"Gerçekten" haber verir 01 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Haberler

YAŞLILARI YALNIZ BIRAKMAYIN

HUZUREVLERİNDE 1 Ekim Dünya Yaşılar Günü ile Ramazan Bayramı’nı bir arada kutlayacak olan yaşlılar, ölen ya da ziyaretlerine gelemeyen sevdiklerinden uzakta özlem dolu sessiz bir bayram geçiriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 65 yaşını geçen nüfusun, genel nüfusa oranı yüzde 7.1 olurken, İzmir’in Karaburun ilçesi gibi yerlerde ise bu oran yüzde 40’ı geçiyor. Ülkede yaşlı nüfusuyla birlikte huzurevi ihtiyacının da arttığına dikkat çekilirken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu son 3 yılda 1253 kişi kapasiteli toplam 16 huzurevi hizmete soktu.

Ülke genelindeki toplam 260 huzurevinin 77’si Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK), 21’i belediyelere, 35’i dernek ve vakıflara, 6’sı ise diğer bakanlıklara bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Özel sektörün ise 114, azınlıkların da 7 huzurevi bulunuyor. Ülke genelinde yaşlılara yatılı bakım hizmeti veren resmi ve özel kuruluşlara ait huzurevlerinin toplam kapasitesinin 20 bin 800 olduğu ve buralarda yaklaşık 17 bin yaşlıya hizmet verildiği kaydediliyor. SHÇEK’e ait 72 huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezinde de 6 bin 725 kişinin yatılı kaldığı, 5 huzurevinde ise henüz yaşlı kabulüne başlanmadığı ifade ediliyor.

Öte yandan, halen 1573 yaşlının SHÇEK’e bağlı huzurevlerine yerleşmek için sıra beklediği öğrenilirken, bu kişilerin özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki huzurevlerinde kalmak istemelerinden dolayı henüz huzurevlerine yerleştirilemediği belirtiliyor.

Erzurum Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü Sultan Murat Aydın, yaptığı açıklamada, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı huzurevlerinde genellikle bakımını üstelenecek herhangi bir yakını olmayan ya da yakını olup da bakmayanlar ile ailesi yurt dışında olanların kaldığını söyledi. SHÇEK’e ait huzurevindeki yaşlıların her türlü ihtiyaçlarının görevliler tarafından karşılandığını anlatan Aydın, huzurevlerdeki yaşlıların en büyük sorunlarının ‘’yalnızlık’’ olduğuna işaret etti. Aydın, bu nedenle normal günlerin yanı sıra özellikle milli ve dini bayramlarda huzurevinde kalanların ziyaret edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

HERKES, BİR GÜN GELECEK YAŞLANACAK

Herkesİn bir gün yaşlanacağını unutmaması gerektiğine dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu: ‘’Toplumumuzda, kültürümüzde yaşlısına saygı gösteremeyen, çocukları sevmeyen yadırganır. Her şeyden önce onlar bizim geçmişimiz, mazimizdir. Onları sadece bayramlarda değil, her zaman ziyaret ederek bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalıyız. Huzurevlerinde ev ortamı havası verilse de yeme, içme, barınma, sağlık gibi ihtiyaçlar karşılansa da yaşlılarımızla vakit geçirmek onların gönüllerini almak, dertleşmek, konuşmak onları çok mutlu ediyor. Bayramlarda kaç kişi gelip bizi ziyaret edecek diye düşünüyorlardır. Bayramın ikinci gününe denk gelen 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nde tüm vatandaşlarımızı yaşlılarımızın sevinç ve hüzünlerini paylaşmaya çağırıyorum. Bugün gönül alalım, onlarla zaman geçirelim.’’

Erzurum Büyükşehir Belediyesine ait huzurevinde kalan 76 yaşındaki Muzaffer Akbulut, dışardan ziyaretlerine gelenlerin sevinçlerine ve üzüntülerine ortak olup, zaman geçirmelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Ziyaretlerle morallerinin düzeldiğini ve yalnız olmadıklarını hissettiklerini ifade eden Akbulut, ‘’Bayramlarda herkesi bizimle vakit geçirmeye çağırıyorum. Bizleri unutmasınlar. Hediye getirmeleri önemli değil, kendileri gelsin yeter’’ diye konuştu.

01.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  ÇADIRDA BURUK BAYRAM

  YAŞLILARI YALNIZ BIRAKMAYIN

  KABİRDE DUÂLAR EDİLDİ

  Krizin faturasını işçiler ödemesin

  Liderler camide

  YOLLAR YİNE KAN GÖLÜ

  Bayramlar ‘tatil’ değil

  KESK, MEMURA VERİLEN EK ÖDEMEYİ YARGIYA TAŞIYACAK

  Kılıçdaroğlu'nun ziyaretçisi arttı

  Genç işsizler çoğalıyor

  Başkan Gül'ün durumu iyi

  Meclis, tarihinde ikinci kez bayramda çalışacak

  Rehn, Bayram sonrası Türkiye’ye gelecek

  Milyonlar camilere koştu

  Fırıncılardan, işçilere bayramda fazla yevmiye

  Trafik polisleri ceza yağdırdı

  Ekmeklerini molozların arasından çıkartıyorlar

  Okuyucularımızla bayramlaştık

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır