"Gerçekten" haber verir 22 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Kabirde ceza ve mükâfat

Kabirde ceza ve mükâfatın olduğu kitap ve sünnet ile sabittir. “Onlar (kabirlerinde kıyamet gününe kadar) sabah ve akşam ateşe arz edileceklerdir. Kıyamet koptuğu gün de ‘Firavun ve kavmini en şiddetli azaba sokun’ denilecektir” 1 âyeti, kabir azabının ve mükâfatının olacağını ve kıyamete kadar devam edeceğini haber vermektedir.

“Allah yolunda öldürülenlere ‘Ölüler’ demeyin, zira onlar diridirler, fakat siz farkında değilsiniz” 2 âyeti de “Siz farkında değilsiniz” cümlesi ile kabir hayatını ifade etmektedir. Dünya hayatı bilinmektedir. Mahşerdeki hayatı da herkes bilecektir. Orada bütün sırlar açığa çıkacağına göre, bilemediğimiz kısım kabir hayatında olacaktır. Onu bilemeyişimiz de imtihan sırrından dolayıdır.

Hadis-i şeriflerde, kabirdeki ceza ve mükâfattan bahsedilmiştir. Kabirdeki suâle kâfir ve münafıklar cevap veremeyince “..sonra demirden bir tokmakla ensesine öyle bir vurulur ve kâfir yahut münafık öyle bir bağırır ki, insan ve cinden başka ona yakın olan her şey onun feryadını işitir.”3 gibi hadis-i şerifler kabir azabının vuku bulacağını haber vermektedirler.

Kabirde ceza ve mükâfat, kıyamete kadar devam edecektir. Yukarıda geçen ve Firavun’a uyanların akıbetlerini açıklayan âyet ve şehitlerle ilgili âyet ceza ve mükâfatın kıyamete kadar devam edeceğini haber vermektedir.

“Muhakkak ki, biriniz vefat ettiğinde ona varacağı yeri sabah ve akşam arz olunup gösterilir. Eğer o kimse, Cennet ehlinden olursa, Cennet ehlindendir. Ve eğer, Cehennem ehlinden olursa ona denilir ki, şurası senin yerindir, Allah Teâlâ, seni Kıyamet gününe gönderinceye kadar.” 4

Rüya görenin zevk ve elemini yanındakiler çoğu kez anlamazlar. Fakat rüya gören sevinçli veya elemli birçok halleri yaşamaktadır.

Cebrail’in (as) vahyini Peygamber Efendimiz duyduğu halde yanındaki sahabeler duymamışlardır.

Yanı başımızda nimet veya azap gören bir kabir ehlinin halini biz bilmesek de, o orada ayrı bir hayat yaşamaktadır. Bütün peygamberler, büyük veliler kabir ehlinin halini bilmektedirler. İmtihan sırrından dolayı açıklamamışlardır. Herkesin her şeyi bilmesi de gerekli değildir.

Burada şöyle bir soru akla gelebilir: Âdem (as) zamanında vefat etmiş bir insan var. Kabre konulmuş. Ceza veya mükâfat görecek. Bir de kıyametin hemen öncesinde vefat etmiş bir insan var. Her ikisinin de şartları eşit, aynı suçu işlemişler ve aynı cezayı görecekler. Biri, zaman itibariyle daha fazla ceza tadacak, diğeri ise daha az. Burada bir adaletsizlik yok mudur?

Kabirdeki zaman, bizim dünyada yaşadığımız zamanla kıyas edilemez. Orada zaman farklı bir boyutta yaşanmaktadır. Kaldı ki, dünyada bile zaman farklı farklıdır. Farklı hareketlerden farklı zamanlar ortaya çıkmaktadır. Saatin saniyesini sayan milinin üzerine bir adam oturtalım. Bir de dakikasını sayan milinin üstüne bir adam oturtalım. Dakikayı sayan mildeki adam bir adım atıp ikinci çizgiye geçerken, saniyenin üzerinde oturan adam saatin üzerindeki bütün mekânları gezip gelmiş olacaktır. Sâliseyi sayan mile bir adam oturtsak, o da saniyedekine göre aynı şartlarda dolaşacaktır. Yani hıza göre zaman farklı farklı olacaktır.

İşte kabirde de zamanın boyutu farklı olacaktır. Orda insan, amelinin derecesine göre bir zaman yaşayacaktır. Bazılarına asırlar kadar uzun olan bu zaman, bazıları için ipi kopmuş bir tesbihi toplayacak kadar kısa olacaktır. Ameli kötü ise, zaman çok uzayacaktır. İyi ise de çok kısa olacaktır.

Dipnotlar:

1- el-Mü’min 40/46, 2- El-Bakara 2/154

3- Buhari Cevaiz 66 c.2, s.92/85 c.2, s.102

4- Buhârî, c.2, s.102

Ali SARIKAYA

22.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Mukabelede çocuk olmak

  Kabirde ceza ve mükâfat

  Ramazan orucunun kazâsı ne demektir? Hükmü nedir?

  Öfke kontrolü

  Arkadaşlarımızla beraber

  Karakuş tatlısı

  İmam-ı A’zâm’ın cömertliği

  Hz. Ebûbekir ve Hz. Ömer

  Götürün bu yemeği!

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır