"Gerçekten" haber verir 05 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Binaların deprem riski 10 dakikada anlaşılıyor

ORTA Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) İstanbul için geliştirdiği yöntemin ilk basamağı olan ‘’sokaktan tarama’’ ile gözleme dayalı 4-5 parametre kullanılarak, binaların deprem riski belirlenebiliyor.

Eğitimli gözlemcilerce, kat sayısı, ağır çıkma, yumuşak kat, yapı kalitesi gibi unsurların ele alındığı inceleme, bir bina için ortalama 10 dakika sürüyor. Doğruluk payı yüzde 80 olan yöntem, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İstanbul Deprem Masterplanı Projesi çerçevesinde, Fatih, Zeytinburnu ve Küçükçekmece’de kullanıldı, ikinci etapta da Bahçelievler, Bayrampaşa ve Güngören ilçelerinde uygulanacak. Projenin akademik danışmanlığını yürüten ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, yöntemin zaman ve maliyet açısından büyük tasarruf sağladığını kaydetti. Çalışmanın, bu alanda dünyanın en önemli iki bilimsel dergisi olan Eartrhquake Spectra ve Earthquake Eng Str Dynamics’de yayınlandığını ifade eden Sucuoğlu, benzer koşullardaki ülkelerce de örnek alındığını ve kullanılmaya başlandığını dile getirdi. ODTÜ modeline göre, 5 katlı bir binanın deprem riskinin, aynı bölgede ve aynı özelliklere sahip 3 katlı bir binaya göre yüzde 40 daha fazla olduğunu bildirdi. Haluk Sucuoğlu, genel olarak ‘’yumuşak’’ zemin katların, üst katlara göre daha düşük dayanıma sahip olduğunu belirtti.

05.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Cârî açık ve sıcak paraya dikkat

  Kişi başı 54 gram süt tüketiyoruz

  Tekstil sektörüne yol haritası

  Kriz, ajansların gelirini de düşürecek

  Hatay, rüzgâr enerjisinde cazibe merkezi

  TTK’ya 3 bin işçi alınacak

  Kurtarma paketi onaylandı, dünya ‘oh’ dedi

  Binaların deprem riski 10 dakikada anlaşılıyor

  Dizi ekonomisinin büyüklüğü 1 milyar YTL

  Derinin devleri Uşak’a gelecek

  Yırtılmış paraları bantla yapıştırmayın

  Kriz ortasında enflasyon morali

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır