"Gerçekten" haber verir 20 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomimiz iç açıcı değil

ABD’nin finans çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, malî krizin ardından ABD ekonomisinin “hiç iç açıcı durumda olmadığını, giderek daha da zayıfladığını” yazdı.

ABD'NİN finans çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, mali krizin ardından ABD ekonomisinin “hiç iç açıcı durumda olmadığını, giderek daha da zayıfladığını” yazdı. Gazetede çıkan bir yazıda Wall Street’te devam eden korkuların mali krizin daha da yayılmasına yol açarak başka sanayileri tehdit edebileceği belirtildi. Gazete, ABD ekonomisinin, New York Menkul Kıymetler Borsasında büyük düşüşlere yol açan ABD’nin önemli yatırım bankalarından Lehman Brothers’ın iflası öncesinde de zayıf ve “durgunluk” sınırında olduğunu kaydetti. Yazıda, mali krizin sanayi sektörünü vurabileceği ve ekonominin bu sefer gerçekten durgunluğa girebileceği uyarısında bulunuldu. ABD sanayi üretiminin son 3 çeyrek dönemde düştüğünü hatırlatan gazete, işsizlik oranının da ağustos ayında yüzde 6,1’e çıktığını ve küresel düzeyde görülecek bir ekonomik durgunluğun ABD’nin ihracat oranlarını da tehdit ettiğini belirtti. Wall Street Journal gazetesi Dow Jones sanayi endeksinin son kapanışta (dün) 410 puan artmasına karşın endeksin hala 1 ay önce bulunduğu yerden aşağıda olduğunu ve devam eden mali krizin tüketici güvenini daha da zayıflattığını yazdı.

20.09.2008


 

Kasırga yaklaşıyor, tedbir alınsın

TİSK, son günlerde ABD’de büyük finansal tahribat meydana getiren küresel krizin en az zararla atlatılabilmesi ve 2001 krizi sonrası elde edilen ekonomik kazanımların kaybedilmemesi için hükümeti Ekonomik ve Sosyal Konsey’i toplamaya davet etti. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de, dünya ekonomilerinde son dönemde yaşananların küçümsenecek bir durum olmadığını, tedirgin bekleyişin sürdüğünü söyledi.

İŞVERENLER ABD’den dalga dalga dünyaya yayılan krize karşı hükümeti acilen tedbir almaya çağırdı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), son günlerde ABD’de büyük finansal tahribat meydana getiren küresel krizin en az zararla atlatılabilmesi ve 2001 Krizi sonrası elde edilen ekonomik kazanımların kaybedilmemesi için hükümeti Ekonomik ve Sosyal Konsey’i toplamaya davet etti. Konfederasyon, sosyal taraflar ve toplum kesimleriyle mutabakat halinde bir eylem planı oluşturmasını istiyor. Ekonomik ve Sosyal Konsey bünyesinde Küresel Ekonomiyi İzleme Komitesi ile özel sektör temsilcilerinin her noktasında aktif olarak yer alacağı Sektörel Gözlemevleri oluşturulmasını talep ediyor. Bu sayede küresel değişim ve krizden etkilenerek zora giren sektörlerin sorunlarına hızlı ve somut çözümler üretilmesi hedefleniyor.

20.09.2008


 

Krizin etkileri çok derin olacak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaşanan ekonomik krizin kapsam ve derinliğinin bugüne kadar yaşananlardan çok daha farklı olduğunu ve etkilerinin de buna göre çok ağır olacağını söyledi.

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, yaşanan ekonomik krizin kapsam ve derinliğinin bugüne kadar yaşananlardan çok daha farklı olduğunu ve etkilerinin de buna göre çok ağır olacağını söyledi. Tüzmen, İslam ülkeleri büyük elçilerine verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, artık uzunca bir süre, dünya ülkelerinin önemli bir bölümünün düşük kalkınma hızı, yüksek işsizlik ve enflasyon gibi sorunlarla, daha fazla mücadele etmek zorunda kalacaklarını kaydetti. Yaşanmakta olan büyük krize eş zamanlı olarak da başta gıda maddeleri olmak üzere, dünya emtia fiyatlarının hızla arttığını belirten Bakan Tüzmen, özellikle gıda maddelerindeki artışların, dünya ülkeleri arasında var olan gelir dengesizliğini daha arttıracağı gibi, sosyal ve politik sorunların çözümlerini daha da güçleştireceğini ifade etti. Bakan Tüzmen, İslam ülkelerinin, bu sorunlardan en fazla etkilenecek ülkeler arasında olacağının da kuşkusuz olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: ‘’Bu gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, hep birlikte yoksulluğun azaltılması amacıyla, bugüne kadar gösterilen çabaların ötesinde, daha fazla dayanışmaya, çalışmaya, ekonomik ve ticari işbirliğine ihtiyaç bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde başlattığımız ikili ve çok taraflı projeleri bir taraftan hızla tamamlarken, diğer taraftan yeni işbirliği program ve projelerini de hızla hayata geçirmeliyiz.’’ 2003 yılında İslam ülkeleri ile 15,4 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2007 yılında 41,8 milyar dolara ulaştığını kaydeden Tüzmen, İslam Ülkeleri Örgütü Tercihli Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, elçilerden anlaşmaların takipçisi olmalarını istedi.

20.09.2008


 

Borsalar tekrar yükselişe geçti

ABD yönetiminin, riskli krediler konusunda yeni bir plan üzerinde çalıştığı haberleri üzerine dünya genelinde borsalar yükseldi. Asya borsaları, piyasalardaki olumlu gelişmeleri, dün yükselişle cevaplandırdılar.

ABD hükümeti vergi mükelleflerinden sağlanacak kaynakla mortgage’a dayalı çok riskli borçların finanse edilebileceği bir plan üzerinde çalışmaya başladı. ABD ve İngiltere hükümetleri mali piyasalardaki güven krizini aşmak için radikal adımlar attılar. ABD hükümeti vergi mükelleflerinden sağlanacak kaynakla mortgage’a dayalı çok riskli borçların finanse edilebileceği bir plan üzerinde çalışmaya başlarken, İngiltere de banka hisselerinin açığa satışını denetim altına almaya başladı. Plana tepkiler hızlı ve dramatik oldu. ABD borsaları kapanış itibariyle son altı yılın en büyük yükselişini gösterirken, dolar ve petrol fiyatları yükseldi, altın ise düştü. Asya borsaları da yükselişe geçti. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Fed Başkanı Ben Bernanke finans sistemini likidite sıkışıklığına iten ve bankaların elinde bulunan yüksek riskli varlıklar ile ilgili bir planı görüşmek için hafta sonu ABD kongre liderleriyle bir araya gelecek. Öte yandan İngiltere’nin Mali Hizmetler Kurumu, finans şirketlerinin hisselerinin açığa satışına dört ay süresince yasak getirirken, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak ABD Sermaye Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (SEC) da açığa satışların bir kısmına veya tümüne geçici yasaklar getirebileceğini belirtti.

20.09.2008


 

Atlasjet -Ögertur işbirliği yeniden

ATLASJET-ÖGER Türk Tur işbirliği için tekrar imza attı. Atlasjet Genel Müdürlük Binasında önceki gün (18.09.2008) bir araya gelen Atlasjet Genel Müdürü Orhan Coşkun ve Öger Türk Tur Genel Müdürü Selim Atas işbirliği için tekrar imza attılar.

Böylece 2006 yılı sonunda ara verilmiş olan işbirliği imzalanan anlaşma ile tekrar başlatıldı. Coşkun ve Ataş yeni işbirliğinin herkese ve Türk turizmine hayırlı olmasını diledi.

20.09.2008


 

Şimşek: Potansiyelimizin altında büyüyeceğiz

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, dış piyasalarda büyük bir kriz yaşandığını belirterek, ‘’Biz belki bu dönemde potansiyelimizin altında büyüyeceğiz’’ dedi.

Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep şubesinin iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, dünyanın böyle büyük sıkıntıyla karşılaşmasının Türkiye’yi de rahatsız ettiğini söyledi. Türkiye’nin geleceğinin cazip olduğunu, hiçbir dönemde olmadığı kadar dayanıklı durumda bulunulduğunu belirten Bakan Şimşek, bütçenin çok sağlam olduğunu, borç yükünün aşağı indiğini, Merkez Bankası rezervinin iyi olduğunu, Hükümet’in reformların arkasında durduğunu vurguladı. Bankaların da iyi durumda olduğunu ve dışarıdaki bankalara kredi verdiğini bildirdiren Şimşek, Türkiye’nin ‘’kırılgan’ noktasının ‘’dış finansman ihtiyacı’’ olduğuna işaret ederek, açıklamasına şöyle devam etti: “Krizden sonra hem finansman maliyetinin yükselmesi hem finansman imkanlarının daha sınırlı hale gelmesi riski var. Özel sektör, son yıllarda ciddi şekilde borçlandı. Dünya piyasalarında yaşanan sıkıntılar uzun süre devam ederse bunların yansımaları olabilir.” Şimşek krizin büyümeye etkiyle ilgili olarak da, “Biz belki bu dönemde potansiyelimizin altında büyüyeceğiz. Yılın ilk 6 ayında Türkiye ekonomisi reel olarak yüzde 4,2 büyüdü. Bunu beğenmeyebilirsiniz, ama dünyada yaşanan sıkıntıları dikkate alırsanız, Türkiye’nin özellikle Mart sonrası ciddi bir belirsizlikle karşı karışa olduğunu da dikkate alırsanız yılın ilk yarısında yüzde 4,2 büyüme son derece makul. Geçmişte Türkiye böyle sıkıntılı dönemleri geçerken yüzde 9,5 küçüldüğü yıllar var’’ diye konuştu

20.09.2008


 

Moody’s: Carî açığın finansmanı etkilenecek

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, Türkiye ekonomisi ve piyasalarının, 2001 yılına göre çok daha güçlü ve esnek olduğunu belirterek, bu nedenle Türkiye’nin, küresel krizden şu ana kadar çok olumsuz etkilenmediğini söyledi.

Mali krizin Türkiye’ye muhtemel etkileri konusundaki soruları cevaplayan Kristin Lindow, küresel likidite sorununun piyasalardaki kırılganlığı artırdığını ve dünya genelinde, Türkiye dahil, krediye bağımlı tüm piyasaları etkileyeceğini kaydetti. Türkiye’nin yüksek oranlı cari açık sorunu olduğunun altını çizen Lindow, bu nedenle, artan oranda yeni finansman ihtiyacı içinde olduğunu vurguladı. Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişindeki yavaşlama cari açığın finansmanını etkileyeceğini vurgulayan Lindow, gelecek yıl, ulusal ve uluslararası olumlu ekonomik ortam çerçevesinde, Türkiye’ye yeniden doğrudan yabancı sermaye girişinin artabileceğini vurguladı. Lindow, likidite şartlarındaki daralmanın, Türk şirketlerinin, hatta Türk bankalarının finansman imkanlarını daraltacağını ve daha maliyetli hale getireceğini söyledi.

20.09.2008


 

Kurşunsuz benzinde 10 YKr indirim

AKARYAKIT rünlerinden 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatında 10 YKr indirim yapıldı. Ankara ve İzmir’de BP, OPET, PO ve Shell&Turcas bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,37 YTL’den 3,27 YTL’ye indi. İstanbul’da ise BP, OPET, PO ve Shell&Turcas bayilerinde 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,38 YTL’den 3,28 YTL’ye indi. Diğer taraftan, kalorifer yakıtı olarak kullanılan 4 numaralı fuel oil’in perakende satış fiyatı ise 67 YKr düşüş gösterdi.

20.09.2008


 

Akenerji de nükleer santrala talip oldu

NÜKLEER santral ihalesine bir haftadan kısa süre kalırken, ihale sürecine iki şirket daha dahil oldu. Akenerji son anda şartname aldı.

Böylece şartname alan şirket sayısı 13’e yükselirken, bir şirketin de Enerji Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduğu, son güne kadar şartname alabileceği bildirildi. 24 Eylül’de yapılacak Mersin Akkuyu’da nükleer santral kurma ihalesi için son aşamaya gelinmişken yeni şartname satıldı. Şartnameyi son olarak Akenerji’nin satın aldığı öğrenildi. Bir şirket daha, ihaleyi düzenleyen Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) ile görüşmelere başladı. Şirketin son güne kadar şartname almasının mümkün olduğu kaydedildi. Akenerji’nin de katılması ile şartname alan şirket sayısı 13’e yükseldi. Şartnamenin tamamı TETAŞ’ın internet sitesinde bulunmasına karşın, ihaleye teklif verebilmek için şartnamenin alınması zorunluluğu bulunuyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri ihalede yeterli teklifin gelmesine kesin gözüyle baktıklarını ifade ettiler.

20.09.2008


 

Bayramlık çikolatalar satışta

YAKLAŞAN Ramazan Bayramıyla birlikte İstanbul’da şeker ve çikolata satışları da hızlanmaya başladı.

Bayramın geleneksel ikramlarından şeker, çikolata, lokum, kahve ve kolonyalar raf ve tezgahlardaki yerini aldı. Tüketicinin alım gücüne göre değişen şeker ve çikolatanın fiyatı, bu ikramlık ürünlerin satıldığı yere göre de farklılık gösteriyor. Mısır Çarşısı ve çevresinde her keseye uygun ikramlık tatlılardan bulmak mümkün iken, bazı market, alışveriş merkezleri ve pastanelerde satışa sunulan ikramlık tatlıların fiyatı ise ‘’özel’’ üretim, ambalaj ve dekoru dolayısıyla artabiliyor. İstanbul’da şekerin kilosu 513 YTL, çikolatanın 8120 YTL ve lokumun 530 YTL arasında değişiyor. Bayram tatlılarıyla birlikte ikram edilen 200 ml’lik kolonyanın 215 YTL ve 250 gramlık kahvenin fiyatı da 44,5 YTL arasında seyrediyor.

20.09.2008


 

Citroen Türkiye’ye yatırım yapma hazırlığında

DEMOKRAT Türkiye’deki Citroen servislerinden sorumlu müdür Ali Meyveci, “Citroen karar aşamasında, Polonya veya Türkiye’de fabrika kurmayı düşünüyorlar, yüzde 99 Türkiye’de kuracaklar” dedi.

Yaklaşık 11 yıldır Citroen’de görev yapan ve Türkiye’deki 50 tane yetkili servisin sorumlusu olan Ali Meyveci, Türkiye’nin ekonomisini sırtlayan 3 sektörün, tekstil, inşaat ve otomotiv olduğunu söyledi. Tekstil sektörünün Çin’le beraber yorulmaya başladığını ve geri dönüşler olduğunu, inşaatta ise müteahhitlerin yurt dışını düşünmeye başladığını dile getiren Meyveci, otomotivin Türkiye’nin en iyi sektörü olduğunu kaydetti. Avrupa’da, Almanya, Fransa, gibi büyük ülkelerin dışında 8 tane otomotiv fabrikası olan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Meyveci, şöyle devam etti: “Avrupa’nın aradığı iki şey var. Maliyet ve yan sanayi tedariki. Türkiye’nin en büyük avantajı, yan sanayi tedarik imkânı. Avrupa’da hiçbir ülkede bulunmayan yan sanayi imalatçıları Türkiye’de var. Bizim mesela Citroen fabrikasına baktığımız zaman bazı ülkelerde fabrikamız var, fakat yan sanayi sıkıntısı oluyor. Şimdi Citroen karar aşamasında, Polonya veya Türkiye’de fabrika kurmayı düşünüyorlar, yüzde 99 Türkiye’de kuracaklar. Zaten şu an, 1 milyar YTL’lik parça alma boyutuna geldiler. O yüzden otomotiv sektörü gelişecek ve devam edecek.” Bir Çin otomotiv firmasıyla anlaştıklarını ve yılbaşından sonra firmanın 3 aracını Türkiye’ye getirerek satmaya başlayacaklarını da bildiren Meyveci, Çin markasıyla temel amaçlarının ileride Türkiye’de fabrika kurmak ve imalat yapmak olduğunu vurguladı.

20.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır