"Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Londra’nın evsizleri Ramazan’da doydu

Mübarek ay Ramazan’ın paylaşma ve dayanışma ruhunu yansıtmak adına genç İngiliz Müslümanlar Londra’da yaşayan kimsesiz ve evsizlerle birlikte iftar ediyorlar.

İngiliz The Guardian gazetesine demeç veren ve evsizlere iftar verme fikrini ortaya atan Mikdat Asaria adlı Londralı Müslüman vatandaş, “Biz Ramazan ayı boyunca aç olmak nasıl bir duygudur bunu yakından anlıyoruz. Düşündüm ki; sadece bir ay değil tam bütün bir sene boyunca aç olan bu insanlarla elimizdekileri paylaşmak için bundan daha ideal bir zaman olamaz” dedi.

Ramazan boyunca Asaria ve diğer genç Müslümanlar Londra’da evsizlerin bulunduğu London’s Lincoln’s Fields’e gelerek burada iftar veriyorlar. 27 yaşında bir bilgisayar mühendisi olan Asaria, “Bir yandan da Müslümanların yaşadıkları ülkelerdeki problemler konusunda da kaygıları olduğunu ve bunun için birşeyler yapmak istediğini göstermek istedim. Ayrıca bu Londra’daki Müslümanların kaynaşmaları için de bir vesile oluyor” dedi. Asaria bu fikir aklına gelip de ilk iftar verdiği gün ayrıca Facebook sitesinde de bununla ilgili bir sayfa hazırlamış. Bunun üzerine ilk gün bu kampanyaya yardım etmek isteyen 100 Müslüman daha bu site aracılığıyla Asaria’ya ulaşmış. İkinci hafta ise katkıda bulunanlara 150 kişi daha eklenmiş. İftarlarla ilgili videoları YouTube sitesinde yayınlayan Asaria, restoran işleten Müslümanların da iftar vermek için sıraya girdiklerini belirtiyor. Asaria Ramazan’dan önce de o bölgede evsizlere yemek dağıtıldığını ancak bunun çok insani olmayan şartlarda yapıldığını anlatırken, “Biz ise kendi yediklerimiz şeyleri onlarla paylaştık. Beraber aynı sofraya oturduk. Bu onları çok şaşırttı ve bu açıdan çok güzel bir ortam oluştu. Bu ayrıca değerlerimizi toplumun geneline yaymak konusunda da önemli bir adım oldu” dedi.

İngiltere’de Pakistan, Bengal ve Hint asıllıların ağırlıkta olduğu ve İngiliz Müslümanların da aralarında bulunduğu 2 milyona yakın Müslüman azınlık yaşıyor.

25.09.2008


 

Galler’de ilk iftar gönülleri buluşturdu

BATI İngiltere’de bulunan ve özerk bölge olarak adlandırılabilecek Galler’de ilk kez Ramazan vesilesiyle iftar programı düzenlendi.

Galler Türk Eğitim Vakfı üyesi Doğan Yılmaz öncülüğünde ülkenin Newport şehrinde gerçekleşen programa, Newport Belediye Meclis üyesi ve aynı zamanda Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Bob Right, Galli Milletvekili Jenny Randerson, İngiltere İslami Araştırmalar Enstitüsü üyelerinin yanı sıra akademisyenler ve İngiliz ve Türk vatandaşlar katıldı. Galler’in kıyı şehirlerinden Newport’da deniz suyu üzerine kurulan The Bosphorus Restaurant’da gerçekleşen iftar programı, Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından Ramazan ayın nedeniyle Galler’de görevlendirilen Ahmet Yılmaz’ın ezan okunuşuyla başladı. Ezan’ın okunuşuyla orucunu açan vatandaşlar, Türk mutfağına özgü yemek çeşitlerinden tatma fırsatı buldu. Programda özellikle İngiliz ve Galli vatandaşların en çok dikkatini çeken kısımlardan biri de Türkiye’yi anlatan sinevizyon gösterisi oldu.

25.09.2008


 

Obama arayı açtı

ABD'DE ABC televizyonuyla Washington Post gazetesinin düzenlediği ortak ankette, ülkede derinleşen finans krizinden dolayı iktidardaki Cumhuriyetçi Parti’ye kızan seçmenlerin, Demokrat aday Barack Obama’ya doğru yöneldiği ve Obama’nin, halen Cumhuriyetçi rakibi John McCain’in 9 puan farkla önünde gittiği bildirildi. Ankette, muhtemel seçmenler arasında Obama’nın yüzde 52, McCain’in de yüzde 43 oranında destek aldığı belirtildi.

Obama anketlerde önde

En son iki hafta önce yayımlanan aynı ankette McCain, yüzde 47’ye karşı yüzde 49’la Obama’nin önünde görünüyordu. Son ankete katılanların yüzde 50’si, ekonomiyi, 4 kasımdaki başkanlık seçiminde en önemli konu olarak gösterirken, Irak savaşı için ‘’en önemli konu’’ değerlendirmesi yapanların oranı yüzde 9’da kaldı. Ankette yüzde 53 Obama’nin, yüzde 39 ise McCain’in ekonomiyi yönetmekte daha başarılı olacağı görüşü dile getirildi. ABD’de partilerin kongrelerini yapmalarının ardından anket sonuçlarının artık daha fazla ciddiye alınmaya başladığı ortamda, bu sonuçlarla Obama ilk defa açık farkla önde giden aday niteliğini kazandı.

25.09.2008


 

Bush, BM’ye veda etti

ABD Başkanı George W. Bush bu yıl son kez BM Genel Kurul genel görüşmelerinin açılışında konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 63. dönem BM Genel Kurul genel görüşmelerinin açılışı dolayısıyla dün gece düzenlediği yemekte 8 yıllık görevinin sonuna gelen Bush’a en iyi dileklerini iletti ve emekliliğinde de kendisini BM’de görmek istediklerini söyledi. Genel Kurula son kez hitap eden Bush dün BM’ye iki kez geldi ve her iki gelişinde de BM binası ve çevresinde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Bush’un BM’ye geldiği ve BM’den ayrıldığı zamanlarda binaya giriş ve çıkışlar geçici olarak durduruldu. Bush Genel Kurul’daki konuşmasında özellikle terörizmle mücadele konusu üzerinde durmuştu.

25.09.2008


 

Ahmedinejad: Amerikan imparatorluğunun sonu yakın

İRAN Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin barışçı amaçlı nükleer güce sahip olma hakkının bulunduğunu ve bazı ‘’kabadayı’’ ülkelerin bu haklarını engelleme çabalarına direneceklerini söyledi.

BM Genel Kurulunda konuşan Ahmedinejad, ‘’Büyük İran halkı kabadayılığa direnecek, haklarını savunacaktır’’ dedi. İran ulusunun diyalogdan yana olduğunu belirten Ahmedinejad, ‘’ama yasa dışı taleplerini de kabul etmeyeceğiz’’ diye konuştu. Ahmedinejad konuşmasında ABD ve İsrail’i eleştirdi. ‘’Amerikan imparatorluğu yolun sonuna geliyor’’ iddiasını dile getiren Ahmedinejad, bu ülkede yapılacak başkanlık seçiminde iş başına gelecek liderin, ‘’ülkesinin dışına müdahale etmeyi bırakması gerektiğini’’ söyledi. Ahmedinejad, İsrail’e ilişkin olarak da ‘’Siyonist rejim çöküşün tam eşiğinde’’ ifadesini kullandı. Ahmedinejad, ‘’Günümüzde artık siyonist rejim çöküşün tam eşiğinde. Onlar için artık kendilerinin ve destekçilerinin açtıkları lağım çukurundan çıkış yolu kalmamıştır’’ şeklinde konuştu. İran Cumhurbaşkanı, ‘’eli kanlı siyonistler, Avrupalıları ve Amerikalıları yönlendiriyor’’ dedi

25.09.2008


 

Japonya’da Taro Aso dönemi

JAPONYA'DA muhafazakâr Taro Aso, bir yıl iktidarda kaldıktan sonra görevinden ayrılan Yasuo Fukuda’nın yerine başbakan seçildi.

Japonların çoğunun beğenisini kazanmış olan 68 yaşındaki eski dışişleri bakanı Taro Aso, parlamentoda yapılan oylamada oyların 337’sini alırken, rakibi olan muhalefet lideri Ichiro Ozawa 117 oy aldı. Parlamentonun alt kanadının başkanı Yohei Kono, ‘’Sonuç olarak, alt kanat, Taro Aso’nun başbakan seçilmesini kararlaştırmıştır’’ dedi. Böylece Taro Aso, 2006’dan beri Japonya’nın üçüncü başbakanı oldu. Muhalefetin hakim olduğu Senato’nun da Taro Aso’nun başbakanlığını oylayacak. Ancak Japon anayasa uyarınca, anlaşmazlık halinde, parlamentonun alt kanadının verdiği karar esas alınıyor. Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda ve kabinesi, Taro Aso’nun yeni başbakan olması için resmen istifa etti. Fukuda, bir yıl önce üstlendiği başbakanlık görevinden istifa edeceğini 3 hafta önce açıklamıştı. Araştırmalarda seçmenlerin desteğini kaybettiği ortaya çıkan Fukuda güçlü siyasi muhalifleriyle de büyük gerilim yaşıyordu. Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti önceki gün yeni lideri olarak Taro Aso’yu seçmişti.

25.09.2008


 

Harem’de yıkım devam ediyor

İLGİLİ makamlar tarafından alınan karar doğrultusunda yıkılacak yerler, Haremeyn-i Şerifeyn’i genişletme projesine dâhilinde yapılacak.

Böylece Haremeyn-i Şerifeyn’in tarihindeki en kapsamlı genişletme projesinin dördüncü bölümüne başlanmış olacak. Mekke Belediye Başkanı Dr. Usame El Baar, binaların Kâbe’ye gelen ziyaretçilere ve namaz kılanlara daha fazla yer sağlamak amacıyla yıkılacağını söyledi. Baar, “Gereken işlemleri bitiren yıkılacak bina sahiplerine, yapılması gereken ödemeler yapıldı. Ödeme yapılmayanların oranı ise çok az.” dedi.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in Haremeyn-i Şerifeyn’i genişletilmesi projesi kapsamında binden fazla bina ve otel yıkılacağı duyurulmuştu ve yıkım işlemleri büyük bir hızla başlatılmıştı. Aşamalı olarak uygulanan projenin ilk üç aşaması Ramazan ayı başlamadan bitirilmişti. Genişletme çalışmalar Harem’in kuzeyinden itibaren Gazze, El Mudiy, Şamiye, El Karara semtleri ve Halit bin Velid caddesinin bir bölümünde başlamıştı. Söz konusu bölgelerdeki bu yıkım çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlanmış; ancak Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yıkım işlemleri durdurulmuştu.

Yeni Say yolu ve yıkılan binaların enkaz kaldırma işlemleri ise halen devam ediyor. Yapılan yıkım çalışmaların neticesinde Mescid-i Harem’in avlusuna 300 bin metre karelik bir alan eklenecek. Böylece daha fazla kişiye Kabe’nin bulunduğu avluda namaz kılma olanağı tanınmış olacak.

25.09.2008


 

Rusya Abhazya’da 3 üs kuracak

GÜRCİSTAN'DAN tek yanlı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya tarafından tanınan Abhazya’nın lideri Sergey Bağapş, ‘’Rusya’nın, topraklarında üç askeri üs kuracağını’’ belirtti.

Bağapş gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’ya doğu ve batı kesimlerinde yer alan Gudauta ve Oçamçire bölgelerinde iki ayrı üs verileceğini, aynı zamanda Yukarı Kodori (Yukarı Abhazya) bölgesinde de Rus üssünün olacağını kaydetti. Gudauta bölgesinde bulunan askeri havaalanının yeniden açılacağını ifade eden Bağapş, Oçamçire liman bölgesinin de Rus askerlerinin aileleri için altyapı ve konut inşaatları için takviye edildiğini ifade etti. Gürcistan’ın, NATO’ya girmek istediğini kaydeden Bağapş, bu sebeple güvenlikleri için sınırlarını güçlendirmeleri gerektiğini söyledi. Bağapş, bölgeye gelecek AB gözlemcilerine Abhazya topraklarında ihtiyaçları olmadığını da belirterek, “AB gözlemcilerine topraklarımıza giriş izni veremeyeceğiz. BM gözlem misyonunun bölgedeki görevini yerine getirmesine ise bir itirazımız yok’’ dedi.

25.09.2008


 

FBI’dan batık şirketlere yolsuzluk soruşturması

ABD'DE Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ülkedeki ekonomik krizin derinleşmesine yol açan dört büyük batık finans şirketi hakkında yolsuzluk soruşturması başlattı.

FBI yetkilileri, medyaya açıklamalarında, soruşturmaların, geçen günlerde devletin denetimi altına alınan ‘’mortgage’’ devleri Fannie Mae ve Freddie Mac, devlet tarafından 85 milyar dolarlık acil fon aktarılmasına karar verilen sigorta devi American International Group ve iflasını isteyen yatırım bankası Lehman Brothers’i kapsadığını belirttiler. Henüz başlangıç aşamasındaki FBI’ın yolsuzluk soruşturmalarının, bu şirketlerin üst düzey yöneticilerini ve firmaların işleyiş usullerini kapsayacağı kaydedildi. FBI başkanı Robert Müeller, geçen hafta, toplam 24 büyük finans kuruluşunun inceleme altında olduğunu bildirmiş, ancak şirket ismi vermemişti. ABD’de bazı siyasetçiler, patlak veren mali krizde, finans kuruluşlarının yöneticilerinin ‘’açgözlülüğünün’’ rol oynadığını dile getirmişti.

25.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır