"Gerçekten" haber verir 07 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kazakistan’dan ABD’ye red

Kazakistan, Amerika’nın ‘ilişkileri geliştirme teklifini’ reddetti. Kazakistan’ın başkenti Astana’ya bir dizi işbirliği anlaşması imzalamak üzere giden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, hiçbir anlaşmaya imza atamadan geri dönmek zorunda kaldı.

Rice, Kazakistan’da aradığını bulamadı

ABD, büyük oyunu kaybediyor mu?

Kazakistan’ın başşehri Astana’ya bir dizi işbirliği anlaşması imzalamak üzere giden ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice hiç bir anlaşmaya imza atamadan geri dönmek zorunda kaldı. Kazakistan Dışişleri Bakanı Marat Tajin’in ortak basın toplantısında Rusya ile ilişkilerinin mükemmel seviyede olduğunu ve siyasî olarak bunun doğru olduğunu söylemesi Rice’ın gerilmesine sebep oldu. Tajin, Gürcistan operasyonu sonrası Rusya ile ilişkileri gözden geçirmeye gerek duymadıklarını da belirtti. Kafkas krizinde Moskova’nın yanında yer alan Kazakistan iki ayrılıkçı bölge Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımasa da Tiflis’le olan ortak yatırım anlaşmalarını iptal ederek Moskova’ya desteğini gösterdi.

Rusya’nın, Gürcistan’a gerçekleştirdiği operasyonun Orta Asya ülkelerinin Rusya’nın yanında yer almaya başlamasına sebep olduğu yorumları yapılıyor. Azerbaycan petrollerinin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından sevkinde sıkıntı yaşanma ihtimali, Nabucco doğal gaz boru hattının uygulamada gecikecek olması Bakü’yü de kartlarını yeniden oynamaya sevk etmişti. Geçen ay Azerbaycan’a bir ziyaret gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de Bakü’de soğuk karşılanmış, ve istediği enerji anlaşmaları için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den destek alamamıştı. Şimdi Bakü doğal gazını Avrupa fiyatlarında Rusya üzerinden sevke hazırlanıyor.

Kazakistan’da bir dizi temaslarda bulunan Rice başta Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olmak üzere Başbakan Kerim Masimov ve Dışişleri Bakanı Tajin’le bir araya geldi. ABD Dışişleri bakanı Rice’ın Kazak meslektaşı ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısı soğuk duş etkisi yaptı. Kazakistan’ın bağımsız bir ülke olduğunu, istediği ülke ile dostluk kurabileceğini belirten Rice, 21. yüzyılda herhangi bir ülkenin bir başka ülkenin ‘nüfuz alanı’nda olduğunu kabul etmenin mümkün olmayacağını söyledi. Tajin de Rice’a cevabında kendilerinin Rusya ile mükemmel bir ilişki kurduklarını, ABD ile ilişkilerinin de istikrarlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Ortamı yumuşatmaya çalışan Rice hiçbir ülkenin bir başka ülke ile iyi ilişkiler kurmamasını isteme gibi bir durumlarının olmadığını kaydederek, “Bu bir sıfır toplamlı oyun değil. ABD’nin kazanması Rusya’nın kaybetmesi anlamına gelmez.” açıklamasında bulundu.

Rice, Nazarbayev görüşmesinde Amerikalı petrol şirketleri adına talep ettiği yeni yatırım bölgeleri ile ilgili de olumlu cevap alamadı. İmzalanması beklenen anlaşma da gündeme gelmedi. Nazarbayev Amerikalı şirketlerin ulaşım ve tarım alanında yatırım yapmalarını istedi. Astana geçen hafta da Rusya ile geniş çaplı askerî tatbikat gerçekleştirdi. Washington merkezli düşünce kuruluşu Heritage Foundation’ın uzmanlarından Ariel Cohen ABD’nin içinde bulunduğu durumu değerlendirdiği analizinde Avrasya ve Hazar bölgesinin kaybedildiği yorumlarını yaptı.

07.10.2008


 

McCain umutsuzca saldırıyor

ABD'DE başkanlık seçimine bir aydan kısa süre kala anketlerde farklı şekilde geride giden Cumhuriyetçi aday John McCain’in kampanyası, son çare olarak Demokrat aday Barack Obama’nın kişiliğine saldırmaya ve Obama’yı ‘’normal Amerikalılardan farklı gösterme’’ çabasına girişmeye başladı.

Uzmanlar, bu çerçevede Cumhuriyetçi aday McCain ile yardımcısı Sarah Palin’in Obama hakkında sarf ettiği sözler arasında da bir ‘’iş bölümü’’ bulunduğunu ve McCain’in Obama’yı eleştirirken seviyeli bir üslûp kullandığını, Palin’in ise doğrudan Obama’ya saldırdığını belirttiler. MSNBC televizyonu, bu yaklaşımı ‘’McCain iyi polis, Palin kötü polis rolünü oynuyor’’ sözüyle dile getirdi. Cumhuriyetçilerin sert suçlamaları, Palin’in, Vietnam savaşı dönemindeki radikal eylemci William Ayers’in fikirlerine Obama’nın yakın olduğunu ileri sürerek, ‘’Rakibimiz (Obama), Amerika’yı o kadar kusurlu buluyor ki, kendi ülkelerini hedef alacak teröristlerle bile arkadaşlık ediyor’’ demesiyle başladı. Palin, daha sonra, ‘’Bu adam (Obama), Amerika’yı sizin, benim gibi gören birisi değil. Bizler, bu dünyada Amerika’yı bir iyilik gücü olarak görüyoruz’’ dedi.

07.10.2008


 

Bosna seçimlerinde etnik tercih yapıldı

BOSNA-HERSEK'TE dün yapılan yerel seçimlerde seçmenlerin oylarını etnik kökenlerine göre kullandığı bildiriliyor.

Seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Bosnalı Sırplar oylarını büyük oranda Bağımsız Sosyal Demokratlar Partisi’ne verirken, Müslüman Boşnaklar ise Demokratik Hareket Partisi’ni tercih etti. Bosna-Hersek’teki Hırvatların iki büyük partisi Hırvat Demokratik Birliği ile HZD 1990 ise Hırvatların çoğunlukta olduğu bölgelerin çoğunun belediye başkanlıklarını kazandı. Seçim Komisyonu dün yaptığı açıklamada, 3 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede sandık başına gitme oranının yüzde 55, kırsal bölgelerdeki oy kullanma oranınınsa şehirlere göre daha yüksek olduğunu kaydetti. Bosna-Hersek’teki seçmenler, 140 belediye başkanıyla 149 belediye meclisinin üyelerini belirlemek için dün sandık başına gitmişti.

07.10.2008


 

Irak, ABD-İran müzakerelerinin başlamasını istedi

IRAK, ABD ve İran’dan müzakerelere yeniden başlamalarını resmen talep etti.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Irak’ın Tahran Büyükelçisi Muhammed Mecid El Şeyh, ülkesinde istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik ABD-İran müzakerelerinin yeniden başlaması için resmi talepte bulunduklarını açıkladı. ‘’Tahran ve Washington yönetimlerinin cevabını bekliyoruz’’ diyen El Şeyh, ABD-İran görüşmelerinin Irak’ta durumun iyiye gitmesinde olumlu etkisinin olacağını söyledi. İran ve ABD, Irak’taki krizi ele almak için Bağdat’ta büyükelçilik düzeyinde daha önce üç kez bir araya gelmişti. ABD, Irak’taki şiddetin sürmesinden Tahran yönetimini sorumlu tutarken İran, asıl sorunun ABD işgali olduğunu belirtiyor. Taraflar arasındaki görüş farklılıklarının giderilememesi ve suçlamalardaki ısrar sebebiyle müzakerelere ara verilmişti.

07.10.2008


 

Hindistan’da Hindu-Müslüman çatışması

HİNDİSTAN'IN batısında Hindularla Müslümanlar arasındaki çatışmalarda ilk belirlemelere göre 4 kişi öldü, 80 kişi yaralandı.

Olaylar, Mumbai’nin kuzeydoğusundaki Dhule şehrinde Hindu grupların dükkânların yanına astığı, ülkedeki bombalı saldırıların ardından Hinduların uyanması çağrısında bulunan posterleri Müslümanların yırtması üzerine başladı. Bombalı saldırıların bazılarının sorumluluğunu, Hindistan Mücahitleri adlı bir grup üstlenmişti. Posterlerin yırtılması üzerine Müslümanlarla Hindular birbirlerine taşlarla saldırdılar, çevredeki birçok dükkân, ev ve araç ateşe verildi. Polis çatışmaya katılanları dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı ve havaya ateş açtı. Bölgede sokağa çıkma yasağı ilân edildi. Çatışmalarda 3 kişinin, polis kurşunuyla da bir kişinin öldüğü bildirildi. Dhule’nin nüfusunun yüzde 25 kadarını Müslümanlar oluşturuyor. Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde de hafta sonunda çıkan etnik çatışmalarda 25 kişi ölmüş, yaklaşık 100 kişi yaralanmıştı.

07.10.2008


 

Türkiye, UAEK’da asil üye seçildi

ULUSLARARASI Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu olağan toplantısı, kurumun Viyana’daki merkezinde başladı.

Toplantıda Türkiye, diğer 10 yeni üye ülkeyle birlikte ilk defa yönetim kurulunda asil üye olarak yer aldı. Toplantı başlamadan önce başta ABD olmak üzere birçok ülke heyet başkanı Türkiye masasına gelerek, heyet başkanı ve UAEK nezdindeki Daimî Temsilci Büyükelçi Ahmet Ertay’ı tebrik ettiler. İki yıl süreyle yönetim kurulunda asil üye olarak görev alan Türkiye, bundan böyle yönetim kurulunun alacağı kararlarda etkili olacak ve oy kullanacak. Yönetim kurulunda görev süresi dolan 11 üyenin yerine geçen hafta yapılan genel kurul toplantısında yenileri seçilmiş ve Türkiye batı grubunun adayı olarak seçilmişti. Yönetim kurulu olağan toplantısının yeni oturumunda ayrıca, görev süresi dolan dönem başkanı ve Şili Daimi Temsilcisi Milenko E. Skoknic’in yerine Cezayir Daimî Temsilcisi Büyükelçi Taous Feroukhi’nin seçilmesinin beklendiği bildirildi. UAEK yetkilileri, yönetim kurulu üyesi 35 ülke heyet başkanlarının ikili görüşmelerde üzerinde mutabakata vardıkları Cezayir Daimî Temsilcisi Feroukhi’nin toplantıda dönem başkanlığını devralacağını belirttiler.

07.10.2008


 

Şalit müzakereleri durma noktasında

HAMAS'IN sürgündeki siyasî büro şefi Halid Meşal, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili müzakerelerin ‘’durma noktasında’’ olduğunu açıkladı.

Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesine demeç veren Meşal, İsrailli müzakerecilerin sürekli olarak üzerinde anlaşmaya varılmış maddelere geri döndüğünü ve müzakerelerin bu yüzden durma noktasında bulunduğunu ifade etti. Aynı zamanda Fransız vatandaşı olan Şalit, Haziran 2006’da 3 Filistinli grup tarafından kaçırılmıştı. Gazze Şeridi’nin kontrolünü Haziran 2007’den beri elinde bulunduran Hamas, Şalit’in serbest bırakılması karşılığında yüzlerce Filistinli mahkûmun salıverilmesini talep ediyor.

07.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır