"Gerçekten" haber verir 05 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müslüman Kardeşler ‘Türkiye modeli’ istiyor

Londra’da yayınlanan Şarkul Avsat gazetesinin haberine göre MK mensubu gençler, kendi internet siteleriyle (blog) her zaman hedeflerinde olan hükümet yerine bu kez mensubu oldukları örgütü eleştiri yağmuruna tutmaya başladı.

Habere göre bloglarla gençler MK’nın kadın hakları, dini özgürlük ve diyalog konularında daha modern bir görüntüye dönüşmesini istiyor. Haberde din ve devleti birbirinden ayıran Türkiye’deki sistemin örnek alınmasını ve bu şekilde Batı’da daha fazla kabul görmesini de talep ediyor. Basına açıklamalarda bulunan Müslüman Kardeşler Örgütü Lideri Muhammed Mehdi Akif, Türkiye’nin model kabul edilmesi gibi bir durumun söz konusu olamayacağını belirtiyor. Akif, her ülkenin kendine göre şartları bulunduğunun altını çiziyor. Şarkul Avsat’a da konuşan Akif, örgütün yaşlılara ve gençlere bakışının tamamen açık olduğunu, ayrılıklardan, bölünmelerden bahseden bu tür haber ve sitelerin saçmalıklarının kendilerini etkilemeyeceğini belirtiyor. Örgütün önemli isimlerinden İsam Aryan ise kadın hakları konusunda her şeyi ortaya koyduklarını, sadece kadınların devlet başkanlığı konusunda henüz net bir fikir ortaya koyamadıklarını ifade ediyor.

Okul, hastane, maddî yardım gibi sosyal faaliyetlerdeki büyük etkinliğinden dolayı Müslüman Kardeşler örgütü halen Mısır’daki en güçlü siyasî ve sosyal yardımlaşma örgütü olarak kabul ediliyor. Fakat yaşlı bir jenerasyonun örgütün karar mekanizmalarında söz sahibi olması son dönemde örgüte yönelik sert eleştirilerin gelmesine sebep oluyor. Örgütün kendisini çağa uyarlayamadığını savunan muhalifler ve örgüt içindeki yenilikçiler, Türkiye’nin örgüt için bir çıkış yolu olduğunu sık sık tekrarlıyor. MK’in özellikle diğer din ve görüşlerle diyalog konularında eksik olduğunu savunan muhalifler, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan Hıristiyanların örgütün iktidara gelmesinden korktuğu için Hüsnü Mübarek’i açıkça desteklemesinin de bunun en bariz örneği olduğunu öne sürüyor.

/ Kahire

05.10.2008


 

O.J. Simpson bu kez suçlu bulundu

EŞİNİ öldürdüğü iddialarından 1990’larda aklanan Amerikalı futbolcu O.J. Simpson, bu kez adam kaçırma ve soygun ithamlarından suçlu bulundu.

ABD’de Clark bölge mahkemesinde görülen davada, 61 yaşındaki Simpson diğer sanık Clarence “C.J.” Stewart ile birlikte, jüri üyeleri tarafından hakkındaki bütün ithamlardan suçlu olduğuna hükmedildi. Yargıç, jürinin kararının ardından Simpson’ın tutuklanması talimatını verdi. Mahkeme, müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya bulunan Simpson hakkında verilecek cezayı ise 9 Aralıkta açıklayacak. Savcılık, eski futbol yıldızı ve oyuncu olan Simpson ile beraberindeki 5 kişinin, Eylül 2007’de Palace Station oteli ve kumarhanesindeki bir odayı basarak binlerce dolarlık hatıra spor eşyalarını çaldığını ve bu sırada diğer suçları işlediğini iddia ediyordu. Simpson hakkında, soygun ve adam kaçırma dahil 12 suç maddesi yöneltilmişti. Simpson’ın avukatları ise, iddiaları reddederek, eski futbol yıldızının kendisine ait hatıra eşyaları geri almaya çalıştığını öne sürmüştü. O. J. Simpson, 12 Haziran 1994’te eski karısı Nicole Brown Simpson ve arkadaşı Ron Goldman’ı bıçaklayarak öldürmekle suçlanmış, ancak bir yıl süren mahkeme sürecinde beraat etmişti. Daha sonra açılan bir dâvâda sorumlu tutulan Simpson, kurbanların ailelerine 33,5 milyon dolar ödeme cezasına çarptırılmıştı.

/ Las Vegas

05.10.2008


 

Amerika, Tayvan’ı silâha boğacak

ABD hükümeti, Tayvan’a saldırı helikopterleri ve füzeler dahil yaklaşık 6.5 milyar dolarlık silâh satışı planladığını bildirdi.

Hükümetin Kongreye sunduğu pakette, Tayvan’a 30 Apache helikopteri ve 330 adet patriot füzesi ile 32 adet denizaltıdan atılan Harpoon füzeleri satışı planı da yer alıyor. Pentagon’un Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından kongre üyelerine yapılan açıklamada, silâh satışının Tayvan’ın ordusunu modernleştirme yolundaki devam eden çabalarını destekleyeceği ifade edildi. Milletvekillerinin, Çin’in de tepkisini çekecek olan paketteki 6 ayrı silâh anlaşmasını durdurmak için 30 günü bulunurken, bu yöndeki bir adımın çok nadir beklendiği çünkü büyük silâh anlaşmalarının, olasılıklar gözününde tutularak ayrıntılı değerlendirildikten sonra kamuoyuna açıklandığına dikkat çekiliyor. Pekin, 1949 yılında iç savaş sonrası ayrılan, milliyetçi Çin hükümetinin kurulduğu Tayvan’ı topraklarının ayrılmaz parçası olarak görüyor.

/ Washington

05.10.2008


 

İran, Rusya’dan çok amaçlı helikopter alacak

İran’In, Rusya’dan çok amaçlı helikopter satın alacağı bildirildi.

İran medyasının Rus kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Rus Kamov helikopter şirketi, anlaşma sağlanması halinde İran için helikopter üretecek. Kamov Genel Müdürü Roman Chernyshev, bu helikopterin askeri olmaktan çok sivil amaçlı olduğunu söyledi. Chernyshev, Ka-226 model çok amaçlı helikopterlerin üretilmesi için hükümetten 100 milyon dolar kredi alındığını kaydetti. Helikopterlerin 8 kişilik mürettebat ve 1,5 ton taşıma kapasiteyle nakliye, araştırma, kurtarma ve keşif görevlerinde kullanılabileceği belirtildi. Bu arada İran’ın, 100’den fazla Tu-2004 model orta büyüklükte yolcu uçağının alımı için başka bir Rus şirketiyle anlaşma imzaladığı bildirildi.

/ Tahran

05.10.2008


 

Dünyanın en uzun adamı, baba oldu

2 metre 36 santimetrelik boyuyla dünyanın en uzun insanı olan Çinli Bao Xishun erkek bir çocuk sahibi oldu.

Hebei eyaletindeki Zunhua Hastanesi’nden bir doktor, Reuters’e yaptığı açıklamada, Xishun’un çocuğunun boyunun 56 santimetre olduğunu söyledi. Doktor Zhang, “Bao çok mutlu. Bebeğin sağlığı yerinde. Boyu da normal.” dedi. Kilosunun da 4.2 kilogram olduğu bildirildi. Bao, kendinden 25 yaş küçük ve 1 metre 68 santimetre boyundaki Xia Shujuan ile geçen yıl evlenmişti. Bao çocukla ilgili geçen yıl yaptığı açıklamada, “Umarım 2 metrenin üzerinde olur. Böylelikle basketbol oynayabilir.” demişti.

/ Pekin

05.10.2008


 

ABD’den nükleer girişim

Rice, nükleer ticareti görüşmek üzere Yeni Delhi’ye geldi.

Hİndİstan ile nükleer ticarette geri kalmak istemeyen ABD, Rice’ı Yeni Delhi’ye gönderdi. Amerikan Kongresi’nin Hindistan ile nükleer ticarete onay vermesinin ardından Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice bugün başkent Yeni Delhi’ye geldi. Amerika’nın Hindistan’a yönelik 30 yıllık ambargosunu sona erdiren tarihi anlaşmanın ardından yapılan bütün dünyanın gözü Hindistan’a çevrilmişti. 28 Eylül’de Amerika’da bulunan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh Amerikan Kongresi’nin onayından emin olduktan sonra Fransa’ya geçerek 30 Eylül’de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir tarihî nükleer anlaşmaya daha imza atmıştı. Hindistan’ın dünyanın önde gelen nükleer sağlayıcıları ile irtibatta olmasından dolayı 1 Ekim’de hızla anlaşmaya onay veren Amerikan Kongresi’nin kararından sonra Dışişleri Bakanı Rice, nükleer ticaretin detaylarını görüşmek üzere dün Yeni Delhi’ye geldi. Normal programda anlaşmaya son noktayı koyması beklenen Rice’ın Amerikan Kongresi’nden sonra anlaşmanın kanunlaşması için Başkan George W. Bush’un imzasının bürokratik sebeplerden gecikmesinden dolayı anlaşmayı dün imzalayamayacağı bildirildi.

/ Yeni Delhi

05.10.2008


 

Ucuz araba projesi durduruldu

Hİndİstan’da dünyanın en ucuz otomobilini üretmek için kuracağı fabrikanın inşaatından köylülerin bitmek bilmeyen gösterileri üzerine tamamlamaktan vazgeçen Hint Tata firması, bu kez de kararından dolayı protesto ediliyor.

Sanayi devi Tata’nın Nano marka arabayı üretecek fabrikadan vazgeçme kararını protesto eden binlerce gösterici, trafiği engelleyerek, dünyanın en ucuz otomobilinin Singur’da üretilmesini isteyen sloganlar attı. Bazıları demir çubuklar ve sopalar taşıyan göstericilerin trafiği engellemek için kazdıkları çukurlar yüzünden, yakındaki Batın Bengal eyaletinin başşehri Kalküta’ya giden yolda binlerce araç mahsur kaldı. Tata firması, dünyanın en ucuz otomobilini üretmek üzere ülkenin doğusunda inşa etmekte olduğu fabrikayı tamamlamaktan haftalardır süren protesto gösterileri yüzünden vazgeçtiğini açıklamıştı.

/ Singur

05.10.2008


 

İngiltere’de muhafazakârlar yükselişte

İngİltere’de yapılan bir anketin sonuçları, ana muhalefet partisi Muhafazakâr Partinin iktidardaki İşçi Partisine karşı 12 puanlık bir üstünlük kurduğunu ortaya koydu.

İngiliz halkı, ekonomik krizde Başbakan Gordon Brown’ı başarılı görmesine rağmen, bu görüşünü sandığa yansıtmayacağını gösterdi. Halkın yüzde 55’i, Brown’ın krizi iyi yönettiğini belirttiği halde, bugün seçim yapılsa İşçi Partisinin oy oranının yüzde 30’da kalacağı ortaya çıktı. Başbakanın ekonomik krizi iyi yönetemediğine inananların oranı ise yüzde 39 oldu. ICM araştırma kurumunun The Guardian gazetesi için yaptığı anketin sonuçları, İngiliz seçmeninin yüzde 42’sinin ise Muhafazakâr Partiye destek vereceğini gösterdi. Liberal Demokrat Partinin aldığı seçmen desteği de yüzde 17 olarak açıklandı.

/ Londra

05.10.2008


 

Viyana’da Müslüman mezarlığı hizmete girdi

Avusturya İslâm cemaatinin inşa ettiği Viyana Müslüman Mezarlığı, törenle hizmete açıldı.

Viyana Eyalet Belediyesi’nin bağışladığı 33 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen mezarlığın proje ve inşaat masraflarının büyük bölümünü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Yardım Fonu, Suudi Arabistan ve Katar hükümetlerinin verdiği bildirildi. Açılış töreninde konuşan Avusturya İslâm Cemaati Başkanı Anas Schakfeh, Viyana Belediyesi’nin bağışladığı arsa üzerine inşa edilen mezarlığın inşaat giderleri için OPEC Fonu’nun 200, Katar yönetiminin 500 ve Suudi Arabistan yönetiminin ise 100 bin Avro bağışta bulunduklarını söyledi. Mezarlığın inşaat ve proje giderleri için toplam 1 milyon Avro harcandığını anlatan Schakfeh, musalla salonundaki çinilerin ise Türkiye’den Kütahya’dan getirildiğini ve çinileri Viyana’da faaliyet gösteren Wonder adlı Türk derneğinin bağışladığını bildirdi. Sağanak yağmur sebebiyle mezarlığın musalla salonunda yapılan açılış töreninde konuşan Viyana Belediye Başkanı Michael Haeupl, ‘’Avusturya’nın, burada yaşayan Müslümanlar’ın ikinci vatanı olduğunu’’ ifade ederek, Müslüman yurttaşların, sevdiklerini ikinci vatanlarında defnetmeleri ve manevi olarak yakınlarında bulunmaları için mezarlık arsasını bağışladıklarını söyledi. Konuşmaların ardından Michael Haeupl, Anas Schakfeh ve OPEC Fonu Genel Sekreteri Süleyman Cazir Al-Herbish, birlikte mezarlığın mermer tabelâsı üzerindeki örtüyü kaldırarak açılışı yaptılar. Açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı temsilen Prof. Dr. Erman Tunca da katılarak kısa bir konuşma yaptı ve ‘’Başkanın iyi dilek mesajını’’ iletti.

/ Viyana

05.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır