"Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Güvenlik güçlerinizi denetleyin

İHLÂL İDDİALARI ETKİLİ ŞEKİLDE SORUŞTURULMALI
Avrupa Konseyi Daimî Temsilciler Komitesi, Türkiye'den, rütbesi ne olursa olsun, bütün suçlarda bütün güvenlik kuvvetlerinin izne tâbi olmadan yargılanabilmesini ve ihlâl iddialarında etkili soruşturma yapılmasını istedi. Komite, Türkiye'nin, güvenlik kuvvetlerinin yalnızca işkence ve kötü muamele iddialarında değil, bütün ciddî suçlarla ilgili iddialarda, idarî yetkililerin iznine tâbi olmaksızın yargı önüne çıkarılmasını güvenceye alması gerektiğini bildirdi.

KANUNLAR MUĞLÂK, DAHA AÇIK OLMALI

Türkiye'nin yasalarında bu konuda muğlâklık olduğunu vurgulayan ve ilgili kanunların açıklığa kavuşturulmasını isteyen Daimî Temsilciler Komitesinin taleplerinden biri de, Türkiye'nin, güvenlik kuvvetlerinin hak ihlâlleriyle ilgili olarak açılan soruşturma, beraat ve mahkûmiyetlere ilişkin ayrıntılı istatistik sağlaması. Komitesi, bu değerlendirmeyi, Avrupa Konseyi'ne üye olan 46 ülkenin hepsi için düzenli olarak yapıyor. Avrupa Konseyi Daimi Temsilciler Komitesi, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının gereğini yerine getirmesiyle ilgili ara kararında, güvenlik kuvvetlerinin hesap verebilirliği ve hükümetin “işkenceye sıfır tolerans” politikası üzerinde durdu. Bianet'in haberine göre Komite, Strasbourg’da (23 Eylül) yapılan toplantısında, Türkiye’nin güvenlik kuvvetlerinin yalnızca işkence ve kötü muamele iddialarında değil, bütün ciddî suçlarla ilgili iddialarda, idarî yetkililerin iznine tabi olmaksızın yargı önüne çıkarılmasını güvenceye almasını istedi. Komite Türkiye’nin kanunlarında bu konuda muğlaklık olduğunu ve açıklığa kavuşturulmasını istedi. Daimî Temsilciler Komitesi, Türkiye’yi “işkenceye sıfır tolerans” politikasını etkin bir şekilde sürdürmesini, güvenlik güçlerinin hak ihlâlleriyle ilgili iddiaların yetkililer tarafından etkili bir şekilde soruşturulmasını da güvenceye almasını da istedi. Komitenin isteklerinden biri de, Türkiye’nin güvenlik güçlerinin hak ihlâlleriyle ilgili açılan soruşturma, beraat ve mahkûmiyetlerle ilgili ayrıntılı istatistik sağlaması. Komite, gözaltındaki prosedür tedbirleri, güvenlik kuvvetlerinin meslek içi eğitiminin iyileştirilmesi, yargıç ve savcıların eğitimi ve “Terörle ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması” yasasının etkin bir şekilde uygulanması başlıklarınıysa kapattı. Daimi Temsilciler Komitesi, bu değerlendirmeyi, Avrupa Konseyi’ne üye olan 46 ülkenin hepsi için düzenli olarak yapıyor.

/ Strasbourg

28.09.2008


 

Askerî cezaevinde işkence dâvâsı

Adana’daki 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde tutuklu er Murat Polat’ın işkence sonucu öldürüldüğü iddiasıyla ilgili dâvâda, bir yarbay, iki astsubay ve beş erin Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edildi. Tanık Hasan Motu (27), asker firarisi olarak geldiği cezaevinde tamamen soyundurulduğunu, dövüldüğünü ve cinsel tacize uğradığını ifade etti.

Askerî cezaevinde işkenceden ölüm dâvâsı

Adana’dakİ 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Cezaevinde tutuklu er Murat Polat’ın işkence sonucu öldürüldüğü iddiasıyla ilgili davada, bir yarbay, iki astsubay ve beş erin yargılanmasına devam edildi.

Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasına sanıklardan, tutuklu er Hüseyin Güldaşı ve tutuksuz er R. G. ile öldürülen Polat’ın annesi Gülşen ve babası Kenan Polat katıldı. Tutuksuz sanıklar Yarbay M. S., Astsubaylar T. G. ve O. A. ile erler M. K., E. K. ve N. E. ise duruşmaya katılmadı. Tanık H. M. (27), asker firarisi olarak geldiği cezaevinde tamamen soyundurulduğunu, dövüldüğünü ve cinsel tacize uğradığını ifade etti. Soyunması istendiğinde külotunu çıkarmaması üzerine er M. K’nin boynuna ve kafasına copla vurduğunu ifade eden M., şunları söyledi:

‘’Çırılçıplak yere çöktürdüler. Elimi yere koydurup parmağımın etrafımda dönmemi istediler. M., bana cinsel tacizde bulundu. Başçavuş O. A., şınav çekerken üzerime çıktı ve şikayet edeceğimi söyleyince dayak attı. Tahliye olurken Yarbay M. S, yaşadıklarımı kimseye anlatmamamı isteyerek, aksi halde 15 yıla kadar ceza alacağımı söyleyip tehdit etti.’’

Tanık H. Ö. (32), 2002-2004 yılları arasında cezaevinde kaldığını belirterek, cezaevine yeni gelen ve görevlilere boyun eğmeyenler ile mahkûm kıyafeti giymeyenlerin dövüldüğünü söyledi. Öldürülen erin annesi Gülşen ve babası Kenan Polat ise tutuksuz sanıkların tutuklanmasını ve bütün sanıkların ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme başkanı, duruşmayı eksik evrakların tamamlanması ve tanıkların dinlenmesi için erteledi.

Sanıklar hakkında, firar ettikten sonra hırsızlık yaptığı iddiasıyla tutuklanan er Murat Polat’ın, Adana 6. Kolordu Komutanlığı 1. Sınıf Cezaevine konulduğu 27 Temmuz 2005 tarihinde işkenceyle ölümüne sebep oldukları, görevi ihmal, bazı tutuklu ve hükümlülere işkence yaptıkları iddiasıyla 6. Kolordu Komutanlığı Askerî Mahkemesinde dava açılmış, dâvâ Uyuşmazlık Mahkemesince 5. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilmişti.

28.09.2008


 

Tutuklandılar ;Özkan, Saçan, Çapan, Güvendiren, Olcaytu...

Tuncay Özkan, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Tanju Güvendiren, Emcet Olcaytu ve Hüseyin Nazlıkul, Ergenekon terör örgütü üyesi olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak suçundan sevk edildikleri İstanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

6 kişi daha tutuklandı

“Ergenekon’’ soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklandı.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde, ‘’Ergenekon’’ soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarınca ifadeleri alındıktan sonra tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen Tuncay Özkan, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in eski avukatı ve Aydınlık dergisi yazarı Emcet Olcaytu, tıp doktorları Mesut Özcan ile Hüseyin Nazlıkul’un sorguları sabaha karşı saat 07.00 sıralarında tamamlandı.

İstanbul nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Özkan, Saçan, Çapan, Güvendiren, Nazlıkul ve Olcaytu’nun tutuklanmasına karar veridi. Zanlıların ‘’Ergenekon terör örgütü üyesi olmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak’’ suçundan tutuklandıkları belirtildi. Mahkeme, Mesut Özcan’ı ise serbest bıraktı.

Tuklama kararının ardından, zanlılar, geniş güvenlik tedbirleri altında adliyenin üst kapısından çıkarılarak, Metris Cezaevi’ne götürüldü. Bu kişilerin daha sonra nakillerinin yapılacağı öğrenildi. Bu arada, adliye bahçesinde bekleyen bir grup, Gürbüz Çapan’ın, üzerinde ‘’Yalnız değilsin’’ yazılı fotoğraflarını taşıyarak, ‘’Onurlu Başkan Gürbüz Çapan’’ ve ‘’Hepimiz birer Gürbüz Çapan’ız’’ sloganları attı. Adliye bahçesinde bekleyen bazı gruplar da şüphelilere alkışlarla destekte bulundular.

28.09.2008


 

Bush’un planına halk desteği yok

Bir kamuoyu yoklamasına göre ABD halkı, Başkan George W. Bush yönetiminin 700 milyar dolarlık ekonomik kurtarma planına yeterli desteği vermiyor. Halkın sadece yüzde 30’u planı destekliyor. Yüzde 45’lik bir kesim ise plana karşı.

ÇOĞUNLUK KURTARMA PLANINA KARŞI

Amerikalılar, “kurtarma paketine” destek vermiyor

Bir kamuoyu yoklamasına göre ABD halkı, Başkan George W.Bush yönetiminin 700 milyar dolarlık ekonomik kurtarma planına yeterli desteği vermiyor. AP ajansı ile ‘’Knowledge Networks’’ün ortak anketine göre halkın sadece yüzde 30’u planı destekliyor. Yüzde 45’lik bir kesim ise plana karşı. Ankete katılanların yüzde 25’i kararsız olduğunu beyan etti. Planın bu haliyle sorunları çözüp çözemeyeceği yolunda da soru yöneltildi. Yüzde 57’lik bir kesim, planı yeterli bulmadığını, ciddi bir durgunluğu engelleyecek nitelikte bir kurtarma planının çıkarılması gerektiğini düşündüğünü belirtirken, yüzde 35’lik bir kesim, planın bu haliyle finansal krizin çözümü için yeterli olacağını söyledi.

/ Washington

28.09.2008


 

Irak savaşı baştan yanlıştı

Obama, ABD Ordusunun Irak'taki ödeneğinin kesilmesi yönünde oy kullandığı için kendisini eleştiren McCain'e savaşın baştan yanlış olduğunu söyledi.

MCCAİN VE OBAMA SAVAŞI TARTIŞTI

Obama: Irak savaşı baştan yanlıştı

ABD’NİN Demokrat başkan adayı Barack Obama, Irak savaşının baştan yanlış olduğunu söyledi.

ABD’de Demokrat başkan adayı Barack Obama ve Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain, bu seçimdeki ilk tartışmalarında dış politika ve ekonomi alanlarında yarıştı.

Mississippi Üniversitesi’nde düzenlenen ilk tartışmada, Irak konusunda McCain, geçen yıl işlerin kötü gittiği bir ortamda kendisinin güçlü şekilde asker artırımı politikasını desteklediğini, Obama’nın ise o sırada bu ülkeden çekilmekten yana olduğunu ve ABD ordusunun Irak’taki ödeneğinin kesilmesi yönünde oy kullandığını belirterek, sonuçta kendisinin haklı çıktığını vurguladı. Obama ise, ‘’Haksızsınız, savaşın 2007’de değil 2003’te başladığını unutuyorsunuz’’ diye karşılık vererek, savaşın baştan yanlış olduğunu söyledi.

McCain, Irak’ta bundan sonra ne yapılacağına bir sonraki başkanın karar vereceğini hatırlatarak, bu kararın ABD için hayatî önem taşıyacağını ve erken çekilmenin çok ciddî zararlara yol açacağını kaydetti.

ABD’nin ilgisini gereksiz yere Irak’ta yoğunlaştırmasından dolayı Afganistan’daki mücadelenin ve el Kaide ile savaşın geri planda kaldığını anlatan Obama, kendisinin Afganistan’a gereken önemi vereceğini dile getirdi.

/ Washington

28.09.2008


 

İlk yerli yapım gemi denize indirildi

MİLGEM projesi kapsamında dizayn ve inşa edilen ilk Turk korveti “Heybeliada” ile mayın avlama gemisi “Akçay”ın denize indirilmesi dolayısıyla Pendik Tersane Komutanlığında tören düzenlendi.

MİLGEM projesi kapsamında dizayn ve inşa edilen ilk Turk korveti “Heybeliada” ile mayın avlama gemisi “Akçay”ın denize indirilmesi dolayısıyla Pendik Tersane Komutanlığında tören düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ katıldı.

28.09.2008


 

KADİR GECESİNDE CAMİLER DOLDU TAŞTI

‘’Kadir Gecesi’’ dolayısıyla Yıldırım Camisi’nde mevlit okundu.

Önceki gün ihya ettiğimiz Kadir Gecesi’nde Ramazan coşkusu bütün yurtta zirveye çıktı. İftardan sonra camilere akın eden vatandaşlar teravih ve tesbih namazlarını kıldıktan sonra el açıp duâ etti. İstanbul’un dört bir yanında oturan vatandaşlar çoluk çocuk, genç ihtiyar Kadir Gecesi’ni yaşamak için camilere koştu. Eyüp Sultan Camii’nde de türbe ziyareti sebebiyle yoğunluk yaşandı. Eyüp Sultan Camii hınca hınç dolunca yağmura rağmen vatandaş namazını avluda kıldı. Bir başka tarihî şehir Bursa’da da Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği gece okunan Kur’ân-ı Kerim ve duâlar, söylenen ilâhilerle devam etti. Şanlıurfa’da yağan yağmura rağmen mübarek Kadir Gecesi’nin manevî havasını teneffüs etmek isteyenler Hazreti İbrahim Peygamberin makamı olan Halilürrahman Camii’ne akın eden vatandaşlar yağmurun altında serdikleri kilimlerin üzerinde ibadet etti.

28.09.2008


 

SON TERAVİH SON SAHUR

Onbir ayın sultanı Ramazan ayının sonuna geldik. Bu akşam son teravih namazı kılınacak ve son sahura kalkılacak.

Onbir ayın sultanı Ramazan ayının sonuna geldik. Bu akşam son teravih namazı kılınacak ve son sahura kalkılacak. Yarın tutulacak son orucun ardından Ramazan’a veda edilecek.

28.09.2008


 

FIRTINA MARMARA’DA DENİZ ULAŞIMINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

KİLYOS önlerinde demirliyken kuvvetli rüzgar ve dalgalar yüzünden demir tarayarak sürüklenen Rus bayraklı ‘’RADIKS-5’’ adlı tanker, Karaburun açıklarında karaya oturdu.

KİLYOS’TA TANKER İLE

GEMİ KARAYA OTURDU

Geminin tahliye edilmesi önerisine karşın, 12 personel, ‘’gemi donatanından talimat beklendiğini’’ ifade ederek, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) Kilyos kara tahlisiye ekiplerinin talebini reddetti. Kamboçya bayraklı ‘’Volgabalt 150’’ adlı gemi de aynı şekilde sürüklenerek Gümüşdere önlerinde karaya oturdu. Bu geminin personeli de can tehlikesi bulunmadığını beyan ederek, KEGM ekiplerinin tahliye talebini kabul etmedi. Karaya oturan gemi ve tanker, KEGM ekiplerince kontrol altında tutuluyor. Karadeniz’de makine arızası yapan ve olumsuz hava şartlarının etkisiyle sürüklenen Rus bayraklı ‘’Aviakonstruktor Polikarpov’’ isimli kuru yük gemisi ise kurtarma ekiplerince kontrol altına alınarak demirletildi.

MARMARA Denizi’nde fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiledi. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi’nde seyreden 29 yerli ve yabancı bandıralı şilep ile tanker, saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına yüzünden yollarına devam edemeyince rotalarını Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi sahillerine çevirerek demirlediler. Gemiler, geceyi ışıklarını yakarak Şarköy açıklarında demirleyerek geçirdi. Fırtınanın etkisini azaltması ile birlikte sabah 08.45 sıralarında Şarköy’den demir alan yerli ve yabancı bandıralı 22 şilep ve tanker boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket ettiler. 7 gemi ise hava şartlarının daha da iyileşmesi için bir süre daha Şarköy’de demirli olarak bekledi. Fırtına sebebiyle Şarköylü balıkçılar balığa çıkamadı.

Kocaeli’de ise gece başlayan ve saatteki hızı yaklaşık 75 kilometreyi bulan fırtına sebebiyle Eskihisar-Topçular feribot ve İzmit Körfezi’ndeki vapur seferleri yapılamadı.

Kuzey ve kuzey batıdan esen, saatteki hızı 45-75 kilometre arası olan rüzgâr sebebiyle Gebze ile Yalova arasındaki Eskihisar-Topçular feribot seferleri iptal edildi. Denizdeki dalga yüksekliğinin ise 2-3 metre olduğu bildirildi. Öte yandan, İzmit Körfezi’nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait yolcu vapuru seferlerinin de iptal edildiği öğrenildi.

Yalova’da ise önceki gün başlayan fırtına dün yağışla birlikte etkisini arttırdı. Dün sabah saatlerinden itibaren kuvvetli esen rüzgâr sebebiyle Yalova-Pendik hızlı feribot, Yalova-Kartal deniz otobüsü seferleri yapılamadı. Bu arada, fırtına ve yağış yüzünden Bandırma-Yenikapı ve Armutlu-Yenikapı-Bostancı arasındaki deniz otobüsü seferleri de iptal edildi.

28.09.2008


 

Yağışlar barajlara yaradı

İSTANBUL'U etkisi altına alan yağışlar, şehre su sağlayan barajlardaki mevcut su hacmini 54 milyon metreküp arttırdı.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerinden derlenen bilgiye göre, şehre su sağlayan ve toplam 863 milyon 770 bin metre küp su tutma kapasitesine sahip olan barajlardaki mevcut su hacmi 196 milyon metreküp oldu. Önceki gün itibariyle 142 milyon metre küp olan barajlardaki mevcut su hacmi, Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın etkisiyle 54 milyon metreküp artarak 196 milyon metreküpe, doluluk oranı ise yüzde 22.62’ye çıktı. Bu arada, geçen yılın aynı döneminde barajlardaki su miktarı 135 milyon metreküp olarak ölçülmüştü.

baraj.jpg

28.09.2008


 

Bayramda hava nasıl olacak?

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, “Yağışlı ve serin hava Ramazan Bayramı’nın birinci ve ikinci günleri yurdun kuzey doğu kesimlerinde etkili olduktan sonra yurdu terk edecek” dedi.

Bayramın birinci günü 30 Eylül’de yurdun kuzey kesimlerinin çok bulutlu olacağını belirten Çağlar, Karadeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu ile Diyarbakır, Adıyaman ve Kahramanmaraş çevrelerinde sağanak yağış görüleceğini, diğer yerlerin de parçalı, az bulutlu olacağını bildirdi. Çağlar, bayramın ikinci günü olan 1 Ekimde yurdun kuzey doğu kesimlerinin çok bulutlu, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun kuzey doğusunun sağanak yağışlı, diğer yerlerin ise az bulutlu olacağının tahmin edildiğinin söyledi. Çağlar, bayramın üçüncü gününün de aynı hava şartları ile geçeceğini belirtti. Bayram öncesinde yurdun Balkanlar ve Orta Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisinde kalacağını belirten Çağlar, şunları kaydetti: “Hava sıcaklığı hafta sonu yani tüm yurtta 2-4 derece azalacak. Salı gününden itibaren 1-3 derece artarak kuzey kesimlerde mevsim normalleri civarında, güney bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. Yağışlı ve serin hava Ramazan Bayramı’nın birinci ve ikinci günleri yurdun kuzey doğu kesimlerinde etkili olduktan sonra yurdu terk edecek. Hava sıcaklığı kuzey ve iç kesimlerde 18-22, güney kesimlerde 26-27 derece civarında olacak.”

28.09.2008


 

‘Acil Servis’te Ramazan huzuru ‘Acil Servis’te Ramazan huzuru ‘Acil Servis’te Ramazan huzuru ‘Acil S

Konya’da 15’i şehir merkezinde olmak üzere 35 istasyonla hizmet veren 112 Acil Servis ekipleri, Ramazan ayında önceki aylara oranla daha rahat bir dönem geçiriyor.

Konya Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, yaptığı açıklamada, 112 Acil Servis ekiplerinin her zaman üzerine düşen görevi eksiksiz şekilde yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Bütün personelin canla başla insanların yarasına merhem olabilmek, bir kişiyi daha hayata döndürebilmek için mücadele verdiğini belirten Küçükkendirci, ‘’Hiç kimsenin canı yanmasın istiyoruz. Ancak bu hayatın içinde var. İnsanlar sağlık problemleri yaşıyor ya da kaza geçiriyor biz de onların imdadına yetişmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Kendilerine gelen vak'a sayısının aylara göre farklılık gösterebildiğini ifade eden Küçükkendirci şunları kaydetti: ’’Genelde Ağustos ayı bizim için yoğun geçer. Çünkü tatilciler Konya’ya gelir. Kent birçok bölgeye geçiş konumunda olduğu için özellikle trafik kazalarında bir artış gözlenebiliyor. 15’i kent merkezinde olmak üzere 35 istasyonla il genelinde hizmet veren 112 Acil Servis ekipleri Mayısta 4 bin 952, Haziranda 4 bin 934, Temmuzda 5 bin 355, Ağustosta 5 bin 486, Eylülün 25 gününde ise 3 bin 380 vak'aya müdahale etti.’’

VAK’A SAYISI RAMAZAN AYINDA DÜŞÜYOR

Genelde olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayı sebebiyle vak'a sayısında bir düşüş gözlendiğini ifade eden Küçükkendirci, 112 ihbar sayısının Ramazan ayında bir önceki aya oranla azaldığını bildirdi. O yüzden Ramazan ayında artı bir tedbir almaya ihtiyaç duymadıklarını vurgulayan Küçükkendirci, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Ramazan ayında trafik kazası, yaralama, intihar gibi müdahale edilen vak'a sayısında da bir düşüş gözleniyor. Ağustos ayında 973 trafik kazasına ambulans gitti. Bu Ramazanda 510’a düştü. Ağustosta 101 intihar ve intihara teşebbüse olayına gidilmişken bu sayı Eylülde 46 olarak kayıtlarımıza geçmiş. Silâhla ve bıçakla yaralama olayında da aynı durum söz konusu. Ağustosta 162, Eylülde ise 91 kişiye yardımcı olunmuş. Trafik kazalarına bakıldığında vak'a sayısı ise Mayısta 563, Haziranda 671, Temmuzda 842, Ağustosta 973 iken, Eylülde ise bu sayı 510’a düşmüş’’

28.09.2008


 

‘Sakal-ı şerif’e yoğun ilgi

Türkİye’nİn çeşitli yerlerinden Ankara’nın Çamlıdere ilçesine gelen vatandaşlar, Kadir Gecesinde, Şeyh Ali Semerkandi türbesini ziyaret ederek oruç açtılar.

Teravih namazının da kılınmasının ardından, Çamlıdere Müftülüğünce getirilen ‘’sakal-ı şerif’’ vatandaşların ziyaretine açıldı. Vatandaşlar, ‘’sakal-ı şerif’’e yoğun ilgi gösterdi. Bu arada Vanlılar, Kadir Gecesi’ni ihya etmek için camilere akın etti. Saatlerce süren programdan sonra Hz. Peygamber’in sakal-ı şerifi ziyarete açıldı. 7’den 70’e binlerce vatandaş sakal-ı şerifi daha yakından görmek ve cep telefonlarıyla görüntü çekebilmek için birbirleriyle yarıştı. İstanbul’un Şişli Camii’ne akın eden vatandaşlar da Sakal-ı Şerif’i öpebilmek için birbiri ile yarıştı.

28.09.2008


 

Turhal’da demiryolu çilesi bitiyor

TOKAT'IN Turhal ilçesinde 4 ay önce yapımına başlanılan ve Turhal Belediyesi tarafından MEGA Proje olarak adlandırılan Altgeçit inşaatında sona gelindi.

Turhal'ı ortadan ikiye bölün demiryolunun altına inşaa edilen altgeçit, Cumhuriyet caddesindeki trafik karmaşasını rahatlatacak. Turhal Belediye Başkanımız Ali Gözen, 120 günlük ihale sürecimizin dolmasıyla birlikte geçitin 4-5 günlük süre içerisinde asfaltını tamamlayarak trafiğe açacaklarını kaydetti.

Cihat Erdoğ / Turhal

28.09.2008


 

Gül, Ban’dan KİİP’e destek istedi

CumhurbaşkanI Abdullah Gül’ün, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde Karadeniz İşbirliği ve İstikrar Platformu’na (KİİP) destek talebinde bulunduğu öğrenildi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin tarafından verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül ile Genel Sekreter Ban arasında yapılan görüşme nezaket ziyareti çerçevesinde yaklaşık 15 dakika sürdü ve görüşmede Kafkasya’daki durum ve Kıbrıs konusu gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Gül’ün, Genel Sekreter Ban’a, Ermenistan’a yaptığı ziyaretin olumlu geçtiğini söylediği ve bu ziyaretin sadece Türkiye-Ermeni ilişkileri için değil, bölgede yeni bir iklimin oluşturulmasına yönelik olduğunu da aktardığı öğrenildi. Gül’ün, Ban’a bu çerçevede ziyaretin başarılı olduğunu ve ziyaretin hemen ardından Azerbaycan’a gittiğini belirttiği ve bu anlamda iki ziyaret arasında ‘’bir denge’’ kurulduğunu kaydettiği bildirildi. Gül’ün görüşmede KİİP’i gündeme getirdiği ve Türkiye’nin, Genel Sekreterin Platform’a destek vermesini beklediğini söylediği de belirtildi. Genel Sekreter Ban’ın ise Kafkaslar’daki durumla ilgili olarak Gül’e ‘’Ermenistan ziyaretiniz çok iyi oldu, gitmeniz çok iyi oldu’’ dediği öğrenildi.

28.09.2008


 

TALABANİ, GÜL’ÜN IRAK’A DÂVETİNİ TEKRARLADI

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, BM’deki ikili görüşmeleri kapsamında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile de görüştü. Görüşmede Talabani, Cumhurbaşkanı Gül’e yaptığı dâvetini tekrarladı, Gül de Irak’a gideceğini söyledi.

Gül’ün, Talabani’yi Irak’ta Meclisten geçen vilayetler seçim yasası dolayısıyla tebrik ederek, memnuniyetini dile getirdiği ve bu durumun Irak’taki aktif unsurların kendi aralarında uzlaşma istemelerinin bir göstergesi olduğunu söylediği belirtildi.

28.09.2008


 

SGK, fazla ödemeleri tahsil edecek

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, ‘’Fazla veya Yersiz Ödemelerin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği’’ Resmî Gazete’de yayınlandı.

Ekim ayında yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, kendisine yersiz veya fazla ödeme yapılan işverenler, sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar, gelir veya aylık almakta olanlar ve bunların hak sahipleri ile genel sağlık sigortalıları ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, kasıtlı ve kusurlu davranışlarından doğan fazla ve yersiz ödemelerin tesbit edilmesi halinde, ödeme tarihinden geriye doğru en fazla 10 yıllık süre içinde yapılan fazla veya yersiz ödemeler, her bir ödemenin yapıldığı tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faizi ile birlikte tahsil edilecek

28.09.2008


 

Kutan: Ekonomi, tam bir borç batağında

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, ‘’ülke ekonomisinin adeta bir batağın içinde olduğunu, borcun 500 milyar dolara ulaştığını’’ ileri sürdü.

Partisinin Kocaeli il teşkilâtınca bir düğün salonunda düzenlenen iftar yemeğine katılan Kutan, burada yaptığı konuşmada Hükümet’in ekonomi politikasını eleştirdi. Kutan, ‘’Sayın Başbakan, ‘Ekonomi düzlüğe çıktı’, ‘Başarılı bir ekonomi politikası uyguladık, kişi başına millî gelir 9 bin 300 dolara çıktı’ diyor. Demek ki dört kişilik bir ailenin evine yılda 36 bin dolar giriyor. Peki bu 36 bin dolar nerede?’’ diye konuştu. Kutan, ülkedeki gelir dağılımının adaletsiz olduğunu belirterek, ‘’Ekonomimiz tam bir batağın içerisinde, borcumuz 500 milyar dolara ulaştı’’ dedi. Recai Kutan, sosyal yapının her geçen gün tahrip edildiğini ifade ederek, boşanma oranlarının son 3 yılda yüzde 200 arttığını, öğrencilerin yüzde 25’inin sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu söyledi. Kutan, konuşmasının ardından Saadet Partisi’nin belediye başkan adaylarını tanıttı.

28.09.2008


 

Erdoğan: Türkiye, turizmde markalaşıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kültürel ve tarihi mirası ve eşsiz tabiî güzellikleriyle cennet vatanımız Türkiye, bir turizm ülkesi olarak artık markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir” dedi.

Başbakan Erdoğan, Dünya Turizm Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin dünyanın en değerli kültür ve tarih miraslarından birine sahip olduğunu belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: “Türkiye coğrafi konumu, iklim özellikleri ve tabiî güzellikleriyle de sayılı turizm ülkeleri arasında yer almaktadır. Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz politikalarla, ülkemizin sahip olduğu turizm potansiyeli çok daha verimli hale getirilmiş, gerek turist sayısında gerekse elde edilen gelirde rekor artışlar sağlanmıştır. Turizm sektörünün gerilemesine yol açacak olumsuzlukları ortadan kaldıran, çevreye duyarlı, tarihî ve kültürel değerleri koruyan, turist memnuniyeti sağlayan, turizm faaliyetlerinde çeşitliliği teşvik eden politikalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz turizmdeki başarıyı her yıl daha da ileri bir seviyeye taşımak ve Türkiye’yi turizmde dünyanın en büyük cazibe merkezi haline getirmektir. Kültürel ve tarihi mirası ve eşsiz tabiî güzellikleri ile cennet vatanımız Türkiye, bir turizm ülkesi olarak artık markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.”

28.09.2008


 

Kilisede iftar

Ramazan ayı münasebetiyle World Media Group ve Hamle Derneği (Hamburger Kaufleute e.V.) tarafından Hamburg şehrindeki bir kilisede verilen iftar yemeğine Almanya Çalışma Bakanı Olaf Scholz da katıldı.

St. Johannis-Die Kulturkirche kilisesindeki iftara Scholz’un yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AKP Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, AKP Malatya milletvekilleri Mehmet Şahin ile İhsan Koca, Hamburg eyalet meclisi Başkan Vekili Nebahat Güçlü, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) eyalet meclisi üyesi Bülent Çiftlik, World Media Group ve Hamle Derneği Başkanı Osman Kımıl, bazı ataşeler ve çok sayıda Alman ve Türk iş adamı katıldı. İftardan önce konuşan Tanrıverdi, Hristiyanların kutsal mekânında Müslümanların bir ibadetini yerine getirdiklerine dikkat çekerek, ‘’Kilisede düzenlenen iftar yemeği aynı zamanda dünya barışı açısından önemli bir kilometre taşı olacaktır’’ dedi. Alman Bakan Scholz da birlikte yaşamak için ortak çaba gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin AB’ye girmesi için Almanya’nın en büyük desteği verdiğini söyledi. Scholz, ‘’Almanya Türkiye’ye en büyük desteği vermiştir, vermeye de devam edecektir. Türkiye’nin AB’de yerini alacağına inanıyorum. Bu da adım adım gerçekleşecektir. Almanya, Türkiye’nin AB’ye yolunu açtı’’ dedi.

/ Hamburg

28.09.2008


 

Şırnak’ta bir asker şehit oldu

ŞIrnak’ta bir asker şehit oldu. Alınan bilgiye göre, güvenlik güçlerince terör örgütü PKK mensuplarına yönelik Cudi Dağı’nda sürdürülen operasyonlarda, er Suat Çağlar şehit oldu.

Şehit Çağlar’ın cenazesi 23. Sınır Tümen Komutanlığında düzenlenen törenin ardından memleketi Elazığ’a gönderilecek.

28.09.2008


 

Şam’da, bombalı araçla saldırı: 17 ölü

Surİye’nİn başşehri Şam’da bombalı araçla düzenlenen saldırıda 17 kişi vefat etti, 14 kişi de yaralandı.

Başşehir Şam’da havaalanına giden yol üzerindeki bir güvenlik tesisi yakınında bombalı bir araçla saldırı düzenlendi. 200 kilogram patlayıcı kullanıldığı belirlenen saldırıda, ilk belirlemelere göre, 17 kişi vefat etti, 14 kişi de yaralandı. Şam’da Şubat ayında yine bombalı araçla düzenlenen saldırıda Hizbullah komutanı İmad Mugniye ölmüştü.

/ Şam

28.09.2008


 

Gerede gişelerinde araç kuyruğu

9 günlük Bayram tatili dolayısıyla tatilini Anadolu’da geçirmek isteyenler, TEM otoyolunun İstanbul Ankara yönü Gerede gişelerinde, yaklaşık 10 kilometrelik araç kuyruğu oluşturdu. TEM otoyolunun İstanbul Ankara yönü Gerede gişelerinde, para ödemedeki gecikme, sürücülerin sıkıntı yaşamasına sebep oldu.

Bu sebeple 10 kilometre araç kuyruğunun oluştuğu gişelerde, ulaşım oldukça yavaş aktı. Araç kuyruğunda hatalı sollamalar sebebiyle küçük maddî hasarlı trafik kazaları meydana geldi. Bu arada, gişelerde sürücüleri yönlendiren trafik ekiplerinin olmaması dikkati çekti. Araç trafiğine takılan sürücüler ise saatlerdir yolda olduklarını, yaklaşık 1 saattir de Gerede gişelerinde beklediklerini söylediler.

28.09.2008


 

Çeşmede, Filistinli 8 kaçak yakalandı

İzmİr’İn Çeşme ilçesinde, şişme botla yurt dışına gitmeye çalışan Filistin uyruklu 8 kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığına bağlı ekipler, devriye görevi sırasında Çeşme açıklarında içinde kaçakların bulunduğu şişme botu gördü. Botla yurt dışına gitmek üzere yola çıktıkları belirlenen biri kadın, üçü çocuk 8 Filistinli, Sahil Güvenlik botuyla Çeşme’ye getirildi. Kaçaklar işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere Yabancılar Şube Müdürlüğüne gönderildi.

28.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır