"Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İslâm karşıtlığını kabul edemeyiz

Müslüman toplum ileri gelenlerine Başbakanlıkta iftar yemeği veren Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, yasadışı bazı grupların eylemlerinin arkasına sığınarak değişik din ve kültür mensuplarını seçim propagandasına malzeme yapmanın çok çirkin ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Gusenbauer konuşmasında isim vermeden aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi lideri Heinz Christian Strache’in seçim propaganda afişlerinde kullandığı “Türkiye ve İslâm karşıtı” sloganları tasvip etmediğini ve kınadığını belirtti.

ABD ve İngiltere’da Yahudi karşıtlığı düşük düzeyde seyretmesine rağmen kıta Avrupasında Yahudi karşıtlığı yükseliyor. Pew’in araştırmasına göre, Avrupa’daki Müslüman karşıtlığı, Yahudi karşıtlığından yüksek. Araştırma sonuçlarına göre Almanların yarısı ve İspanyolların yarısından fazlası Müslümanlardan hoşlanmadığını söyledi. Polonya’da bu oran yüzde 46 olarak çıkarken Fransa’da yüzde 38 olarak çıktı. Araştırmaya göre, Yahudi karşıtı olanlar, Müslüman karşıtı olma ihtimali yüksek. Aynı araştırma göre, yaşları 50’nin üzerinde olan ve eğitim seviyesi düşük kimselerde karşıtlık oranı daha fazla. Uzmanlar, “Bu ülkelerin neredeyse hepsinde, Müslüman karşıtlığı, Yahudi karşıtlığından yüksek.” şeklinde yorumda bulundu. İspanya’da Yahudi karşıtlığı son üç yılda yüzde 21’den yüzde 46’ya çıktı. Polonya ve Rusya’da her üç kişiden biri Yahudilerden hoşlanmıyor. Almanya’da Yahudi karşıtlığı yüzde 25’e çıkarken Fransa’da yüzde 20’ye çıktı.

11 EYLÜL ETKİSİ

Öte yandan Amerika’daki 11 Eylül saldırısının yıl dönümü münasebetiyle İsveç’in değişik bölgelerinde çeşitli protestolar ve etkinlikler düzenlenirken başşehir Stockholm’de de “Terörist avı ve Hukuk Güvencesi” başlıklı konferansta Müslümanların durumu masaya yatırıldı. Bu konferansta, “11 Eylül 2001 olayından sonra tutuklanan ve o zamandan beri de sebepsiz yere tutuklu kalanlar ve Müslümanları tedirgin eden bazı konular üzerinde” tartışmalar yapıldı. İsveç kamuoyunun yakından tanıdığı konuşmacıların gerçekleştirdiği konferansa İsveç medyası büyük ilgi gösterirken, İsveç televizyonları konferansı yakından takip etti. Konferansı Charta 2008 ve ABF isimli resmî eğitim federasyonu ortaklaşa olarak ABF’nin salonunda gerçekleştirdi.

TERÖRE KARŞI TERÖR

Konferansı, Türk asıllı Yeşiller Partisi’den milletvekili Mehmet Kaplan yönetirken, İsveç’in meşhur yazarlarından ve dinler tarihi profesörlerinden Mattias Gardell de konuşmacı olarak yer aldı. Konferans öncesi özel açıklamalarda bulunan milletvekili Mehmet Kaplan; bu konferansta, sahasında uzman konukların olduğunu belirtti ve ekledi: “Amerika’nın başlattığı sözde teröre karşı savaşta nasıl bir terör kullanıldığını burada masaya yatırmak istiyoruz. Hakikaten üzücü olaylar yaşanıyor.” Dünyanın değişik yerlerinde terörle mücadele adına yapılan hukuksuzluklara değinen Kaplan, “en son İngiltere’de herhangi bir delili göstermeden bir insanın 42 gün gözaltında bulundurmanın olduğunu ve aynı düzenlemenin İsveç’e de gelebileceğine” dikkat çekti.

AVUSTURYA BAŞBAKANINDAN VİYANA'DA İFTAR

AVRUPA'DA bir yandan İslamofobi körüklenirken, diyalog çerçevesinde olumlu gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda son olarak Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, aralarında Türk dernek temsilcilerinin de bulunduğu Müslüman toplum ileri gelenlerine Başbakanlıkta iftar yemeği verdi. Yemekte konuşan başbakan Gusenbauer, Başbakanlıkta geçen yıl başlatılan iftar yemeklerinin artık gelenek haline geldiğini belirterek, “Müslüman ve diğer dinlere mensup insanlarla Avusturya’da barış içinde bir arada yaşamaktan büyük memnuniyet duyduğunu” söyledi. Genel seçimler sebebiyle başlayan propaganda döneminde bazı siyasî partilerin, ülkedeki diğer din ve kültür mensuplarına yönelik olumsuz söylemlerini “hiç bir şekilde tasvip etmediğini ve kınadığını” ifade eden Gusenbauer,”ülkemizdeki diğer din ve kültür mensuplarına karşı her zaman saygılı ve toleranslı olmak zorundayız” dedi.

/ Washington-Stockholm

19.09.2008


 

Obama, anketlerde bir adım önde

ABD’DE 4 Kasımda yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken, Demokrat Partinin adayı Barack Obama, son anketlerde Cumhuriyetçi rakibi John McCain’in yeniden önüne geçti.

CBS televizyonuyla New York Times gazetesinin ortak anketinde Obama’nın, yüzde 43’e karşı yüzde 48’le önde gittiği görüldü. Aynı ankette bir hafta önce McCain’in iki puanlık üstünlüğü vardı. Zogby kuruluşuyla Reuters’in ortak anketinde de, Obama iki puan farkla önde çıktı. Bu ankete göre Obama yüzde 47, McCain yüzde 45 oranında destek aldı. Dikkatle izlenen Gallup kuruluşunun günlük anketinde de Obama, yüzde 45’e karşı yüzde 47’yle McCain’in önünde yer aldı. Aynı ankette bir gün önce McCain, bir puan farkla öndeydi. McCain, Cumhuriyetçi Partinin Eylül başındaki kongresinin ardından Obama’nın önünde altı puanı bulan farklarla üstünlük sağlamıştı. Ancak bu üstünlük uzun sürmedi. ABD’de ekonomik alanda son birkaç günde meydana gelen olumsuz gelişmelerin, Cumhuriyetçi McCain’in bazı seçmenlerce mevcut Cumhuriyetçi yönetimle özdeşleştirilmesine ve dolayısıyla Obama’nın anketlerde aldığı desteğin artmasına yol açtığına işaret ediliyor. Bu çerçevede özellikle bağımsız seçmenlerin son günlerde McCain’den Obama’ya kaydığına dikkat çekiliyor.

/ Washington

19.09.2008


 

Moskova yönetimi, Latin Amerika'ya yardım eli uzattı

RUSYA, Soğuk Savaş dönemindeki müttefiki Nikaragua’daki solcu hükümete yardım önerisinde bulundu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin, son kasırga felâketinde harap olan bölgelere yardım sözü verdiği Küba ziyaretinin ardından Nikaragua’ya geçti. Sechin, Rusya’nın Nikaragua’yla ‘’siyasî işbirliğini’’ artırmanın yanı sıra ticaret, enerji ve eğitim projelerini geliştirmek istediğini belirtti. Rusya Başbakan Yardımcısının Latin Amerika’daki temasları, Moskova’nın yıllardır uzak kaldığı bölgedeki etkisini artırma çabasının bir parçası olarak yorumlanıyor. Eski Marksist bir gerilla olan Nikaragua’nın Devlet Başkanı Daniel Ortega ve partisi Sandinista ilk kez iktidara geldiği 1980’lerde, ABD destekli kontrgerillalarla savaşa girmişti. Sandinistler, 1990’daki seçimi kaybettikten sonra 2006 seçimlerinde yeniden iktidara geldi. Ortega’nın, ABD’nin bölgedeki ‘’tahakkümüne’’ karşı açıklamaları ve Venezuela’nın solcu Devlet Başkanı Hugo Chavez ile ittifakı Washington’ı rahatsız ediyor. Nikaragua en son da Kafkasya krizinde, ABD’nin Gürcistan’a desteği karşısında, Rusya’nın ardından Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıyan Venezuela ve Küba’nın yanında yer aldı. Venezuela Devlet Başkanı Chavez de, ABD’nin ‘’arka bahçesi’’ Karayipler’in çevresinde bir Rus nükleer savaş gemisinin de katılacağı Moskova ile ortak askerî tatbikat planlıyor.

/ Moskova

19.09.2008


 

Afganistan’da en kanlı yıl yaşanıyor

TALİBAN rejiminin devrildiği 2001 yılındaki işgalden bu yana en kanlı yılını yaşayan Afganistan’da, gerek direnişçilerin, gerekse ABD veya NATO kuvvetlerinin düzenlediği saldırılarda 1445 sivil vefat etti.

Sivil ölümleri geçen yıla göre yüzde 40 artarken bu ölümlerin yüzde 55’i, Taliban veya diğer direnişçilerin düzenlediği saldırılardan kaynaklandı. BM istatistiklerine göre bu saldırılarda 800 kadar sivil vefat etti. ABD, NATO ve Afgan güvenlik kuvvetlerinin düzenlediği saldırılarda, 395’i hava operasyonlarında olmak üzere 577 sivil vefat etti. Sivil ölümlerinin yüzde beşini de iki ateş arasında kalanlar veya kara mayınlarına isabet edenler var. Associated Press’in verilerine göre Afganistan’da direnişle ilgili olarak bu yılki ölü sayısı, militanlar da dahil edildiğinde 4200’ü geçti. Afganistan’da bu yıl ölen yabancı asker sayısında da önceki yıllara göre büyük bir artış oldu. Direnişçilerin düzenlediği saldırılarda ölen koalisyon askeri sayısı 194’ü geçti ve henüz yılın dokuzuncu ayında olunmasına karşın 2008, koalisyon kuvvetleri için işgalden bu yana en kanlı yıl oldu.

/ Kabil

19.09.2008


 

Kadima’nın yeni başkanı Livni oldu

İSRAİL'İN bütün belli başlı televizyon kanalları, Kadima Partisi’nin sandık çıkış anketlerine göre, Kadima’nın yeni başkanını ve muhtemel Başbakan adayını ilan etti: Tzipi Livni.

120 üyeli İsrail parlamentosunun en büyük çoğunluğa sahip partisi Kadima seçimleri, ülkenin muhtemelen ikinci kadın Başbakanını ortaya çıkardı. İsrail’de iktidardaki Kadima partisinin yeni liderinin belirlendiği seçimin resmi sonuçları Kadima Seçim Komitesi tarafından açıklandı. Buna göre, adaylardan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni yüzde 43,1, Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz da yüzde 42 oranında oy aldı. Seçim Komitesi, partinin kayıtlı üyelerinin 16 bin 936’sının Livni, 16 bin 505’inin de Mofaz’a oy verdiğini bildirdi. İstikrarlı bir hükümetin el birliğiyle kurulması gerektiğini belirten Livni, “Bu sadece benim değil, Kadima’daki arkadaşlarımın da sorumluluğudur” dedi. Livni, kısa zamanda koalisyon oluşturmak için diğer parti gruplarıyla görüşmelere başlama niyetinde olduğunu da kaydetti. İsrail birinci kanalının siyasî yorumcusu Yaron Dekel, Olmert’in, İsrail’in yeni yılının başına dek istifasını vermeyeceği görüşünde.. İbrani takvimine göre İsrail’in yeni yılı, (Roş Haşana) bu ayın 29’unda başlıyor. Filistin Yönetimi tarafı ise Livni’nin seçiminden dolayı memnun olduklarını gizlemedi. Üst düzey bir Filistinli yetkili, “Herkesle çalışabiliriz. Ancak, Livni ile birlikte çalışmanın bir parça daha kolay olacağı sır değil. O gelişmelerin geldiği yeri biliyor ve bu nedenle, onunla birlikte, görüşmeleri sil baştan yeniden başlatmaya gerek yok” dedi ve Livni’nin bir an önce hükümeti kurup, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin devam etmesi temennisini dile getirdi. 50 yaşındaki, mesleği avukatlık olan Tzipi Livni, 1958 Tel Aviv doğumlu ve burada büyüdü, Bar-İlan üniversitesinde hukuk eğitimi gördü. Evli; 18 ve 20 yaşlarında iki erkek çocuk sahibi olan Livni, Knesset’e (İsrail parlamentosu) ilk kez 1999 yılı seçimleriyle, Likud partisi milletvekili olarak girdi.

/ Kudüs

19.09.2008


 

Bush, krizi fark etti

ABD Başkanı George Bush, Alabama ve Florida eyaletlerine dün yapmayı planladığı ziyareti, Wall Street’teki mali kriz sebebiyle iptal etti.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto tarafından gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan’ın, ‘’ABD mali piyasalarının karşı karşıya bulunduğu ciddî güçlüklerle ilgili olarak danışmanlarıyla çalışmalarına devam etmek amacıyla Washington’da kalmaya karar verdiğini’’ bildirdi. Sözcü, mali piyasaların sağlığının, ülke ekonomisi açısından kritik önemde olduğunu kaydederek, Başkan’ın danışmanlarıyla yapacağı çalışmalarda, ‘’piyasaların güçlendirilmesi ve istikrara kavuşturulması, yatırımcıların güveninin yeniden sağlanması’’ üzerinde durulmaya devam edileceğini kaydetti. Bush’un Beyaz Saray’da olacağı ifade edildi.

/ Washington

19.09.2008


 

Karaciç’e yeni iddianame

BM savcıları, Sırp savaş suçu zanlısı Radovan Karaciç hakkındaki 8 yıllık suçlamaların güncellenmesi amacıyla yeni bir iddianame hazırlamayı planlıyor.

Savcı Alan Tieger, Karaciç hakkındaki 11 maddelik suçlamaların güncellenmesi amacıyla, mahkemeye en geç Pazartesiye kadar yeni bir öneri sunacağını kaydetti. Tieger, yeni iddianamenin, 25 sayfalık mevcut iddianameden daha az ya da fazla suçlama içerip içermeyeceği hakkında bilgi vermedi. Savcı Tieger’in, 63 yaşındaki soykırım ve savaş suçu zanlısı Karaciç hakkında hazırlayacağı yeni iddianamenin, mahkeme hakimleri tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

/ Lahey

19.09.2008


 

Malî kriz, Forbes’in listesini de etkiledi

AMERİKAN finans çevrelerinin dergisi ‘’Forbes Magazine’’ tarafından hazırlanan ‘’ABD’nin En Zengin 400 Kişisi’’ sıralamasında Microsoft firmasının kurucusu Bill Gates ilk sırada yer aldı. Forbes dergisinin yaptığı sıralama ülkedeki malî sıkıntıyı da yansıtıyor.

ABD Merkez Bankası FED’in 85 milyar dolarlık acil kredi açmasıyla kurtardığı dev sigorta şirketi AIG eski baş yöneticisi Maurice Greenberg listeden ilk kez bu yıl düşerken, listeden bu sene toplam 126 kişinin düştüğü ve bu sayının geçen yıla oranla 6 kat daha fazla olduğu belirtildi. Dergiden yapılan basın açıklamasında, bu yıl ‘’Amerikalı zenginlerin daha da zenginleşmediği’’ belirtilirken bunun aslında ekonominin kilitlenmiş olduğu anlamına geldiği yorumu yapıldı. Listenin en genç ismi ise 1,5 milyar dolarlık servetiyle Facebook’un kurucusu 24 yaşındaki Mark Zuckerberg oldu. Listede 42 kadın milyarder yer aldı ve Amerikalı kadın milyarderlerin ortalama net kazançlarının 4,3 milyar dolar olduğu kaydedildi. Listede bulunan 64 milyarderin New York’ta yaşadığı belirtiliyor.

/ New York

19.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır