"Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Şekerin yüzde 80'i, Ramazan Bayramında satılıyor

BAYRAMLIK şekerin yüzde 80’i Ramazan Bayramı’nda satılırken, çikolata satışları 3, şekerleme satışları da 4 kat artıyor.

Ülker Çikolata Genel Müdürü Dr. İrfan Demiryol, çikolatadan sorumlu Pazarlama Genel Müdürü Şebnem Nasi ve Ülker Baycan Genel Müdürü Turgut Ziyal önceki akşam düzenledikleri iftar yemeğinde Ülker’in çikolata ve şeker grupları hakkında bilgi verdi. Ülker’in genel çikolata pazarında yüzde 65, ikramlık çikolata pazarında yüzde 41 pazar payı ile lider durumda olduğunu belirten çikolatadan sorumlu Pazarlama Genel Müdürü Şebnem Nasi, 68 çeşit ikramlık çikolata ile en geniş ürün yelpazesine sahip marka olduklarını söyledi. Çikolata tüketiminin Ramazan Bayramı’nda Kurban Bayramı’na nazaran daha yüksek olduğuna dikkat çeken Nasi şu bilgileri verdi: “Toplam pazarda ikramlık çikolata satışları bayram döneminde 3 kat artıyor. Türkiye’de ikramlık çikolata ürünleri 2007 yılında 11 bin ton satılarak 150 milyon YTL’lik cirosal büyüklüğe ulaştı. Her sene bayram için özel bir ürün tasarlıyoruz. Bu bayramın yıldızı ise İstanbul Hatırası adlı ürünümüz. Burada amacımız kartpostallı bayram kutlaması geleneğini hatırlatmak.” Nasi, çikolata üreten 4 fabrika ile yılda 100 bin tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiklerini, her yıl toplam tonajın yüzde 10’unu yeni ürünlerin oluşturduğunu söyledi. 1944 yılından beri Türk tüketicisini ve damak tadını çok iyi tanıdıklarını dile getiren Nasi, her yıl 35’in üzerinde araştırma ile tüketicilerin yeni taleplerini ve kategoriyi daha da iyi anlamaya çalıştıklarını belirtti.

3 MİLYON KİŞİ HERGÜN ŞEKERLEME

TÜKETİYOR

Şeker tüketiminin bayramda yaklaşık 4 kat arttığını dile getiren Ülker Baycan Genel Müdürü Turgut Ziyal bayramlık şekerin yüzde 80’inin Ramazan Bayramı’nda, yüzde 20’sinin Kurban Bayramı’nda satıldığını söyledi. Ülker Gallery markası ile ikramlık şekerleme pazarında her geçen gün daha da güçlendiklerini belirten Ziyal şekerleme sektörü ile ilgili de şu bilgileri aktardı: “Bayramda ikramlık şekerleme tüketimi 2006 yılında 15 bin 500 ton iken 2007 yılında 17 bin tona ulaşmıştır. Ülker olarak toplam şekerleme pazarında yüzde 16’lık pazar payı ile 2. sırada bulunmaktayız. 123 çeşit ile farklı ağız tatlarına sahip tüketicilere seçenekler sunuyoruz.”Türkiye’de 39 milyon kişinin değişik sıklıklarla şeker tükettiğine dikkat çeken Ziyal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de 3 milyon kişi her gün şekerleme tüketiyor. Araştırmalara göre İç Anadolu’da nüfusun yüzde 78’i, Doğu Anadolu’da yüzde 67’si şeker tüketiyor. Şekerleme ürünlerinin satışlarının dağılımında ise Marmara yüzde 42’lik pay ile başı çekmektedir.”

25.09.2008


 

Türkiye yatırım liginde 6 sıra yükseldi

BİRLEŞMİŞ Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından yayınlanan Dünya Yatırım Raporunda Türkiye, en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler arasında 23. sırada yer aldı.

Dünya Yatırım Raporu, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Rapora göre, 2007 yılı kesinleşmiş verileriyle Türkiye, en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkeler arasında 23. sırada yer aldı. Türkiye, 2006 yılında ise 17. sırada yer almıştı. 2007 yılında Türkiye’nin dünya genelindeki uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 1,2 olurken, 180 gelişmekte olan ülke toplamında ise payı yüzde 4,4’e ulaştı. Yatırım çıkışları itibariyle ise Türkiye, 2007 yılındaki 2,1 milyar dolarlık dış yatırımıyla 50. sırada yer aldı. Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırım stoğu 2007 itibariyle 146 milyar dolara ulaştı. Söz konusu rakam ile Türkiye, en fazla stoğa sahip ülkeler arasında 21. sıraya yükseldi.

25.09.2008


 

Enerji KİT’leri borçlarını ödemek için anlaştı

ENERJİ kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT) arasında, birbirlerine ve üçüncü şahıslara olan ödemelerinin kanuni ve sözleşmelerinde öngörülen vadelerde yapılması için protokol imzalandı.

Söz konusu protokol, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ), Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) yöneticileri tarafından, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Enerj ve Tabi-i Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in gözetiminde imzalandı. İlk fatura döneminden itibaren yürürlüğe girecek protokole göre, enerji KİT’leri bundan sonra birbirlerine ve üçüncü şahıslara borçlanmayacak ve ödemelerini cari dönem içinde gerçekleştirecekler. Borcunu zamanında ödemeyen KİT’lere ise idari yaptırımlar uygulanacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Enerji Bakanlığı yetkilisi, söz konusu protokolün piyasadaki keyfiliği ortadan kaldıracağını belirterek, ‘’Enerji KİT’lerinin gerek birbirlerine, gerekse diğer şirketlere ödemeleri TEDAŞ’tan itibaren aksamayacak. Bu protokol kuruluşları terbiye edici olacak. Bundan sonra enerji KİT’leri piyasa mantığıyla hareket edecekler’’ diye konuştu.

25.09.2008


 

Mükemmellik Ödülü bu yıl da Türkiye Finans’ın

TÜRKİYE Finans, uluslararası bankacılık işlemleri ve para transferlerindeki hız ve hatasızlık oranı ile dünyanın önde gelen bankalarından Standard Chartered Bank tarafından bu yıl da Mükemmellik Ödülüne lâyık görüldü.

Uluslararası bankacılıkta kullanılan SWIFT sistemi üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde yakaladığı hız ve başarı sebebiyle ile Türkiye Finans’a, dünyanın önde gelen bankalarından Standard Chartered Bank tarafından ‘Mükemmellik Ödülü’ verildi. Mükemmellik ödülü, yurtdışına gönderilen SWIFT mesajlarında; SWIFT merkezi ve muhabir bankaların STP (Straight Through Processing – Uçtan Uca Otomasyon) ile ilgili belirlemiş oldukları kurallara uygun hareket edilmesi ve bankaların yakaladığı başarı oranına göre veriliyor. SWIFT mesajı gönderimini yıllık ortalama yüzde 95 ve üzerinde bir oranla hatasız olarak gerçekleştiren kurumlar bu ödülü almaya hak kazanıyor. Türkiye Finans 2007 yılında STP mesaj gönderimi konusunda yakaladığı yüzde 97.9’luk kusursuzluk oranı ile Standard Chartered Bank NY tarafından geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ödüle lâyık görüldü.

25.09.2008


 

Tezgâhlara ‘güvenilir’ ürünler gelecek

TARIM ve Köyişleri Bakanlığının pilot 10 ilde başlattığı ‘’Güvenilir Üretici Projesi’’nde, standartlara uygun üretim yapan çiftçilerin ürününün, barkotla piyasaya sunulacağı bildirildi.

Tarım İl Müdürü Hasan Özyılmaz, yaşanan ilaç kalıntısı sorununa son vermek amacıyla bakanlığın pilot olarak seçilen İzmir, Adana, Mersin, Çanakkale, Bursa, Denizli, Manisa, Muğla, Aydın ve Hatay illerinde proje başlattığını ifade etti. Ürünlerinde 4D kuralını (doğru ilaç, doğra zaman, doğru bitki, doğru araç) uygulayan ve ilaç kalıntısı olmayan çiftçilerin ‘Güvenilir Üretici Sertifikası’ alabileceğini ifade eden Özyılmaz, sertifikalı çiftçilerin de ihracatçılara bildirileceğini kaydetti. Proje sayesinde sertifika alan üreticilerin ürünlerine barkot koyulacağını ve ihracatçılar tarafından bunların tercih edileceğinin altını çizen Özyılmaz, ‘’Sertifika sayesinde ihracatçıların Rusya ve diğer ülkelere gönderdiği ürünlerde ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle geri gönderilmesi sorunu da ortadan kalkacak. Ayrıca ürünlerin üzerindeki barkot sayesinde hangi ürünün kim tarafından ekildiği, hangi ilaçları kullandığı ve ne zaman toplandığıyla ilgili ayrıntılı bilgi de yer alacak’’ diye konuştu. İlk etapta ihracatı yapılan ürünler için uygulanacak projenin daha sonra yetiştirilen tüm ürünleri kapsayacağını belirten Özyılmaz, barkotu bulunmayan ürünlerin artık sebze ve meyve hallerinden bile alınmayacağını kaydetti.

25.09.2008


 

ABD’nin en büyük korkusu

ABD'DE yaşanan finans krizi ülke imajına büyük darbe vurdu. Güveni yeniden tesis etmeye çalışan ABD, en çok yabancı ilgisinin sönmesinden korkuyor.

ABD hükümeti, finans sisteminin kilitlenmesini önlemek için arka arkaya önlem paketleri açıklıyor. Yapılan açıklamalar her ne kadar finans sektörü ve ekonomiyi destekleme amacı taşısa da, bu sürecin sonunda, bir marka olan ABD’nin imajının büyük bir darbe almış olması gözlerden kaçmıyor. Bir zamanlar serbest piyasa ekonomisinin merkezi olarak bilinen ABD’nin, aldığı tedbirlerle sosyalist bir ülke gibi hareket etmesi, ülkenin uluslararası alandaki kredibilitesine zarar veriyor. Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan kredi kredecelendirme kuruşu Standard & Poor’s, ABD’nin kredi profilinin artık daha zayıf olduğunu çünkü ülke riskinin arttığını ifade etti. ABD’nin ülke riskinin artması, hükümetin en çok çekindiği konulardan birini gündeme getiriyor: Yabancıların bundan sonra ABD hazine kağıtlarına yatırım yapmama riski. Cari açığın önemli kısmını yüklü miktarda tahvil satarak karşılayan ABD, dış talebin kuruması halinde yeni bir kriz yaşayabilir.

25.09.2008


 

İş bulmayı değil, iş kurmayı destekliyorlar

KOSGEB Samsun Sanayi ve Ticaret Odası (STSO) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin işbirliği ile kurulan Samsun Teknoloji Geliştirme Merkezi’nde (TEKMER) geliştirilen projelerde, firmalara yeni açılımlar sağlanırken, yeni iş alanları da oluşturmak amaçlanıyor.

TEKMER, bilgi ve teknoloji geliştirmeye yönelik bir fikre sahip olan sanayicilere, KOBİ’lere ve yatırımcılara teknik destek, yönetim ve işletme becerisi sağlıyor. KOSGEB desteği ile aralarında OMÜ, İTÜ, ODTÜ, Ankara, Karadeniz Teknik, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Dokuz Eylül ve Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu 20 merkezde TEKMER, bu işlevini sürdürüyor. KOSGEBOMÜ TEKMER Müdürü Turgut Arslan, 2 yıl önce kurulan Samsun TEKMER’de bugüne kadar 50’ye yakın projenin değerlendirildiğini belirtti. Söz konusu projelerden 6’sının mezun edildiğini belirten Arslan, ‘’Bugüne kadar merkezimizde 6 proje mezun edildi, 8’i merkezde faaliyet göstermek üzere 12 proje üzerindeki çalışmalar devam ediyor’’ dedi.

25.09.2008


 

Hattat Holding’ten gıda yardımı

HATTAT Holding Hema Endüstri A.Ş yaklaşan Ramazan bayramı öncesi bin 800 çalışanına ve il genelinde belirlenen ihtiyaç sahiplerine gıda paketi dağıtımı yaptı.

3 kişiyle başlanılan Batı Karadeniz Enerji Üssü Projelerinde bugün bin 800 kişiye ulaşıldığını vurgulayan Hattat Holding Yeni Projeler Direktörü Tolga Tonguç, Hattat Holding’in Çerkezköy Organize sanayi bölgesinde 1 milyon metrekare alanda kurulu 15 fabrika ile İstanbul, Zonguldak ve Bartın’da 5 Bini aşkın çalışanı olduğunu belirtti. Tonguç, Batı Karadeniz Enerji Üssü Projesi kapsamında Hattat Holding’in, Kömür, Petrol, Doğalgaz, Kuars Kumu, Metan gazı ve Enerji Santralleri ile bölgede 11 bin kişiye istihdam sağlanacağını da belirtti. Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Hema Endüstri Enerji Grubu Başkanı Şerafettin Yılmaz, Zonguldak, Kdz.Ereğli, Bartın ve Kastamonu iline kadar Holding’in yer altı ve yerüstünde çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini kaydetti. Konuşmaların ardından bin 800 Hema Endüstri çalışanına ve ihtiyaç sahiplerine gıda paketi dağıtımı yapıldı.

25.09.2008


 

İstikbal’den yüzde 40 indirimli kampanya

MOBİLYA sektörünün lider markası İstikbal, evlerini yenilemek isteyenler için yüzde 40’a varan indirimlerin sunulduğu 2 ay ödeme ertelemeli kampanyasını başlattı.

İstikbal’in farklı birçok ürün grubunda başlattığı cazip avantajlar ve hediye ürünleri kapsayan indirim kampanyası 1 Eylül31 Ekim 2008 tarihleri arasında iki ay süreyle geçerli olacak. Yeni kampanyada, modern koltuk takımları, emniyetli ve sağlam bazalar, birbirinden şık yemek ve yatak odası takımları, kullanışlı pıratik kanepeler, gençleri özgür hissettiren genç odası takımları, halılar ve aydınlatmalar gibi birbirinden şık birçok ürün, yüzde 40’a varan indirimler ile sunuluyor. İstikbal’in metre karesi düşük, dar mekanlar için özel olarak üretilen kısa bir süre tanıtım fiyatlı satışa sunulan Cosmo Deluxe Koltuk Takımı 2.355 YTL’ye, Sembol Maxi Takım 1.379 YTL’ye ve Active Baza (90*190) ise 218 YTL’ye satışa sunuluyor.

25.09.2008


 

Aydınlı’dan giyinen Audi kazanacak

PİERRE Cardin, Cacharel, US Polo Assn ve Becon Berlin markalarının sahibi Aydınlı Grup, müşterilerine otomobil hediye ediyor.

Aydınlı mağazalarından 20 Eylül20 Kasım tarihleri arasında en az 100 YTL’lik alışveriş yapan 3 Fashionalty Kart sahibi, son model Audi A3 kazanacak. Ayrıca 13 kişiye 1.000, 43 kişiye 500, 343 kişiye de 100’er YTL değerinde hediye çeki verilecek.

25.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır