"Gerçekten" haber verir 28 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

YOLCULUKLARINIZA MEVLÂNÂ MOLASI VERİN

KONYA Turizm Platformu Başkanı Bekir Şahiner, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde uzun yolculuklara çıkacak vatandaşlara, kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan merkez konumundaki Konya’da mola verip Mevlânâ Müzesi ve ören yerlerini ziyaret etmelerini önerdi.

Konya Turizm Platformu Başkanı Bekir Şahiner, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde uzun yolculuklara çıkacak vatandaşlara, kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan merkez konumundaki Konya’da mola verip Mevlânâ Müzesi ve ören yerlerini ziyaret etmelerini önerdi. Konya Turizm Platformu Başkanı Bekir Şahiner, Konya’yı çevre illere bağlayan kara yollarında tatil günlerinde trafik yoğunluğunun yüksek olduğunu söyledi.

Ramazan Bayramı tatilinin uzun olması nedeniyle birçok vatandaşın özel araçlarıyla uzun yolculuklara çıkacaklarını ifade eden Şahiner, şunları kaydetti:

‘’Trafik kazaları ülkemizde kanayan bir yaradır. O bakımdan uzun yola çıkacak olan sürücülerin oldukça dikkatli olması, yorgun ve uykusuz şekilde araç kullanmamaları gerekir. Uzun yola çıkan sürücüler belirli yerlerde mola verip dinlenmeli. Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde uzun yolculuklara çıkacak vatandaşlar, kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan Konya’da mola verip Mevlânâ Müzesi ve ören yerlerini ziyaret edebilirler. Çünkü Konya ülkenin tam ortasında ve mola vermek için en uygun bölge.’’

Şahiner, Konya’da otel, lokanta ve tesislerin her zaman ziyaretçiler için hizmete hazır olduğunu belirterek, sürücülere uzun yolculukları sırasında Mevlânâ kenti Konya’da mola verip Mevlânâ Müzesi ve şehrin ören yerlerini ziyaret etmelerini önerdi.

Bu ziyaret sayesinde hem sürücülerin yorgunluğa bağlı kazaların önüne geçebileceğini hem de inanç ve kültür merkezi Konya’daki çeşitli tarihi mekanları gezip görme imkanı bulabileceğini anlatan Şahiner, cumartesi günleri kente gelen vatandaşların da Mevlânâ Kültür Merkezi’nde sema programı izleme imkanı bulabileceğini kaydetti. Şahiner, tatil yolcularının ayrıca 22 Eylülde başlayan 5. Konya Mistik Müzik Festivali’nde çeşitli ülkelerin sanatçılarının eserlerini dinleme imkanı bulabileceğini sözlerine ekledi.

28.09.2008


 

Telif haklarında anlaşma sağladılar

Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ile müzik meslek birlikleri arasında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımıyla ‘’Telif Hakları Sözleşmesi’’ imzalandı. Telif hakları tartışmasında bu anlaşmayla belli bir noktaya varılmış olduğunu ifade eden Günay, anlaşmanın çok geniş bir televizyon dünyasını kapsadığını, sadece birkaç televizyon kanalının bu grubun dışında kaldığını söyledi.

TVYD Başkanı Nuri Çolakoğlu da telif hakları konusunun bir şeyler üreterek geçimini sağlayan kendileri için de çok önemli olduğunu belirterek, özel TV yayıncılığı başladığından beri müzik meslek grupları ile bir dizi anlaşmazlıkların yaşandığını anımsattı.

Anlaşmaya göre televizyon kanallarının telif ödeyeceğini vurgulayan Çolakoğlu, şunları söyledi: ‘’Türkiye’nin önde gelen televizyon kuruluşları her yıl ödemesi gereken rakamı meslek birliklerinin ortak banka hesabına yatıracak. 55 kanal bu sene yaklaşık 20 milyon YTL gibi bir para ödeyecek. Bunlar meslek birlikleri arasında paylaştırılacak. Meslek birlikleri de kendi hak sahibi üyelerine ödemeleri yapacak. Benzer durumdaki TV kanallarının ödeyecekleri paraları aynılaştırdık. Böylece 8-10 basamaklı bir sistem ortaya çıktı. Bundan sonra da bu anlaşmaya dahil olmayan kanallar, benzeş kanalların statüsüyle anlaşmaya taraf olabilecekler. Müzik meslek birliklerinin gelirleri geçen seneye oranla yüzde 50 artıyor. Bu da bence hakların tanınması açısından çok önemli bir şey.’’ Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa da duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bir zamanlar telif hakları dendiğinde kendilerine, ‘’O da ne?’’ dendiğini hatırlattı.

Binboğa, ‘’Bugün sabırla, inatla ve iyi niyetle çıktığımız yolda, tüm TV yayıncıları, neredeyse yüze 90’ı, ‘telif en önemli insan hakkı’ diyerek bu imzayı atacağız. Eser sahipleri, yorumcular ve yapımcılar daha kaliteli eserleri sizlere sunmak için çalışıyor. Bu mücadeleyi dünyaya karşı ülkemizi taçlandırmak için de yapıyoruz’’ diye konuştu.

28.09.2008


 

Kısa ve diyalogsuz

BURSA Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen ‘Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’ kapsamında, diyalogsuz kısa filmlerin yarışacağı ‘Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması’ yapılacak.

Yarışmaya katılmak isteyenler için başvuru tarihi 10 Ekim Cuma gününe kadar uzatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin 28 Kasım Cuma ile 4 Aralık Perşembe tarihleri arasında gerçekleştireceği festival, Türkiye’deki kısa film üretimini özendirme ve kısa filmin gelişimine katkıda bulunma hedefleriyle bir ilke imza atacak. Festival bünyesinde gerçekleştirilecek ‘Ulusal Altın Karagöz Kısa Film yarışması’nda, hikayelerini, sinemanın görsel gücünü kullanarak anlatacak olan diyalogsuz filmler yarışacak. Katılımcılar yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye ve katılım formlarına, İstanbul’daki festival merkezinden ya da festivalin ‘www.ipekyolufilmfest.com’ adlı web adresinden ulaşabilecek.

28.09.2008


 

Mısırlı El-Tuni’den “mistik” ziyafet

7 ÜLKEDEN müzik gruplarının katıldığı 5. Konya Mistik Müzik Festivali kapsamında Mısırlı Şeyh Ahmet El-Tuni konser verdi.

Mevlânâ’nın 801. doğum yıl dönümü kapsamında gerçekleştirilen festivalde, Mısırlı sanatçı Şeyh Ahmet El-Tunı, Mevlânâ Kültür Merkezi Sultan Veled Konferans Salonu’nda ilahi ve sufi müzik formunda eserler seslendirdi. El-Tüni’ye, reggde Ahmed Muhammed Tunı, kavalda Mustafa Abdülhadi, Kemanda Muhammed Ali Aşri ile Def ustası Mahmud Ahmed Tüni eşlik etti. 5. Mistik Müzik Festivali Özbekistan, Yunanistan, İspanya ve Senagal’den müzik gruplarının konserleriyle devam edecek.

28.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır