"Gerçekten" haber verir 26 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Boğaziçi’ndeki yasağa büyük tepki

Yıllardır başörtülü öğrencilerin eğitimlerini özgürce sürdürdüğü Boğaziçi Üniversitesindeki yasağa tepkiler büyüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu göreve atadığı Prof. Kadri Özçaldıran, öğrencilerin peruk takarak okula girmelerine de izin vermedi.

DİĞER ÖĞRENCİLERDEN DESTEK

2. sınıfta okuyan B.C., “Yasa geçen yıl da aynı yasaydı, ancak özgürdük. Şimdi rektör değişti ve bizi engelliyorlar. Bu ne biçim anlayış?” dedi. Başörtülü öğrencilere, diğer arkadaşları ve yurt dışı değişim programı ile gelen yabancı öğrenciler de destek veriyor.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’nde yıllardır öğrenim gören başörtülü öğrenciler, akademik yılın başlayacağı gün yeni rektör Prof. Dr. Kadri Özçaldıran’ın talimatıyla üniversiteye alınmadı. Yeni rektörle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’ndeki (BÜ) özgürlükler dönemi de sona erdi. Öğrenciler durumu protesto ederken Genç Siviller Hareketi'nden destek geldi. Genç Siviller önceki gün BÜ'de başlayan başörtüsü yasağa karşı çıkarak öğrencilere destek verdi. Genç Siviller hareketi, “Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni rektörü Kadri Özçaldıran vatanî görevine hızlı başladı” ifadesiyle rektörün tutumu askerlik görevine benzetti. 2004-2008 yılları arasında rektörlük yapan Prof. Dr. Ayşe Soysal’ın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu göreve atadığı Prof. Kadri Özçaldıran, üniversitedeki ilk gününe yasakla başlaması özgürlük beklentisi içinde olan kesimlerde hayal kırıklığına sebep oldu. Rektör, öğrencilerin peruk takarak okula girmelerine de izin vermedi. Girişte toplanan 50-60 kişilik başörtülü öğrencinin protestosuna başı açık arkadaşları da katıldı. Başörtülü öğrencileri destekleyen Genç Siviller yaptıkları açıklamada olayı şöyle protesto etti: “Öğrenciler içeri girmezse dersler ne kadar da iyi geçer, diyen yeni rektörü tebrik ediyoruz (!) Bu buluş tüm dünya üniversitelerini öğrenci belâsından kurtarıp onları daha çok araştırmaya doğru yöneltecektir. Evrenin sırlarını keşfetmek için çalışan İsviçre’deki CERN laboratuvarlarına da bu model örnek olmalı. Şimdi esas görev, ‘Üniversitelere başörtülü öğrencilerin girmesine evet; ama diğer özgürlükler de sağlanmalı.’ diyen 3. yol bildirisine imza atmış Boğaziçili öğretim üyelerine düşüyor. Kapıda öğrencileriniz bekliyor. Şimdi onlara okula girebilecekleri üçüncü bir yol açmak size düşüyor. Rektörün tehditlerine boyun eğmeyin.”

Yasak karşısında şaşkınlık yaşayan öğrenciler ise okullarına girememenin üzüntüsünü yaşıyor. Üniversitedeki 2. yılını okuyan B.C. eğitim yılının ilk gününde yaşadıklarına anlam veremediğini söyledi. B.C. “Yasa geçen yıl da aynı yasaydı, ancak özgürdük. Şimdi rektör değişti ve bizi engelliyorlar. Bu ne biçim anlayış.” dedi. 28 Şubat günlerini hatırlatan uygulamalara başvuran üniversite yönetimi öğrencileri ikna odalarında tek tek ikna etmeye çalışıyor. Rektörlük tarafından hazırlanan ve içeriğinde “Başörtülü girdiğim takdirde tüm hukuki sonuçları önceden kabul ediyorum” yazılı bir kâğıt imzalatılmak isteniyor. Servis araçlarında bulunan başörtülü öğrenciler de indiriliyor. Öğrenciler Önceki yıllarda üniversitelerinde başörtüsü ile ilgili bir problem yaşamadıklarını belirterek, yeni rektörün uygulamasına tepkilerini dile getiriyor.

26.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Boğaziçi’ndeki yasağa büyük tepki

  Eruygur uyandı

  Tolon’un tahliyesi istendi

  Tüzmen’den Başbuğ’a ziyaret

  İŞ DÜNYASI KARAMSAR

  Türkiye'ye “İnsan Hakları Ödülü” verilecek

  AB ile Türkiye’nin kaderleri bir

  Borcunu ödemeyenin elektriği kesilecek

  MEB’den okullara fatura uyarısı

  Cenaze dönüşü trafik faciası

  Meclis önünde çıplak ayaklı eylem

  Erdoğan, Tevfik İleri'nin eşi ile görüştü

  Doğu’nun kanayan yarasına ilâç oluyorlar

  İlk yerli korvet denize indirilecek

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır