Debu, Ramazan etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konserde Küçükçekmeceliler ile buluştu.

İslâmiyeti seçerek Endonezya’ya yerleşen ve çıktıkları dünya turnelerinde ilahilerin benzersiz mistik yönünü geniş kitlelere duyuran grup, dinleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

TEKSAS’DAN ENDONEZYA’YA İLÂHİLERİN ESTİRDİĞİ TOZLAR

Adı Endonezya dilinde “Yoldaki Toz” anlamına gelen Debu, Küçükçekmece Belediyesi Beşyol Çadırı’nda düzenlenen konserde çok sesli müziğin en güzel örneklerini sergiledi. Göz kamaştıran ışık ve lazer gösterisinin de etkisiyle konserin ilk dakikalarından itibaren sanki zamanın durduğu bir yer haline gelen çadırı dolduran kalabalık, alkışlarla gruba eşlik etti. Saz, kanun, tef, darbuka gibi doğulu çalgıların yanı sıra gitar, lir, keman gibi Batı kökenli enstrümanların kaynaşmasıyla ortaya tam bir kültürler mozaiği çıktı. Bu karışıma bir de santur adı verilen Endonezya çalgısı eklenince, uzun yıllar eşi benzeri tekrarlanmayacak bir müzik ziyafetinin ortasında buldu kendini Küçük İstanbul halkı. Yer yer keyifli, yer yer gizemli bir müzik serüvenine sahne olan Beşyol Çadırı’ndan Türkçe, Farsça, Arapça ve İngilizce ilahiler, şarkılar yükseldi gecenin ufkuna doğru. Türkiye’de geçirdikleri kısa süre boyunca öğrendikleri birkaç kelimeyi şarkı aralarında kullanan grubun solisti Mustafa, gösterdiği misafirperverlikten dolayı Küçükçekmecelilere teşekkür etti.

SEYRE DEĞER GÖSTERİLER

Küçükçekmece Belediyesi’nin Ramazan etkinliklerinin onuncu gününe renk katanlar arasında Tiyatro Turuncu ekibi de bulunuyordu. Performansa dayalı gösterilerine salondaki minikleri de dâhil eden ekip, birbirinden heyecanlı yarışmaların ardından nefes kesen jonglör gösterisiyle genç yaşlı tüm katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Ramazan Sohbetleri köşesinin konuğu ise radyo ve televizyon programlarıyla da tanınan Ömer Döngeloğlu oldu. Döngeloğlu, “Resulullah’ın Ev Hayatı” başlıklı sohbetinde, örnek aile hayatının kişiye ve topluma kazandırdıklarını tatlı bir dille nakletti kendisini dinleyenlere.

Kültür Sanat Servisi

12.09.2008


 

TRT’den “Anadolu çalgıları” belgeseli

TRT, Anadolu’nun değişik yörelerinde çaldıkları çalgılarla ünlenmiş 10 müzisyenin hayat hikâyesini ‘’Anadolu Çalgıcıları’’ belgeseli ile ekranlara taşıyacak.

Belgeselin yönetmenliğini yapan Zeynel Elçioğlu, belgesel çekim çalışmalarının yaklaşık 2 yıl önce başladığını kaydetti. Bu çalışmayla Anadolu’nun değişik yörelerinde icra edilen müziklerin gelecek nesillere taşınmasının hedeflendiğini ifade eden Elçioğlu, geleneksel yöre çalgılarını çalan müzisyenlerin sayılarının her geçen gün azaldığını söyledi.

Elçioğlu, şunları kaydetti:

‘’Geleneksel enstrümanları çalan bu müzisyenlerimizi artık sadece düğünlerde ve belediyelerin etkinliklerinde görebiliyoruz. Bazı müzisyenler icra ettiği müziğin son temsilcisi konumunda. TRT, bu değerlerimizin yaşatılması için böyle bir proje hayata geçiriyor. Anadolu’nun değişik yörelerinde çaldıkları enstrümanlarla ünlenmiş müzisyenlerin hayatı 10 bölüm halinde ekranlara taşınacak. 82 yaşındaki aşık İsmail Azeri gibi icra ettiği sanatın güçlü isimlerini de bu belgeselle ekranlardan duyuracağız.’’Elçioğlu, belgeselin son bölümünün çekim çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek şöyle devam etti: ‘’Son bölümde yer vereceğimiz Aşık İsmail Azeri’nin çekimlerine devam ediyoruz. Muhtemelen 2008 yılının sonunda belgesel tamamlanacak. Belgeselimiz ‘’Anadolu Çalgıcıları’’ ismiyle TRT-2, TRT INT ve TRT TÜRK’te ekranlara gelecek’’

10 bölüm halinde yayınlanacak belgeselde, İran doğumlu divan saz ustası İsmail Azeri, Karadenizli kemençe ustası Katip Şadi, Denizlili üç telli saz ustası Hayri Dev, Aydın Germencik’ten zurnazen Coşkun Sezer Taşlı, Edirne Keşan’dan klarnet ustası Ramazan Güntek, Kırşehir’den bağlama ustası Aydın Çekiç, Kırıkkale Keskin’den keman ustası Seyit Çelik, Elazığ’dan klarnet ustası Şerif Çaça, Gaziantep’ten barak müziği icra eden Cevdet Günebakan ve Kastamonu’dan davulcu Yılmaz Dağlı’nın hayat hikayeleri anlatılacak.

/ Ankara

12.09.2008


 

Tireliler kitapla buluştu

İzmir’in Tire ilçesinde yapılan 2. Geleneksel Kültür Fuarına Yeni Asya Neşriyat da katıldı. Yazarların imza günlerinin de olduğu Yeni Asya standına Tireliler yoğun ilgi gösterdi.

Neşriyatın ilgi görmesine memnun olan Yeni Asya okuyucuları memnuniyetlerini dile getirdiler.

Merve Kayacan / İzmir

12.09.2008


 

Ayaklarının tozuyla çalışmaya başladılar

BURSA Büyükşehir Belediyesi Karagöz Halk Dansları Topluluğu, Slovakya’da bu yıl 9.’su gerçekleştirilen ‘Feman Festivali 2008’de Bursa’yı ve Türkiye’yi temsil etti.

Topluluk, Bursa’ya döner dönmez yeni dönem çalışmalarına hız verdi. Karagöz Halk Dansları Topluluğu, Türk halk oyunlarını öğrenerek, Türkiye’yi ve Bursa’yı yurt içi ve yurt dışında temsil etmek isteyen gençleri bünyesine davet ediyor. Ekim ayında çalışmalarına başlayacak olan topluluk, A, B, yıldız ve minik gruplarının yanı sıra 25 yaş üzeri yetişkin grup çalışmaları da gerçekleştirecek. Adını Bursa’nın nadide gölge oyunu kahramanlarından Karagöz’den alan Karagöz Halk Dansları Topluluğu, Türk geleneksel kültürünün en zengin öğelerini barındıran Bursa’da 1988 yılında Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) bünyesinde kuruldu. Topluluk, Türkiye’nin etnik ve folklorik zenginliği ile dans kültürünü çağdaş sahneleme imkanlarından yararlanarak sunmayı ve bu yolla şehir kültürü ile hemşerilik bilincinin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Grubun repertuarında Bursa başta olmak üzere Aydın, Bartın, Fethiye, Silivri, Eskişehir, Iğdır, Adıyaman, Akçaabat.

12.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır