"Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sri Lanka’da çatışmalar: 63 ölü

SRİ Lanka’da güvenlik güçleriyle Tamil gerillaları arasındaki şiddetli çatışmalarda 63 kişinin öldüğü bildirildi

Askerî sözcü Tuğgeneral Udaya Nanayakkara, en ağır çatışmaların olduğu Kilinochchi bölgesinde 46 isyancı ile bir askerin öldüğünü söyledi. Sözcü, Jafna ve Vavuniya ile Velioya’daki çatışmalarda da 14 isyancı ile 2 askerin vefat ettiğini ifade etti. Nanayakkara, ordunun havadan düzenlediği operasyonlarda ise isyancıların toplanma noktalarının, lojistik merkezlerinin ve araç parklarının hedef alındığını açıkladı

28.09.2008


 

Vietnam’da sel felâketi: 21 ölü

ÇİN ve Filipinler’i geçen hafta başında etkileyen Hagupit tayfununun Vietnam’ın kuzeyinde yol açtığı sel felâketinde en az 21 kişinin öldüğü bildirildi.

Hükümet komisyonunca hazırlanan raporda, Hagupit tayfununun beraberinde getirdiği şiddetli yağmurların yol açtığı sellerde ve toprak kaymalarında binlerce evin ya sular altında kaldığı ya da yıkıldığı belirtildi. Raporda, 4 kişinin kayıp olduğu felâkette 30 kişinin de yaralandığı kayde dildi. Hagupit tayfununda Filipinler’de 8, Çin’de 3 kişi hayatını kaybetmişti.

28.09.2008


 

KKTC’de banka soygunu

KKTC Yakın Doğu Bankası’nın Lefkoşa’daki Yakın Doğu Üniversitesi Kampüsü içerisinde bulunan şubesine giren hırsızlar yaklaşık 260 bin YTL çaldı.

Başşehir Lefkoşa’daki Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kampüsü içerisindeki soygun, önceki gün 18.0008.00 saatleri arasında meydana geldi. Bankanın müdür odasının duvarını delerek içeri giren hırsızlar, para kasasından yaklaşık 137 bin YTL, 10 bin ABD doları, 42 bin sterlin ile 10 bin Euro çaldı. Polisin olayla ilgili soruşturması devam ediyor.

/ Lefkoşa

28.09.2008


 

Kosovalılar Kadir Gecesi’ni camilerde geçirdi

BİN aydan daha hayırlı olarak nitelendirilen Kadir Gecesi, Kosova’da da coşkuyla kutlandı.

Camilere akın eden Kosovalılar okunan mevlit ve hatim duaları ile kutsal geceyi duâlarla geçirdi. Özellikle Kosova’nın güney bölgesinde Prizren’de birçok camide her yıl olduğu gibi bu yıl da sabah namazına kadar araklıksız namazlar kılınıp dualar okundu. Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kosova’nın değişik bölgelerinde görevlendirilen dinî görevlilerin de vaazlarını dinlemek için Kosovalı Türkler bu camileri tercih etti.

/ Prizren

28.09.2008


 

Cep telefonu abone sayısı 4 milyara ulaşacak

DÜNYA cep telefonu kullanıcı sayısının 2008 yılı itibarıyla 4 milyara ulaşması bekleniyor.

Uluslararası Telekominikasyon Birliği (International Telecommunications UnionITU), tarafından dün yapılan açıklamaya göre, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere dünyada cep telefonu kullanımına talep giderek artıyor. ITU’nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, cep telefonu sayısı hesaplanırken abone sayısının göz önüne alındığının bu rakamın 4 milyar kişi cep telefonu taşıyor anlamına gelmediğini belirterek, “Bu rakam kişi sayısı değil, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bir çok ülkede bir kişinin birden fazla cep telefonu ve haliyle aboneliği var, ancak rakamlara bakıldığında cep telefonu aboneliğine yoğun bir talep var.’’ denildi. ITU, 2007 yılı sonunda bu rakamın 3,3 milyar olduğunu belirterek, dünyada cep telefonu pazarında en fazla gelişmenin Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’de gerçekleştiği belirtildi.

/ New York

28.09.2008


 

İngiltere’de askerî üstten personele ait bilgi çalındı

İNGİLTERE'DE önceki gün binlerce öğretmene ait kişisel bilgileri içeren CD’nin postada kaybolmasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli ve emekli binlerce personele ait kimlik bilgilerinin çalındığı ortaya çıktı.

Bilgilerin Çarşamba günü, Gloucester yakınlarındaki Hava Kuvvetleri üssü Innsworth’deki bilgisayarlardan çalındığı belirtildi. Polisin olayla ilgili kapsamlı soruşturma başlattığı, hırsızlığın özellikle askerî üs gibi yüksek güvenlikli bir tesiste yapılmasının şaşırtıcı bulunduğu bildirildi. Savunma Bakanlığının da olayın bir askeri üste gerçekleşmesinden büyük rahatsızlık duyduğu ve soruşturmaya bütün imkanlarıyla destek verdiği ifade edildi. Hırsızlığın yapıldığı binadaki bilgisayarlarda Hava Kuvvetleri’nin halen görev yapan ve emekli olmuş 900 bin kişilik personeline ait bilgilerin tutulduğu tahmin ediliyor.

/ Londra

28.09.2008


 

Yeni bir küresel finansal düzen kurulmalı

İNGİLTERE Başbakanı Brown, tüm dünyayı sarsan krizin üstesinden gelinmesi için yeni bir küresel finansal düzen kurulmasını isteyerek “Dünya küreselleşme çağının ilk gerçek finansal kriziyle karşı karşıya” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna hitap eden İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ABD’de arka arkaya bankaların batmasıyla ortaya çıkan küresel krizde çözüm için uluslararası tedbirler gerektiğini belirtti. Brown, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra oluşturulan IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası kuruluşlar, değişen küresel ekonomiye ayak uyduramadı. Ulusal düzenleyiciler işbirliğine açık olmalı, kurallar ve ilkeler uyumlu olmalı ve sermayenin uluslar arası hareketi şeffaf olmalı” diye konuştu. Önceliğin finansal piyasaların istikrara kavuşturulması olduğunu vurgulayan İngiltere Başbakanı, bunun ardından dünya finansal sisteminin açık seçik ilkeler çerçevesinde yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getirdi. Brown, yeniden yapılandırmış sistemin şeffaflığının fazla olması, düzenleyici olması ve sorumluluğa sahip olması gerektiğini, uluslar arası sermaye akımlarını küresel düzeyde izlemesi gerektiğini belirtti. Brown sözlerini şöyle tamamladı: “Bulanıklığa değil şeffaflığa sahip, başarısızlığı değil başarıyı ödüllendiren, umursamaz değil sorumlu, ulusal değil küresel yeni bir küresel finansal düzen kurmalıyız. Sorumsuzluk çağının artık geçmişte kaldığını açıkça ilân etmeliyiz.”

/ New York

28.09.2008


 

ABD ve Rusya’dan İran adımı

ABD ve Rusya, İran’ın nükleer çalışmalarına ilişkin yeni bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde anlaşmaya vardı.

İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Büyükelçi John Sawers, ABD ve Rusya’nın İran’a yönelik yeni bir tasarıda anlaştıklarını belirtti ancak ayrıntı vermedi. Diplomatik kaynaklar, karar tasarısında daha önce alınan yaptırım kararlarının uygulanmasında kararlılığın teyit edildiğini, konseyin İran’dan önceki kararlara uymasını isteyeceğini belirtti. Karar tasarısının uranyum zenginleştirme çalışmalarını bırakmayan İran’a bu sebeple yeni yaptırımlar uygulanmasını içermediği bildirildi. Karar tasarısına BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimî üyesiyle Almanya destek verdi.

/ New York

28.09.2008


 

Filistin ve İsrail’e anlaşın çağrısı

ULUSLARARASI Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail ve Filistinlilerin anlaşabilmek için “azami çabayı” harcamalarını istedi.

ABD, AB, Rusya ve BM’nin oluşturduğu grup, önceki gece New York’ta yapılan toplantıdan sonra, “2008’de anlaşma sağlayabilmek için gereken her türlü çabanın harcanmasını” İsrail ve Filistin tarafından istedi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, Dörtler Grubunun taraflar arasındaki müzakereleri “yakından izleyeceği”, bu amaçla da yıl sonuna gelmeden taraflarla bölgede toplantı yapılacağı bildirildi. Uluslararası grup, İsrail’in Filistin topraklarında yeni yerleşim birimleri açmasının endişe verici olduğunu da belirtti ve İsrail’in bu politikasının, müzakereler ve Filistin ekonomisi açısından olumsuz etkilere yol açtığını vurguladı. İsrail-Filistin müzakereleri 2007 kasımında ABD’nin Annapolis şehrinde başlamıştı. 2008 sonuna kadar anlaşma imzalama umuduyla masaya oturan taraflar, şimdiye kadar kayda değer ilerleme sağlayamadı.

/ New York

28.09.2008


 

Kan kaybeden İşçi Partisi toparlanıyor

İNGİLİZ Guardian gazetesinde yayımlanan anket, kan kaybeden iktidardaki İşçi Partisi’nin toparlanmaya başladığını gösterdi.

ICM araştırma grubu tarafından yapılan ankete göre, İşçi Partisi küresel ekonomik krize rağmen geçen ay seçmenin yüzde 29’unun desteğini alırken, bu ay bu destek yüzde 32’ye çıktı. Bu arada geçen ay yüzde 44 olan Muhafazakar partiye destek yüzde 41’e düştü. Siyasi gözlemciler, yarın yıllık kongresini yapacak Muhafazakar partiye desteğin, partinin seçmene ekonomi konusunda ciddi bir program sunmamış olmasından kaynaklanabileceğini belirtiyor. Muhafazakar Parti lideri David Cameron’ın bu durumun farkında olduğu ve kongrede ciddi bir ekonomik programları olduğu konusunun altını çizeceği ifade ediliyor. Anket, İngiltere siyasetinin denge unsuru kabul edilen Liberal Demokrat Partinin oy oranının ise geçen aydan bu yana bir puan gerileyerek yüzde 18’e düştüğünü ortaya koydu

/ Londra

28.09.2008


 

ALMAN KATOLİK PİSKOPOSLAR ÜLKEDE CAMİ YAPIMINI DESTEK

ALMAN iskoposlar Konferansı çerçevesinde bir araya gelen Katolik piskoposlar, ülkede cami yapımını desteklediklerini açıkladılar.

Konferans sonunda bildiri yayınlayan 67 piskopos, halk arasında cami yapımıyla ilgili korku ve endişe yaratılmaması gerektiğini bildirerek, konunun siyasi malzeme yapılmaması çağrısında da bulundular. Bildiride, Almanya’da Müslümanların yaşadığı gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiği belirtilerek, ‘’Din özgürlüğüne hiç şüphesiz Müslümanların kendilerine layık cami yapmaları da dahildir’’ denildi. Almanya’da cami yapılmasının, Müslüman ülkelerde kilise yapılması şartına bağlı olamayacağı da ifade edilen bildiride, ‘’Biz Hristiyanlar Müslüman ülkelerde kilise yapımına kısıtlamalar getirilmesine karşı çıktığımız için burada yaşayan Müslümanların da haklarını savunuyoruz’’ şeklinde ifadeye yer verildi. Alman Katolik Kiliseleri Başkanı, Freiburg Başpiskoposu Robert Zollitsch de cami yapımına karşı eleştirilerin de doğal olduğunu belirterek, ‘’Eleştiriye izin var, kışkırtıcılık yapmaya yok’’ dedi. Bazı piskoposlara cami yapımına karşı çıkmaları için baskı yapıldığını da ifade eden Zollitsch, söz konusu bildirinin bu piskoposları da rahatlatmasını umduğunu kaydetti.

/ Berlin

28.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır